ישראל אלדד: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
(8 גרסאות ביניים של 5 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
ד"ר ישראל אלדד (שייב) ([[ט' חשוון]] ה'תרע"א - [[א' שבט]] ה'[[תשנ"ו]]) היה ממנהיגי ארגון הלח"י, הוגה דעות וסופר.
[[קובץ:ישראל אלדד.jpg|ממוזער|ישראל אלדד]]
מר '''ישראל אלדד''' (שייב, [[ט' חשוון]] [[תרע"א]] - [[א' שבט]] [[תשנ"ו]]) היה ממנהיגי ארגון הלח"י, הוגה דעות וסופר.


==תולדות חיים==
==תולדות חיים==
נולד בעיירה פודבולוצ'יק שב[[גליציה]] תחת השם ישראל שייב.


הוא נולד בעיירה פודבולוצ'יק שב[[גליציה]] תחת השם ישראל שייב.
בצעירותו למד ב[[ישיבה]] בווינה, ולאחר מכן עבר ל[[אוניברסיטה]], שם קיבל תואר דוקטור. לאחר שסיים את חוק לימודיו עבר ל[[פולין]], שם היה ממנהיגי תנועת הנוער היהודית בית"ר.
 
בצעירותו למד ב[[ישיבה]] בווינה, ולאחר מכן עבר לאוניברסיטה, שם קיבל תואר דוקטור. לאחר שסיים את חוק לימודיו עבר ל[[פולין]], שם היה ממנהיגי תנועת הנוער היהודית בית"ר.


לאחר ש[[עלייה לארץ|עלה לארץ]], בשנת [[ה'תש"א]], הצטרף למחתרת הלח"י. לאחר מות מנהיג הארגון, אברהם (יאיר) שטרן, היה להוגה הדעות המרכזי של הארגון וחבר בהנהגתו, יחד עם [[יצחק שמיר]] ו[[נתן ילין-מור]].
לאחר ש[[עלייה לארץ|עלה לארץ]], בשנת [[ה'תש"א]], הצטרף למחתרת הלח"י. לאחר מות מנהיג הארגון, אברהם (יאיר) שטרן, היה להוגה הדעות המרכזי של הארגון וחבר בהנהגתו, יחד עם [[יצחק שמיר]] ו[[נתן ילין-מור]].
שורה 17: שורה 17:
==קשריו עם הרבי==
==קשריו עם הרבי==


קשריו של הד"ר אלדד עם הרבי החלו כאשר שלח לו הרבי קודם [[חג הפסח]] ה'[[תשי"ח]] חבילה של [[מצה שמורה]], יחד עם ה[[מכתב כללי]] ששלח הרבי באותה שנה לקראת חג הפסח, בו מסביר הרבי כי עניינו של חג הפסח הוא היציאה ממצרים.
קשריו של הד"ר אלדד עם הרבי החלו כאשר חברי צא"ח בירושלים שלחו לו קודם [[חג הפסח]] חבילה של [[מצה שמורה]], יחד עם ה[[מכתב כללי]] ששלח הרבי באותה שנה לקראת חג הפסח, בו מסביר הרבי את עניינם של חג הפסח והיציאה ממצרים.


זמן מה לאחר מכן שיגר אלדד מכתב לרבי, בו התלונן כי מהכתוב במכתב משתמע שאין ענין בכניסה לארץ. בתגובה ענה לו הרבי במכתב ארוך, בו מסביר לו הרבי שאין המשמעות כן, אך לאידך מאריך את הסכנות הרוחניות בארץ ישראל יחסית ל[[ארצות הברית]] ו[[ברית המועצות]].
זמן מה לאחר מכן שיגר אלדד מכתב לרבי, בו התלונן כי מהכתוב במכתב משתמע שאין עניין בכניסה לארץ ישראל {{הערה|ראו קטעים ממכתבו לרבי וממענה הרבי אליו ב"התקשרות", גליון א'תד, ט"ו תמוז תשפ"א, עמ' 13}}. בתגובה ענה לו הרבי במכתב ארוך {{הערה| נדפס באגרות קודש, חלק יח, איגרת ו'תתמג, מכתב מה' אייר, ה'תשי"ט וראו בהערה הקודמת.}}, בו מסביר לו הרבי שאין המשמעות כן, אך לאידך מאריך את הסכנות הרוחניות בארץ ישראל יחסית ל[[ארצות הברית]] ו[[ברית המועצות]].


