יד לאחים: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
 
(86 גרסאות ביניים של 45 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[תמונה:יד לאחים.jpg|left|thumb|250px|סמל הארגון 'יד לאחים']]
[[קובץ:יד לאחים.jpg|שמאל|ללא מסגרת|ממוזער]]
[[קובץ:יעקב לנדאPictureFileName.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרב [[יעקב לנדא]], רבה של [[בני ברק]] נואם בכנס פעילים של "יד לאחים" ב[[קריית שמונה]]]]
[[קובץ:לוגו חדש של יד לאחים.png|שמאל|ממוזער|250px|יד לאחים]]
ארגון '''יד לאחים''' נוסד בשנת [[תש"י]] (1950) בידי קבוצת פעילים בלתי מפלגתיים שרובם חסידי חב"ד ומיעוטם בחורים ליטאים וחסידי גור, על מנת לעזור לעולים חדשים בשלבי ההתאקלמות הראשונים בארץ ולנסות לשלבם במסגרת דתית הולמת.  
[[קובץ:יעקב לנדאPictureFileName.jpg|שמאל|ממוזער|350px|הרב [[יעקב לנדא]], רבה של [[בני ברק]] נואם בכנס פעילים של "יד לאחים" ב[[קריית שמונה]]]]
'''יד לאחים''' הוא ארגון הפועל למען [[שלימות העם|שלימות עם ישראל]], בעיקר על ידי לחימה בטמיעה והתבוללות.


את הארגון הקימו הרבנים [[יעקב לנדא]],[[ישראל לייבוב]] והרב [[שלום דוב ליפשיץ]] בשליחותו ובברכתו של [[הרבי הריי"ץ]].
פעילי הארגון מטפלים בחילוץ נשים וילדים יהודים מכפרים ערבים ושיקום חייהם, מצילים נפשות מציפורני המיסיון ועוסקים בהכוונה חינוכית ובהסברה.


עם השנים הופנתה עיקר הפעילות לטיפול בבעיות קשות ומורכבות יותר. אחת מהן היא המאבק במיסיון ובשליחיו. התברר כי בארץ פועלים, כמעט ללא מפריע, כ-100 קהילות מיסיונרים וכתות שונות. המאבק בהם הפך לאחת המשימות העיקריות של 'יד לאחים'. תקציבו של המיסיון בארץ עומד על מיליוני דולרים לשנה, וקהל היעד הטבעי של המיסיונרים הוא משפחות במצוקה, חומרית או נפשית.
== הקמת הארגון ==


נושא נוסף ומרכזי בו עוסק 'יד לאחים' הוא טמיעה. מדובר בתופעה הולכת ומתרחבת של נערות ונשים, שיוצאות, ובהרבה מקרים אף מתחתנות, עם ערבים ובני מיעוטים אחרים. למשרדי הארגון מגיעות כ-500 קריאות בשנה ודיווחים על מקרים מסוג זה. המחלקה להצלה מטמיעה פועלת בדרכים שונות, לעיתים מסוכנות, להצלת אותן נערות ונשים, כשלפעמים יש צורך בחילוץ מכפרים עוינים ושיכון בדירות מסתור.  
הארגון נוסד בשנת [[תש"י]] (1950) על ידי קבוצת פעילים בלתי מפלגתיים חלקם חסידי [[חב"ד]], חלקם ליטאים וחלק חסידי גור, בעקבות ניסיונות 'חינוך מחדש' לעולים החדשים, על מנת לסייע לעולים חדשים בשלבי ההתאקלמות הראשונים בארץ לקבל חינוך דתי. הארגון הוקם כתגובת נגד לפעולות הממשלה החילונית שהעבירה את העולים למחנות עולים חילוניים.


ב'יד לאחים' קיימות מחלקות נוספות: מחלקה לקליטה רוחנית לעולי חבר העמים ומחלקה לרישום ילדים למוסדות תורניים.  
את הארגון הקים הרב [[שלום דובער ליפשיץ]] יחד עם הרבנים [[יעקב לנדא]], [[ישראל לייבוב]], [[שלמה נח קרול]] ויחיאל יעקובוביץ', בברכתם של כל גדולי ישראל, וביניהם [[הרבי הריי"צ]].


