נפתלי בנט
נפתלי בנט(50) (יליד שנת תשל"ב) הוא ראש ממשלת ישראל החלופי, שר ההתיישבות וממלא מקום השר לשירותי דת. חבר כנסת מטעם מפלגת ימינה. לשעבר ראש ממשלת ישראל ה-13 ויו"ר מפלגת ימינה. ניהל בעבר חברת הייטק בשם "סאיוטה". כיהן בעבר כשר הביטחון, שר החינוך ושר הכלכלה.
תולדות חיים
נולד בי' בניסן תשל"ב לג'ים ולמירנה בנט בחיפה, למשפחה אמריקאית שאינה שומרת תורה ומצוות. לאחר מספר שנים חזרה משפחתו לסן פרנסיסקו שבארצות הברית, הוריו שלחו אותו ללמוד בגן חב"ד, שם החל להתקרב לראשונה ליהדות, ובעקבות כך החלה משפחתו בתהליך של חזרה בתשובה[1], בשנת תשנ"ו לאחר ששירת בצבא למד משפטים באונברסיטה העברית בירושלים, בשנת תשנ"ט הקים חברה בתחום אבטחת מידע בשם "סאיוטה" ועבר לארצות הברית. בארצות הברית הוא נחשף לפעילות של שלוחי חב"ד והתקרב בזכות כך יותר ליהדות[2]
פעילות פוליטית
בשנת תשע"ג מונה בבחירות פנימיות ליו"ר מפלגת "הבית היהודי" והתאחד עם מפלגת האיחוד הלאומי בבחירות לכנסת ה19, במהלך הבחירות יצא הרב גדליה אקסלרוד במכתב בו הוא מורה שלא להצביע למפלגתו מכיוון שדעותיו מנוגדות לדעת הרבי[3], לבסוף זכתה מפלגתו בבחירות ב12 מנדטים. לאחר הבחירות הוא סיכם עם יאיר לפיד יו"ר מפלגת "יש עתיד" על כך שאף אחד משתי המפלגות לא תכנס לקואליציה ללא השנייה, מה שגרם לראש הממשלה בנימין נתניהו להקים ממשלה עם בנט ולפיד ללא החרדים[4], צעד שזכה לגינוי מאישים רבים. מונה בממשלה לשר הכלכלה, שר ירושלים והתפוצות, והשר לשירותי דת.
בשנת תשע"ה קיבלה מפלגתו בבחירות 8 מנדטים, והוא מונה בממשלה לשר החינוך ושר התפוצות, בשנת תשע"ט פרש ממפלגת "הבית היהודי" יחד עם איילת שקד והקים את מפגלת "הימין החדש"[5], אולם המפלגה לא עברה בסוף את אחוז החסימה, בבחירות החוזרות שנערכו לאחר מכן הוא חבר לרפי פרץ ובצלאל סמוטריץ' תחת השם "ימינה"[6], המפלגה קיבלה בבחירות 7 מנדטים, בבחירות נוספות שנערכו לאחר מכן קיבלה המפלגה 6 מנדטים.
בשנת תשפ"א התפצל בנט מרפי פרץ ובצלאל סמוטריץ' והתמודד תחת השם "ימינה", המפלגה קיבלה בבחירות 6 מנדטים, לאחר הבחירות חבר בנט ליאיר לפיד ויחד איתו הקים ממשלת אחדות, כשהוא ראשון ברוטציה עם לפיד בראשות הממשלה[7]. למרות שהצהיר במפורש שלא ישב לעולם עם מפלגה ערבית או שמאלנית, הקים ממשלה עם מפלגה ערבית - שמאלנית, ובכך דרדר לתהום את היציבות הביטחונית בארץ הקודש, לאחר כשנה, בכ"א סיון תשפ"ב הודיעו בנט ולפיד על פירוק הממשלה והליכה לבחירות. בכ"ט סיוון הודיע על פרישתו מהפוליטיקה וראשות הממשלה.
עמדותיו הפוליטיות
נפתלי בנט אוחז בדעה לא יציבה וסירב לפנות את המאחז הערבי חאן אל-אחמר, למרות שבעבר תקף רבות את ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו, שלא פינה את המאחז. הקים ממשלת שמאל-קיצונית יחד עם מפלגות השמאל: יש עתיד, מרצ, העבודה, כחול-לבן, ואף הגדיל לעשות וצירף את מפלגת התנועה האסלאמית - רעמ. הממשלה פגעה קשות בביטחון האזרחים ובאדמת ארץ ישראל, דברים שהרבי זעק עליהם רבות.
בעבר התנגד להקמת מדינה פלסטינית בשטחי ישראל[8], ולשחרור מחבלים, עם זאת בהזדמנות התבטא על מפלגתו: "אנחנו לא רואים עצמנו כמפלגת ימין"[9], פינה את המאחז הימני 'אביתר'. משנת תשפ"א שבה הקים ממשלת שמאל-קיצונית יחד עם יאיר לפיד, החל לשנות את עמדותיו לעמדות השמאל בישראל, דבר שהזיק רבות לארץ.
בעקבות תמיכתו של בנט ברפורמים נמתחה עליו ביקורות רבות מיהודי ארץ ישראל. לאחר פגישתו עם נציגי הרפורמים, הוציא הרב גדליה אקסלרוד מכתב מחאה חריף על כך, כשבסיום מכתבו מזכיר שאת כיפתו הוא חובש מסיבות פוליטיות ולא דתיות ושאין משמעות הלכתית לכיפה שנמצאת במורד הראש ולא במרכזה, שבאופן כזה אסור לו להתפלל, לעלות לתורה או להיכנס לבית כנסת[10].
