מאפיית מצות כפר חב"ד: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 38: שורה 38:


== קישורים חיצוניים ==
== קישורים חיצוניים ==
* [https://www.matzotchabad.co.il/ אתר המאפייה]
;על המאפיה
;על המאפיה
* [http://old2.ih.chabad.info/newvideo/video.php?id=3853 סרט תדמית], רבנים ושלוחים משבחים את המאפיה. {{וידאו}}{{אינפו}}
* [http://old2.ih.chabad.info/newvideo/video.php?id=3853 סרט תדמית], רבנים ושלוחים משבחים את המאפיה. {{וידאו}}{{אינפו}}

גרסה מ־06:30, 10 במרץ 2022

מאפיית המצות בשנת תש"ל ניתן לראות בתמונה קבוצת ילדים שהגיעו במסגרת "מבצע מצה לתלמיד" של צעירי חב"ד בארץ הקודש

סקובלו פוד - מאפיית מצות כפר חב"ד היא מאפיית המצות עבודת יד הגדולה בעולם. המאפייה זכתה ליחס מיוחד ונדיר מהרבי מליובאוויטש שדאג ודחף לפיתוחה. המאפייה עובדת במשך כל תקופת החורף, ומספקת מצות לכל העולם.

המאפייה מפורסמת בשל הידוריה הרבים, היחס המיוחד שקיבלה מהרבי וביקורי האישים ומרכז המבקרים במקום.

הקמת המאפייה

המאפייה נפתחה בשנת על ידי ר' יוסף פרמן על חורבותיו של בית ערבי נטוש (מהכפר ספרייא), בסמיכות לבית הכנסת המרכזי בכפר חב"ד.

בתחילה פעלה המאפיה במתכונת מצומצמת, אך הרבי דחף כל הזמן להרחבת והגדלת תוצרת המאפייה.

בתחילה הורחבה המאפייה בקצת באמצעות פחונים בעקבות מבצע "מצה לתלמיד" שיזם. בתשד"מ נרכשה המאפייה על ידי ר' יעקב (יאנוש) סטמבלר ואחיו ר' זלמן סטמבלר שפיתחו ושיפצו רבות את המאפייה, והטמיעו בה הידורים רבים. ההידור הבולט ביותר מתייחס למהירות הרבה של אפיית המצות, שהפכה את המאפייה למהירה ביותר בארץ[1].

המאפיה פועלת בעונת החורף והעבודות מתחילות ששה חודשים לפני חג הפסח, ונגמרות שעות ספורות לפני כניסת החג, אז נערכת 'חבורה' של רבו של כפר חב"ד.

בשנת תש"ע פרצה שריפה במחסני המאפיה ונגרם נזק גדול לרכוש.

הידורים מיוחדים במאפיה

פרק זה לוקה בחסר. אנא תרמו לחב"דפדיה והשלימו אותו. יתכן שיש על כך פירוט בדף השיחה.
  • כל ניילון ונייר הנכנס למאפיה עובד בדיקה כימית.
  • עטיפת המקלות בכל הכנסה והוצאה מחדש.
  • מהירות הכנת המצה ואפייתה. הידור שמקבל מיטוי רב בשולחן ערוך של אדמו"ר הזקן.
  • מידי 18 דקות כלי הרעדלער (מחורר המצות) עובר ליבון באש, בגדי העובדים מוחלפים, וכן ספלי המים המשמשים לעיסת הבצק.
  • המאפייה בכשרות בד"צ ירושלים העדה החרדית ובכשרותו של הרב מאיר שיחי' אשכנזי

יחס מהרבי

ר' יוסף פרמן, מקים המאפיה זכה לקבל מהרבי עוד בשנות היו"דים בקבוקי 'משקה' "בשביל המאפיה". בהזדמנות אחרת הניח הרבי בכף ידו של ר' יוסף עוגת 'לעקאח', תוך אזהרה על דרך הצחות: "שלא תערבב מזה במצות".

הרבי דחף כל הזמן את עסקני חב"ד בארץ הקודש להתייחס למאפיה כאל 'מוסד' לכל דבר למען פיתוחו. הרבי ייעד את המאפיה למפעל שייצר מצה שמורה לכל העולם. בתחילה התרשלו העסקנים בעבודתם והרבי הגדיר את חוסר העניין שגילתה העסקונה במאפייה, כלא פחות מ"רשלנות איומה", ואיחל כי "יהי רצון שבמרץ הכי גדול יתעסקו בכל הנ"ל, בתוככי שאר הפעולות לביסוס כפר חב"ד והתפתחותו הן בכמות והן באיכות, ויצליחו, וכנאמר מאז ומקדם שמכפר חב"ד יפוצו המעיינות חוצה, וכאיגרת הקודש של הבעל שם טוב, יקרב זה קיום הייעוד דקאתי מר דא מלכא משיחא".

ביקורי אישים

המאפיה משכה אליה במשך השנים אישים רמי מעלה רבים, ביניהם שרים, שגרירים, אנשי פוליטיקה ומשפט.

לקראת חג הפסח תשע"ד ערך ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ביקור מתוקשר במאפיה. הביקור גרר בעקבותיו סערה תקשורתית בשל העיתוי בו בחר נתניהו לערוך את ביקורו, בסמוך לזמן בו העביר בכנסת מספר חוקים שנועדו להילחם בציבור החרדי בארץ.

מרכז מבקרים

שלט שקיבל את פני הילדים בשנים הראשונות

מרכז המבקרים של המאפיה מושך מידי שנה עשרות אלפי אנשים, בהם כעשרים אלף ילדי גן ובית ספר. המבקרים מגיעים במסגרת יריד חוויות הפסח (או מבצע מצה לתלמיד) של צעירי אגודת חב"ד בארץ הקודש, במהלכו עוקבים אחר תהליך הכנת ואפיית המצה על שלל הידוריה והסתכלות על הפן הרוחני שבמצה, מתנסים המבקרים באפיית מצת מצווה, וצופים בסרט על מצוות החג.

קישורים חיצוניים

על המאפיה
ביקורי אישים לדוגמה

הערות שוליים

  1. הידור שמקבל ביטוי רב בשולחן ערוך אדמו"ר הזקן