770 כפר חב"ד
בית אגודת חסידי חב"ד - 770, כפר חב"ד הוא העתק מדוייק של בית מדרשו של הרבי בשכונת קראון הייטס שבברוקלין שהוקם בהוראתו הישירה של הרבי בשנת תשמ"ו. לאורך ימות השנה מבקרים בבניין עשרות אלפי נערים, תיירים ואישי ציבור, המקבלים הסבר ממצה על חסידות חב"ד ומתפללים בהעתק חדר היחידות של הרבי הנמצא בבניין.
בנוסף, פועלים במקום משרדי שבועון כפר חב"ד, וסניף קה"ת ארץ הקודש, והחל משנת תשע"ג פועלת בקומה העליונה ספרייה יהודית רחבת ידיים.
הקמת הבניין
בשנת תשמ"ה, בתחילת חודש תמוז, הודיע הרבי על בקשתו כי יבנה בארץ הקודש בנין של אגודת חסידי חב"ד - ושהבנין יבנה בכפר חב"ד.
הבניה התקדמה בעצלתיים, ובהתוועדות של ל"ג בעומר תשמ"ו דיבר הרבי על כך שהתחילו את הבניה אך עוד לא סיימו. באותה הזדמנות הרבי אף הורה לסיים את כל הבנין עד ט"ו תמוז תשמ"ו. הבקשה התקבלה בארץ הקודש ללא כל הכנה מוקדמת, ולאחר שסיימו רק את בניית השלד, כאשר אף אחד מהעוסקים בבניה אינו מאמין שהדבר אכן אפשרי לגמור את עבודות הבניה תוך פחות מחודשיים את כל הבניה, ובפרט כשמדובר בהעתק מדוייק של בנין מרוחק מעבר לים, ובשימוש בחומרים שאינם בנמצא [1].
למרות התחזיות השליליות, החלו עשרות עובדים להשתתף בבניית הבניין מסביב לשעון במשך כל שעות היממה [2], כשלצורך העניין התגייס האדריכל הראשי של הבניה הרב מרדכי גורליק שהתמסר לענין בכל נפשו, קבלן העבודה מר דוד מררי, מנהל המפעל החסיד ר' גרשון סודקביץ, וקבלן עבודות האלומיניום מר רמי בונה.
נגד כל התחזיות, הפלא אירע וחנוכת הבית התקיימה בט"ו תמוז תשמ"ו. באור לט"ו תמוז ובמוצאי ט"ו תמוז התקיימה יחידות לאורחים לאלו שהגיעו לבקר בחצר הרבי בימים הסמוכים לחג הגאולה י"ב-י"ג תמוז, ובמהלך היחידות הרבי דיבר על חגיגת חנוכת הבית המתקיימת בכפר חב"ד.
החגיגה עצמה שולבה במסיבת השנתית ה-19 של בר המצווה לילדי גיבורי צה"ל שנפלו במערכה על הגנת ארץ ישראל, ועל פי הערכות המשטרה השתתפו בחגיגה בכפר חב"ד למעלה מעשרים וחמישה אלף איש. מנחה האירוע היה הרב נפתלי רוט, והנואמים היו הרב ישראל לייבוב יו"ר צא"ח שהקריא את מברקו של הרבי לחוגגים, הרב מרדכי שמואל אשכנזי רבו של כפר חב"ד, יו"ר הועד הרב מנחם לרר, תת אלוף בני דקל, שגריר ארה"ב בישראל מר תומס פיקרינג, ראש הממשלה ושר החוץ מר יצחק שמיר, השר אברהם ורדיגר והרב הראשי הרב מרדכי אליהו שאף כובד בקביעת המזוזה.
הבניין כיום
בניין זה מהווה חלק אינטגרלי מהסיור בכפר חב"ד, ולאורך ימות השנה מבקרים בבניין עשרות אלפי נערים, תיירים ואישי ציבור, המקבלים הסבר ממצה על חסידות חב"ד ומתפללים בהעתק חדר היחידות של הרבי הנמצא בבניין.
כמו כן נוהגים חסידי חב"ד לערוך בחצר הבניין את טקס החופה, ולעתים נערך טקס החופה במקום על אף שסעודת הנישואין מתקיימת במקום מרוחק יותר כגון בכפר חב"ד ב'.
בנוסף, פועלים במקום 'כולל אברכים' בראשות הרב שלום דובער לבקובסקי, משרדי מכון אוצרו של משיח, שבועון כפר חב"ד, וסניף קה"ת ארץ הקודש, והחל משנת תשע"ג פועלת בקומה העליונה ספרייה יהודית רחבת ידיים.
מנהל הבניין הוא הרב ישראל מיידנצ'יק, והאחראי על הסיורים בבנין הוא הרב מנחם לאטר.
קישורים חיצוניים
- כך נבנה 770 בכפר חב"ד -
- כך נערכו המדידות ב-770
- ב"ישרא-פוסט" מספר 770: סיפורו של 770 בברוקלין וכפר חב"ד
- הסיפורים שמאחורי בנין אגו"ח בארץ - ראיון -
- התוועדות לציון 30 שנה לחנוכת בית אגו"ח בכפר חב"ד -
הערות שוליים
- ↑ את אבני הבנין ייצרו במפעל על פי הזמנה מיוחדת, וכן חומרים נוספים שהיו נצרכים לבניה הוזמנו באופן מיוחד.
- ↑ הרב זלמן הרצל שלמד בתומכי תמימים לוד באותה שנה, מספר כי בדרך חזרה ממבצע תפילין היו התמימים עוברים דרך כפר חב"ד, ומסייעים בבניית הבנין