הסגת גבול: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (החלפת טקסט – "דוגמא " ב־"דוגמה ")
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
 
(25 גרסאות ביניים של 9 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
השגת גבול הינו דין ומצוות לא תעשה , שנמנית כאחת מ[[תרי"ג מצוות התורה]].
{{עריכה|לא אנציקלופדי}}
'''הסגת גבול''' הינו דין ומצוות לא תעשה, שנמנית כאחת מ[[תרי"ג מצוות התורה]].


==מקור הדין==
==מקור הדין==
בתורה נאמר{{הערה|ספר דברים, פרק י"ט, פסוק י"ד.}}: "לא תשיג גבול רעך אשר גבלו ראשונים בנחלתך אשר תנחל" .[ [רש"י]] מפרש שמדובר באדם המרמה את שכנו על ידי סימון הגבול בין קרקעותיהם באופן לא נכון. איסור זה הוא מקרה פרטי של איסור גזל, ובכל זאת כאשר מדובר בקרקעות בארץ ישראל ייחד לו המקרא איסור מסוים. לא רק זאת, אלא שנכתב במקום אחר במקרא על מסיג גבול{{הערה|ספר דברים, פרק כ"ז, פסוק י"ז.}}: "ארור מסיג גבול רעהו" .
בתורה נאמר{{הערה|ספר דברים, פרק י"ט, פסוק י"ד}}{{ציטוטון|לא תסיג גבול רעך אשר גבלו ראשונים בנחלתך אשר תנחל"|}}. [[רש"י]] מפרש שמדובר באדם המרמה את שכנו על ידי סימון הגבול בין קרקעותיהם באופן לא נכון. איסור זה הוא מקרה פרטי של איסור גזל, ובכל זאת כאשר מדובר בקרקעות בארץ ישראל ייחד לו המקרא איסור מסוים. לא רק זאת, אלא שנכתב במקום אחר במקרא על מסיג גבול{{הערה|ספר דברים, פרק כ"ז, פסוק י"ז.}}: "ארור מסיג גבול רעהו".
 
ועוד אמרו{{הערה|ספרי, שם}} :
"מנין למחליף דברי ר' אליעזר בדברי ר' יהושע ודברי ר' יהושע בדברי ר' אליעזר... שהוא עובר בלא תעשה? תלמוד לומר: 'לא תסיג גבול רעך'".
 


ועוד אמרו{{הערה|ספרי, שם}}: "מנין למחליף דברי ר' אליעזר בדברי ר' יהושע ודברי ר' יהושע בדברי ר' אליעזר... שהוא עובר בלא תעשה? תלמוד לומר: 'לא תסיג גבול רעך'".


==ייחס הרבי לדין==
==ייחס הרבי לדין==
ריבוי פעמים עורר הרבי, לעיתים אף בהתבטאויות חריפות, על איסור השגת גבול בקשר לפעילות חב"ד ומוסדותיה.


בהתוועדות פורים תשמ"ז עורר הרבי קאך גדול בעניין פרסום הגאולה ולהביא את המשיח, אך  כפי שתיאר הרבי כמה זמן אח"כ , ש'לא נגע ולא פגע', ומה שהרבי אמר לא נשמע אצל כל החסידים, הרבי דיבר שוב
פעמים רבות הפנה הרבי בענין אל הרבנים בבקשה לקבל את פסק דינם ובכתב שאין בפעולה חשש השגת גבול{{הערה|ראו לדוגמה ליקוט מענות קודש תשמ"ב מענה קמב, תשממענה קפ, תשמ"ז מענה קכג}}.
 
שלא עושים מספיק להביא את המשיח , ואכן דברי הרבי בהחלט זעזעו את החסידים {{הערה|כפי שסיפר הרב זלמן גורליק שלח הרבי לבאר שבע שהיה נוכח באותו זמן אצל הרבי}}.
 
לאור כך, בראש חודש ניסן בערב, התיישבו ה'תמימים' לכתוב דו"ח מפורט לרבי על היוזמה. הכול ציפו בקוצר רוח לתשובה החיובית שתגיע מהרבי, ל'ישר כוח' ו'פעולה נמשכת', שייתנו גיבוי ודחיפה לעשייה הגדולה שהחלה לצאת לדרך.
 
למחרת, בב' ניסן, הגיעה התשובה של הרבי:
 
{{ציטוט|תוכן=זה עשיריות בשנים שהן בחו"ל והן בארה"ק עוסקים בהפצת (כולל גם דענינים כהנ"ל) וכן בגיוס כספים להנ"ל. וכל פעולות בזה הן השגת גבולם בתקפו הכי גדול – ותומ"י יפסיקו כהנ"ל, וישאלו הרבנים מה לעשות בהממון. מהשגת גבול לא תבנה חב"ד. [. .]


נוסף על מפורש בתורה '''בענין השגת גבול''' הכרזתי כו"כ פעמים עד"ז בהתוועדויות הכי אחרונות.
דוגמה בולטת לזה היה אחרי [[התוועדות עם הרבי|התוועדות]] [[פורים]] [[תשמ"ז]] בה עורר [[הרבי]] בלהט גדול על הצורך במודעות וציפייה לביאת המשיח ופעולות מעשיות להביא אותו בפועל ממש, ובהמשך לזה עורר על כך שוב ובאותיות חריפות התוועדות ש"פ ויקהל פקודי, ואכן דברי הרבי זעזעו את החסידים. לאור זאת התעוררו התמימים ב-770, יחד עם ר' [[משה סלונים]], והחלו לפעול בענין, וכתבו על כך לרבי. בתחילה הפנה הרבי שאלה כללית בענין מה אמרו הרבנים: {{ציטוטון|להפתקה על דבר הפצה במכתבי עת וכו' ביסודו ועד וכו' בטח יודיע בפרטיות ובהקדם מה אמרו לו הרבנים שיחיו שככתבו דברו עמהם על דבר זה}}. לאחר שהרב סלונים השיב לרבי מה שהשיב כתב הרבי:{{ציטוטון|כנראה שגם קודם א"ב מקום ללימוד?! '''זה עשיריות בשנים''' שהן בחו"ל והן באה"ק עוסקים בהפצת (כולל גם דענינים כהנ"ל) וכן בגיוס כספים להנ"ל. וכל פעולות בזה הן '''השגת גבולם בתקפו הכי גדול''' – '''ותיכף ומיד יפסיקו כל הנ"ל''', וישאלו הרבנים מה לעשות בהממון. '''מהשגת גבול לא תבנה חב"ד.''' [..] נוסף על '''מפורש''' '''בתורה''' בענין הסגת גבול '''הכרזתי''' כו"כ פעמים על דבר זה בהתוועדויות הכי '''אחרונות'''. '''פשוט שעל כאו"א''' שי' לעשות ולהוסיף '''וכו'''' בהפצה, כולל השתדלות שיתוסף בהנעשה עד עתה – אבל זה יעשה על ידי עזר וכניסה בארגונים שבזה כו"כ שנים, לא על ידי השגת גבולם. בוודאי ימסרו להרבנים שי' '''דו"ח מדויק''' מהמגביות שעשו בכל הנ"ל (ויפסיקום מכאן ולהבא כנ"ל)}}{{הערה|ליקוט מענות קודש תשמ"ז מענה קכה וקכח}}


פשוט שעכאו"א שי' לעשות ולהוסיף וכו' בהפצה, כולל השתדלות שיתוסף בהנעשה ע"ע – אבל זה יעשה ע"י עזר וכניסה בארגונים שבזה כו"כ שנים, לא ע"י השגת גבולם.
===הסגת גבול ברוחניות===


בודאי ימסרו להרבנים שי' דו"ח מדויק מהמגביות שעשו בכהנ"ל (ויפסיקום מכאן ולהבא כנ"ל) {{הערה|המיים המודגשות שלא הודגשו ע"י הרבי}} |מרכאות=לא}}
ישנה שיחה מפורסמת של [[הרבי]]{{הערה|תורת מנחם כרך יג, עמ' 239}} בנוגע להסגת גבול, שישנה גם הסגת גבול ברוחניות


 
ושצריך להבדיל בין טוב לבין הרע, שצריך להבחין בין מעשים של חיות ואלוקות לבין ההפך ח"ו.
===השגת גבול ברוחניות===
 
ישנה שיחה מפורסמת של [[הרבי]]{{הערה|תורת מנחם כרך יג, עמ' 239}} בנוגע להשגת גבול, שישנה גם השגת גבול ברוחניות
 
ושצריך להבדי בין טוב לבין הרע, שצריך להבחין בין מעשים של חיות ואלוקות לבין ההפך ח"ו.


אך שלימוד התורה אינה נכללת באותה איסור.
אך שלימוד התורה אינה נכללת באותה איסור.


==לקריאה נוספת==
*'''מהשגת גבול לא תיבנה חב"ד''', במדור 'חיי רבי', שבועון כפר חב"ד גליון 1984 עמוד 48
*'''השגת גבול בעבודת השליחות''', בספר 'שו"ת השלוחים' להרב [[יהודה לייב נחמנסון]], עמ' פב ואילך, תיג ואילך.


 
{{מצוות}}
{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
{{תבנית:מצוות}}
[[קטגוריה:מצוות]]
[[קטגוריה:מצוות]]

גרסה אחרונה מ־21:02, 11 בדצמבר 2024

ערך זה זקוק לעריכה: הסיבה לכך היא: לא אנציקלופדי.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

הסגת גבול הינו דין ומצוות לא תעשה, שנמנית כאחת מתרי"ג מצוות התורה.

מקור הדין[עריכה | עריכת קוד מקור]

בתורה נאמר[1]"לא תסיג גבול רעך אשר גבלו ראשונים בנחלתך אשר תנחל"". רש"י מפרש שמדובר באדם המרמה את שכנו על ידי סימון הגבול בין קרקעותיהם באופן לא נכון. איסור זה הוא מקרה פרטי של איסור גזל, ובכל זאת כאשר מדובר בקרקעות בארץ ישראל ייחד לו המקרא איסור מסוים. לא רק זאת, אלא שנכתב במקום אחר במקרא על מסיג גבול[2]: "ארור מסיג גבול רעהו".

