יצחק פנחס וישצקי: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (החלפת טקסט – "נולד לאביו " ב־"נולד ל")
 
(22 גרסאות ביניים של 17 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:פנחס וישצקי.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרב פנחס וישצקי]]
[[קובץ:פנחס וישצקי ג.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרב פנחס וישצקי (מימין) לצד הרב [[משה ראובן אסמן]]]]
הרב '''יצחק פנחס וישצקי''' הוא מ[[שליח|שלוחי]] הרבי ל[[קייב]], חבר ב[[ועד השלוחים למדינות חבר העמים]] וראש ומייסד ועד הכשרות אוקראינה (UK). בעבר כיהן כשליח ורב העיר דונייצק שב[[אוקראינה]].
הרב '''יצחק פנחס וישצקי''' (יליד [[תשכ"ח]]), הוא מ[[שליח|שלוחי]] הרבי ל[[קייב]], חבר ב[[וועד השלוחים למדינות חבר העמים]] וראש ומייסד ועד הכשרות אוקראינה (UK). בעבר כיהן כשליח ורב העיר [[דונייצק]] שב[[אוקראינה]].


==תולדות חיים==
==תולדות חיים==
הרב יצחק פנחס וישצקי נולד לאביו ר' [[בן ציון וישצקי|בן ציון]] ואמו מרת ציפורה וישצקי בשנת [[תשכ"ט]] ב[[כפר חב"ד]].
[[קובץ:פנחס וישצקי ד.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרב פנחס וישצקי (קיצוני מימין) בפגישה עם נשיא אוקראינה היהודי מר ולדימיר זלנסקי (במרכז)]]
נולד לר' [[בן ציון וישצקי|בן ציון]] ואמו מרת ציפורה וישצקי בשנת [[תשכ"ט]] ב[[כפר חב"ד]].


לאחר שנת הקבוצה שלו [[נישואים|נשא]] לרעייתו מרת נחמה דינה בת ר' [[אליהו פרץ זילברשטרום]].
לאחר שנת הקבוצה שלו [[נישואים|נשא]] לרעייתו מרת נחמה דינה בת ר' [[אליהו פרץ זילברשטרום]].


===בדונייצק===
===בדונייצק===
בשנת [[תשנ"ד]] יצא הרב פנחס וישצקי עם רעייתו מרת דינה לשליחות בעיר דונייצק שב[[אוקראינה]], כאשר הגיעו הזוג וישצקי לדונייצק התגוררו בה כ-ארבעים אלף יהודים להם היה רק בית כנסת פעיל אחד ושממה רוחנית ששררה במקום, מיד הם החלו בפעולות להחיית הקהילה היודית בעיר והחלו בהכנות להקמת מוסודת חינוך מקומיים ושיקום חיי הקהילה היהודית. בתור התחלה ייסדו בעיר גן ילדים יהודי. לאחר מספר חודשים לאור הביקוש הרב והקושי בהשגת מוצרים כשרים הקים הרב וישצקי גוף כשרות ייעודי שפעל להכשרת מפעילים בדונייצק ובסביבתה, דבר שגרם לשמירת [[כשרות]] רבה אצל היהודים בעיר{{הערה|[https://col.org.il/news/5405 מערכת הכשרות של אוקראינה חוגגת עשור {{col}}]}}. בהמשך הקים בעיר אף בית תבשיל, בית ספר של מוסדות [[אור אבנר]], ועוד מוסדות חינוך רבים.
בשנת [[תשנ"ד]] יצא הרב פנחס וישצקי עם רעייתו מרת דינה לשליחות בעיר דונייצק שב[[אוקראינה]], כאשר הגיעו הזוג וישצקי לדונייצק, התגוררו בה כ-40,000 יהודים להם היה רק בית כנסת אחד.


בשנת [[תשנ"ו]] ייסד הרב וישצקי את בית ספר חב"ד אור אבנר בעיר, וכן בנה בסיוע של [[כולל חב"ד]] [[מקווה טהרה]] לרווחת תושביה היהודים של דונייצק, ובשנת [[תשס"ו]] שופץ המקווה והורחב עקב גידול הקהילה היהודית, ובמעמד חגיגי ציינו את השלמת השיפוץ וההרכבה של המקווה{{הערה|[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=21380 דונייצק: נחנך המקווה המפואר בחבר העמים {{אינפו}}]}}.
עם הגיעו למקום החל בהכנות להקמת מוסדות חינוך מקומיים. כמוסד ראשון ייסד גן ילדים יהודי. לאחר מספר חודשים לאור הביקוש והקושי בהשגת מוצרים כשרים הקים הרב וישצקי גוף כשרות שפעל להכשרת מפעלים בדונייצק ובסביבתה{{הערה|[https://col.org.il/news/5405 מערכת הכשרות של אוקראינה חוגגת עשור] {{col}}}}. בהמשך הקים בעיר גם בית תבשיל ועוד.
 
