משפיע: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
(לפי סדר הא-ב)
(ניסוח)
 
(110 גרסאות ביניים של 45 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
== ממשפיעי ימינו ==
{{פירוש נוסף|נוכחי=משפיע, דמות רבנית - חסידית.|אחר=הוראת הרבי למינוי משפיע לכל אחד|ראו=[[עשה לך רב]]}}
בין המשפיעים בימינו (על פי סדר הא-ב):
[[קובץ:ר ניסן.jpg|שמאל|ממוזער|250px|המשפיע ר' [[ניסן נמנוב]] בשעת ה[[תפילה]]]]
*הרב [[יוסף יצחק אופן]] - משפיע בישיבות [[תורת אמת ירושלים]] ו[[חסידי חב"ד ליובאוויטש (צפת)]].
ה'''משפיע''' הוא [[חסיד]] - המשתייך בדרך כלל לשכבת גיל מבוגרת יותר - אשר משמש כדמות רוחנית לחסידים האחרים, להם הוא מהווה מודל השראה בהליכותיו וברוחו החסידית. המשפיע החסידי משמר באישיותו ובהנהגותיו את האתוס החסידי האותנטי מן הדורות הקודמים. בד בבד, ב[[התוועדות חסידית|התוועדויות]] חסידיות, משפיע ה'משפיע' על מושפעיו דברי [[חסידות]]. בדרך כלל המשפיע גם מוסר שיעורי חסידות.
*הרב [[משולם זושא אלפרוביץ']] - משפיע בישיבת [[תומכי תמימים קרית גת]].
 
*הרב [[יצחק אהרן אקסלרוד]] - משפיע בישיבת [[תומכי תמימים אור יהודה]].
לרוב מתייחס התואר "משפיע" לרב ב[[תומכי תמימים]] האחראי על לימודי השקפה ואמונה ב[[חסידות חב"ד|חסידות]] אך לא בהכרח. [[הרבי]] הורה  למנות משפיע אישי - "[[עשה לך רב]]" - שידריך וינהיג בחיי היום-יום וגם בצמתי קבלת החלטות חשובות. המשפיע משמש לחסידים מקור לפניות ומתן הכוונה ומענה בנושאים שונים - הן בענייני עבודה שבלב זו תפילה והן בשאלות ארציות בהן מתקשה החסיד להכריע לבדו ועל-כן פונה אל המשפיע בבקשת סיוע. מתוקף היכרותו המעמיקה של המשפיע את המושפע ומתוקף היותו אובייקטיבי וחף מפניות ואינטרסים אישיים - מצליח המשפיע לראות את התמונה בכללותה, על כל היבטיה, ועל-כן מצוי בעמדה המאפשרת לו להשיא עצה טובה המתאימה לפונה.
*הרב [[משה מרדכי ארנשטיין]] - משפיע בישיבת [[חסידי חב"ד ליובאוויטש (צפת)]].
 
*הרב [[אברהם שמואל בוקיעט]] - משפיע בישיבות [[אור שמחה כפר חב"ד]] ו[[תומכי תמימים לוד]].
המשפיע הוא הדמות הדומיננטית כמעט בכל [[התוועדות חסידית|התוועדות]] החסידית, ועל-פי רוב הוא משמש בה דובר ראשי - אם לא בלעדי{{הערה|ר' [[מיכל וישצקי]] סיפר שפעם התוועדו בסמרקנד ואחד דיבר וכולם הקשיבו, באמצע [[ר' מענדל]] התעצבן והתחיל לצעוק על זה שרק אחד מדבר וכולם מקשיבים - שזה לא התוועדות וכו'}}. עם זאת, אין מדובר בהרצאה פרונטאלית בה נותר קהל השומעים פאסיבי, אלא מתקיימת הפריה הדדית מתוך דינמיקה קבוצתית, באווירה בלתי פורמלית וידידותית, שמעורבים בה [[פורטל:ניגוני חב"ד|ניגונים]] כבדי ראש לצד ניגוני שמחה. המשפיע מנחה את משתתפי ההתוועדות, מעודדם ומדרבנם להפנים ולאמץ את המסר החסידי והלקח הטמון בו בקשר לעבודת ה' הפנימית שלהם, וכן בחיזוק התקשרותם אל רבותינו-נשיאינו ובפרט אל הנשיא שבדור.
*הרב [[מיכאל חנוך גולומב]] - משפיע בישיבת [[תומכי תמימים המרכזית 770]].
 
