תומכי תמימים ברינואה: הבדלים בין גרסאות בדף
Shmuel Munkes (שיחה | תרומות) |
Shmuel Munkes (שיחה | תרומות) |
||
שורה 5: | שורה 5: | ||
היה זה בקיץ [[תש"ז]] זמן לא רב מאז יצאו עשרות משפחות של [[אנ"ש]] את [[רוסיה]] הסובייטית, רוב החסידים השתכנו במחנות הפליטים שב[[גרמניה]] ו[[אוסטריה]] כמו [[פוקינג]] ועוד. בתקופה זו ניהלו אנ"ש חיי קהילה יהודית-חסידית בתוך המחנות שכללו בין היתר גם מוסדות ללימוד התורה. | היה זה בקיץ [[תש"ז]] זמן לא רב מאז יצאו עשרות משפחות של [[אנ"ש]] את [[רוסיה]] הסובייטית, רוב החסידים השתכנו במחנות הפליטים שב[[גרמניה]] ו[[אוסטריה]] כמו [[פוקינג]] ועוד. בתקופה זו ניהלו אנ"ש חיי קהילה יהודית-חסידית בתוך המחנות שכללו בין היתר גם מוסדות ללימוד התורה. | ||
[[אדמו"ר הריי"צ]] השקיע מאמצים עילאיים, וע"י השתדלותו של בא-כוחו באירופה, הרב [[בנימין גורודצקי]] הצליח וביום י"ב אייר העביר את קבוצת אנ"ש הראשונה ל[[פאריז]] שב[[צרפת]]. | [[אדמו"ר הריי"צ]] השקיע מאמצים עילאיים, וע"י השתדלותו של בא-כוחו באירופה, הרב [[בנימין אליהו גורודצקי]] הצליח וביום י"ב אייר העביר את קבוצת אנ"ש הראשונה ל[[פאריז]] שב[[צרפת]]. בין החסידים שהיו באותה קבוצה היו: הרב [[בצלאל ווילשאנסקי]], הרב [[נחום שמריהו סוסונקין]] והרב [[איסר קלוגבגנט]]. | ||
מיד | |||
הטיל את מלאכת הקמת הישיבה על הרב [[ניסן נמנוב]] שנודע עוד ברוסיה כ[[עובד ה']] ו[[חסיד]]. הישיבה בתחילה שכנה ב[[פריז]] ולאחר מכן עברה לברינוא - עיירה קטנה ושקטה בפרברי פריז. המקום בו שכנה הישיבה היה בעבר ארמון עתיק, במקום שכנו כבר כמה משפחות מחסידי חב"ד, ובמתחם זה החלו תלמידי הישיבה ללמוד, באותו זמן שימש הרב [[יוסף גולדברג]] כראש ישיבה ומסר שיעורים לתלמידי השיעור הגדול. חסידים נוספים שמשו כמגידי שיעורים בישיבה וכמשפיעים. בישיבה שהה הרב [[ישראל נח בלניצקי]] ששימש באופן בלתי רשמי כ[[משפיע]]. | הטיל את מלאכת הקמת הישיבה על הרב [[ניסן נמנוב]] שנודע עוד ברוסיה כ[[עובד ה']] ו[[חסיד]]. הישיבה בתחילה שכנה ב[[פריז]] ולאחר מכן עברה לברינוא - עיירה קטנה ושקטה בפרברי פריז. המקום בו שכנה הישיבה היה בעבר ארמון עתיק, במקום שכנו כבר כמה משפחות מחסידי חב"ד, ובמתחם זה החלו תלמידי הישיבה ללמוד, באותו זמן שימש הרב [[יוסף גולדברג]] כראש ישיבה ומסר שיעורים לתלמידי השיעור הגדול. חסידים נוספים שמשו כמגידי שיעורים בישיבה וכמשפיעים. בישיבה שהה הרב [[ישראל נח בלניצקי]] ששימש באופן בלתי רשמי כ[[משפיע]]. |
גרסה מ־09:51, 4 בפברואר 2010
ישיבת תומכי תמימים ליובאוויטש ברינוא נוסדה בשנת תש"ז בהוראת כ"ק אדמו"ר הריי"ץ. הישיבה היום נחשבת כאחת הישיבות הגדולות והמפורסמות של חב"ד, בישיבה קיימים ישיבה קטנה וישיבה גדולה בהם לומדים כ-300 בחורים.
