770 - מרכז חב"ד העולמי

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה אתם מתבקשים שלא לערוך ערך זה בטרם תוסר הודעה זו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניחי התבנית.
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך רצוי לתת קודם תזכורת בדף שיחת הכותבים.
חזית בנין 770

איסטרן פארקווי 770 (נקרא בקיצור סעוון סעוונטי) הוא מרכז חסידות חב"ד ובית מדרשו של הרבי, וממוקם בשידרת איסטרן פארקווי, בבנין מספר 770 (770 Eastern Parkway)בשכונת קראון הייטס שבברוקלין, בעיר ניו יורק (שבניו-יורק סיטי).

"סעוון סעוונטי" מהווה מוקד עליה לחסידי חב"ד במשך כל ימות השנה ובפרט בחודש החגים, חודש תשרי. חשיבות המקום הוגדרה על הרבי באומרו שמספר הבניין "770" הוא בגימטריא "פרצת", כלומר שמשם "פורצים" חסידי חב"ד לעולם כולו, להפיץ יהדות. נוסף על כך אמר הרבי ש-"770" גם בגימטריא "בית משיח" והודיע כי כשירד בית המקדש השלישי משמים בדרכו לארץ ישראל, יעבור תחילה ב-770 ויחד עם 770 יסע לירושלים[1].

קנית 770

בט' אדר ת"ש הגיע כ"ק אדמו"ר הריי"צ לאמריקה לאחר בריחה מאירופה הבוערת במלחמת העולם השניה. מני אז החלה אגודת חסידי חב"ד בארצות הברית לחפש מקום מגורים קבוע לביתו הפרטי וכן לבית המדרש של הרבי.

לאחר חיפושים רבים נמצא הבנין בשכונת קראון הייטס בנין בן שלוש קומות, הבנין שימש עד אז כקלינקה של רופא מקומי, מחירו של הבנין היה נמוך יחסית לזמן ההוא (30,000 דולר), השכונה נחשבה אז שכונת יוקרה, דבר זה הביא התנגדות מסוימת מהשכנים שפחדו מהגירה של רבי וחסידים לשכונה זו, אך לאחר מאמצים הוסרה ההתנגדות.

ביום י"ב אב ת"ש נקנה הבנין, על ידי "ועד הבנין" בראשות הרב שלמה אהרון קזרנובסקי שע"י אגודת חסידי חב"ד בארצות הברית.

הבנין נועד להיות הן ביתו המגורים הפרטי של הרבי (בקומה השניה) והן בית המדרש עבור חסידים בקומה הראשונה, הקומה השלישית נועדה עבור דירת חתנו של הרבי הרב הרש"ג. כשהבניין נקנה בשנת ת"ש, הוא כלל רק את שלושת הקומות של 770, רק שנים לאחר מכן הרחיבו את הבנין למטה והפכונו לבית הכנסת המרכזי.

ביום כ"א אלול, יומיים לאחר כניסת הרבי לבנין, נערכה חגיגה רשמית של חנוכת הבית.

במשך השנים הורחבה קומת הקרקע של הבנין הזאל הגדול כמה פעמים עד שקיבל את צורתו הנוכחית.

הקומה הראשונה

בלובי הכניסה היתה מתקיימת חלוקת הדולרים המפורסמת מידי יום ראשון. מימין ללובי קיים חדר העבודה הפרטי של הרבי, בחדר זה קיבל הרבי ליחידות עד לעת בה הפסיקו היחידויות הפרטיות. משמאל ללובי קיים חדר המזכירות, בו יושבים מזכיריו של הרבי, בקומה זו גם קיים הזאל הקטן המשמש כבית כנסת, צמוד אליו נמצא חדר שני של בית כנסת זה. כן בקומה זו קיימים ספרית הישיבה ומשרדי הישיבה השונים.

קודם הרחבת הזאל הגדול - הבית הכנסת הגדול למטה, קומה זו היתה מרכז ליובאוויטש, בבית כנסת זה היו הרבי הריי"צ וכן הרבי מתפללים בציבור. (לאחר בנית הבית הכנסת למטה מתפלל כ"ק אדמו"ר שליט"א בעיקר בבית כנסת הגדול).