יד לאחים אינו פועל בשם חב"ד באופן רשמי, אך קיימת הוראת הרבי לפיה יד לאחים יכול לפעול בשמו, כל עוד אין הדבר עלול להזיק לפעילות הארגון.
== תחומי הפעילות ==
=== לחימה במיסיון ===


בשנת [[תשע"ב]] לאחר פטירתו של הרב שלום דוב ליפשיץ, נתמנה ליו"ר, בנו, הרב [[ישראל לייב ליפשיץ (רמת גן)|ישראל לייב ליפשיץ]].
בהמשך, הופנתה הפעילות לטיפול בבעיות נוספות קשות ומורכבות יותר, אחת המרכזיות שבהן היא, מאבק בשליחי המיסיון הנוצרי. אחר שהתברר כי בארץ פועלות כמעט באין מפריע, כמאה קהילות מיסיונריות וכתות שונות, המתוקצבות היטב ומציעות למשפחות במצוקה עזרה כספית וכדומה. המאבק בהם הפך לאחת המשימות העיקריות של הארגון. מנהל האגף ללחימה במיסיון: [[חנוך גכטמן]].
 
=== לחימה והצלה מהתבוללות ===
 
נושא נוסף ומרכזי בו עוסק 'יד לאחים' הוא מאבק בטמיעה. מדובר בתופעה הולכת ומתרחבת של נערות ונשים, שיוצאות, ובהרבה מקרים אף מתחתנות, עם ערבים ובני מיעוטים אחרים. למשרדי הארגון מגיעות כ-500 קריאות בשנה ודיווחים על מקרים מסוג זה. המחלקה להצלה מטמיעה פועלת בדרכים שונות, לעיתים מסוכנות, להצלת אותן נערות ונשים, כשלפעמים יש צורך בחילוץ מכפרים עוינים ושיכון בדירות מסתור. מנהל האגף ללחימה והצלה מהתבוללות: [[שמואל שלמה ליפשיץ]].
 
=== פעילות נוספת ===
 
ב'יד לאחים' קיימות גם מחלקות נוספות למטרות אלו של הצלת יהודים מטמיעה: המחלקה לקליטה רוחנית לעולי חבר העמים ומחלקה לרישום ילדים למוסדות תורניים ועוד
 
===הגרלת יד לאחים===
כל שנה לפני חג השבועות, ביד לאחים עורכים הגרלה על ספר תורה מהודר.
הזוכה בספר בוחר בין ספר תורה ספרדי לאשכנזי.
 
כל המצטרפים להגרלה מקבלים ללא עלות פיסת בד מספר התורה הידועה כסגולה לשמירה והגנה{{הערה|[https://chabad.info/meoravut/1086399/ כל הפרטים על ההגרלה על ספר התורה]{{חב"ד אינפו}}}}.
 
== אופי הארגון ==
 
יד לאחים נחשב כארגון דתי - כללי ואף פעילים בו גם כאלה שאינם [[חסיד]]י [[חב"ד]], ולכן אינו פועל בשם חב"ד באופן רשמי, אך קיימת הוראת [[הרבי]] לפיה יד לאחים יכול לפעול בשמו, כל עוד אין הדבר עלול להזיק לפעילות הארגון.
 
בשנת [[תשמ"ט]] בזמן המחלוקת והפילוגים בציבור החרדי, ביוזמת חלק מרבני הליטאים, הכריזו אותם רבנים שכיון שבראש הארגון עומד חסיד חב"ד (הרב ליפשיץ), יש להתנתק מן הארגון. במקום זה הם הקימו ארגון ליטאי מתחרה בשם לב לאחים. מסופר שכאשר מזכיר הארגון שהיה ליטאי, ביקר אצל הרבי ושאל למה כאלה דברים קורים ללא הצדקה, הרבי לימד זכות על ראש ישיבה באמריקה שדחף לפילוג, בכך שהייתה לו נגיעה אישית, כי אחד מתורמיו איים שלא יתרום אם ראש הישיבה לא יצא נגד [[ליובאוויטש]].
 
בשנת [[תשע"א]] לאחר פטירתו של הרב שלום דוב ליפשיץ, מונו להנהלת הארגון בניו.
 
==  הארגון כיום ==
*הרב [[שמואל שלמה ליפשיץ|שמואל ליפשיץ]] - הנהלת הארגון
*[[שלמה ריזל]] - דובר הארגון
*הרב [[חנוך גכטמן]] - ראש האגף ללחימה במסיון
*[[בנימין קלוגר]] - סגן ראש האגף ללחימה במסיון


== ראו גם ==
== ראו גם ==
* [[:קטגוריה:פעילי יד לאחים|פעילי יד לאחים]]
*[[שלום דובער ליפשיץ]]
*[[:קטגוריה: פעילי יד לאחים]]