בשנת [[תשנ"ו]] ייסד הרב וישצקי את בית ספר חב"ד אור אבנר בעיר, וכן בנה בסיוע של [[כולל חב"ד]] [[מקווה טהרה]], ובשנת [[תשס"ו]] שופץ המקווה והורחב עקב גידול הקהילה היהודית אותו ציינו במעמד חגיגי{{הערה|[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=21380 דונייצק: נחנך המקווה המפואר בחבר העמים] {{אינפו}}}}.


ב[[חודש אלול]] [[תשס"ו]] חנך הרב וישצקי מרכז קהילתי חב"די גדול בסמיכות למתחם בית הכנסת{{הערה|[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=22891 מרכז קהילתי חב"די יחנך בדונייצק], [http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=23152 העיר דונייצק חגגה את חנוכת מרכז יהודי חדש] {{אינפו}}}}.
ב[[חודש אלול]] [[תשס"ו]] חנך הרב וישצקי מרכז קהילתי חב"די גדול בסמיכות למתחם בית הכנסת{{הערה|[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=22891 מרכז קהילתי חב"די יחנך בדונייצק], [http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=23152 העיר דונייצק חגגה את חנוכת מרכז יהודי חדש] {{אינפו}}}}.


בשנת [[תשס"ז]] ראש ממשלת אוקראינה מר ויקטור ינוקוביץ' טס לפגישות ב[[וושינגטון]], שם נפגש עם ר' [[לוי שם טוב]] והזכיר בפגישתו עמו את היכרותו עם הרב פנחס וישצקי ואת הערכתו אליו{{הערה|[https://col.org.il/news/25234 ראש ממשלת אוקראינה מכיר שלוחים 'מקרוב' {{col}}]}}.
בשנת [[תשס"ז]] ראש ממשלת אוקראינה מר ויקטור ינוקוביץ' טס לפגישות ב[[וושינגטון]], שם נפגש עם ר' [[לוי שם טוב]] והזכיר בפגישתו עמו את היכרותו עם הרב פנחס וישצקי ואת הערכתו אליו{{הערה|[https://col.org.il/news/25234 ראש ממשלת אוקראינה מכיר שלוחים 'מקרוב'] {{col}}}}.


בשנת [[תשס"ח]] הצטרפו לשליחות בדונייצק הרב מנחם מנדל ליסון וזוגתו ששמשו כמחנכים במוסדותיו של הרב וישצקי{{הערה|[https://col.org.il/news/32858 שלוחים חדשים לדונייצק, אוקראינה: משפחת ליסון {{col}}]}}.
בשנת [[תשע"ד]] נערכו מהומות רבות ברחבי אוקראינה במהלכם הודח הנשיא הפרו-רוסי מר ויקטור ינוקוביץ' ותחתיו הושם נשיא אחר, בזמן זה שררה אנרכיה ברחובות אוקראינה ופרצה מלחמת אזרחים במהלכה פלש הצבא הרוסי לחצי האי קרים וסיפח אותו ומורדים פרו רוסים השתלטו על אזור דונייצק בו כיהן הרב וישצקי כשליח, גם בזמן זה המשיך הרב וישצקי להנהיג את הקהילה היהודית ולחזק את רוחם אל מול האנטישמיות שגדלה בדונייצק{{הערה|[https://col.org.il/news/82287 רבה של דונייצק: הכרוזים האנטישמיים - פרובוקציה], [https://col.org.il/news/82650 בדונייצק הכריזו עצמאות: "הקהילה היהודית לא מתערבת"] {{col}}}}.
 
בשנת [[תשע"ד]] נערכו מהמות רבות ברחבי אוקראינה במהלכם הודח הנשיא הפרו-רוסי מר ויקטור ינוקוביץ' ותחתיו הושם נשיא אחר, בזמן זה שררה אנרכיה ברחובות אוקראינה ופרצה מלחמת אזרחים במהלכה פלש הצבא הרוסי לחצי האי קרים וסיפח אותו ומורדים פרו רוסים השלתלטו על אזור דונייצק בו כיהן הרב וישצקי כשליח, בזמן זה המשיך הרב וישצקי - למרות הסכנות הרבות שבדבר - להנהיג את הקהילה היהודית הגדולה המתגוררת בעיר וחיזק את רוחם אל מול האנטישמיות הרבה שגדלה בדונייצק{{הערה|[https://col.org.il/news/82287 רבה של דונייצק: הכרוזים האנטישמיים - פרובוקציה], [https://col.org.il/news/82650 בדונייצק הכריזו עצמאות: "הקהילה היהודית לא מתערבת"] {{col}}}}.


