האו"ם החסידי: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
 
(11 גרסאות ביניים של 5 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{לעריכה}}
 
'''*האו"ם החסידי*''', נוסד ע"י [[כ"ק אדמו"ר]] ב[[שמחת תורה]] [[תשל"א]] כתשובת נגד לישיבת ה[[או"ם]] העוינת לעם ישראל.
'''האו"ם החסידי''', נוסד ע"י [[כ"ק אדמו"ר שליט"א]] ב[[שמחת תורה]] [[תשל"א]] כתשובת נגד לישיבת ה[[או"ם]] העוינת לעם ישראל.


== הרקע להקמתו ==
== הרקע להקמתו ==


במהלך [[חג הסוכות]] [[תשל"א]] התקיימה ועידה של נציגי המדינות החבירות ב[[או"ם]] שהתפרסה על פני שבוע שלם, בדיוק במהלך ימי [[חג הסוכות]] (בין החג הראשון לבין שבת בראשית) שבו נידונה בין היתר עמדת ה[[או"ם]] בנוגע לשטחים שנכבשו מחדש ע"י [[צה"ל]] ב[[מלחמת ששת הימים]].
במהלך [[חג הסוכות]] [[תשל"א]] התקיימה ועידה של נציגי המדינות החבירות ב[[או"ם]] שהתפרסה על פני שבוע שלם, בדיוק במהלך ימי [[חג הסוכות]] (בין החג הראשון לבין שבת בראשית) שבו נידונה בין היתר עמדת ה[[או"ם]] בנוגע לשטחי יהודה שומרון ועזה שנכבשו על ידי [[צה"ל]] ב[[מלחמת ששת הימים]].
בתגובה להחלטות הועידה, כבר בהתוועדות ביום ב' של [[חג הסוכות]] אמר [[כ"ק אדמו"ר]] (תוכן) שכתגובה צריך לערוך כינוסים שמצד הקדושה, ע"מ לשנות בהחלטות הועידה{{הערה|תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב, ע' 108 ואילך.}}, ומכיון שכל [[יהודי]] הוא בעה"ב במקומו, בכינוס של [[צא"ח]] שיערך ב[[חול המועד]], כל אחד מהדוברים ידבר בתור בעה"ב על המדינה ממנה הגיע, ובסוף הכינוס יתקבלו החלטות ע"י בעלי הבית של המדינות{{הערה|תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב, ע' 115 ואילך.}}. וכך הי' וההחלטות שהתקבלו היו בנוגע ליהודים שנמצאים ב[[רוסיה]], בנוגע ל[[ביאת המשיח]] ועוד החלטות{{הערה|תשורה וולפא - נפרסטק, ע' 51 http://teshura.com/Wolpe-Neparstik%20-%20Teves%2019%2C%205779.pdf.}}.  
 
