יעקב מיכאלשוילי
חכם יעקב מיכאלשוילי (כ"ג תשרי תרצ"א – י"ב חשוון תשע"ו) היה חסיד חב"ד מחשובי העדה הגרוזינית, זכה למסור את נפשו תחת משטר הקג"ב על הפצת יהדות, פעיל נמרץ ליציאת יהודים מ"מסך הברזל".
תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]
חכם יעקב נולד בשמחת תורה תרצ"א, בעיירה קולאשי, גאורגיה, לאביו חכם שבתי מיכאלשוילי ולאימו ציפורה. את חינוכו החסידי ספג בבית אביו ובבית סבו חכם אברהם מיכאלשוילי.
הוא נולד בזכות ברכת אדמו"ר הריי"צ. היה זה כאשר שלוחי רבותינו נשיאינו לגרוזיה, הרב שמואל לויטין, הרב מרדכי פרלוב והרב אברהם לוי סלווין, הגיעו לבית סבו - חכם אברהם, בעיר קולאשי, כדי לרכוש ממנו מצות עבודת יד שאפה במאפיה פרטית (אשר היו ידועות כמצות מהודרות במיוחד), במהלך ביקורם אצל חכם יעקב, העביר להם את בקשתו לברכה לילדים עבור נכדו ר' שבתי, מיד כתבו השלוחים לרבי הריי"צ וביקשו ברכה בעבורו.
זמן מה לאחר מכן מכן הגיע מברק תשובה: "בתוך שנה יהיה לכם בן זכר". ואכן, לא חלפה שנה ונולד לחכם שבתי בנו בכורו יעקב.
כל שלשת האחים לבית מיכאלשוילי, ר' יעקב, ר' משה, ור' בן ציון, היו ידועים כפעילים נמרצים אשר אינם חוששים משום דבר, ופעלו במסירות נפש כפשוטו תחת הממשל הקומינסטי בהפצת יהדות וחסידות, כחסידי חב"ד לכל דבר הסתובבו ופתחו שיעורי תורה, לימוד ילדים, שימשו כחזנים, מוהלים, וכו', הקג"ב פרסם את שמותם כאנשים מסוכנים "המכניסים רעל לראשי ילדינו".
בחודש שבט תשכ"ז, בהיותו רב קהילה בגרוזיה קיבל חכם יעקב אשרת יציאה מברית המועצות, דבר שהיה באותה תקופה יוקר המציאות, וזאת בעקבות שהתעקש וניסה שוב ושוב, בי' תמוז הגיע לנמל חיפה.
למפרע סיפר ר' שמואל לויטין שבשמחת תורה ביקש מהרבי ברכה שיהודי גרוזיה יצאו מ"שם", והרבי ענה לו: תוך שנה הם יהיו כבר פה.
לקראת תשרי תשכ"ח הגיע לחצרות קדשנו על פי הזמנה מיוחדת שקיבל מהרבי מלך המשיח שליט"א, ובמהלך הביקור זכה לקירובים מיוחדים.
במהלך אותו ביקור נכנס חכם יעקב ליחידות בו שאל את הרבי האם לפנות לעסקים פרטיים או להמשיך בעניני הנהגת העדה, והרבי ענה שימשיך במסורת האבות בגרוזיה ולא ישנה מהמנהגים, ואכן הוא השתקע בכפר חב"ד והחל לפעול עם קהילת יהודי גרוזיה בכל רחבי הארץ.
לאחר ר"ח כסלו תשל"ח, כאשר הבריא הרבי מאירוע הלבבי שהיה בשמחת תורה תשל"ח, רחש ליבו של חכם יעקב לתרום ספר תורה ל770, ואכן החל בעצמו בכתיבתה, לקראת י' שבט תשמ"ח סיים את הספר, וטס עם חלק ממשפחתו והספר תורה, לרבי, בהגיעו הכניס פתק לרבי בה מבקש שהרבי בעצמו יסיים את האותיות האחרונות, אך הרבי ענה שגם בספר תורה של משיח הוא לא נהג כך.
לפני תחילת טקס סיום הספר תורה, נעמד והחזיק את הבקבוק משקה שקיבל מהרבי בשבת שלפני, והכריז שהוא כעת מזמין את הרבי מלך המשיח להכנסת ספר תורה. לאחר טקס סיום האותיות שהתקיים ב770, הוציא לו הרבי צ'ק על סך תרי"ג (613) דולר, כהשתתפות, ובצירוף מכתב ברכה מיוחד.
הייתה לו חיות מיוחדת בעניני משיח, והאמין במשך כל חייו בכך שהרבי הוא המלך המשיח.
בי"ב חשוון תשע"ו הלך לעולמו, בגיל 85.
משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]
- אחיו, חכם משה מיכאלשוילי.
- אחיו, חכם בן ציון מיכאלשוילי.