*הרב [[שניאור זלמן גופין]] - משפיע בישיבת [[תומכי תמימים כפר חב"ד]].  
==מדברי הרבי==
*הרב [[יוסף יצחק גורארי]] - משפיע ב[[ישיבת מנחם מענדל-ליובאוויטש, דטרויט]].
[[קובץ:פאנאנדערפאקן גוכי"ק.jpg|שמאל|ממוזער|250px|'''בתוכן כתבו''' [= ניצול ה[[נסיעה לרבי]] כראוי]''' - יבקש המשפיע שי' שלו שיבארוהו [[פתגם חסידי|פתגם נשיאינו]] - שלאחרי תשרי צריך פאַנאַנדערפאַקן''' [= לפרוק] '''את החבילה שקיפלו בתשרי וכו'''' (מענה הרבי לרב [[שלום דובער וולפא]])]]
*הרב [[יוסף יצחק גורביץ]] - משפיע בישיבת [[תומכי תמימים מגדל העמק]].
בשנת [[תשל"ז]] החל [[הרבי]] לעשות '[[שטורעם]]' גדול בנושא משפיעים ותפקידם. הרבי דיבר על החובה שבכל קהילה יהיו משפיעים.
*הרב [[חיים לוי יצחק גינזבורג]] - משפיע בכפר חב"ד וב[[תומכי תמימים ראשון לציון]].
 
*הרב [[מענדל וועכטר]] - משפיע ב[[נחלת הר חב"ד]].
בפרשת שמות תשל"ז הרבי אמר: "והנה ישנו עניין מיוחד שתחלתו ב[[חסידים]] ויש להשתדל שיבוא בפועל בכל מושבותיהם של החסידים, והוא - התקנה שהייתה מאז ומקדם ובפרט בדורות האחרונים עד ל[[אדמו"ר הרש"ב|כ"ק אדמו"ר]] אשר בכל מקום שבו נמצאים [[אנ"ש]], חסידים או [[יהודים]] שיש לקוות אשר בקרוב ממש ילמדו את [[תורת החסידות]] ואת תורת [[חב"ד]] ופירושיה - יהיה יהודי אחד שיקבל על עצמו את תפקיד המשפיע. הרבי האריך בכל העניינים השייכים לענין המשפיע, כולל סדרי מינויו של משפיע, חובותיו וזכויותיו.
*הרב [[דוד אבא זלמנוב]] - משפיע בישיבת [[תומכי תמימים אור יהודה]].
 
*הרב [[שלום חריטונוב]] - משפיע בישיבת [[אהלי תורה קראון הייטס]].
בשנת [[תשמ"ה]] הרבי ביטא בדיוק למה הייתה כוונתו כאשר נתן את ההוראה למנות משפיעים: "זו הייתה, למעשה, הכוונה במה שדובר לפני כמה שנים אודות העניין ד"משפיעים" שתפקידם היה אמור להיות - לעורר את כל אלו שנמצאים בסביבתם להוסיף בכל ענייני טוב וקדושה, לקבוע עיתים ל[[תורה]], לעסוק בהפצת היהדות והמעיינות חוצה, ענייני ה[[מבצעים]] וכו', כולל - שכאשר מתעוררת השאלה אצל מישהו בעניינים אלו, יהיה אל מי לפנות כדי להתייעץ עמו בדבר". באותה שיחה הרבי כאב את העובדה שהמשפיעים לא מנצלים את כחם בדבר שהם צריכים לפעול.
*הרב [[יואל כהן]] - משפיע בישיבת [[תומכי תמימים המרכזית 770]].
 
*הרב [[עופר מיודובניק]] - משפיע בישיבת [[חסידי חב"ד ליובאוויטש (צפת)]].
בהמשך השנים הרבי דיבר על הנזק העצום באדישות ובתרדמה של המשפיעים והחובה למלאות את התפקיד לפועל. בשנת [[תשמ"ז]] הרבי אף דיבר על כך שתפקיד המשפיע הוא שיקיימו את ה[[מנהגי חב"ד|מנהגים]] בפועל.
*הרב [[אברהם מייזליש]] - משפיע אנ"ש [[כפר חב"ד]], ומשפיע בישיבת [[תומכי תמימים ראשון לציון]].
 