===בקייב===
===בקייב===
לקראת [[חודש אייר]] [[תשע"ד]] לאחר שמחוז דונייצק הודיע על עצמאותו החלו קרבות קשים בין האזרחים לבין הצבא האוקראיני דבר שגרם תחושת אי וודאות קשה בקרב הקהיהלה היהודית בעיר{{הערה|[https://col.org.il/news/82681 הרב פנחס וישצקי: "חוסר הוודאות גובר ואיתו האנרכיה"] [https://col.org.il/news/83024 עוצר בדונייצק: "בצל המהומות - מתכוננים לחג השבועות"] {{col}}}}, דבר שגרם בהמשך לבריחתו מהעיר דונייצק, אז עבר ל[[קייב]].
לקראת [[חודש אייר]] [[תשע"ד]] לאחר שמחוז דונייצק הודיע על עצמאותו החלו קרבות קשים בין האזרחים לבין הצבא האוקראיני דבר שגרם לתחושת אי ודאות קשה בקרב הקהילה היהודית בעיר{{הערה|[https://col.org.il/news/82681 הרב פנחס וישצקי: "חוסר הוודאות גובר ואיתו האנרכיה"] [https://col.org.il/news/83024 עוצר בדונייצק: "בצל המהומות - מתכוננים לחג השבועות"] {{col}}}}, מה שהביא בהמשך בלית ברירה לעזיבתו את העיר דונייצק לעבר ל[[קייב]].
 
ב[[כינוס השלוחים]] של שנת [[תשע"ה]] ריגש הרב וישצקי את השלוחים בסיפורו על המוסדות אותם נאלץ לעזוב ועל מפעל חייו שנגדע בעקבות המלחמה בדונייצק{{הערה|[https://col.org.il/news/86537 הנאום שריגש עד דמעות את השלוחים ● צפו בוידאו] {{וידאו}} {{col}}}}.


בשנת [[תשע"ט]] חיזק את הכשרות שבראשה עמד "ועד הכשרות אוקראינה UK" ושגר לשדה התעופה ב[[קייב]] כריכים כשרים ששירתו את היהודים השוהים בשדה התעופה{{הערה|[https://col.org.il/news/116943 חדש בבוריספול: סנדוויצ'ים כשרים למהדרין בכשרות הרב וישצקי] {{col}}}}.
ב[[כינוס השלוחים העולמי]] של שנת [[תשע"ה]] ריגש הרב וישצקי את ה[[שלוחים]] בסיפורו על המוסדות אותם נאלץ לעזוב ועל מפעל חייו שנגדע בעקבות המלחמה בדונייצק{{הערה|[https://col.org.il/news/86537 הנאום שריגש עד דמעות את השלוחים ● צפו בוידאו] {{וידאו}} {{col}}}}.


בחודש [[אדר ראשון]] ושלהי חודש [[אדר שני]] [[תשפ"ב]] פלשה רוסיה ל[[אוקראינה]] והחלה מלחמה עקובה מדם במדינה, וכאשר החלו הכוחות הרוסים להפציץ את העיר קייב החלו לברוח מספר רב של אנשים - ביניהם יהודים רבים מקייב ומ[[אוקראינה]], אך הרב וישצקי נשאר על משמרתו ולא עזב למרות הקושי הרב וסכנת הנפשות בשביל לשמור על היהודים שנשארו בקייב שלא נתנה להם אפשרות לעזוב את העיר המופגזת. במהלך השבת [[פרשת ויקהל]] ריגש הרב וישצקי את העולם היהודי וגרם לקידוש השם גדול כשמסר את מפתחות רכבו ליהודי שלא היה לו דלק ואמר לו שיברח עם רכבו שלו, כששאל אותו היהודי מה הוא יעשה ענה לו שהוא כבר יסתדר, הדבר התפרסם בתקשורת וגרם לקידוש השם גדול{{הערה|[https://col.org.il/news/136964 בעיצומה של שבת: השליח מסר את רכבו עם מכל הדלק האחרון {{col}}]}}.. לאחר מספר ימים הצליח להימלט מאוקראינה יחד עם בני קהילתו.
בחודשי [[אדר]] [[תשפ"ב]] פלשה רוסיה ל[[אוקראינה]] במלחמה בעוד מספר רב של אנשים, ביניהם יהודים רבים נאלצים לברוח מהמדינה. הרב וישצקי נשאר על משמרתו על מנת לעזור ליהודים במזון או יציאה מהמדינה. בתחילת המלחמה, בשבת [[פרשת ויקהל]] הגיע אליו יהודי שבמהלך בריחתו מהמדינה נגמר לו הדלק, הרב וישצקי מסר לו את מפתחות רכבו ואמר לו שיברח עם הרכב שלו, כששאל אותו היהודי מה הרב יעשה ענה לו שהוא כבר יסתדר, הדבר התפרסם בתקשורת וגרם לקידוש השם גדול{{הערה|[https://col.org.il/news/136964 בעיצומה של שבת: השליח מסר את רכבו עם מכל הדלק האחרון] {{col}}}}. לאחר מספר ימים הצליח להימלט מאוקראינה יחד עם בני קהילתו.