==קישורים חיצונים==
==לקריאה נוספת==
*'''היד הארוכה מגיעה למדינות ערביות עוינות''', שבועון בית משיח י"ג סיון תש"פ עמוד 14
*'''הגאולה מן הכפר''', שלמה מן, שבועון [[כפר חב"ד (שבועון)| כפר חב"ד]] מס' 1955 ע' 130-133.
*ראיון עם ר' מנחם כהן, מראשוני ה"פעילים": "הרבי פקח לי את העיניים". כפר חב"ד, גליון 1979, ערב סוכות תשפ"ג, עמ' 62 ואילך.
*'''המאבק על הנפש''', שבועון כפר חב"ד גליון 1976 עמוד 72
*'''חוד החנית במאבק במיסיון''', מתוך [[שבועון בית משיח]] גיליון 138 ערב [[חג השבועות]] [[תשנ"ז]].
 
==קישורים חיצוניים==
*[http://www.yadleachim.co.il/# אתר יד לאחים]  
*[http://www.yadleachim.co.il/# אתר יד לאחים]  
*[http://www.chabad.info/index.php?t=2202095&url=article_he&id=64946 הרב עובדיה יוסף]{{וידאו}} - דברי הספד על הרב [[שלום דובער ליפשיץ]] וקריאה לתמיכה בארגון "יד לאחים" {{אינפו}}
*[http://old2.ih.chabad.info/index.php?t=2202095&url=article_he&id=64946 הרב עובדיה יוסף]{{וידאו}} - דברי הספד על הרב [[שלום דובער ליפשיץ]] וקריאה לתמיכה בארגון "יד לאחים" {{אינפו}}
 
*[https://chabad.info/magazine/601834/ פעילות יד לאחים במדינות מוסלמיות עוינות] {{בית משיח}} {{אינפו}}
*'''[http://beismoshiachmagazine.org/katavot/2016/10/13/694439236412.html ישתדל להמשיך במשרתו אצל הפעילים שיחיו]''' {{בית משיח}} בתוך [[שבועון בית משיח]] ערב חג הסוכות תשע"ז
*'''[http://www.teshura.com/teshurapdf/__%D7%AA%D7%A9%D7%95%D7%A8%D7%94%20%D7%A8%D7%91%D7%99%20-%20%D7%9C%D7%99%D7%A4%D7%A9%D7%99%D7%A5.pdf אגרות הרבי לרב ליפשיץ]''' - בקשר עם פעולותיו ביד לאחים, תשורה מנישואי צאצאיו י"ג תמוז תשע"ט
*'''[https://chabad.info/news/war/1018654/ "מבינות את הטעות": גל פניות להצלה למוקד יד לאחים]''' {{אינפו}}
==הערות שוליים==
[[קטגוריה:מוסדות וארגונים בארץ הקודש]]
[[קטגוריה:מוסדות וארגונים בארץ הקודש]]
[[קטגוריה:ארגונים הפועלים עם עולים מברית המועצות]]
[[קטגוריה:ארגונים הפועלים עם עולים מברית המועצות]]
[[קטגוריה:מוסדות וארגונים הקשורים לחב"ד]]
[[קטגוריה:מוסדות וארגונים הקשורים לחב"ד]]
[[קטגוריה:שלימות העם - מיהו יהודי]]

גרסה אחרונה מ־03:24, 18 ביוני 2024

ממוזער
ממוזער
יד לאחים
הרב יעקב לנדא, רבה של בני ברק נואם בכנס פעילים של "יד לאחים" בקריית שמונה

יד לאחים הוא ארגון הפועל למען שלימות עם ישראל, בעיקר על ידי לחימה בטמיעה והתבוללות.

פעילי הארגון מטפלים בחילוץ נשים וילדים יהודים מכפרים ערבים ושיקום חייהם, מצילים נפשות מציפורני המיסיון ועוסקים בהכוונה חינוכית ובהסברה.

הקמת הארגון[עריכה | עריכת קוד מקור]

הארגון נוסד בשנת תש"י (1950) על ידי קבוצת פעילים בלתי מפלגתיים חלקם חסידי חב"ד, חלקם ליטאים וחלק חסידי גור, בעקבות ניסיונות 'חינוך מחדש' לעולים החדשים, על מנת לסייע לעולים חדשים בשלבי ההתאקלמות הראשונים בארץ לקבל חינוך דתי. הארגון הוקם כתגובת נגד לפעולות הממשלה החילונית שהעבירה את העולים למחנות עולים חילוניים.

את הארגון הקים הרב שלום דובער ליפשיץ יחד עם הרבנים יעקב לנדא, ישראל לייבוב, שלמה נח קרול ויחיאל יעקובוביץ', בברכתם של כל גדולי ישראל, וביניהם הרבי הריי"צ.

