שינויים

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 12 בתים ,  06:58, 25 ביולי 2016
מ
החלפת טקסט – "רוסיה " ב־"רוסיה "
מחוץ לתחום המושב הורשו להתגורר רק יהודים בעלי מקצועות מיוחדים כמו רופאים וכדומה או סוחרים גדולים שהצליחו להשיג אישור וכן [[קנטוניסטים]] משוחררים.
שטחי "תחום המושב" נגזרו כתוצאה מחלוקת [[פולין]] בשלהי המאה ה-18 בעקבות חלוקה זו סיפחה [[רוסיה ]] מספר שטחים שהיו שייכים לממלכת [[פולין]] לפני החלוקה, וחלקים אלו היו מיושבים ביהודים רבים.
כמו כן, אל "תחום המושב" התווספו גם חלקים מחוף הים השחור (מתורכיה) ואוקראינה הדרומית, והוא השתרע בסה"כ על כמיליון קמ"ר. מרבית שטחי תחום המושב נמצאים היום בתחומי המדינות אוקראינה, בלארוסיה, ליטא, לטביה ופולין. גבולות תחום המושב השתנו חדשות לבקרים, כמו גם היתר או איסור מגורים בערים גדולות או כפרים בתוך "תחום המושב", שינויים שגררו עקירות וגרושים כואבים של יהודים.
קרוב לחמישה מליון יהודים גרו באזורים שהוגדרו כ"תחום המושב", ונאסר עליהם להתגורר באזורי "[[רוסיה ]] הקדושה". היהודים שאיכלסו את תחום המושב, כ 10% מכלל האוכלוסייה של האזור, חיו ברובם בכפרים ובעיירות ("שטעטלך") בתנאים קשים ובצפיפות מרובה, והתפרנסו בעיקר ממסחר ורוכלות.
החסידים ברובם גרו בכפרים והעירות שבתחום המושב, והעיירה [[ליובאוויטש]] היתה גם היא בתחום המושב. חסידים ספורים שהיו ברובם סוחרים אמידים בעלי קשרי מסחר עם ראשי השלטון, השיגו אישורים להתגורר בערים הגדולות כגון פטרבורג ומוסקבה.
הרבי הריי"צ בספרו כיצד נכנס ב[[מסירות נפש]] למשרדו של שר הפנים קלינין צורר היהודים, מתאר את עצמו כ"יהודי של תחום המושב".
חוקי תחום המושב בוטלו לאחר המהפכה הקומוניסטית וקריסת שלטון הצאר, ויהודים בשטחי [[רוסיה ]] הורשו להתגורר בערים ברחבי המדינה.
[[קטגוריה:אירועים בהיסטוריה]]
39,916

עריכות

תפריט ניווט