ראה: מפת הקומה הראשונה.

הקומה השניה

ה'היסטוריה' של הקומה השניה מתחלקת באופן כללי לשלש תקופות:

א. משלהי שנת ת"ש - אז נכנס אדמו"ר הריי"צ נ"ע לדור ב-770 ועד להסתלקותו בי' שבט תש"י.

ב. משנת תש"י ועד להסתלקותה של הרבנית נחמה דינה ע"ה - בי' טבת תשל"א.

ג. משנת תשל"א עד היום הזה.

בתקופה הראשונה שימשה הקומה השניה כדירת מגורים הפרטית של הרבי הריי"צ. אדמו"ר הריי"צ שהה רוב הזמן בדירתו הפרטית (עקב מצב הבריאות) - שם התפלל, שם התוועד ושם קיבל אנשים ליחידות.

בתקופה השניה, לאחר הסתלקות כ"ק אדמו"ר הריי"צ נ"ע, נשארה הקומה השניה כדירת המגורים של הרבנית נחמה דינה. גם לאחר פטירת הרבי הריי"צ, המשיך אדמו"ר שליט"א לאכול את כל סעודות החגים בבית זה.

לאחר פטירת הרבנית נחמה דינה - בשנת תשל"א - הפסיק הרבי לאכול בקומה זו את סעודות היו"ט והחל לערוך אותם בביתו שברח' פרזידנט. מאז ועד היום נשארה הקומה כפי שהיא, ואין נכנסים אליה כי אם עובדי ספרית אגודת חסידי חב"ד.

הקומה השניה כמעט ולא עברה שיפוצים ושינויים בחדרים וקירות הבית, מלבד מספר שינויים בודדים, כך שהיא נשארה כמעט באותה צורה מאז נכנסו ל-770 בשנת ת"ש.

ראה: מפת הקומה השניה.


הקומה השלישית

הקומה השלישית שמשה כדירת הרב שמריהו גוראריה, וכמשרדו האישי ומשרדי ישיבת תומכי תמימים שהוא היה מנהלה. לאחר פטירת הרש"ג עברה הקומה לרשות ספרית אגודת חסידי חב"ד שביצעה שיפוצים שונים במבנה הקומה על מנת שיתאים למטרות הספריה.

ראה: מפת הקומה השלישית.

מרכז חב"ד העולמי

'סעווען סעווענטי' מרכז חב"ד העולמי, הינו מרכז החיות החבדי"ת על פני תבל, ממקום זה נשלחים אלפי השלוחים לכל רחבי תבל.

גם כיום מאז ג' תמוז תשנ"ד, ממשיך להיות 'סעווען סעווענטי' - מרכז חב"ד העולמי, מקום שוקק חיים, אשר שואב עשרות אלפי אורחים מידי שנה, מידי חודש תשרי מגיעים ל'סעווען סעווענטי' כעשר אלף חסידי חב"ד, על מנת לשהות בחודש החגים אצל הרבי.

כל חסידי חב"ד מגיעים ל'סעווען סעווענטי' מתוך צפיה שאכן כבר יתגלה הרבי ויגאל את העולם כולו, ממקום זה.

שמות שניתנו לסעוון סווענטי

  • "בית משיח” - השם המוכר בעיקר כיום, ומבטא את תקופתנו הנוכחית. ראוי להעיר כי ערכו המספרי (גימטריא) של "בית משיח" הוא בדיוק "770".
  • “770” עצמו אשר הוא שמו העיקרי, כפי שמבואר בכמה וכמה שיחות (כ"ח סיון תנש"א, קונטרס בית רבינו שבבבל, ועוד) שמספר הבית מתאים לתוכנו, ובגימטריא “פרצת”.
  • “בית חיינו”.
  • “בית רבינו שבבבל”.
  • “ד’ אמות של נשיא דורנו”.
  • שנת תש"ע ערכו המספרי הוא "770"

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים