לקוטי תורה (ספר): הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
(עריכה קלה)
שורה 2: שורה 2:
[[תמונה:Har-likutm.jpg|left|thumb|250px|כריכת הספר 'לקוטי תורה']]
[[תמונה:Har-likutm.jpg|left|thumb|250px|כריכת הספר 'לקוטי תורה']]


'''לקוטי תורה''' הינו ספר ובו מאמרי [[אדמו"ר הזקן]] שאמרום או כתבם במשך השנים; נערכו על-ידי [[אדמו"ר הצמח צדק]].
ספר '''לקוטי תורה''' הוא ספר ובו [[מאמר|מאמרי]] [[אדמו"ר הזקן]] שאמר או כתב במשך השנים; המאמרים נערכו על-ידי [[הרבי הצמח צדק]].


בספר נדפסו מאמרים על הספרים [[במדבר]] ו[[דברים]]. נוסף לזה כולל הספר: א. דרושים על פרשיות [[בשלח]] ו[[פקודי]] מתוך ספר שמות וכן הוספות לספרים שמות, במדבר ודברים. ב. דרושים על ה[[חגים]] הנמצאים בטווח הזמן שבו קוראים פרשיות הנ"ל. ג. דרושים ל[[שיר השירים]], עם הוספות.
ספר זה הוא חלקו השני של הספר [[תורה אור]], אלא שאת הספר תורה אור הדפיס הרבי הצמח צדק בלי הערותיו, ובספר ליקוטי תורה הדפיס גם את הערותיו, בעקבות הפצרותיהם של החסידים והתגלותו של אדמו"ר הזקן אליו בחלום.{{הערה|מכתב [[הרבי הריי"צ]] שנדפס בסוף הספר ליקוטי תורה.}}.


ספר זה הוא חלקו השני של הספר [[תורה אור]], אלא שאת הספר תורה אור הדפיס [[אדמו"ר הצמח צדק]] בלי הערותיו, ובספר ליקוטי תורה הדפיס גם את הערותיו, בעקבות הפצרותיהם של החסידים והתגלותו של אדמו"ר הזקן אליו בחלום.<ref>מכתב [[אדמו"ר הריי"צ]] שנדפס בסוף הספר ליקוטי תורה.</ref>
בספר נדפסו מאמרים על הספרים [[במדבר]] ו[[דברים]]. נוסף לזה כולל הספר: א. דרושים על פרשיות [[בשלח]] ו[[פקודי]] מתוך [[ספר שמות]] וכן הוספות לספרים שמות, [[ספר במדבר|במדבר]] ו[[ספר דברים|דברים]]. ב. דרושים על ה[[חגים]] הנמצאים בטווח הזמן שבו קוראים את הפרשיות הנ"ל. ג. דרושים ל[[שיר השירים]], עם הוספות.
 
הספר הוא מספרי היסוד של [[חסידות חב"ד]], ו[[הרבי]] הורה ללמוד בכל שבוע את המאמרים המודפסים בו השייכים ל[[פרשת השבוע|פרשה]].


==דפוסים==  
==דפוסים==  
שורה 16: שורה 18:
* בשנים [[תרמ"ה]], [[תרס"ד]], [[תרפ"ח]] - הדפסות נוספות בוילנא.
* בשנים [[תרמ"ה]], [[תרס"ד]], [[תרפ"ח]] - הדפסות נוספות בוילנא.


* בשנת [[תש"ח]] - הדפיס כ"ק [[אדמו"ר שליט"א]] ע"פ הוראתו חותנו כ"ק [[אדמו"ר הריי"צ]] את הספר בפוטוגרפיא מדפוס וילנא תרס"ד על ידי סניף [[קה"ת]] ב[[אירופה]]. בסוף הספר הוסיף הערות שהעתיק מגוף כתב יד קודש של [[אדמו"ר הרש"ב]] על גליון הלקוטי תורה שלו.
* בשנת [[תש"ח]] - הדפיס [[הרבי]] ע"פ הוראת חותנו [[הרבי הריי"צ]] את הספר בפוטוגרפיא מדפוס וילנא תרס"ד על ידי סניף [[קה"ת]] ב[[אירופה]]. בסוף הספר הוסיף הערות שהעתיק מגוף [[כתב יד קודש]] של [[הרבי הרש"ב]] על גליון הלקוטי תורה שלו.


