המשך תרנ"ט הינו המשך מאמרי חסידות של אדמו"ר הרש"ב שנאמרו בשנת תרנ"ט, מההמשכים הראשונים והיסודיים של עיקרי תורת חסידות חב"ד.

הגהות בכתב יד קדשו של אדמו"ר הרש"ב על ההמשך

ההמשך עצמו הוא בן שמונה מאמרים, בהמשך הספר נדפסו המאמרים שנאמרו בליובאוויטש החל מראש השנה בשנת תרנ"ט עד סיום השנה. לצד ההמשך הידוע אמר אדמו"ר הרש"ב גם את המאמר המפורסם החלצו רנ"ט שנאמר בשמחת תורה ובשבת פרשת נח. המאמר מדבר על אחדות ישראל ושלילת המחלוקת.

ההמשך נדפס לראשונה בשנת תשל"ז כשהוא נערך על ידי מערכת אוצר החסידים ויצא לאור על ידי קה"ת. במהדורה חדשה הופיע בשנת תש"פ, ונסדר מחדש עם תיקונים רבים שנפלו בהוצאות הקודמות.

אודותיו

ידוע אשר אדמו"ר הרש"ב נקרא על ידי החסידים בשם "הרמב"ם של תורת החסידות", שסידר את סוגיות החסידות בצורה ברורה ומסודרת ומשוכללת בדוגמת מעשה הרמב"ם בספרו היד החזקה.

לאחר ייסוד ישיבת תומכי תמימים בשלהי תרנ"ז התחיל אדמו"ר הרש"ב באמירת דרושי חסידות שמטרתם היתה ללמד דעת את תלמידי הישיבה ביסודות חסידות חב"ד, ואחד מההמשכים הראשונים שהפך לחומר לימוד בסיסי של עיקרי תורת החסידות הוא המשך "יום טוב של ראש השנה תרנ"ט", המשך בן שמונה מאמרים, הדן בביאור דברי המדרש הידועים "בתחילה עלה במחשבה לברוא את העולם במידת הדין, ראה שאין העולם מתקיים שיתף עמו מידת הרחמים". מדרש זה מתבאר בהמשך זה תוך כדי ביאור מעלת כח הדיבור, ענינה של ספירת המלכות, ענין הצמצום, אורות וכלים, ועוד.

מלבד זאת נאמר בשנה זו ההמשך של י"ט כסלו העוסק בענין ההפרש תורה ותפילה, וכן המאמר הידוע "החלצו רנ"ט" שנאמר על ידי אדמו"ר הרש"ב בשמחת תורה ובש"פ נח של אותה שנה, ותוכנו ביאור מקיף במעלת ענין אחדות ישראל ושלילת הפירוד והמחלוקת, תוך ביאור מושגים עמוקים בקבלה ובחסידות.

במשך השנים היה ספר זה נפוץ בהעתקות ובקופיר, ובשנת תשל"ז יצא לאור לראשונה בדפוס כשהוא נערך על ידי מערכת אוצר החסידים[1] ויצא לאור על ידי קה"ת.

הוצאה שני' - כפר חב"ד תשל"ז; הוצאה שלישית - ברוקלין, תשד"מ; הוצאה רביעית - ברוקלין, תנש"א; הוצאה חמישית - ברוקלין, תשס"ה.

הוצאה שישית ומתוקנת - תש"פ. עם תיקוני טעויות רבים שנפלו בהוצאות הקודמות. הוצאה שביעית - ברוקלין, תשפ"ב - וגם בו נתקנו מספר טעויות.

המשך תרנ"ט הוא מן ההמשכים הנלמדים בכיתות הראשונות של ישיבות תומכי תמימים ברחבי הארץ ובעולם.

מאמרים נבחרים מן ההמשך נדפסו במהדורה חדשה עם תרגום אנגלי עם ביאורים ומקורות, במסגרת הסידרה Chasidic Heritage Series[2].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. הרב שלום יעקב חזן והרב יצחק מאיר ססובר חברי מערכת אוצר החסידים.
  2. ידיעה באתר שטורעם.