תומכי תמימים ברינואה

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ישיבת תומכי תמימים ליובאוויטש ברינוא נוסדה בשנת תש"ז בהוראת כ"ק אדמו"ר הריי"ץ. הישיבה היום נחשבת כאחת הישיבות הגדולות והמפורסמות של חב"ד, בישיבה קיימים ישיבה קטנה וישיבה גדולה בהם לומדים כ-300 בחורים.

ייסוד הישיבה

היה זה בקיץ תש"ז זמן לא רב מאז יצאו עשרות משפחות של אנ"ש את רוסיה הסובייטית, רוב החסידים השתכנו במחנות הפליטים שבגרמניה ואוסטריה, כמו פוקינג ועוד. בתקופה זו ניהלו אנ"ש חיי קהילה יהודית-חסידית בתוך המחנות שכללו בין היתר גם מוסדות ללימוד התורה.

אדמו"ר הריי"צ השקיע מאמצים עילאיים, וע"י השתדלותו של בא-כוחו באירופה, הרב בנימין אליהו גורודצקי הצליח וביום י"ב אייר העביר את קבוצת אנ"ש הראשונה לפאריז שבצרפת. בין החסידים שהיו באותה קבוצה היו: הרב בצלאל ווילשאנסקי, הרב נחום שמריהו סוסונקין והרב איסר קלוגבגנט.

מיד מיד עם הגעתה של הקבוצה, התחילו בחיפוש אחר מקום מתאים לחינוך הילדים. הנערים נשלחים ללמוד בביהכנ״ס של רוטשילד ב"בוא דבולון" (בצרפתית: יער של בולון). אלו התחלקו לשני כיתות: האחת לומדו עם הרב נחום טרבניק, והשניה עם ר מוטל לוקשין. ובזה בעצם, נפתחת ישיבת תומכי תמימים בצרפת.

עם הקמת הישיבה שלח אדמו"ר הריי"צ מכתב לבבי ומיוחד, הנושא את התאריך א׳ תמוז תש״ז: "ברוך שהחיינו קימנו והגיענו לזמן הזה ליסד ישיבת תומכי תמימים במדינת צרפת ואין לשער גודל העונג והנחת רוח שגורמים בזה להוד כ״ק ־ אבותינו רבותינו הקדושים בשמי עליון ובפרט לנשיאה הראשון של תומכי תמימים יצ״ו הוד כ״ק אאמו״ר הרה״ק זצוקללה״ה נבג״מ זי״ע הנושא רינה ותפלה בעד כל תלמידיה מוריה ומנהליה הדואגים להחזקתה וקיומה להתברך בכל מילי דמיטב. כל מדינה ומדינה יש לה תנאי חיים שונים שצריכים להתחשב עמהם בנוגע סדרי זמני הלימוד, זמני האוכל והשינה והדומה, אבל בנוגע הסדרים העיקרים של ישיבת תומכי תמימים אין לזוז מהם אף זיז כל שהוא ולהנהיגם בכל תוקף כעין דהוא בארעא דליובאוויטש. השי״ת יהי׳ בעזרכם לנהל המוסד הק׳ בהצלחה מופלגה ולהדריך את התלמידים שיהיו לומדים יראי אלקים וחסידים ולהשלים הכוונה פנימית של המוסד תומכי תמימים להאיר בתורה תמימה ועבודה שבלב זו תפלה להביאה בפועל טוב באהבת ישראל ולהאיר ולזכך את הסביבה במאור החסידות, וטוב יהי׳ לכם בגו״ר".

הטיל את מלאכת הקמת הישיבה על הרב ניסן נמנוב שנודע עוד ברוסיה כעובד ה' וחסיד. הישיבה בתחילה שכנה בפריז ולאחר מכן עברה לברינוא - עיירה קטנה ושקטה בפרברי פריז. המקום בו שכנה הישיבה היה בעבר ארמון עתיק, במקום שכנו כבר כמה משפחות מחסידי חב"ד, ובמתחם זה החלו תלמידי הישיבה ללמוד, באותו זמן שימש הרב יוסף גולדברג כראש ישיבה ומסר שיעורים לתלמידי השיעור הגדול. חסידים נוספים שמשו כמגידי שיעורים בישיבה וכמשפיעים. בישיבה שהה הרב ישראל נח בלניצקי ששימש באופן בלתי רשמי כמשפיע.