* בשנת [[תשכ"ה]] - הדפסת מהדורה חדשה אשר בה הוכנסו לראשונה כל התיקונים שנרשמו בלוח התיקון שבהוצאות הקודמות. כמו כן נוספו בראש הספר: א) מפתח כללי לכל החלקים. ב) אגרת הקודש של כ"ק [[אדמו"ר הצמח צדק]] - אודות ההוצאה לאור של התורה אור. ג) אגרת הקודש של כ"ק אדמו"ר הריי"צ - ע"ד הספר [[תורה אור]] ולקוטי תורה. ד) מפתח ענינים. ה) מפתח שמות ספרים ואנשים. ו) השמטות בלקוטי תורה. ז) הערות וציונים. ח) דפוסי הספר. הוספות ד-ח נערכו על ידי כ"ק [[אדמו"ר שליט"א]]. (הוספות שבסוף הספר:) ט) צילום משער דהוצאה הראשונה של לקוטי תורה, ושער ההוספות. י) הסכמות הרבנים לדפוסים הראשונים של הלקוטי תורה. יא) מראי מקומות לפסוקי תנ"ך ומאמרי רז"ל (נערכו על ידי חברי הכולל שעל ידי מזכירות כ"ק אדמו"ר שליט"א). יב) הוספות להערות וציונים (נערכו על ידי הרב [[יהודה לייב גרונר]]. יג) מודעה רבה - שנדפסה בהוצאת וילנא תרפ"ח ולראשונה וילנא תרס"ד.
* בשנת [[תשכ"ה]] - הדפסת מהדורה חדשה אשר בה הוכנסו לראשונה כל התיקונים שנרשמו בלוח התיקון שבהוצאות הקודמות. כמו כן נוספו בראש הספר: א) מפתח כללי לכל החלקים. ב) אגרת קודש של [[הרבי הצמח צדק]] - אודות ההוצאה לאור של התורה אור. ג) אגרת קודש של הרבי הריי"צ - על הספר תורה אור ולקוטי תורה. ד) מפתח ענינים. ה) מפתח שמות ספרים ואנשים. ו) השמטות בלקוטי תורה. ז) הערות וציונים. ח) דפוסי הספר. הוספות ד-ח נערכו על ידי הרבי. (הוספות שבסוף הספר:) ט) צילום משער ההוצאה הראשונה של לקוטי תורה, ושער ההוספות. י) הסכמות הרבנים לדפוסים הראשונים של הלקוטי תורה. יא) מראי מקומות לפסוקי [[תנ"ך ]] ומאמרי [[רז"ל]] (נערכו על ידי חברי ה[[כולל שעל ידי מזכירות כ"ק אדמו"ר שליט"א|כולל שעל ידי מזכירות הרבי). יב) הוספות להערות וציונים (נערכו על ידי הרב [[יהודה לייב גרונר]]). יג) מודעה רבה - שנדפסה בהוצאת וילנא תרפ"ח ולראשונה וילנא תרס"ד.


