שבעת קני המנורה – הבדלי גרסאות

שלום בוט (שיחה | תרומות)
מ החלפת טקסט – " חודש כסליו " ב־" חודש כסליו "
תגית: עריכה ממכשיר נייד
אין תקציר עריכה
 
(13 גרסאות ביניים של 8 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
שבעת קני המנורה הינו מושג שהרבי חידש בשנים הראשונות ומטרתו שיהיו שבעה בחורים בישיבה שמצטיינים בלימוד ה[[נגלה]] ושבעה תלמידים שמצטיינים בלימוד ה[[חסידות]].
[[קובץ:שבעת הקנים מגדל העמק.jpg|ממוזער|בחור בישיבת [[תומכי תמימים מגדל העמק]] מוסר שיעור לחבריו במסגרת יוזמת 'שבעת קני המנורה' (ה'תש"פ)]]
'''שבעת קני המנורה''' הינו מושג ש[[הרבי]] חידש בשנים הראשונות לנשיאותו ומטרתו שיהיו שבעה בחורים בישיבה שמצטיינים בלימוד ה[[נגלה]] ושבעה תלמידים שמצטיינים בלימוד ה[[חסידות]].


==תולדות המושג==
==תולדות המושג==


בתחילת [[חודש כסליו]] של [[תשי"ט]] בעת [[יחידות]] שגרתית להנהלת ישיבת [[תומכי תמימים המרכזית]] ביקש [[הרבי]] מאת הנהלת ה[[ישיבה]] לבחור את שבעת הקני המנורה דהיינו שבעה בחורים ששייכים ומתאימים יותר ללימוד חלק ה[[נגלה]] שב[[תורה]] ובזה הם מצטיינים ושבעה בחורים ששייכים ומתאימים יותר ללימוד בחלק ה[[חסידות]] שב[[תורה]] ובזה הם מצטיינים.
בתחילת [[חודש כסלו]] של [[תשי"ט]] בעת [[יחידות]] שגרתית להנהלת ישיבת [[תומכי תמימים המרכזית]] ביקש [[הרבי]] מאת הנהלת ה[[ישיבה]] לבחור את שבעת הקני המנורה דהיינו שבעה בחורים ששייכים ומתאימים יותר ללימוד חלק ה[[נגלה]] שב[[תורה]] ובזה הם מצטיינים ושבעה בחורים ששייכים ומתאימים יותר ללימוד בחלק ה[[חסידות]] שב[[תורה]] ובזה הם מצטיינים.


מייד לאחר היחידות ההנהלה בחרה את ה"קנים" הרב [[מרדכי מענטליק]] בחר את ה"קנים" ב[[נגלה]] והרב [[יואל כהן]] בחר את ה"קנים" ב[[חסידות]].
מייד לאחר היחידות ההנהלה בחרה את ה"קנים" הרב [[מרדכי מענטליק]] בחר את ה"קנים" ב[[נגלה]] והרב [[יואל כהן]] בחר את ה"קנים" ב[[חסידות]].
שורה 11: שורה 12:
הקנים היו מוסיפים בכל יום שעה נוספת בלימוד - הקנים בחסידות במאמרי ה[[אדמו"ר המהר"ש]], והקנים בנגלה במסכתות שונות.
הקנים היו מוסיפים בכל יום שעה נוספת בלימוד - הקנים בחסידות במאמרי ה[[אדמו"ר המהר"ש]], והקנים בנגלה במסכתות שונות.


למחרת ההתועדות הוציא הרבי פתק להרב [[מרדכי מענטליק]] בו הוא מבקש שהבחורים שמשתתפים בענין של ה"קנים" ימסרו שיעור בפני הישיבה, ומאז נהיה מנהג ב770 שבכל יום שישי בצהריים היה שיעור בנגלה על ידי אחד ה"קנים" ב[[נגלה]] ובכל ליל שבת היה שיעור ב[[חסידות]] שנמסר על ידי אחד מהקנים" בחסידות
למחרת ההתועדות הוציא הרבי פתק להרב [[מרדכי מענטליק]] בו הוא מבקש שהבחורים שמשתתפים בענין של ה"קנים" ימסרו שיעור בפני הישיבה, ומאז נהיה מנהג ב-770 שבכל יום שישי בצהריים היה שיעור בנגלה על ידי אחד ה"קנים" ב[[נגלה]] ובכל ליל שבת היה שיעור ב[[חסידות]] שנמסר על ידי אחד מה"קנים" בחסידות.


לאחר שבועיים ב[[התועדות]] [[י"ט כסליו]] ביקש [[הרבי]] שכל הבחורים הנבחרים יאמרו [[לחיים]] ו[[הרבי]] הזכיר את שמותם, ולאחר שאמרו [[לחיים]], [[הרבי]] ביקש מהם שיתחילו [[ניגון]] והם התחילו לנגן "[[ופרצת]]" במנגינת כי אלוקים.
לאחר שבועיים ב[[התועדות]] [[י"ט כסלו]] ביקש [[הרבי]] שכל הבחורים הנבחרים יאמרו [[לחיים]] והרבי הזכיר את שמותם. לאחר שאמרו [[לחיים]], הרבי ביקש מהם שיתחילו [[ניגון]], והם התחילו לנגן "[[ופרצת]]" במנגינת כי אלוקים.