ע"פ הוראת הרבי קלטה הישיבה עשרות בחורים ממרוקו ותוניס, לימודם בישיבה סייע בהתקרבותם לדרך החסידות.

במהלך השנים קיבלה הישיבה והעומד בראשה הרב ניסן נמנוב עשרות ומאות הוראות שונות מהרבי. בין השאר הייתה הישיבה מקבלת לקראת כל חג מברק מהרבי כמו כל אחד מריכוזי אנ"ש הגדולים.

ישנם כמה ביטויים מיוחדים מהרבי על הישיבה פעם אמר הרבי: "ברינוא זו פינה של יראת שמים".

הישיבה כיום

בשנת תשנ"ב בשיחת שבת פרשת ויצא הזכיר הרבי כהמשך לדיבורו על המהפיכה הצרפתית, כי כיום ישנם ישיבות בצרפת "על דרך כבליובאוויטש", מאז צמד המילים "ע"ד כבליובאוויטש" הפך למוטו של הישיבה.

בשנת תשנ"ז נחנך בישיבה בניין חדש ובו זאל גדול ומרווח, חדר אוכל מפואר, מקווה וחדרי פנימיה. כשעברה הנהלת הישיבה עם דגם המבנה המתוכנן בחלוקת דולרים הורה הרבי שלפחות 201 בחורים ישנו בחדרי הפנימיה, הוראה שכמובן קוימה.

במתחם הישיבה קיימים שתי מקוואות, אחד מהם ישן (בו טבל הבאבא סאלי בעת שהותו בישיבה בברינוא) ואחד במבנים החדשים. במתחם הישיבה קיים גם בית כנסת בו מתפללים קהילת אנ"ש המקומית.

כיום (נכון לשנת תש"ע) לומדים בישיבה כ300 תלמידים.

בישיבה קטנה לומדים בעיקר תלמידים מצרפת, אך בישיבה גדולה לומדים בחורים מכל העולם מארה"ב, מצרפת, אוסטרליה וממקומות נוספים.

בישיבה קיים ע"פ הוראת הרבי מסלול מיוחד ללימוד סת"ם.

הוצאה לאור

הישיבה מוציאה לאור באופן קבוע מידי שבוע קובץ חידושי תורה פנימי בשם "צרפת פרצת", ומידי פעם קבצים המופצים ברחבי העולם. כמו"כ הוציאה לאור הישיבה את הספר נר למאה, ובו מאה פלפולים מרבני אירופה לכבודו של הרבי.


צוות הישיבה

הנהלה כללית

צוות הישיבה קטנה

  • הרב שלום לסרי - ר"מ שיעור א'
  • הרב שמואל פרנקל - ר"מ שיעור א'
  • הרב מענדל אידעלמאן - ר"מ שיעור ב'
  • הרב שמואל לבקובסקי - ר"מ שיעור ב'.
  • הרב אלחנן וילהלם - ר"מ שיעור ג'
  • הרב שמעון אייזנבאך - ר"מ שיעור ג'
  • הרב נחום פינסאן - משפיע שיעור א'
  • הרב ירמיהו נתן - משפיע שיעור א'.
  • הרב מענדל אברהמס - משפיע שיעור ב'.
  • הרב דוד פורסט - משפיע שיעור ג'.
  • הרב שמואל ברודוביץ - מנהל רוחני שיעור א'.

צוות הישיבה גדולה

  • הרב שלום דובער פרידלנד ר"מ שיעור א'
  • הרב נחמיה בלומינג - ר"מ שיעור א' ומשפיע שיעור ג'.
  • הרב אברהם וולף - ר"מ שיעור ב'.
  • הרב ישראל סגל - משפיע שיעור ב'.

צוות הישיבה בימים הראשונים להקמתה

צוות הישיבה לשעבר

קישורים חיצונים