ב[[שמחת תורה]] לפני [[הקפות]] נשא [[כ"ק אדמו"ר]] [[שיחת קודש]] ותוכנה אשר אין סיבה לחשוש מהחלטות הועידה מכיון ש"יושב בשמים ישחק ה' ילעג למו" וממילא גם ה"רגשו" ו"יהגו" הרי הוא "ריק" (לשון הפסוק) ולא יפעל מאומה. בהמשך ל[[שיחה]] קרא הרבי לבעלי-הבית של ארבעת המעצמות הגדולות ("מיינע ביג פאר") - [[אנגליה]], [[ארצות הברית]], [[צרפת]] ו[[רוסיה]] - ושל [[ארץ ישראל]], לקבל משקה ע"מ לחלקו בקהל, באומרו שיהיה "ליהודים הייתה אורה ושמחה וששון ויקר" בקרוב ממש{{הערה|תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב ע' 133 ואילך.}}.
כתגובה להחלטות הועידה, כבר בהתוועדות ביום ב' של [[חג הסוכות]] הורה [[כ"ק אדמו"ר]] (תוכן) שכתגובה להחלטות הועידה יש לערוך כינוסים שמצד הקדושה, על מנת להשפיע על החלטות הועידה{{הערה|תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב, ע' 108 ואילך.}}, ומכיון שכל [[יהודי]] הוא בעל הבית במקומו, בכינוס [[צא"ח]] שיערך ב[[חול המועד]], הדוברים ידברו בתור בעה"ב על המדינה ממנה הגיעו, ובסוף הכינוס יתקבלו החלטות על ידי בעלי הבית של המדינות{{הערה|תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב, ע' 115 ואילך.}}.  
לאחר מינוי בעלי-בתים על ארבעת המעצמות אמר [[כ"ק אדמו"ר]] שהסדר בעולם הוא, שאחרי הגעת המעצמות הגדולות, באות גם שאר המדינות הקטנות יותר. והורה שכל הבעלי-בתים על כל המדינות, יאמרו לחיים. לאחרי שאמרו לחיים אמר, שהסדר הוא שאחרי ביאת כל המדינות, ה"טשערמאן" (היו"ר) מעלה להצבעה הצעה, וכולם מצביעים עליה, וכאשר ישנה הסכמה פה אחד, אזי כן יקום. וממילא יחליטו עכשיו ש[[עם ישראל]] הוא אמת, שה[[תורה]] היא אמת, וש"ה' אלוקים אמת" ו"אמת הוי' לעולם", וממילא שכל העולם צריך לנהוג ע"פ תורת אמת{{הערה|תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב ע' 135 ואילך.}}.
 
לאחרי ההצבעה אמר [[כ"ק אדמו"ר]] (תוכן): מכיון שהסדר בעולם הוא שאחרי ההצבעה הולכים למופע, ממילא עכשיו יערכו מופע וא' מהבעלי-בתים יעשה 'קולע', ואכן בעל הבית על אנגליה הרב [[בן  ציון שם טוב]], מיד עשה 'קולע'.
וכך אכן היה ההחלטות שהתקבלו היו בנוגע ליהודים ב[[רוסיה]], בנוגע ל[[ביאת המשיח]] ועוד החלטות{{הערה|[http://teshura.com/Wolpe-Neparstik%20-%20Teves%2019%2C%205779.pdf תשורה וולפא - נפרסטק, ע' 51]}}.  
לאחרי ההקפות ב[[שמיני עצרת]], בסעודה בבית [[כ"ק אדמו"ר הריי"צ]] התבטא [[כ"ק אדמו"ר]] (תוכן) אשר הענין אינו בדיחה, מכיון אשר אם הענין היה רק בדיחה לא היה עושה זאת במעמד ספרי התורה{{הערה|תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב ע' 119.}}.
 
למחרת - ביום [[שמיני עצרת]] לפני [[מנחה]], ניגשו אל [[כ"ק אדמו"ר]] הבעלי-בתים על ארבעת המעצמות ([[אנגליה]], [[ארצות הברית]], [[צרפת]] ו[[רוסיה]]) ובעל-הבית על [[ארץ ישראל]], והודיעו אשר מתוקף תפקידם כבעלי-בתים על המדינות, הרי הם ממנים את [[כ"ק אדמו"ר]] לבעל-הבית על כל העולם כולו.
בליל [[שמחת תורה]] לפני [[הקפות]] נשא [[כ"ק אדמו"ר]] [[שיחת קודש]] ותוכנה אשר אין סיבה לחשוש מהחלטות הועידה מכיון ש"יושב בשמים ישחק ה' ילעג למו" וממילא גם ה"רגשו" ו"יהגו" הרי הוא "ריק" (לשון הפסוק) ולא יפעל מאומה.  
 