* בשנת [[תשד"מ]] - הדפסת מהדורה חדשה (בערכית ר' [[אהרן חיטריק]]) בה נוספו:א) הערות ותיקונים מכ"ק אדמו"ר שליט"א (לפ' בשלח, פקודי והתחלת ויקרא). ב)בהמראי מקומות נוספו: 1. ציונים למאמרי כ"ק אדמו"ר הזקן, מאמרי אדמו"ר האמצעי, מאמרי כ"ק אדמו"ר הצמח צדק - בהם נמצאים מאמרי הלקוטי תורה בשינויים או עם ביאורים ותוס' ביאורים ותוס' הערות וכו'. 2. מראי מקומות נוספים לש"ס, מדרש, זהר וכו', ומראי מקומות לספרי רבותינו נשיאינו שבהם נתבארו ענינים שבלקוטי תורה. 3. ציונים מחסיד לא ידוע, שנרשמו בגליון לקוטי תורה הנמצא בספריית כ"ק אדמו"ר שליט"א. ג)רשימת הכתבי יד שבהם נמצאים מאמרי הלקוטי תורה. ד) רשימת מאמרי הלקוטי תורה על פי סדר השנים. ה) דפוסי לקוטי תורה. ו) צילום מגוכתי"ק כ"ק אדמו"ר הצ"צ ומגוכתי"ק מהרי"ל, אחי כ"ק אדה"ז.  
* בשנת [[תשד"מ]] - הדפסת מהדורה חדשה (בערכית ר' [[אהרן חיטריק]]) בה נוספו: א) הערות ותיקונים מהרבי (לפ' [[בשלח]], [[פקודי]] והתחלת פרשת [[ויקרא]]). ב)במראי מקומות נוספו: 1. ציונים למאמרי אדמו"ר הזקן, מאמרי [[הרבי האמצעי]], מאמרי הרבי הצמח צדק - בהם נמצאים מאמרי הלקוטי תורה בשינויים או עם תוספת ביאורים ותוספת הערות. 2. מראי מקומות נוספים ל[[ש]], [[מדרש]], [[זהר]] וכו', ומראי מקומות לספרי [[רבותינו נשיאינו]] שבהם נתבארו ענינים שבלקוטי תורה. 3. ציונים מחסיד לא ידוע, שנרשמו בגליון לקוטי תורה הנמצא ב[[ספריית אגו"ח|ספריית הרבי]]. ג)רשימת ה[[כתבי יד]] שבהם נמצאים מאמרי הלקוטי תורה. ד) רשימת מאמרי הלקוטי תורה על פי סדר השנים. ה) דפוסי לקוטי תורה. ו) צילום מגוף כתב יד קודש הרבי הצמח צדק ומגוף כתב יד קודש של ה[[מהרי"ל]], אחי אדמו"ר הזקן.  


* בשנת [[תשנ"ט]] - נדפס הספר במהדורה חדשה בה הוגה הספר כולו מגוף כתי"ק אדמו"ר הצ"צ, ונוספו בהמראי מקומות ציונים למאמרי אדמו"ר הזקן ומאמרי אדמו"ר האמצעי - בהם נמצאים הנחות אחרות ממאמרי הלקוטי תורה וכמה מהם בשינויים עם ביאורים ותוס' בהערות וכו', וכן מראי מקומות נוספים לש"ס, מדרש, זהר וכו' ומראי מקומות לספרי רבותינו נשיאינו שבהם נתבארו ענינים שבלקוטי תורה. כמו כן נוספו בסוף הספר: א) רשימת ראשי תיבות. ב) החוזה עם דפוס האחים ראם.
* בשנת [[תשנ"ט]] - נדפס הספר במהדורה חדשה בה הוגה הספר כולו מגוף כתב יד קודש הרבי הצמח צדק, ונוספו במראי מקומות ציונים למאמרי אדמו"ר הזקן ומאמרי אדמו"ר האמצעי - בהם נמצאים הנחות אחרות ממאמרי הלקוטי תורה וכמה מהם בשינויים עם ביאורים ותוספות בהערות, וכן מראי מקומות נוספים לש"ס, מדרש, זהר וכו' ומראי מקומות לספרי רבותינו נשיאינו שבהם נתבארו ענינים שבלקוטי תורה. כמו כן נוספו בסוף הספר: א) רשימת ראשי תיבות. ב) החוזה עם דפוס האחים ראם.


עד היום הודפסו שבע עשרה מהדורות לספר.
נכון לשנת תשע"א הודפסו שבע עשרה מהדורות לספר.


==חסידות מבוארת==
==מאמרים מלוקטים==
הספר '''חסידות מבוארת''' מלקט בתוכו מאמרים נבחרים עם ביאורים. העורך הראשי הוא ר' [[מענדל ווכטר]].
הוצאת הספרים [[קה"ת]] הוציאה לאור החוברת '''מאמרים מלוקטים''' המלקטת בתוכה סדרת מאמרים יסודיים מתוך הספר, עבור ה[[תמימים]] הלומדים ב[[ישיבות תומכי תמימים]] ברחבי העולם.


==מאמרים מלוקטים==
== ספרי ביאורים על הספר ==
החוברת '''מאמרים מלוקטים''' מלקטת בתוכה סדרת מאמרים יסודיים מתוך ספר [[לקוטי תורה]], עבור תלמידי [[ישיבות תומכי תמימים]] ברחבי תבל.
* '''[[חסידות מבוארת]]''' - מלקט בתוכו מאמרים נבחרים עם ביאורים. העורך הראשי הוא ר' [[מענדל ווכטר]].


