ניקולייב: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
מ (החלפת טקסט – " חסידות חב"ד" ב־" חסידות חב"ד")
שורה 15: שורה 15:


==לקריאה נוספת==
==לקריאה נוספת==
*שניאור ברגר, '''ניקולייב - מערי המבצר של חסידות חב"ד''' {{בית משיח}} בית משיח גליון 552 עמוד 32
*שניאור ברגר, '''ניקולייב - מערי המבצר של [[חסידות חב"ד]]''' {{בית משיח}} בית משיח גליון 552 עמוד 32
{{תבנית:עיירות באוקראינה}}
{{תבנית:עיירות באוקראינה}}
[[קטגוריה:קהילות חב"ד באוקראינה]]
[[קטגוריה:קהילות חב"ד באוקראינה]]

גרסה מ־05:05, 25 באוגוסט 2016

ניקולייב (מכונה גם בשם מיקולייב) הינה העיר בה נולד הרבי. סבו של הרבי - הרב מאיר שלמה ינובסקי, שהיה חסידו של הרבי הרש"ב שימש שם כרב, ולצידו כיהן גם חתנו הרב שמואל שניאורסון כ'רב מטעם' שהוסמך לתפקיד זה על ידי השלטונות.

הרבה מניגוני חב"ד באים מעיר זו שעיר זו היתה מפורסמת בניגוניה - חלק מהשירים (חוברו/הובאו) ממשפחת ינובסקי (הרב מאיר שלמה, ואחיו, וכמו"כ אביהם שהיה גם כן בעל מנגן) וממשפחת חריטונוב ועוד.

תולדות חב"ד בעיר

העיר ניקולייב שבדרום אוקראינה, שוכנת על שפת הים השחור במקום בו נשפכים נהרות הבוג והאינגולה. בעיר היה נמל חשוב אליו היו מגיעות ספינות ומפליגות ממנו.

סביב העיר הוקמו על ידי רבותינו נשיאינו עשרות מושבות (קלוניות) יהודיות, בהן התיישבו אלפי חסידי חב"ד, שעסקו בעבודת אדמה. מאז ייסודה של העיר בשנת תקמ"ח, גרו בה יהודים, אולם בשנת תקצ"ד גורשו היהודים ממנה, והיהודי היחיד שנותר בה היה ר' שלמה ישעיה רפאלוביץ, קבלן שעסק בבניית אוניות. ההיתר הגיע בזכות דודתו המומע לאה, אישה יהודיה שסרה מהדרך ונישאה למפקד הצי הרוסי שהיה מקורב לצאר ניקולאי. ההיתר כלל גם את העוזרים והעובדים של ר' שלמה ישעיה, והוא ניצל זאת עד תום. עם הזמן הביא עוד ועוד יהודים בכדי לעבוד בבניית האוניות, עד שהתגבשה קהילה שהוא עמד בראשה. לקהילה זו מונה רב חב"די ושמו הרב אפרים זלמן מראזאמנע, מחסידי אדמו"ר הזקן ואדמו"ר האמצעי.

בשנת תר"ז בערך, נפטר ר' שלמה ישעיה. בנו ר' סנדר שהיה אף הוא קבלן בניית אוניות, מילא את מקומו גם בראשות הקהילה, והוא החליט כי לקהילה דרוש גם מו"צ שיהיה לעזר לקהילה בפסיקת הלכות. לשם כך הביא בשנת תר"י בערך, את הרב אברהם דוד לאוואוט. כאשר רב העיר נפטר בין השנים תרי"ז לתר"כ, מונה הרב לאוואט לרב העיר כמו גם לארבעים המושבות סביבותיה. המינוי הוסכם על הקהילה והממשלה גם יחד.

לאחר כמה שנים שוב התירה הממשלה ליהודים להתיישב בעיר והקהילה הלכה והתפתחה, עד אשר בשנת תרנ"ז התגוררו בה כעשרים אלף יהודים שהיוו כעשרים אחוז מכלל האוכלוסיה.

העיר כיום

רבה של ניקולייב ושליח הרבי בעיר הוא הרב שלום גוטליב.

לקריאה נוספת

  • שניאור ברגר, ניקולייב - מערי המבצר של חסידות חב"ד קישור לשבועון בית משיח בית משיח גליון 552 עמוד 32
ערים באוקראינה
אזור ווהלין: מחוז דנייפרופטרובסק - דנייפרופטרובסק · דנייפרדרז'ינסקמחוז ז'יטומיר - אוורוטש · ברדיצ'ב · ז'יטומיר · לוצק · קוריץ · רובנומחוז חמילנצקי - אניפולימחוז חרסוןסלאוויטאמחוז לבובמחוז מיקולאייבמחוז סומי - רומנימחוז קייב - צ'רנוביל · אנטבקהמחוז פולטובה - האדיטש · קרמנצ'וגמחוז צ'רניגוב - קרלביץ · נייז'יןפאהארמחוז רובנו - אוסטרוה · מזריץ'מחוז חרקוב · מחוז צ'רקאסי · אלכסנדריה · קריבוי רוגמחוז צ'רנוביץ' - צ'רנוביץ'
עיירות ברוסיהעיירות בבלארוסעיירות בליטאעיירות בלטביהערים בפולין

‏‏