ייסוד הישיבה
היה זה בקיץ תש"ז זמן לא רב מאז יצאו עשרות משפחות של אנ"ש את רוסיה הסובייטית, רוב החסידים השתכנו במחנות הפליטים שבגרמניה ואוסטריה כמו פוקינג ועוד. בתקופה זו ניהלו אנ"ש חיי קהילה יהודית-חסידית בתוך המחנות שכללו בין היתר גם מוסדות ללימוד התורה.
אדמו"ר הריי"צ השקיע מאמצים עילאיים, וע"י השתדלותו של בא-כוחו באירופה, הרב בנימין אליהו גורודצקי הצליח וביום י"ב אייר העביר את קבוצת אנ"ש הראשונה לפאריז שבצרפת. בין החסידים שהיו באותה קבוצה היו: הרב בצלאל ווילשאנסקי, הרב נחום שמריהו סוסונקין והרב איסר קלוגבגנט.
מיד
הטיל את מלאכת הקמת הישיבה על הרב ניסן נמנוב שנודע עוד ברוסיה כעובד ה' וחסיד. הישיבה בתחילה שכנה בפריז ולאחר מכן עברה לברינוא - עיירה קטנה ושקטה בפרברי פריז. המקום בו שכנה הישיבה היה בעבר ארמון עתיק, במקום שכנו כבר כמה משפחות מחסידי חב"ד, ובמתחם זה החלו תלמידי הישיבה ללמוד, באותו זמן שימש הרב יוסף גולדברג כראש ישיבה ומסר שיעורים לתלמידי השיעור הגדול. חסידים נוספים שמשו כמגידי שיעורים בישיבה וכמשפיעים. בישיבה שהה הרב ישראל נח בלניצקי ששימש באופן בלתי רשמי כמשפיע.
ע"פ הוראת הרבי קלטה הישיבה עשרות בחורים ממרוקו ותוניס, לימודם בישיבה סייע בהתקרבותם לדרך החסידות.
במהלך השנים קיבלה הישיבה והעומד בראשה הרב ניסן נמנוב עשרות ומאות הוראות שונות מהרבי. בין השאר הייתה הישיבה מקבלת לקראת כל חג מברק מהרבי כמו כל אחד מריכוזי אנ"ש הגדולים.
ישנם כמה ביטויים מיוחדים מהרבי על הישיבה פעם אמר הרבי: "ברינוא זו פינה של יראת שמים".
הישיבה כיום
בשנת תשנ"ב בשיחת שבת פרשת ויצא הזכיר הרבי כהמשך לדיבורו על המהפיכה הצרפתית, כי כיום ישנם ישיבות בצרפת "על דרך כבליובאוויטש", מאז צמד המילים "ע"ד כבליובאוויטש" הפך למוטו של הישיבה.
בשנת תשנ"ז נחנך בישיבה בניין חדש ובו זאל גדול ומרווח, חדר אוכל מפואר, מקווה וחדרי פנימיה. כשעברה הנהלת הישיבה עם דגם המבנה המתוכנן בחלוקת דולרים הורה הרבי שלפחות 201 בחורים ישנו בחדרי הפנימיה, הוראה שכמובן קוימה.
במתחם הישיבה קיימים שתי מקוואות, אחד מהם ישן (בו טבל הבאבא סאלי בעת שהותו בישיבה בברינוא) ואחד במבנים החדשים. במתחם הישיבה קיים גם בית כנסת בו מתפללים קהילת אנ"ש המקומית.
כיום (נכון לשנת תש"ע) לומדים בישיבה כ300 תלמידים.