==משפחתו==
==משפחתו==
שורה 33: שורה 32:
*גיסו, ר' [[משה אורנשטיין]] - ראש ישיבת [[תומכי תמימים נתניה]]
*גיסו, ר' [[משה אורנשטיין]] - ראש ישיבת [[תומכי תמימים נתניה]]
*גיסו, ר' [[שניאור זלמן ירוסלבסקי]] - רב קהילת חב"ד ב[[אלעד]]
*גיסו, ר' [[שניאור זלמן ירוסלבסקי]] - רב קהילת חב"ד ב[[אלעד]]
*חתנו, ר' יצחק גורביץ'
*חתנו, ר' יוסף גורביץ', משפיע ב[[מתיבתא ליובאוויטש שיקגו]]
*חתנו, ר' שניאור זלמן שייקביץ
*חתנו, ר' שניאור זלמן שייקביץ
*בנו, ר' משה וישצקי
*בנו, ר' משה וישצקי - רב בבית חב"ד המרכזי בפריז,
*בנו, ר' מנחם מענדל וישצקי


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
*[https://col.org.il/news/5735 מהפכת כשרות בחבר-העמים] {{col}} ד' תמוז תשס״ד
*[https://col.org.il/news/5735 מהפכת כשרות בחבר-העמים] {{col}} ד' תמוז תשס"ד
*[https://col.org.il/news/11869 דונייצק: שליח חב"ד נפגש עם ראשי ארגון הקוזקים {{col}}] ט"ו אייר תשס״ה
*[https://col.org.il/news/11869 דונייצק: שליח חב"ד נפגש עם ראשי ארגון הקוזקים {{col}}] ט"ו אייר תשס"ה
*[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=68819 פאראד מרשים בדונייצק ● תמונות {{אינפו}}] י"ט אייר תשע"ב
*[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=68819 פאראד מרשים בדונייצק ● תמונות {{אינפו}}] י"ט אייר תשע"ב {{קישור שבור|ב' סיון תשפ"ג}}
*[https://col.org.il/news/86537 הנאום שריגש עד דמעות את השלוחים ● צפו בוידאו] {{וידאו}} {{col}} ג' כסלו תשע״ה
*[https://col.org.il/news/86537 הנאום שריגש עד דמעות את השלוחים ● צפו בוידאו] {{וידאו}} {{col}} ג' כסלו תשע"ה
*[https://col.org.il/news/136964 בעיצומה של שבת: השליח מסר את רכבו עם מכל הדלק האחרון {{col}}] כ"ז אדר א תשפ״ב
*[https://col.org.il/news/136964 בעיצומה של שבת: השליח מסר את רכבו עם מכל הדלק האחרון {{col}}] כ"ז אדר א תשפ"ב
*[https://col.org.il/news/137046 העיתונאים הצטרפו ותיעדו: מסע החילוץ של שליח הרבי מקייב {{col}}] כ"ט אדר א תשפ״ב
*[https://col.org.il/news/137046 העיתונאים הצטרפו ותיעדו: מסע החילוץ של שליח הרבי מקייב {{col}}] כ"ט אדר א תשפ"ב


{{מיון רגיל:וישצקי, יצחק פנחס}}
{{מיון רגיל:וישצקי, יצחק פנחס}}
שורה 49: שורה 49:
[[קטגוריה:שלוחים באוקראינה]]
[[קטגוריה:שלוחים באוקראינה]]
[[קטגוריה:משפחת וישצקי]]
[[קטגוריה:משפחת וישצקי]]
[[קטגוריה:משפחת רסקין]]
[[קטגוריה:משפחת גופין]]
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תשכ"ט]]
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תשכ"ט]]

גרסה אחרונה מ־00:16, 30 בדצמבר 2024

הרב פנחס וישצקי (מימין) לצד הרב משה ראובן אסמן

הרב יצחק פנחס וישצקי (יליד תשכ"ח), הוא משלוחי הרבי לקייב, חבר בוועד השלוחים למדינות חבר העמים וראש ומייסד ועד הכשרות אוקראינה (UK). בעבר כיהן כשליח ורב העיר דונייצק שבאוקראינה.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הרב פנחס וישצקי (קיצוני מימין) בפגישה עם נשיא אוקראינה היהודי מר ולדימיר זלנסקי (במרכז)

נולד לר' בן ציון ואמו מרת ציפורה וישצקי בשנת תשכ"ט בכפר חב"ד.

