שער היחוד והאמונה - פרק א': הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
מ (החלפת טקסט – "אותיות" ב־" אותיות ")
תגית: עריכה ממכשיר נייד
שורה 1: שורה 1:
{{תניא}}
{{תניא}}
'''פרק א'''' של [[שער היחוד והאמונה]] מסביר כי [[עשרה מאמרות]] בו נבראו כל ה[[נבראים]] שבכל ה[[עולמות]], על ידי [[השתלשלות]] המדריגות, ואילו היו מסתלקות ה[[אותיות]] של עשרה מאמרות מהברואים רגע אחד היו כולם חוזרים להיות [[אין]] כמו קודם בריאתם. בפרט מוסבר העניין על מאמר [[יהי רקיע]] ובריאת ה[[שמים]], לפי פירוש [[הבעש"ט]] ל[[פסוק]] "לעולם הוי' דברך נצב בשמים".
'''פרק א'''' של [[שער היחוד והאמונה]] מסביר כי [[עשרה מאמרות]] בו נבראו כל ה[[נבראים]] שבכל ה[[עולמות]], על ידי [[השתלשלות]] המדריגות, ואילו היו מסתלקות ה [[אותיות]] של עשרה מאמרות מהברואים רגע אחד היו כולם חוזרים להיות [[אין]] כמו קודם בריאתם. בפרט מוסבר העניין על מאמר [[יהי רקיע]] ובריאת ה[[שמים]], לפי פירוש [[הבעש"ט]] ל[[פסוק]] "לעולם הוי' דברך נצב בשמים".


==מבוא לפרק==
==מבוא לפרק==

גרסה מ־06:23, 3 באוגוסט 2016

ספר התניא
דף השער וההקדמה
דף השער · הסכמה א' · הסכמה ב' · הסכמה ג' · הקדמת המלקט
ליקוטי אמרים
א' · ב' · ג' · ד' · ה' · ו' · ז' · ח' · ט' · י' · י"א · י"ב · י"ג · י"ד · ט"ו · ט"ז · י"ז · י"ח · י"ט · כ' · כ"א · כ"ב · כ"ג · כ"ד · כ"ה · כ"ו · כ"ז · כ"ח · כ"ט · ל' · ל"א · ל"ב · ל"ג · ל"ד · ל"ה · ל"ו · ל"ז · ל"ח · ל"ט · מ' · מ"א · מ"ב · מ"ג · מ"ד · מ"ה · מ"ו · מ"ז · מ"ח · מ"ט · נ' · נ"א · נ"ב · נ"ג
שער היחוד והאמונה
הקדמה - חינוך קטן
א' · ב' · ג' · ד' · ה' · ו' · ז' · ח' · ט' · י' · י"א · י"ב
אגרת התשובה
א' · ב' · ג' · ד' · ה' · ו' · ז' · ח' · ט' · י' · י"א · י"ב
אגרת הקודש
א' · ב' · ג' · ד' · ה' · ו' · ז' · ח' · ט' · י' · י"א · י"ב · י"ג · י"ד · ט"ו · ט"ז · י"ז · י"ח · י"ט · כ' · כ"א · כ"ב · כ"ג · כ"ד · כ"ה · כ"ו · כ"ז · כ"ח · כ"ט · ל' · ל"א · ל"ב
קונטרס אחרון
א' · ב' · ג' · ד' · ה' · ו' · ז' · ח' · ט'

פרק א' של שער היחוד והאמונה מסביר כי עשרה מאמרות בו נבראו כל הנבראים שבכל העולמות, על ידי השתלשלות המדריגות, ואילו היו מסתלקות ה אותיות של עשרה מאמרות מהברואים רגע אחד היו כולם חוזרים להיות אין כמו קודם בריאתם. בפרט מוסבר העניין על מאמר יהי רקיע ובריאת השמים, לפי פירוש הבעש"ט לפסוק "לעולם הוי' דברך נצב בשמים".