בהמשך ל[[שיחה]] קרא הרבי לבעלי-הבית על ארבעת המעצמות הגדולות ("מיינע ביג פאר") - [[אנגליה]] (הרב [[בן ציון שם טוב]]), [[ארצות הברית]] (הרב [[שמואל לויטין]]), [[צרפת]] (הרב [[יוסף גולדברג]]) ו[[רוסיה]] (הרב [[יהודה בוטרשווילי]] (קולשאר)) - וכמו"כ הבעה"ב על [[ארץ ישראל]] (הרב [[חיים שלום סגל]]), לקבל משקה ע"מ לחלקו בקהל, באומרו שיהיה "ליהודים הייתה אורה ושמחה וששון ויקר" בקרוב ממש{{הערה|תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב ע' 133 ואילך.}}.
 
לאחר מינוי בעלי-בתים על ארבעת המעצמות אמר [[הרבי]] שהסדר בעולם הוא, שאחרי הגעת המעצמות הגדולות, באות גם שאר המדינות הקטנות יותר. והורה שכל הבעלי-בתים על כל המדינות, יאמרו לחיים.  
 
לאחרי שאמרו לחיים אמר, שהסדר הוא שאחרי ביאת כל המדינות, ה"טשערמאן" (היו"ר) מעלה להצבעה הצעה, וכולם מצביעים עליה, וכאשר ישנה הסכמה פה אחד, אזי כן יקום. וממילא יחליטו עכשיו ש[[עם ישראל]] הוא אמת, שה[[תורה]] היא אמת, וש"ה' אלוקים אמת" ו"אמת הוי' לעולם", וממילא שכל העולם צריך לנהוג ע"פ תורת אמת{{הערה|תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב ע' 135 ואילך.}}.
 
לאחרי ההצבעה אמר הרבי (תוכן): מכיון שהסדר בעולם הוא שאחרי ההצבעה הולכים למופע, ממילא עכשיו יערכו מופע וא' מהבעלי-בתים יעשה 'קולע', ואכן בעל הבית על אנגליה (הרב [[בן  ציון שם טוב]]), מיד עשה 'קולע'.
 
לאחרי ההקפות ב[[שמיני עצרת]], בסעודה בבית [[כ"ק אדמו"ר הריי"צ]] התבטא [[הרבי]] (תוכן) אשר הענין אינו בדיחה, מכיון אשר אם הענין היה רק בדיחה לא היה עושה זאת במעמד ספרי התורה{{הערה|תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב ע' 119.}}.
 
למחרת - ביום [[שמיני עצרת]] לפני [[מנחה]], ניגשו אל הרבי הבעלי-בתים על ארבעת המעצמות ([[אנגליה]], [[ארצות הברית]], [[צרפת]] ו[[רוסיה]]) ובעל-הבית על [[ארץ ישראל]], והודיעו אשר מתוקף תפקידם כבעלי-בתים על המדינות, הרי הם ממנים את [[הרבי]] לבעל-הבית על כל העולם כולו.
 
===ביקור [[שז"ר]]===
בעת ביקורו של שז"ר ב[[תשל"ג]], אמר לו הרבי: כאן זה האו"ם האמיתי - לא בחדר הזכוכית במנהטן אלא כאן. ואז הרבי אמר בהפנותו את אצבעו אל הרב [[שלום איידלמן]], מהשלוחים ב[[מרוקו]], שנכח במקום, הוא הנציג שלנו במרוקו{{הערה|בנוסף לרב [[יהודה לייב רסקין]] שהוכרז ב[[שמחת תורה]] [[תשל"א]]}}...


