תהלים מ"ג

תהילים מ"ג
שָׁפְטֵנִי אֱ-לֹהִים וְרִיבָה רִיבִי

א: שָׁפְטֵנִי אֱ-לֹהִים וְרִיבָה רִיבִי מִגּוֹי לֹא חָסִיד מֵאִישׁ מִרְמָה וְעַוְלָה תְפַלְּטֵנִי.
ב: כִּי אַתָּה אֱ-לֹהֵי מָעוּזִּי לָמָה זְנַחְתָּנִי לָמָּה קֹדֵר אֶתְהַלֵּךְ בְּלַחַץ אוֹיֵב.
ג: שְׁלַח אוֹרְךָ וַאֲמִתְּךָ הֵמָּה יַנְחוּנִי יְבִיאוּנִי אֶל הַר קָדְשְׁךָ וְאֶל מִשְׁכְּנוֹתֶיךָ.
ד: וְאָבוֹאָה אֶל מִזְבַּח אֱ-לֹהִים אֶל אֵ-ל שִׂמְחַת גִּילִי וְאוֹדְךָ בְכִנּוֹר אֱ-לֹהִים אֱ-לֹהָי.
(ה) מַה תִּשְׁתּוֹחֲחִי נַפְשִׁי וּמַה תֶּהֱמִי עָלָי הוֹחִילִי לֵא-לֹהִים כִּי עוֹד אוֹדֶנּוּ יְשׁוּעֹת פָּנַי וֵא-לֹהָי.

תהלים מ"ג הוא המזמור הארבעים ושלושה בספר תהלים, הפותח במילים: שָׁפְטֵנִי אֱ-לֹהִים וְרִיבָה רִיבִי .

על פי תקנת הבעל שם טוב לומר פרק אישי בהתאם למספר שנות חיי האדם, נוהגים לומר מזמור זה החל מהכניסה לשנה הארבעים ושלוש ביום ההולדת ה-42, ועד ליום ההולדת ה-43.

תוכן המזמורעריכה

בכותרת המזמור בתהלים אהל יוסף יצחק נכתב על מזמור זה: "תפילה גדולה על גודל הצרות מגוי לא חסיד, ויהי רצון שישלח מלך המשיח ואליהו הנביא, והמה ינחונו לבית המקדש להקריב קרבנות כבתחילה".

מבחינה מסויימת, המזמור הזה הוא המשך למזמור שלפניו ששניהם יחד מבטאים את הכמיהה לבית המקדש, כשה'פזמון' חוזר שלוש פעמים במזמורים אלו "מַה תִּשְׁתּוֹחֲחִי נַפְשִׁי וַתֶּהֱמִי/וּמַה תֶּהֱמִי עָלָי..."[1]


ביאורי החסידותעריכה

  • שלח אורך ואמתך - רש"י משנה מהפשט ומבאר ש'אורך' הוא מלך המשיח שנדמה לאור, שנאמר 'ערכתי נר למשיחי', ואליהו הנביא שהוא אמיתי, נביא נאמן, וההכרח לכך הוא מלשון הפסוק שנאמר בלשון עתיד, 'שלח', שמורה שהדבר עוד לא נמצא, ומכך שבהמשך נאמר שאותם 'אורך ואמתך' הם אלו ש'ינחוני, יביאוני אל הר קדשך"[2].
  • מה תשתוחחי נפשי - יהודי צריך להסיר את התמיהות איך וכיצד יתכן שתבוא הגאולה, ולהתחזק בבטחון גמור שהנה הנה משיח בא[3].

קישורים חיצונייםעריכה


מזמורי ספר תהלים
א'ב'ג'ד'ה'ו'ז'ח'ט'י'י"אי"בי"גי"דט"וט"זי"זי"חי"טכ'כ"אכ"בכ"גכ"דכ"הכ"וכ"זכ"חכ"טל'ל"אל"בל"גל"דל"הל"ול"זל"חל"טמ'מ"אמ"במ"גמ"דמ"המ"ומ"זמ"חמ"טנ'נ"אנ"בנ"גנ"דנ"הנ"ונ"זנ"חנ"טס'ס"אס"בס"גס"דס"הס"וס"זס"חס"טע'ע"אע"בע"גע"דע"הע"וע"זע"חע"טפ'פ"אפ"בפ"גפ"דפ"הפ"ופ"זפ"חפ"טצ'צ"אצ"בצ"גצ"דצ"הצ"וצ"זצ"חצ"טק'ק"אק"בק"גק"דק"הק"וק"זק"חק"טק"יקי"אקי"בקי"גקי"דקט"וקט"זקי"זקי"חקי"טק"כקכ"אקכ"בקכ"גקכ"דקכ"הקכ"וקכ"זקכ"חקכ"טק"לקל"אקל"בקל"גקל"דקל"הקל"וקל"זקל"חקל"טק"מקמ"אקמ"בקמ"גקמ"דקמ"הקמ"וקמ"זקמ"חקמ"טק"נ

הערות שוליים

  1. פסוקים ו' וי"ב בפרק מ"ב, ופסוק ה' בפרק מ"ג.
  2. שיחת שבת פרשת חוקת תשמ"ג.
  3. שיחת ד' מנחם אב תש"מ.