ועוד אמרו[3]: "מנין למחליף דברי ר' אליעזר בדברי ר' יהושע ודברי ר' יהושע בדברי ר' אליעזר... שהוא עובר בלא תעשה? תלמוד לומר: 'לא תסיג גבול רעך'".

ייחס הרבי לדין[עריכה | עריכת קוד מקור]

ריבוי פעמים עורר הרבי, לעיתים אף בהתבטאויות חריפות, על איסור השגת גבול בקשר לפעילות חב"ד ומוסדותיה.

פעמים רבות הפנה הרבי בענין אל הרבנים בבקשה לקבל את פסק דינם ובכתב שאין בפעולה חשש השגת גבול[4].

דוגמה בולטת לזה היה אחרי התוועדות פורים תשמ"ז בה עורר הרבי בלהט גדול על הצורך במודעות וציפייה לביאת המשיח ופעולות מעשיות להביא אותו בפועל ממש, ובהמשך לזה עורר על כך שוב ובאותיות חריפות התוועדות ש"פ ויקהל פקודי, ואכן דברי הרבי זעזעו את החסידים. לאור זאת התעוררו התמימים ב-770, יחד עם ר' משה סלונים, והחלו לפעול בענין, וכתבו על כך לרבי. בתחילה הפנה הרבי שאלה כללית בענין מה אמרו הרבנים: "להפתקה על דבר הפצה במכתבי עת וכו' ביסודו ועד וכו' בטח יודיע בפרטיות ובהקדם מה אמרו לו הרבנים שיחיו שככתבו דברו עמהם על דבר זה". לאחר שהרב סלונים השיב לרבי מה שהשיב כתב הרבי:"כנראה שגם קודם א"ב מקום ללימוד?! זה עשיריות בשנים שהן בחו"ל והן באה"ק עוסקים בהפצת (כולל גם דענינים כהנ"ל) וכן בגיוס כספים להנ"ל. וכל פעולות בזה הן השגת גבולם בתקפו הכי גדולותיכף ומיד יפסיקו כל הנ"ל, וישאלו הרבנים מה לעשות בהממון. מהשגת גבול לא תבנה חב"ד. [..] נוסף על מפורש בתורה בענין הסגת גבול – הכרזתי כו"כ פעמים על דבר זה בהתוועדויות הכי אחרונות. פשוט שעל כאו"א שי' לעשות ולהוסיף וכו' בהפצה, כולל השתדלות שיתוסף בהנעשה עד עתה – אבל זה יעשה על ידי עזר וכניסה בארגונים שבזה כו"כ שנים, לא על ידי השגת גבולם. בוודאי ימסרו להרבנים שי' דו"ח מדויק מהמגביות שעשו בכל הנ"ל (ויפסיקום מכאן ולהבא כנ"ל)"[5]

הסגת גבול ברוחניות[עריכה | עריכת קוד מקור]

ישנה שיחה מפורסמת של הרבי[6] בנוגע להסגת גבול, שישנה גם הסגת גבול ברוחניות

ושצריך להבדיל בין טוב לבין הרע, שצריך להבחין בין מעשים של חיות ואלוקות לבין ההפך ח"ו.

אך שלימוד התורה אינה נכללת באותה איסור.

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • מהשגת גבול לא תיבנה חב"ד, במדור 'חיי רבי', שבועון כפר חב"ד גליון 1984 עמוד 48
  • השגת גבול בעבודת השליחות, בספר 'שו"ת השלוחים' להרב יהודה לייב נחמנסון, עמ' פב ואילך, תיג ואילך.
מצוות
תרי"ג מצוות · רמ"ח איברין דמלכא · דברי קבלה · מצוות דרבנן · הכנה למצווה · כוונת המצוות · ברכת המצוות · הידור מצווה
מצוות עשה נבחרות
אהבת ה' · אהבת ישראל · אכילת מצה · ברית מילה · ברכת המזון · גמילות חסדים · אמונה בה' · שילוח טמאים מהר הבית ובית המקדש · יראת ה' · כיבוד אב ואם · מזוזה · פריה ורביה · צדקה · ציצית · קידוש השם · קריאת שמע · שבת · שילוח הקן · תפילה · תפילין · תקיעת שופר · תשובה· הכנסת אורחים
מצוות לא תעשה נבחרות
עבודה זרה · גילוי עריות · שפיכות דמים · הסגת גבול

הערות שוליים

  1. ספר דברים, פרק י"ט, פסוק י"ד
  2. ספר דברים, פרק כ"ז, פסוק י"ז.
  3. ספרי, שם
  4. ראו לדוגמה ליקוט מענות קודש תשמ"ב מענה קמב, תשמ"ו מענה קפ, תשמ"ז מענה קכג
  5. ליקוט מענות קודש תשמ"ז מענה קכה וקכח
  6. תורת מנחם כרך יג, עמ' 239