== חברי האו"ם החסידי ==
== חברי האו"ם החסידי ==
{{טורים|
*[[ארץ הקודש]] - הרב [[חיים שלום סגל]].
*[[ארץ הקודש]] - הרב [[חיים שלום סגל]].
*[[רוסיה]] - הרב [[יהודה בוטרשווילי]] (קולשאר).
*[[רוסיה]] - הרב [[יהודה בוטרשווילי]] (קולשאר).
*פינלנד והמדינות הבלטיות - הרב [[חיים מרדכי אייזיק חודקוב]] ראש צוות [[מזכירות הרבי]].
*פינלנד והמדינות הבלטיות - הרב [[חיים מרדכי אייזיק חודקוב]] ראש צוות [[מזכירות הרבי]].
*[[מצרים]] - הרב [[שמריהו גוראריה]] (הרש"ג) (מכיון שביקר ב[[מצרים]] יחד עם [[כ"ק אדמו"ר הריי"צ]]), חתן [[כ"ק אדמו"ר הריי"צ]], ומנהל ישיבות [[תומכי תמימים]].
*[[מצרים]] - הרב [[שמריהו גוראריה]]{{הערה|הרש"ג}} (מכיון שביקר ב[[מצרים]] יחד עם [[כ"ק אדמו"ר הריי"צ]]), חתן [[כ"ק אדמו"ר הריי"צ]], ומנהל ישיבות [[תומכי תמימים]].
*[[ארצות הברית]] - הרב [[שמואל לויטין]] - [[משפיע]] ראשי ב[[ישיבת תומכי תמימים המרכזית]] ומזקני חסידי חב"ד.
*[[ארצות הברית]] - הרב [[שמואל לויטין]] - [[משפיע]] ראשי ב[[ישיבת תומכי תמימים המרכזית]] ומזקני חסידי חב"ד.
*[[צרפת]] - הרב [[יוסף גולדברג]] - ראש ישיבת [[תומכי תמימים ברינוא]].
*[[צרפת]] - הרב [[יוסף גולדברג]] - ראש ישיבת [[תומכי תמימים ברינוא]].
*[[אנגליה]] - הרב [[בן ציון שם טוב]] - [[שד"ר]] באנגליה.
*[[אנגליה]] - הרב [[בן ציון שם טוב]] - [[שד"ר]] באנגליה.
*שאר מדינות [[אירופה]] - הרב [[בנימין אליהו גורודצקי]].
*שאר מדינות [[אירופה]] - הרב [[בנימין אליהו גורודצקי]] בא כח הרבי באירופה
*[[אוסטרליה]] - הרב [[אבא פליסקין]].
*[[אוסטרליה]] - הרב [[אבא פליסקין]].
*[[ברזיל]] - הרב [[צבי הירש חיטריק]].
*[[ברזיל]] - הרב [[צבי הירש חיטריק]], כיהן בעבר כשליח בברזיל
*[[הונגריה]] - הרב [[צבי מאיר שטיינמץ]].
*[[הונגריה]] - הרב [[צבי מאיר שטיינמץ]].
*[[עיראק]] - הרב [[יצחק ידגר]] - שליח [[כ"ק אדמו"ר]] לישובי [[התענכים]] ב[[ארץ הקודש]].
*[[עיראק]] - הרב [[יצחק ידגר]] - שליח הרבי לישובי [[תענך|התענכים]] ב[[ארץ הקודש]].
*[[תימן]] - הרב [[זכריה גורי]] - רב מושב [[אביטל]] ב[[ארץ הקודש]].
*[[תימן]] - הרב [[זכריה גורי]] - רב מושב [[אביטל]] ב[[ארץ הקודש]].
*[[גרמניה]] - הרב [[אברהם יצחק גליק]].
*[[גרמניה]] - הרב [[אברהם יצחק גליק]], השליח הנודד באירופה
*[[דרום אפריקה]] - הרב [[יוסף וינברג]].
*[[דרום אפריקה]] - הרב [[יוסף וינברג]], שד"ר ביקר גם בדרום אפריקה
*[[ארגנטינה]] - הרב [[רפאל טוויל]].
*[[ארגנטינה]] - הרב [[רפאל טוויל]].
*[[קנדה]] - הרב [[יצחק הנדל]].
*[[קנדה]] - הרב [[יצחק הנדל]].
שורה 37: שורה 53:
*[[רומניה]] - הרב [[זלמן אבלסקי]] - שליח הרבי והרב הראשי של מולדובה{{הערה|הוא עצמו לא נכח שם ובנו [[יוסף יצחק אבלסקי]] ניגש במקומו.}}.
*[[רומניה]] - הרב [[זלמן אבלסקי]] - שליח הרבי והרב הראשי של מולדובה{{הערה|הוא עצמו לא נכח שם ובנו [[יוסף יצחק אבלסקי]] ניגש במקומו.}}.
*[[פולין]] - הרב [[משה פנחס כץ]] - גבאי ראשי ב770
*[[פולין]] - הרב [[משה פנחס כץ]] - גבאי ראשי ב770
 