הרבי גם דרש מהם לכתוב את חידושיהם ולהדפיסם ב[[קובץ פילפולים]] ובאמת יומיים לאחר הופעת הקובץ הראשון [[הרבי]] הזכיר את זה בהתועדות של [[חג השבועות]] [[תשי"ט]].
הרבי גם דרש מהם לכתוב את חידושיהם ולהדפיסם ב[[קובץ פלפולים]], ואכן, יומיים לאחר הופעת הקובץ הראשון, הרבי הזכיר את העניין בהתועדות של [[חג השבועות]] [[תשי"ט]].


הרבי רצה שזה יתפשט גם בישיבות אחרות ושלח מכתב בי"ב [[סיון]] להנהלת ה[[ישיבה]] ב[[לוד]] ומצורף את ה[[קובץ פלפולים]] וביקש מהם לאמץ את הרעיון.
הרבי רצה שמנהג שבעת הקנים יתפשט גם בישיבות אחרות ושלח מכתב בי"ב [[סיון]] להנהלת ה[[תומכי תמימים לוד|ישיבה בלוד]] בצירוף קובץ הפלפולים וביקש מהם לאמץ את הרעיון.
 
כאשר אחד מה'קנים' כתב לרבי על גבהות הלב שהוא מרגיש בעקבות כך, ביטל זאת הרבי והרבי וכתב לו שהישות באה "מהחמץ שבאדם, ולא חס ושלום מלימוד תורה ודא"ח"{{הערה|1=[http://www.teshura.com/Gurary-Matusof%20-%20Kislev%2010%2C%205772.pdf תשורה גוראריה-מטוסוב עמוד 17].}}.
 
ב[[מענה]] בו כתב הרבי מספר הדרכות לבחור כתב לו הרבי בין היתר להשתתף בקנים{{הערה|"מהנכון להכנס ב"קני" דנגלה או חסידות". צילום המענה נדפס ב[[כפר חב"ד (שבועון)|שבועון כפר חב"ד]] גליון 2124, שופטים [[תשפ"ה]] עמוד 16 (מדור מבית המלכות).}}.


==ה"קנים" הראשונים==
==ה"קנים" הראשונים==


בחסידות:  
;בחסידות:  
 
*[[יהודה לייב אלעווסקי]] - שליח הרבי בקליבלנד, אוהיו.
*יהודה לייב אלעווסקי.
*[[אהרון חיטריק]] - חבר מערכת [[אוצר החסידים]].
*[[אהרון חיטריק]] - חבר מערכת [[אוצר החסידים]].
*מרדכי לייב חן - מחברי הנהלת [[מרכז חב"ד העולמי לקבלת פני משיח צדקנו]].
*[[מרדכי לייב חן]] - מחברי הנהלת [[מרכז חב"ד העולמי לקבלת פני משיח צדקנו]].
*בצלאל יעקאבסהאן.
*[[בצלאל יעקאבסהאן]].
*ישראל חיים לאזאר.
*[[ישראל חיים לאזאר]] - מתושבי שכונת [[קראון הייטס]].
*אלטר שניאור זלמן ליפסקר.
*[[אלטר שניאור זלמן ליפסקר]] - משלוחי הרבי ב[[פילדלפיה]].
*שמריהו רויטבלאט - משגיח בחסידות ב[[אהלי תורה - אהלי מנחם קראון הייטס]].
*[[שמריהו רויטבלאט]] - [[משגיח]] בחסידות ב[[תומכי תמימים אהלי תורה קראון הייטס]].


ב[[נגלה]]:
;ב[[נגלה]]:
 
*[[יוסף ישעיה אייברהמס]] - ר"י בישיבה גדולה מיאמי.
*יוסף ישעיה אייברהמס - ר"י בישיבה גדולה מיאמי.
*[[משה בוגומילסקי]] - חבר '[[ועד רבני ליובאוויטש הכללי]]'.
*[[משה בוגומילסקי]] - חבר '[[ועד רבני ליובאוויטש הכללי]]'.
*פרץ פייגענסאהן.
*[[פרץ פייגענסאהן]] - יו"ר ועדת שיעורי תורה שע"י [[צעירי אגודת חב"ד המרכזית]].
*ישראל פרידמן - ראש ישיבת [[אהלי תורה - אהלי מנחם קראון הייטס]].
*[[ישראל פרידמן]] - ראש ישיבת [[תומכי תמימים אהלי תורה קראון הייטס]].
*[[אברהם קארף]].
*[[אברהם קארף]] - שליח הרבי ב[[פלורידה]].
*[[יצחק רייטפארט]] - דיין ב[[בית דין צדק קראון הייטס|בית דין צדק]] בשכונת [[קראון הייטס]].
*[[יצחק רייטפארט]] - דיין ב[[בית דין צדק קראון הייטס|בית דין צדק]] בשכונת [[קראון הייטס]].
*[[אברהם שם טוב]] - [[שליח]] [[הרבי]] לפילדלפיה.
*[[אברהם שם טוב]] - [[שליח]] [[הרבי]] לפילדלפיה.
שורה 43: שורה 46:
==לקריאה נוספת==
==לקריאה נוספת==
*הרב שלום יהודה לייב גינזבורג, '''[[אבינו מלכנו (ספר)|אבינו מלכנו]]''', מערכת [[התמים (בית משיח)|התמים]] תשע"א.
*הרב שלום יהודה לייב גינזבורג, '''[[אבינו מלכנו (ספר)|אבינו מלכנו]]''', מערכת [[התמים (בית משיח)|התמים]] תשע"א.
 
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:מושגים ישיבתיים]]
[[קטגוריה:מושגים ישיבתיים]]