לאחר שנת הקבוצה שלו נשא לרעייתו מרת נחמה דינה בת ר' אליהו פרץ זילברשטרום.

בדונייצק[עריכה | עריכת קוד מקור]

בשנת תשנ"ד יצא הרב פנחס וישצקי עם רעייתו מרת דינה לשליחות בעיר דונייצק שבאוקראינה, כאשר הגיעו הזוג וישצקי לדונייצק, התגוררו בה כ-40,000 יהודים להם היה רק בית כנסת אחד.

עם הגיעו למקום החל בהכנות להקמת מוסדות חינוך מקומיים. כמוסד ראשון ייסד גן ילדים יהודי. לאחר מספר חודשים לאור הביקוש והקושי בהשגת מוצרים כשרים הקים הרב וישצקי גוף כשרות שפעל להכשרת מפעלים בדונייצק ובסביבתה[1]. בהמשך הקים בעיר גם בית תבשיל ועוד.

בשנת תשנ"ו ייסד הרב וישצקי את בית ספר חב"ד אור אבנר בעיר, וכן בנה בסיוע של כולל חב"ד מקווה טהרה, ובשנת תשס"ו שופץ המקווה והורחב עקב גידול הקהילה היהודית אותו ציינו במעמד חגיגי[2].

בחודש אלול תשס"ו חנך הרב וישצקי מרכז קהילתי חב"די גדול בסמיכות למתחם בית הכנסת[3].

בשנת תשס"ז ראש ממשלת אוקראינה מר ויקטור ינוקוביץ' טס לפגישות בוושינגטון, שם נפגש עם ר' לוי שם טוב והזכיר בפגישתו עמו את היכרותו עם הרב פנחס וישצקי ואת הערכתו אליו[4].

בשנת תשע"ד נערכו מהומות רבות ברחבי אוקראינה במהלכם הודח הנשיא הפרו-רוסי מר ויקטור ינוקוביץ' ותחתיו הושם נשיא אחר, בזמן זה שררה אנרכיה ברחובות אוקראינה ופרצה מלחמת אזרחים במהלכה פלש הצבא הרוסי לחצי האי קרים וסיפח אותו ומורדים פרו רוסים השתלטו על אזור דונייצק בו כיהן הרב וישצקי כשליח, גם בזמן זה המשיך הרב וישצקי להנהיג את הקהילה היהודית ולחזק את רוחם אל מול האנטישמיות שגדלה בדונייצק[5].

בקייב[עריכה | עריכת קוד מקור]

לקראת חודש אייר תשע"ד לאחר שמחוז דונייצק הודיע על עצמאותו החלו קרבות קשים בין האזרחים לבין הצבא האוקראיני דבר שגרם לתחושת אי ודאות קשה בקרב הקהילה היהודית בעיר[6], מה שהביא בהמשך בלית ברירה לעזיבתו את העיר דונייצק לעבר לקייב.

בכינוס השלוחים העולמי של שנת תשע"ה ריגש הרב וישצקי את השלוחים בסיפורו על המוסדות אותם נאלץ לעזוב ועל מפעל חייו שנגדע בעקבות המלחמה בדונייצק[7].

בחודשי אדר תשפ"ב פלשה רוסיה לאוקראינה במלחמה בעוד מספר רב של אנשים, ביניהם יהודים רבים נאלצים לברוח מהמדינה. הרב וישצקי נשאר על משמרתו על מנת לעזור ליהודים במזון או יציאה מהמדינה. בתחילת המלחמה, בשבת פרשת ויקהל הגיע אליו יהודי שבמהלך בריחתו מהמדינה נגמר לו הדלק, הרב וישצקי מסר לו את מפתחות רכבו ואמר לו שיברח עם הרכב שלו, כששאל אותו היהודי מה הרב יעשה ענה לו שהוא כבר יסתדר, הדבר התפרסם בתקשורת וגרם לקידוש השם גדול[8]. לאחר מספר ימים הצליח להימלט מאוקראינה יחד עם בני קהילתו.

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]


הערות שוליים