החוברת יצאה לאור על ידי [[קה"ת]].
== לימוד הספר ==
בשנת [[תשנ"ב]] הורה [[הרבי]] ללמוד בכל שבוע את 'א חסידישע פרשה' (הפרשה החסידית) - המאמרים מתוך ליקוטי תורה ותורה אור השייכים ל[[פרשת השבוע]].


==לימוד הספר==
באחת השנים נכנס ל[[יחידות]] בחור ישיבה המקורב ל[[חב]], ואמר לרבי שקשה לו ללמוד לעיון את כל מאמרי הפרשה בלקוטי תורה ומה עליו לעשות. ענה לו הרבי שבתחילה ילמד את כל הפרשה בספר [[בקיאות|לגירסא]], ואח"כ ילמד ל[[עיון|עיונא]] לכל הפחות אות ראשונה ממאמר אחד, כי בו נמצא התוכן של כל המאמר, והשאר כמה שיספיק{{הערה|1=[[שיחות קודש]] [[תשכ"ה]] [http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=4592&hilite=55a3b772-b58d-4084-9844-1499e66debf4&st=%D7%A0%D7%99%D7%92%D7%95%D7%9F+%D7%90%D7%9E%D7%A8&pgnum=559 חלק א'].}}.
בחור ישיבה המקורב לחבשאל את הרבי, דמכיון שקשה לו ללמוד לעיונא את כל הפרשה לקוטי תורה ומה עליו לעשות, ענה לו הרבי: שלכתחלה ילמד את כל הפרשה בספר לקו"ת [[בקיאות|לגירסא]], ואח"כ ילמד ל[[עיון|עיונא]] לכל הפחות אות ראשונה ממאמר אחד, כי בו התוכן דכל המאמר, והשאר איך שיספיק{{הערה|1=[[שיחות קודש]] [[תשכ"ה]] [http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=4592&hilite=55a3b772-b58d-4084-9844-1499e66debf4&st=%D7%A0%D7%99%D7%92%D7%95%D7%9F+%D7%90%D7%9E%D7%A8&pgnum=559 חלק א'].}}.


==ראו גם==
==ראו גם==
שורה 43: שורה 45:
*[http://www.chabadlibrary.org/books/default.aspx?furl=/admur_hazoken טקסט הספר] - אתר ספריית ליבאוויטש
*[http://www.chabadlibrary.org/books/default.aspx?furl=/admur_hazoken טקסט הספר] - אתר ספריית ליבאוויטש
*[http://hebrewbooks.org/16093 הספר באתר היברו-בוקס]
*[http://hebrewbooks.org/16093 הספר באתר היברו-בוקס]
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:ספרי אדמו"ר הזקן]]
[[קטגוריה:ספרי אדמו"ר הזקן]]

גרסה מ־04:41, 15 באפריל 2013

דף שער ההדפסה הראשונה - שנת תר"ח
קובץ:Har-likutm.jpg
כריכת הספר 'לקוטי תורה'

ספר לקוטי תורה הוא ספר ובו מאמרי אדמו"ר הזקן שאמר או כתב במשך השנים; המאמרים נערכו על-ידי הרבי הצמח צדק.

ספר זה הוא חלקו השני של הספר תורה אור, אלא שאת הספר תורה אור הדפיס הרבי הצמח צדק בלי הערותיו, ובספר ליקוטי תורה הדפיס גם את הערותיו, בעקבות הפצרותיהם של החסידים והתגלותו של אדמו"ר הזקן אליו בחלום.[1].

בספר נדפסו מאמרים על הספרים במדבר ודברים. נוסף לזה כולל הספר: א. דרושים על פרשיות בשלח ופקודי מתוך ספר שמות וכן הוספות לספרים שמות, במדבר ודברים. ב. דרושים על החגים הנמצאים בטווח הזמן שבו קוראים את הפרשיות הנ"ל. ג. דרושים לשיר השירים, עם הוספות.

הספר הוא מספרי היסוד של חסידות חב"ד, והרבי הורה ללמוד בכל שבוע את המאמרים המודפסים בו השייכים לפרשה.