}}
===ביקור שז"ר===
בעת ביקורו של [[שז"ר]] ב[[תשל"ג]], אמר לו הרבי: כאן זה האו"ם האמיתי - לא בחדר הזכוכית במנהטן אלא כאן! ואז [[הרבי]] אמר בהפנותו את אצבעו אל הרב [[שלום איידלמן]], מהשלוחים ב[[מרוקו]], שנכח במקום, הוא הנציג שלנו במרוקו{{הערה|בנוסף לרב [[יהודה לייב רסקין]] שהוכרז ב[[שמחת תורה]] [[תשל"א]]}}...


==ראו גם==
==ראו גם==

גרסה אחרונה מ־09:19, 24 ביוני 2024

האו"ם החסידי, נוסד ע"י כ"ק אדמו"ר שליט"א בשמחת תורה תשל"א כתשובת נגד לישיבת האו"ם העוינת לעם ישראל.

הרקע להקמתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

במהלך חג הסוכות תשל"א התקיימה ועידה של נציגי המדינות החבירות באו"ם שהתפרסה על פני שבוע שלם, בדיוק במהלך ימי חג הסוכות (בין החג הראשון לבין שבת בראשית) שבו נידונה בין היתר עמדת האו"ם בנוגע לשטחי יהודה שומרון ועזה שנכבשו על ידי צה"ל במלחמת ששת הימים.

כתגובה להחלטות הועידה, כבר בהתוועדות ביום ב' של חג הסוכות הורה כ"ק אדמו"ר (תוכן) שכתגובה להחלטות הועידה יש לערוך כינוסים שמצד הקדושה, על מנת להשפיע על החלטות הועידה[1], ומכיון שכל יהודי הוא בעל הבית במקומו, בכינוס צא"ח שיערך בחול המועד, הדוברים ידברו בתור בעה"ב על המדינה ממנה הגיעו, ובסוף הכינוס יתקבלו החלטות על ידי בעלי הבית של המדינות[2].

וכך אכן היה ההחלטות שהתקבלו היו בנוגע ליהודים ברוסיה, בנוגע לביאת המשיח ועוד החלטות[3].

בליל שמחת תורה לפני הקפות נשא כ"ק אדמו"ר שיחת קודש ותוכנה אשר אין סיבה לחשוש מהחלטות הועידה מכיון ש"יושב בשמים ישחק ה' ילעג למו" וממילא גם ה"רגשו" ו"יהגו" הרי הוא "ריק" (לשון הפסוק) ולא יפעל מאומה.

בהמשך לשיחה קרא הרבי לבעלי-הבית על ארבעת המעצמות הגדולות ("מיינע ביג פאר") - אנגליה (הרב בן ציון שם טוב), ארצות הברית (הרב שמואל לויטין), צרפת (הרב יוסף גולדברג) ורוסיה (הרב יהודה בוטרשווילי (קולשאר)) - וכמו"כ הבעה"ב על ארץ ישראל (הרב חיים שלום סגל), לקבל משקה ע"מ לחלקו בקהל, באומרו שיהיה "ליהודים הייתה אורה ושמחה וששון ויקר" בקרוב ממש[4].