בשנת ה'[[תשכ"א]] נכנס ד"ר אלדד ל[[יחידות]] אצל הרבי. ברשימה שפרסם לאחר מכן בעיתון '[[עיתון#עיתונים ישראליים|ידיעות אחרונות]]' כתב אלדד שניסה להעלות במהלך היחידות את דעת ה[[ציונות דתית|ציונות הדתית]], אך הרבי דפק על השולחן ואמר "[[הרב קוק]] טעה".
בשנת ה'[[תשכ"א]] נכנס ד"ר אלדד ל[[יחידות]] אצל הרבי. במהלך היחידות
שאל את הרבי לבואו של המשיח, הרבי השיב לו שעל היהודים לחזור ב[[תשובה]]. כשניסה להעלות את דעת ה[[ציונות דתית|ציונות הדתית]] בהשקפת [[אתחלתא דגאולה]] דפק הרבי על השולחן ואמר "[[הרב קוק]] טעה"{{הערה|היחידות היתה בשנת [[תשכ"א]]. אלדד כתב זאת ברשימה שפרסם לאחר מכן בעיתון '[[ידיעות אחרונות]]'. ראו את תיאור היחידות גם במאמרו של בנו אריה: אתר מעריב, 13 ביולי 2019. "למה משיח לא בא?": הוויכוח הנוקב בין אבי לרבי מלובביץ}}.


בשמחת תורה ה'[[תשכ"ו]] הגיע ד"ר אלדד לביקור אצל ידידו הרב [[משה צבי סגל]] בכפר חב"ד. את רשמיו מהחג פרסם בעיתון 'ידיעות אחרונות'.
בשמחת תורה ה'[[תשכ"ו]] הגיע ד"ר אלדד לביקור אצל ידידו הרב [[משה צבי סגל]] בכפר חב"ד. את רשמיו מהחג פרסם בעיתון 'ידיעות אחרונות'.
 
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:ידידי חב"ד]]
[[קטגוריה:ידידי חב"ד]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשנ"ו]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשנ"ו]]

גרסה אחרונה מ־09:58, 5 ביולי 2024

ישראל אלדד

מר ישראל אלדד (שייב, ט' חשוון תרע"א - א' שבט תשנ"ו) היה ממנהיגי ארגון הלח"י, הוגה דעות וסופר.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד בעיירה פודבולוצ'יק שבגליציה תחת השם ישראל שייב.

בצעירותו למד בישיבה בווינה, ולאחר מכן עבר לאוניברסיטה, שם קיבל תואר דוקטור. לאחר שסיים את חוק לימודיו עבר לפולין, שם היה ממנהיגי תנועת הנוער היהודית בית"ר.

לאחר שעלה לארץ, בשנת ה'תש"א, הצטרף למחתרת הלח"י. לאחר מות מנהיג הארגון, אברהם (יאיר) שטרן, היה להוגה הדעות המרכזי של הארגון וחבר בהנהגתו, יחד עם יצחק שמיר ונתן ילין-מור.

בשנת ה'תש"ד נעצר על ידי השלטונות הבריטיים, ושהה בבית הסוהר עד שחולץ משם בפעולה נועזת בשנת ה'תש"ו.

לאחר קום המדינה שימש כמורה לתנ"ך, הוציא לאור ירחון בשם 'סולם' ובו ביקר את ממשלת ישראל, ועסק בתרגום ספרים.

לאחר מלחמת ששת הימים היה ממקימי 'התנועה למען ארץ ישראל השלימה'.

קשריו עם הרבי[עריכה | עריכת קוד מקור]

קשריו של הד"ר אלדד עם הרבי החלו כאשר חברי צא"ח בירושלים שלחו לו קודם חג הפסח חבילה של מצה שמורה, יחד עם המכתב כללי ששלח הרבי באותה שנה לקראת חג הפסח, בו מסביר הרבי את עניינם של חג הפסח והיציאה ממצרים.

זמן מה לאחר מכן שיגר אלדד מכתב לרבי, בו התלונן כי מהכתוב במכתב משתמע שאין עניין בכניסה לארץ ישראל [1]. בתגובה ענה לו הרבי במכתב ארוך [2], בו מסביר לו הרבי שאין המשמעות כן, אך לאידך מאריך את הסכנות הרוחניות בארץ ישראל יחסית לארצות הברית וברית המועצות.

בשנת ה'תשכ"א נכנס ד"ר אלדד ליחידות אצל הרבי. במהלך היחידות שאל את הרבי לבואו של המשיח, הרבי השיב לו שעל היהודים לחזור בתשובה. כשניסה להעלות את דעת הציונות הדתית בהשקפת אתחלתא דגאולה דפק הרבי על השולחן ואמר "הרב קוק טעה"[3].

בשמחת תורה ה'תשכ"ו הגיע ד"ר אלדד לביקור אצל ידידו הרב משה צבי סגל בכפר חב"ד. את רשמיו מהחג פרסם בעיתון 'ידיעות אחרונות'.

הערות שוליים

  1. ראו קטעים ממכתבו לרבי וממענה הרבי אליו ב"התקשרות", גליון א'תד, ט"ו תמוז תשפ"א, עמ' 13
  2. נדפס באגרות קודש, חלק יח, איגרת ו'תתמג, מכתב מה' אייר, ה'תשי"ט וראו בהערה הקודמת.
  3. היחידות היתה בשנת תשכ"א. אלדד כתב זאת ברשימה שפרסם לאחר מכן בעיתון 'ידיעות אחרונות'. ראו את תיאור היחידות גם במאמרו של בנו אריה: אתר מעריב, 13 ביולי 2019. "למה משיח לא בא?": הוויכוח הנוקב בין אבי לרבי מלובביץ