בישיבה קטנה לומדים בעיקר תלמידים מצרפת, אך בישיבה גדולה לומדים בחורים מכל העולם מארה"ב, מצרפת, אוסטרליה וממקומות נוספים.
בישיבה קיים ע"פ הוראת הרבי מסלול מיוחד ללימוד סת"ם.
הוצאה לאור
הישיבה מוציאה לאור באופן קבוע מידי שבוע קובץ חידושי תורה פנימי בשם "צרפת פרצת", ומידי פעם קבצים המופצים ברחבי העולם. כמו"כ הוציאה לאור הישיבה את הספר נר למאה, ובו מאה פלפולים מרבני אירופה לכבודו של הרבי.
צוות הישיבה
הנהלה כללית
- הרב יצחק נמנוב - מנהל רוחני ומשגיח ראשי
- הרב יחיאל מנחם מנדל קלמנסון - ראש הישיבה ור"מ שיעור ג'.
- הרב מנחם מענדל גורביץ - מנהל גשמי.
- הרב יואל איידלמן - מנהל הרוחני של הישיבה קטנה.
- הרב שניאור זלמן סגל - משגיח ראשי בישיבה גדולה ומשפיע בשיעור א'.
- הרב שמעון לסרי - מנהל גשמי.
- הרב שמריהו ברוק - אחראי על הגשמיות.
צוות הישיבה קטנה
- הרב שלום לסרי - ר"מ שיעור א'
- הרב שמואל פרנקל - ר"מ שיעור א'
- הרב מענדל אידעלמאן - ר"מ שיעור ב'
- הרב שמואל לבקובסקי - ר"מ שיעור ב'.
- הרב אלחנן וילהלם - ר"מ שיעור ג'
- הרב שמעון אייזנבאך - ר"מ שיעור ג'
- הרב נחום פינסאן - משפיע שיעור א'
- הרב ירמיהו נתן - משפיע שיעור א'.
- הרב מענדל אברהמס - משפיע שיעור ב'.
- הרב דוד פורסט - משפיע שיעור ג'.
- הרב שמואל ברודוביץ - מנהל רוחני שיעור א'.
צוות הישיבה גדולה
- הרב שלום דובער פרידלנד ר"מ שיעור א'
- הרב נחמיה בלומינג - ר"מ שיעור א' ומשפיע שיעור ג'.
- הרב אברהם וולף - ר"מ שיעור ב'.
- הרב ישראל סגל - משפיע שיעור ב'.
צוות הישיבה בימים הראשונים להקמתה
- הרב יוסף גולדברג - כיהן במשך שלושים ושבע שנים כראש הישיבה.
- הרב זלמן שמעון דבורקין (מאוחר יותר רב דשכונה קראון הייטס) - שימש כמשגיח ראשי בלימוד הנגלה.
- הרב שלמה חיים קסלמן (מאוחר יותר משפיע בתומכי תמימים כפר חב"ד) - שימש כמשפיע במשך כשנה עד שעלה לארץ הקודש.
- הרב ניסן נמנוב - שימש כמשפיע הישיבה עד לפטירתו בתשמ"ד.
- הרב נחום לבקובסקי - שימש כמשגיח עד לפטירותו.
- הרב נחום טרבניק - שימש כמגיד שיעור במשך כשנה עד שעלה לארץ הקודש.
- הרב משה רובינסון - שימש כמגיד שיעור.
- הרב ישראל נח בליניצקי - שימש כמנהל גשמי ורוחני, כן היה מנהל את חשבונות הישיבה.
- הרב זלמן לויטין - שימש כמשגיח בסדר חסידות.
- מאיר פידליס - בחור צרפתי שעזר להנהלת הישיבה שלא היו בקיאים בצרפית.
צוות הישיבה לשעבר
- הרב שמריהו מטוסוב - משפיע בישיבה.
- הרב יהודה ליפסקר - משפיע שיעור א' ישיבה גדולה.
- הרב יוסף יצחק מאיר טייכטל - ר"מ שיעור ב' ישיבה גדולה.