יחסו לחב"ד
במהלך "יום הרצל" בשנת תשפ"ב הציג בנט בזילזול את דברי אדמו"ר הרש"ב - במכתבו נגד הציונות, שאין אנו יכולים בכוחות עצמנו להביא את הגאולה, אלא רק על ידי הקב"ה, ופירש את דבריו, שאל לנו לפעול לבוא הגאולה אלא רק להאמין ולהתפלל והיא תגיע מעצמה. בנט המשיך, שהוא מאמין בדרכו של הרצל "בדרך של פחות קיטורים ויותר פשוט לקום ולעשות ולקחת אחריות גם ברגעים מאוד קשים". בסוף נאומו אף השווה את הרצל למשה רבינו[11]. דבריו אלו התקבלו בהתנגדות נרחבת בחסידות חב"ד[12] ומחוצה לה[13]. למרות שהבין שעשה טעות ולמרות המחאה הציבורית האדירה גם מחוץ לציבור החרדי והחבדי - סירב בנט להתנצל על דבריו.
נפתלי בנט ביקר במוסדות חב"ד רבים. משפחתו חזרה בתשובה, על ידי שלוחי חב"ד[1], ובתור ילד הוא השתתף בפעילות סניפי צבאות ה' בעירו[14].
במסגרת תפקידו כשר התפוצות העביר תקציב גדול לפעילות שלוחי חב"ד, על אף ההתנגדות הגדולה מצד ארגונים רבים[15]. בהזדמנות הביע את התפעלותו מבית ספר חב"ד באופקים שמקשר ניסויים מדעיים עם תורת החסידות[16]. בשנת תשע"ז השתתף ביום צבאות השם של תנועת הנוער צבאות השם בארץ הקודש, שר עם הילדים את המנון צבאות השם "אנו רוצים משיח עכשיו" וסיפר את סיפור התקרבותו והתקרבות משפחתו לחיי היהדות ע"י חסידות חב"ד[1].
בשנת תשע"ח חתם לראשונה על יום החינוך במדינת ישראל[17].
לאחר התבטאות יאיר לפיד שאם חב"ד תתמוך במפלגתו של בצלאל סמוטריץ': "נגמר הסיפור על חנוכיות בכל צומת בחנוכה ובתי חב"ד בכל העולם", תקף בנט את לפיד והתבטא: "אני אסיר תודה לחב"ד. בזכות חב"ד במונטריאול אבא ז"ל ואמא שלי וכולנו התחברנו ליהדות... חב"ד מציל אינספור יהודים בכל העולם מזה עשרות שנים. הם לא לוקחים שקל ממדינת ישראל...על כל זה לפיד מעז לאיים בגלל פוליטיקה?! הוא היה מעז לומר כך לקבוצת טייסים שרוצים להצביע למר"צ?! על בית ברל היה מאיים?"[18].
קישורים חיצוניים
הקודם: בנימין נתניהו |
ראש ממשלת ישראל תמוז תשפ"א- תמוז תשפ"ב |
הבא: יאיר לפיד |
ראשי ממשלות ישראל | |
---|---|
| |
(לפי סדר האל"ף בי"ת) |
הערות שוליים
- ↑ 1.0 1.1 1.2 צפו: השר נפתלי בנט מספר איך חזר בתשובה ב.
- ↑ שר החינוך חשף: חב"ד הצליחו לקרב את אשתי, יותר ממני באתר .
- ↑ הרב אקסלרוד במכתב חריף לקראת הבחירות באה"ק ב.
- ↑ בנט כרת ברית עם לפיד, ולבני תנהל את המו"מ המדיני באתר .
- ↑ דרמה: בנט ושקד הכריזו על מפלגת "הימין החדש" ב.
- ↑ סופית: בנט, פרץ וסמוטריץ ירוצו ביחד; בן גביר בחוץ ב.
- ↑ "עלה בידי": לראשונה, ממשלה בהשתתפות מפלגה ערבית ב.
- ↑ בנט בכפר חב"ד: נגד מדינה פלשתינית, בעד לומדי התורה ב.
- ↑ בנט: אנחנו לא רואים עצמנו כמפלגת ימין ב.
- ↑ הרב אקסלרוד לבנט: "אין לכיפה שלך דין של כיסוי ראש".
- ↑ בנט הציג בזלזול את דברי אדמו"ר הרש"ב נגד 'הרצל'
- ↑ אין רפואה למכתו, תגובת הרב יצחק יהודה ירוסלבסקי • המשומד מתהפך בקברו, תגובת הרב שלום דובער וולפא • מגיעה לך הפסקה?! תגובת הרב יהודה גינזבורג • דִבְרֵיהֶם כְּגַחֲלֵי אֵשׁ, תגובת הרב יעקב גלויברמן.
- ↑ בנט הציג בזלזול: כך ניצח 'חוזה המדינה' את האדמו"ר מחב"ד.
- ↑ השר נפתלי בנט בראיון לאתר 'חב"ד-שטורעם': "אני רוצה לומר לחסידי חב"ד שארץ ישראל עומדת בסכנה מידית" באתר .
- ↑ סערת התקצוב לחב"ד: השר בנט בעד, 'הארץ' תוקף ב.
- ↑ שר החינוך צייץ: "ערכו ניסויים באש וקשרו לנושא בחסידות" באתר .
- ↑ עשה היסטוריה: שר החינוך נפתלי בנט קבע יום חינוך לכבוד הרבי מלך המשיח באתר .
- ↑ נפתלי בנט: "מאיימים על חב"ד? הם שם עבורנו. מביש" באתר .