פורטל:הקהל
מצות עשה להקהיל את כל עם ישראל בכל מוצאי שנת שמיטה בעלותם לרגל (חג הסוכות), ולקרות באזניהם מן התורה פרשיות שמזרזות אותם במצוות ומחזקות ידיהם בדת האמת - ליראה את ה' ובעקבות זאת לשמור את כל דברי התורה.
מקורה של מצוות זו היא בפרשת וילך:
. . מִקֵּץ שֶׁבַע שָׁנִים בְּמֹעֵד שְׁנַת הַשְּׁמִטָּה בְּחַג הַסֻּכּוֹת:
- בְּבוֹא כָל יִשְׂרָאֵל לֵרָאוֹת אֶת פְּנֵי ה' אֱלֹקיךָ בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחָר תִּקְרָא אֶת הַתּוֹרָה הַזֹּאת נֶגֶד כָּל יִשְׂרָאֵל בְּאָזְנֵיהֶם:
- הַקְהֵל אֶת הָעָם הָאֲנָשִׁים וְהַנָּשִׁים וְהַטַּף וְגֵרְךָ אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ לְמַעַן יִשְׁמְעוּ וּלְמַעַן יִלְמְדוּ וְיָרְאוּ אֶת ה' אֱלֹקיכֶם וְשָׁמְרוּ לַעֲשׂוֹת אֶת כָּל דִּבְרֵי הַתּוֹרָה הַזֹּאת:
— ספר דברים פרק ל"א י'־י"ג
בזמן שבית המקדש היה קיים מעמד הקהל התקיים במוצאי יום טוב הראשון של חג הסוכות ברחבת הר הבית ומקום המקדש, בנוכחות כל ישראל: אנשים, נשים וטף - כציווי התורה. במעמד רווי הוד זה קרא המלך מעל בימה עץ גדולה שעמדה בעזרה, פרשיות מספר דברים לפני כל העם, כפי אשר מתואר בגמרא במסכת סוטה ובפירוט בהלכות חגיגה ברמב"ם.
מבצע הַקְהֵל החל בשנת הקהל תשמ"ח, אז יצא הרבי במבצע הקהל - מבצע מיוחד שבו מצות הקהל בימינו תרד לפסים מעשיים על ידי כל אחד ואחת מבני ובנות ישראל. ל"מבצע הקהל" קדמה התעוררות בשנים שלפני זה, כאשר בשיחות ומכתבים כללים ביאר הרבי בהרחבה את מהות מצות הקהל בימינו.
באחת מהשיחות של הרבי אודות מבצע הקהל, התבטא הרבי בביטוי מיוחד כי על כל מי שמתעסק ב"מבצע הקהל" להיות "יהודי של הקהל" - שרואים עליו שכל ענינו הוא הקהל, בכך שהוא מתעסק בענין זה בכל רגע פנוי, מכריז על כך בכל מקום ובכל אפשרות, ומעורר יהודים אחרים להתחזק ביראת השם דווקא בימים אלו ובשנה זו, משום היותה שנת הקהל ובה הקדוש ברוך הוא נותן כוחות לכל אחד ואחד להמשיך את יראת השם בחיים היומיומיים.
כל אחד מלך
בזמן בית המקדש, חיוב מצוות הקהל היתה על המלך. זאת מכיוון שדווקא למלך יש כוח להקהיל את עם ישראל, ולעוררו ליראת ה' מכיוון שבימינו החובה על כל אחד לעסוק בעניני הקהל, על כן לכל אחד יש כוחות מיוחדים בשנת הקהל להיות "מלך", שתפקידו לעורר את אלו שיש לו השפעה עליהם ליראה את השם - שזוהי תוכנה ומהותה של מצות הקהל.
על כל מי שהוא "מלך" בסביבתו - מנהיג, רב בקהילתו, מחנך בכיתתו, אב במשפחתו - מוטלת החובה "לקרוא באזניהם", להשמיע את דברי התורה ומצוות בחוג שלו, בכל מקום שהוא יכול להגיע אליו, בתוקף וברצינות, אך במאור פנים ובשמחה, ועד שהדבר ייצור רושם עמוק והשפעה ממושכת על השומעים, השפעה שתתבטא בחיי היום-יום, בהתנהגות המבוססת על "ליראה את השם": לימוד התורה וקיום המצוות, מתוך שמחה וטוב לבב.
בסיום היחידות הכללית בחודש תשרי של שנת הקהל תשמ"ח, כאשר עברו האורחים לפני הרבי בחלוקת הדולרים, אמר הרבי לכל אחד מהעוברים תוך כדי נתינת הדולר: "טאָן אִין הקהל" [=לפעול בהקהל].
נבחרי הפורטל: הקהל • מבצע הקהל • שנת הקהל • ערכים במבט הקהל • ספרי חסידות והקהל • הקהל ומועדי השנה • מטה הקהל העולמי • קהל גדול • אחדות ישראל בהקהל • הקהל אצל נשיא הדור • הקהל בנפש האדם