לאחר מינוי בעלי-בתים על ארבעת המעצמות אמר הרבי שהסדר בעולם הוא, שאחרי הגעת המעצמות הגדולות, באות גם שאר המדינות הקטנות יותר. והורה שכל הבעלי-בתים על כל המדינות, יאמרו לחיים.

לאחרי שאמרו לחיים אמר, שהסדר הוא שאחרי ביאת כל המדינות, ה"טשערמאן" (היו"ר) מעלה להצבעה הצעה, וכולם מצביעים עליה, וכאשר ישנה הסכמה פה אחד, אזי כן יקום. וממילא יחליטו עכשיו שעם ישראל הוא אמת, שהתורה היא אמת, וש"ה' אלוקים אמת" ו"אמת הוי' לעולם", וממילא שכל העולם צריך לנהוג ע"פ תורת אמת[5].

לאחרי ההצבעה אמר הרבי (תוכן): מכיון שהסדר בעולם הוא שאחרי ההצבעה הולכים למופע, ממילא עכשיו יערכו מופע וא' מהבעלי-בתים יעשה 'קולע', ואכן בעל הבית על אנגליה (הרב בן ציון שם טוב), מיד עשה 'קולע'.

לאחרי ההקפות בשמיני עצרת, בסעודה בבית כ"ק אדמו"ר הריי"צ התבטא הרבי (תוכן) אשר הענין אינו בדיחה, מכיון אשר אם הענין היה רק בדיחה לא היה עושה זאת במעמד ספרי התורה[6].

למחרת - ביום שמיני עצרת לפני מנחה, ניגשו אל הרבי הבעלי-בתים על ארבעת המעצמות (אנגליה, ארצות הברית, צרפת ורוסיה) ובעל-הבית על ארץ ישראל, והודיעו אשר מתוקף תפקידם כבעלי-בתים על המדינות, הרי הם ממנים את הרבי לבעל-הבית על כל העולם כולו.

ביקור שז"ר[עריכה | עריכת קוד מקור]

בעת ביקורו של שז"ר בתשל"ג, אמר לו הרבי: כאן זה האו"ם האמיתי - לא בחדר הזכוכית במנהטן אלא כאן. ואז הרבי אמר בהפנותו את אצבעו אל הרב שלום איידלמן, מהשלוחים במרוקו, שנכח במקום, הוא הנציג שלנו במרוקו[7]...

חברי האו"ם החסידי[עריכה | עריכת קוד מקור]

ראו גם[עריכה | עריכת קוד מקור]

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]


חברי האו"ם החסידי
זלמן טוביה אבלסקי | אברהם אזדבא | שלום איידלמן | יהודה בוטרשווילי | יוסף גולדברג | שמריהו גוראריה | בנימין אליהו גורודצקי | זכריה גורי | אברהם יצחק גליק | יצחק הנדל | רפאל וילשאנסקי | יוסף וינברג | חיים אריה זילברשטיין | חיים מרדכי אייזיק חודקוב | צבי הירש חיטריק | שמואל חפר | רפאל טוויל | יצחק ידגר | משה פנחס כ"ץ | שמואל לויטין | חיים שלום סגל | ישראל אבא פליסקין | יהודה לייב רסקין | בן ציון שם טוב
(לפי סדר האל"ף בי"ת)

הערות שוליים

  1. תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב, ע' 108 ואילך.
  2. תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב, ע' 115 ואילך.
  3. תשורה וולפא - נפרסטק, ע' 51
  4. תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב ע' 133 ואילך.
  5. תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב ע' 135 ואילך.
  6. תורת מנחם - התוועדויות, כרך ס"ב ע' 119.
  7. בנוסף לרב יהודה לייב רסקין שהוכרז בשמחת תורה תשל"א
  8. הרש"ג
  9. הוא עצמו לא נכח שם ובנו יוסף יצחק אבלסקי ניגש במקומו.