אסיף מנהגים והנהגות לחסידי חב"ד

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אסיף מנהגים והנהגות לחסידי חב"ד הוא ליקוט המקיף והעדכני ביותר של מנהגי חב"ד והוראות רבותינו נשיאינו. הספר שנערך על ידי הרב מנחם מענדל והבה ויצא לאור על ידי חזק הוצאה לאור, עוסק במעגל החיים, מתקופת ההריון והלידה ועד לעניני אבלות ויארצייט, ויצא לאור כחלק ראשון מתוך סדרה שעתידה לצאת לאור ולהקיף את כלל המנהגים וההוראות לחסידי חב"ד במגוון תחומי החיים.

הוצאה לאור

במשך שנים ארוכות עמל הרב פרץ אוריאל בלוי על איסוף דינים והוראות, במטרה להוציא לאור ספר מורחב שילקט באופן מסודר את כל הדינים ההוראות והמנהגים השייכים לחסידי חב"ד, כאשר כחלק מתכנית זו יצא לאור כהוספה לחומש שיצא לאור על ידי בית ההוצאה לאור חזק לקט מקיף מהנהוג אצל חסידי חב"ד לאור הוראות רבותינו נשיאינו בנוגע לספר תורה וקריאת התורה.

בשל ההיקף הגדול שהעבודה דרשה, נותר הפרוייקט כשאיפה בלתי מושגת, כשמעת לעת פנה בהצעה לרבנים ודיינים צעירים בהצעה שיקחו על עצמם את מלאכת הליקוט והעריכה ויתמסרו אליה.

בין האברכים שקיבלו את ההצעה היה הרב מנחם מענדל והבה שסירב להצעה בתחילה, ורק לאחר אירוע בריאותי מורכב אליו נקלע, קיבל על עצמו שאם יבריא ויצא בשלום - יקבל על עצמו את התפקיד, ובחורף תשע"ט יצא לאור הכרך הראשון בסדרה, העוסק במעגל החיים[1]

הספר כולל 39 פרקים וכ-750 עמודים, ובשונה מפרוייקטים דומים שליקטו רק את הוראות הרבי[2], בליקוט זה נכללו הן המנהגים שקיבלו גושפנקא מהרבי בספר המנהגים, בהנהגות רבותינו נשיאינו, במכתבים ובשיחות קודש, והן במנהגים ללא מקור שהתפשטו והתקבלו בפועל בתפוצות אנ"ש, ומנהגים שנרשמו מפי זקני החסידים, כשלכל פיסקה מצורף פירוט דקדקני בהערות שוליים אודות סמכות המקור להנהגה זו, חילוקי דעות והנחיות שונות, ועוד.

כמבוא לספר, צורף מחקר אודות מהותם ואופן התהוותם של מנהגי ישראל בכלל ומנהגי חב"ד בפרט, בצירוף לקט שיחות של הרבי אודות מהותם וחשיבותם של מנהגי ישראל, בעריכת הרב פרץ אוריאל בלוי.

עריכת הספר נעשתה בהכוונתו והדרכתו של הרב טוביה בלוי שאף הגיה אותו והעיר בו את הערותיו.

מערכת

  • רכז מערכת - הרב אורי וילהלם
  • חברי מערכת - הרב מנחם מענדל ברונפמן, הרב יחיאל הניג, הרב עקיבא קרמר

פרקי הספר

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. הספרים הבאים בסדרה הם 'מעגל השנה' ו'מעגל השבוע', כשבסך הכל אמורה הסדרה לכלול שלושה כרכים.
  2. דוגמת 'שולחן מנחם'.