מבוא לפרק

לפני תחילת הפרק כותב אדמו"ר הזקן:

להבין מעט מזער מה שאמר בזהר דשמע ישראל כו' הוא יחודא עילאה וברוך שם כבוד מלכותו הוא יחודא תתאה.

גוף הפרק

פרק א
פרק א וידעת היום והשבות אל לבבך כי ה' הוא האלהים בשמים ממעל ועל הארץ מתחת אין עוד. וצריך להבין, וכי תעלה על דעתך שיש אלהים נשרה במים מתחת לארץ שצריך להזהיר כל כך והשבות אל לבבך. הנה כתיב לעולם ה' דברך נצב בשמים, ופירש הבעש"ט ז"ל כי דברך שאמרת יהי רקיע בתוך המים וגו', תיבות ואותיות אלו הן נצבות ועומדות לעולם בתוך רקיע השמים ומלובשות בתוך כל הרקיעים לעולם להחיותם, כדכתיב ודבר אלהינו יקום לעולם ודבריו חיים וקיימים לעד כו', כי אילו היו האותיות מסתלקות כרגע ח"ו וחוזרות למקורן, היו כל השמים אין ואפס ממש, והיו כלא היו כלל, וכמו קודם מאמר יהי רקיע כו' ממש, וכן בכל הברואים שבכל העולמות עליונים ותחתונים, ואפילו ארץ הלזו הגשמית ובחינת דומם ממש, אילו היו מסתלקות ממנה כרגע ח"ו האותיות מעשרה מאמרות שבהן נבראת הארץ בששת ימי בראשית, היתה חוזרת לאין ואפס ממש, כמו לפני ששת ימי בראשית ממש, וזהו שאמר האר"י ז"ל שגם בדומם ממש כמו אבנים ועפר ומים יש בחינת נפש וחיות רוחנית, דהיינו בחינת התלבשות אותיות הדבור מעשרה מאמרות המחיות ומהוות את הדומם להיות יש מאין ואפס שלפני ששת ימי בראשית, ואף שלא הוזכר שם אבן בעשרה מאמרות שבתורה, אף על פי כן נמשך חיות לאבן על ידי צירופים וחילופי אותיות המתגלגלות ברל"א שערים פנים ואחור כמו שכתב בס' יצירה, עד שמשתלשל מעשרה מאמרות, ונמשך מהן צירוף שם אבן והוא חיותו של האבן, וכן בכל הנבראים שבעולם השמות שנקראים בהם בלשון הקדש, הן הן אותיות הדבור המשתלשלות ממדרגה למדרגה מעשרה מאמרות שבתורה על ידי חילופים ותמורות האותיות ברל"א שערים, עד שמגיעות ומתלבשות באותו נברא להחיותו, לפי שאין פרטי הנבראים יכולים לקבל חיותם מעשרה מאמרות עצמן שבתורה שהחיות הנמשך מהן עצמן גדול מאד מבחינת הנבראים פרטיים, ואין כח בהם לקבל החיות אלא על ידי שיורד החיות ומשתלשל ממדרגה למדרגה פחותה ממנה על ידי חילופים ותמורות האותיות וגימטריאות שהן חשבון האותיות עד שיוכל להתצמצם ולהתלבש ולהתהוות ממנו נברא פרטי, וזה שמו אשר יקראו לו בלשון הקודש הוא כלי לחיות המצומצם באותיות שם זה שנשתלשל מעשרה מאמרות שבתורה שיש בהם כח וחיות לברוא יש מאין ולהחיותו לעולם דאורייתא וקב"ה כולא חד:

סיכום הפרק

עניינו של פרק א' הוא ביטול הנבראים לכח האלקי המהווה אותם בתמידות שמקורו בעשרה מאמרות. כל זה לפי תורת הבעש"ט, ולפניו האר"י הקדוש, ולפניו בספר יצירה.

צילום דפוס התניא

מושגים יסודיים בפרק


הקודם:
ליקוטי אמרים חלק שני - חינוך קטן
פרקי שער היחוד והאמונה הבא:
פרק ב'