יצחק פנחס וישצקי

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב פנחס וישצקי (מימין) לצד רבה של אוקראינה הרב משה ראובן אסמן

הרב יצחק פנחס וישצקי הוא משלוחי הרבי לקייב, חבר בוועד השלוחים למדינות חבר העמים וראש ומייסד ועד הכשרות אוקראינה (UK). בעבר כיהן כשליח ורב העיר דונייצק שבאוקראינה.

תולדות חיים

הרב פנחס וישצקי (קיצוני מימין) בפגישה עם נשיא אוקראינה היהודי מר ולדימיר זלנסקי (במרכז)

נולד לאביו ר' בן ציון ואמו מרת ציפורה וישצקי בשנת תשכ"ט בכפר חב"ד.

לאחר שנת הקבוצה שלו נשא לרעייתו מרת נחמה דינה בת ר' אליהו פרץ זילברשטרום.

בדונייצק

בשנת תשנ"ד יצא הרב פנחס וישצקי עם רעייתו מרת דינה לשליחות בעיר דונייצק שבאוקראינה, כאשר הגיעו הזוג וישצקי לדונייצק, התגוררו בה כ-40,000 יהודים להם היה רק בית כנסת אחד.

עם הגיעו למקום החל בהכנות להקמת מוסדות חינוך מקומיים. כמוסד ראשון ייסד גן ילדים יהודי. לאחר מספר חודשים לאור הביקוש והקושי בהשגת מוצרים כשרים הקים הרב וישצקי גוף כשרות שפעל להכשרת מפעלים בדונייצק ובסביבתה[1]. בהמשך הקים בעיר גם בית תבשיל ועוד.

בשנת תשנ"ו ייסד הרב וישצקי את בית ספר חב"ד אור אבנר בעיר, וכן בנה בסיוע של כולל חב"ד מקווה טהרה, ובשנת תשס"ו שופץ המקווה והורחב עקב גידול הקהילה היהודית אותו ציינו במעמד חגיגי[2].

בחודש אלול תשס"ו חנך הרב וישצקי מרכז קהילתי חב"די גדול בסמיכות למתחם בית הכנסת[3].

בשנת תשס"ז ראש ממשלת אוקראינה מר ויקטור ינוקוביץ' טס לפגישות בוושינגטון, שם נפגש עם ר' לוי שם טוב והזכיר בפגישתו עמו את היכרותו עם הרב פנחס וישצקי ואת הערכתו אליו[4].

בשנת תשע"ד נערכו מהומות רבות ברחבי אוקראינה במהלכם הודח הנשיא הפרו-רוסי מר ויקטור ינוקוביץ' ותחתיו הושם נשיא אחר, בזמן זה שררה אנרכיה ברחובות אוקראינה ופרצה מלחמת אזרחים במהלכה פלש הצבא הרוסי לחצי האי קרים וסיפח אותו ומורדים פרו רוסים השתלטו על אזור דונייצק בו כיהן הרב וישצקי כשליח,. גם בזמן זה המשיך הרב וישצקי להנהיג את הקהילה היהודית ולחזק את רוחם אל מול האנטישמיות שגדלה בדונייצק[5].

בקייב

לקראת חודש אייר תשע"ד לאחר שמחוז דונייצק הודיע על עצמאותו החלו קרבות קשים בין האזרחים לבין הצבא האוקראיני דבר שגרם לתחושת אי ודאות קשה בקרב הקהילה היהודית בעיר[6], מה שהביא בהמשך לבריחתו מהעיר דונייצק לעבר לקייב.

בכינוס השלוחים של שנת תשע"ה ריגש הרב וישצקי את השלוחים בסיפורו על המוסדות אותם נאלץ לעזוב ועל מפעל חייו שנגדע בעקבות המלחמה בדונייצק[7].

בחודשי אדר תשפ"ב פלשה רוסיה לאוקראינה במלחמה בעוד מספר רב של אנשים, ביניהם יהודים רבים נאלצים לברוח מהמדינה. הרב וישצקי נשאר על משמרתו על מנת לעזור ליהודים במזון או יציאה מהמדינה. בתחילת המלחמה, בשבת פרשת ויקהל הגיע אליו יהודי שבמהלך בריחתו מהמדינה נגמר לו הדלק, הרב וישצקי מסר לו את מפתחות רכבו ואמר לו שיברח עם הרכב שלו, כששאל אותו היהודי מה הרב יעשה ענה לו שהוא כבר יסתדר, הדבר התפרסם בתקשורת וגרם לקידוש השם גדול[8]. לאחר מספר ימים הצליח להימלט מאוקראינה יחד עם בני קהילתו.

משפחתו

קישורים חיצוניים


הערות שוליים