דפוסים

  • בשנת תשכ"ה - הדפסת מהדורה חדשה אשר בה הוכנסו לראשונה כל התיקונים שנרשמו בלוח התיקון שבהוצאות הקודמות. כמו כן נוספו בראש הספר: א) מפתח כללי לכל החלקים. ב) אגרת קודש של הרבי הצמח צדק - אודות ההוצאה לאור של התורה אור. ג) אגרת קודש של הרבי הריי"צ - על הספר תורה אור ולקוטי תורה. ד) מפתח ענינים. ה) מפתח שמות ספרים ואנשים. ו) השמטות בלקוטי תורה. ז) הערות וציונים. ח) דפוסי הספר. הוספות ד-ח נערכו על ידי הרבי. (הוספות שבסוף הספר:) ט) צילום משער ההוצאה הראשונה של לקוטי תורה, ושער ההוספות. י) הסכמות הרבנים לדפוסים הראשונים של הלקוטי תורה. יא) מראי מקומות לפסוקי תנ"ך ומאמרי רז"ל (נערכו על ידי חברי ה[[כולל שעל ידי מזכירות כ"ק אדמו"ר שליט"א|כולל שעל ידי מזכירות הרבי). יב) הוספות להערות וציונים (נערכו על ידי הרב יהודה לייב גרונר). יג) מודעה רבה - שנדפסה בהוצאת וילנא תרפ"ח ולראשונה וילנא תרס"ד.
  • בשנת תשד"מ - הדפסת מהדורה חדשה (בערכית ר' אהרן חיטריק) בה נוספו: א) הערות ותיקונים מהרבי (לפ' בשלח, פקודי והתחלת פרשת ויקרא). ב)במראי מקומות נוספו: 1. ציונים למאמרי אדמו"ר הזקן, מאמרי הרבי האמצעי, מאמרי הרבי הצמח צדק - בהם נמצאים מאמרי הלקוטי תורה בשינויים או עם תוספת ביאורים ותוספת הערות. 2. מראי מקומות נוספים לש"ס, מדרש, זהר וכו', ומראי מקומות לספרי רבותינו נשיאינו שבהם נתבארו ענינים שבלקוטי תורה. 3. ציונים מחסיד לא ידוע, שנרשמו בגליון לקוטי תורה הנמצא בספריית הרבי. ג)רשימת הכתבי יד שבהם נמצאים מאמרי הלקוטי תורה. ד) רשימת מאמרי הלקוטי תורה על פי סדר השנים. ה) דפוסי לקוטי תורה. ו) צילום מגוף כתב יד קודש הרבי הצמח צדק ומגוף כתב יד קודש של המהרי"ל, אחי אדמו"ר הזקן.
  • בשנת תשנ"ט - נדפס הספר במהדורה חדשה בה הוגה הספר כולו מגוף כתב יד קודש הרבי הצמח צדק, ונוספו במראי מקומות ציונים למאמרי אדמו"ר הזקן ומאמרי אדמו"ר האמצעי - בהם נמצאים הנחות אחרות ממאמרי הלקוטי תורה וכמה מהם בשינויים עם ביאורים ותוספות בהערות, וכן מראי מקומות נוספים לש"ס, מדרש, זהר וכו' ומראי מקומות לספרי רבותינו נשיאינו שבהם נתבארו ענינים שבלקוטי תורה. כמו כן נוספו בסוף הספר: א) רשימת ראשי תיבות. ב) החוזה עם דפוס האחים ראם.

נכון לשנת תשע"א הודפסו שבע עשרה מהדורות לספר.

מאמרים מלוקטים

הוצאת הספרים קה"ת הוציאה לאור החוברת מאמרים מלוקטים המלקטת בתוכה סדרת מאמרים יסודיים מתוך הספר, עבור התמימים הלומדים בישיבות תומכי תמימים ברחבי העולם.

ספרי ביאורים על הספר

לימוד הספר

בשנת תשנ"ב הורה הרבי ללמוד בכל שבוע את 'א חסידישע פרשה' (הפרשה החסידית) - המאמרים מתוך ליקוטי תורה ותורה אור השייכים לפרשת השבוע.

באחת השנים נכנס ליחידות בחור ישיבה המקורב לחב"ד, ואמר לרבי שקשה לו ללמוד לעיון את כל מאמרי הפרשה בלקוטי תורה ומה עליו לעשות. ענה לו הרבי שבתחילה ילמד את כל הפרשה בספר לגירסא, ואח"כ ילמד לעיונא לכל הפחות אות ראשונה ממאמר אחד, כי בו נמצא התוכן של כל המאמר, והשאר כמה שיספיק[2].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. מכתב הרבי הריי"צ שנדפס בסוף הספר ליקוטי תורה.
  2. שיחות קודש תשכ"ה חלק א'.