תחומי הפעילות[עריכה | עריכת קוד מקור]

לחימה במיסיון[עריכה | עריכת קוד מקור]

בהמשך, הופנתה הפעילות לטיפול בבעיות נוספות קשות ומורכבות יותר, אחת המרכזיות שבהן היא, מאבק בשליחי המיסיון הנוצרי. אחר שהתברר כי בארץ פועלות כמעט באין מפריע, כמאה קהילות מיסיונריות וכתות שונות, המתוקצבות היטב ומציעות למשפחות במצוקה עזרה כספית וכדומה. המאבק בהם הפך לאחת המשימות העיקריות של הארגון. מנהל האגף ללחימה במיסיון: חנוך גכטמן.

לחימה והצלה מהתבוללות[עריכה | עריכת קוד מקור]

נושא נוסף ומרכזי בו עוסק 'יד לאחים' הוא מאבק בטמיעה. מדובר בתופעה הולכת ומתרחבת של נערות ונשים, שיוצאות, ובהרבה מקרים אף מתחתנות, עם ערבים ובני מיעוטים אחרים. למשרדי הארגון מגיעות כ-500 קריאות בשנה ודיווחים על מקרים מסוג זה. המחלקה להצלה מטמיעה פועלת בדרכים שונות, לעיתים מסוכנות, להצלת אותן נערות ונשים, כשלפעמים יש צורך בחילוץ מכפרים עוינים ושיכון בדירות מסתור. מנהל האגף ללחימה והצלה מהתבוללות: שמואל שלמה ליפשיץ.

פעילות נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

ב'יד לאחים' קיימות גם מחלקות נוספות למטרות אלו של הצלת יהודים מטמיעה: המחלקה לקליטה רוחנית לעולי חבר העמים ומחלקה לרישום ילדים למוסדות תורניים ועוד

הגרלת יד לאחים[עריכה | עריכת קוד מקור]

כל שנה לפני חג השבועות, ביד לאחים עורכים הגרלה על ספר תורה מהודר. הזוכה בספר בוחר בין ספר תורה ספרדי לאשכנזי.

כל המצטרפים להגרלה מקבלים ללא עלות פיסת בד מספר התורה הידועה כסגולה לשמירה והגנה[1].

אופי הארגון[עריכה | עריכת קוד מקור]

יד לאחים נחשב כארגון דתי - כללי ואף פעילים בו גם כאלה שאינם חסידי חב"ד, ולכן אינו פועל בשם חב"ד באופן רשמי, אך קיימת הוראת הרבי לפיה יד לאחים יכול לפעול בשמו, כל עוד אין הדבר עלול להזיק לפעילות הארגון.

בשנת תשמ"ט בזמן המחלוקת והפילוגים בציבור החרדי, ביוזמת חלק מרבני הליטאים, הכריזו אותם רבנים שכיון שבראש הארגון עומד חסיד חב"ד (הרב ליפשיץ), יש להתנתק מן הארגון. במקום זה הם הקימו ארגון ליטאי מתחרה בשם לב לאחים. מסופר שכאשר מזכיר הארגון שהיה ליטאי, ביקר אצל הרבי ושאל למה כאלה דברים קורים ללא הצדקה, הרבי לימד זכות על ראש ישיבה באמריקה שדחף לפילוג, בכך שהייתה לו נגיעה אישית, כי אחד מתורמיו איים שלא יתרום אם ראש הישיבה לא יצא נגד ליובאוויטש.

בשנת תשע"א לאחר פטירתו של הרב שלום דוב ליפשיץ, מונו להנהלת הארגון בניו.

הארגון כיום[עריכה | עריכת קוד מקור]

ראו גם[עריכה | עריכת קוד מקור]

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • היד הארוכה מגיעה למדינות ערביות עוינות, שבועון בית משיח י"ג סיון תש"פ עמוד 14
  • הגאולה מן הכפר, שלמה מן, שבועון כפר חב"ד מס' 1955 ע' 130-133.
  • ראיון עם ר' מנחם כהן, מראשוני ה"פעילים": "הרבי פקח לי את העיניים". כפר חב"ד, גליון 1979, ערב סוכות תשפ"ג, עמ' 62 ואילך.
  • המאבק על הנפש, שבועון כפר חב"ד גליון 1976 עמוד 72
  • חוד החנית במאבק במיסיון, מתוך שבועון בית משיח גיליון 138 ערב חג השבועות תשנ"ז.

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים[עריכה | עריכת קוד מקור]