*הרב [[מיכאל מישולובין]] - משפיע אנ"ש ב[[נחלת הר חב"ד]].
== משפיעים בעבר ==
*הרב [[זלמן נוטיק]] - משפיע בישיבת [[תורת אמת]].
בין המשפיעים המפורסמים בחסידות חב"ד מהדורות הקודמים:
*הרב [[יוסף יצחק סגל]] - משפיע בישיבת [[תומכי תמימים מגדל העמק]].
*הרב '''[[חנוך הענדל קוגל]]''' - המשפיע הראשון בישיבת תומכי תמימים בליובאוויטש.
*הרב [[ישבעם סגל]] - משפיע אנ"ש כפר חב"ד.
*הרב '''[[שמואל גרונם אסתרמן]]''' - המשפיע הראשון, אליו נשלחו תלמידי ישיבת תומכי תמימים עם פתיחתה.
*הרב [[שלום פלדמן]] - משפיע אנ"ש כפר חב"ד ובישיבת [[תומכי תמימים חולון]].  
*הרב '''[[משולם ידידיה קוראטין]]''', ידוע בכינוי "'''ר' שילם'''" - למד בישיבת תומכי תמימים בליובאוויטש, אחר כך נהיה משפיע בישיבה, התפרסם כגדול ה"חוזרים" (על מאמרי חסידות) בדורו. נפטר בצעירותו, ב[[קרמנצ'וג]] בשנת [[תרע"ט]]. [[אדמו"ר הרש"ב]] התבטא כי בתלמידו זה הרוויח את הקרן מישיבתו, וכל השאר הם רווח נקי.
*הרב [[זאב קסלמן]] - משפיע בית הכנסת "בית מנחם", כפר חב"ד.
*הרב '''[[שמואל בצלאל שעפטיל]]''' (מכונה '''הרשב"צ''') - היה עוד מחסידי ה[[צמח צדק]] ומחנכו של [[אדמו"ר הריי"צ]]. היה מדריך את תלמידי הישיבה עד פטירתו בשנת [[תרס"ד]].
*הרב [[נחמן שפירא]] - משפיע בישיבת [[אהלי תורה קראון הייטס]].
*הרב '''[[שלמה זלמן הבלין]]''' - מתלמידי ישיבת תומכי תמימים הראשונים, בשנת [[תרע"ב]] שלח [[אדמו"ר הרש"ב]] כמנין תלמידים לפתוח את [[תורת אמת חברון]], ומינהו למשפיע, כעבור זמן עברה הישיבה ל[[ירושלים]], ובאופיו הלבבי משך צעירים ירושלמים רבים לחסידות חב"ד.
*הרב '''[[אלתר שימחוביץ]]''' - חתנו וממלא מקומו של הרב שלמה זלמן הבלין בישיבה ב[[תורת אמת]].
*הרב '''[[חיים שאול ברוק]]''' - משפיע בישיבת "[[אחי תמימים ראשון לציון|אחי תמימים" בראשון לציון]].
*הרב '''[[אברהם דריזין]]''', הידוע בשמו '''ר' אברהם מאיור''' - משפיע ב[[כפר חב"ד]] וב[[קראון הייטס]].
*הרב '''[[זלמן משה היצחקי]]''', כיהן כמשפיע ב[[עיירה]] החסידית [[נעוול]] ולאחר מכן ב[[תל אביב]].
*הרב '''[[שלמה חיים קסלמן]]''' - היה משפיע בישיבות ברוסיה, לאחר המהפכה הקומוניסטית ירד למחתרת, יצא מ[[רוסיה]] בשנת [[תש"ו]], וכעבור זמן עלה לארץ ישראל, שם שימש כמשפיע בישיבה שנפתחה ב[[לוד]] (מכונה "הפרדס"), בשנת [[תש"ז]]. בשנת [[תשכ"ג]] עברה הישיבה ל[[כפר חב"ד]]. נפטר בשנת [[תשל"א]], לאחר ששימש כמשפיע למעלה מחמישים שנה. השפעתו על תלמידיו הייתה עצומה, והוא נחשב כאחרון המשפיעים בסגנון הישן.
*הרב '''[[מנחם מענדל פוטרפס]]''', הידוע בשמו '''ר' מענדל''' - מונה על ידי [[הרבי]] למשפיע בישיבת תומכי תמימים בכפר חב"ד לאחר פטירת הרב שלמה חיים קסלמן.
*הרב '''[[ניסן נמנוב]]''' - היה משפיע תחת שלטון האימים ב[[רוסיה]] הקומוניסטית, ולאחר עזיבת [[אדמו"ר הריי"צ]] נחשב כסמכות העליונה בקרב החסידים, על אף צעירותו, וזאת מחמת היותו למופת בפרישותו ועבודת ה' שלו. עזב את [[רוסיה]] בשנת תש"ו, ופתח את הישיבה [[תומכי תמימים ברינוא]] ב[[צרפת]]. נפטר בשנת [[תשמ"ג]]. דמות מופת וסמל לחסיד מסור ללא סייג שאינו מוותר על קוצו של יוד.
*הרב '''[[משה וישצקי]]''' מכונה '''ר' משה ויטעבסקער''' נולד בכ"ז תשרי תרע"ג נפטר בי"ג טבת תשמ"ו, היה משפיע ב[[כפר חב"ד]].
* הרב '''[[דוד גולדברג]]''' משפיע בישיבת [[תורת אמת]] ותלמידו של המשפיע הנודע ר' [[אלתר שימחוביץ]].
 
==ראו גם==
*[[איגוד המשפיעים]]
*[[עשה לך רב]]
*[[שלשת הרועים]]
 
==קישורים חיצוניים==
*'''[http://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=40501&st=&pgnum=24 כללים למשפיע {{*}} מאת אדמו"ר הצמח צדק]''', קובץ [[יגדיל תורה (ניו יורק)|יגדיל תורה]] ניסן תשמ"ג, עמוד רטז
*'''[https://drive.google.com/file/d/11cEQ9qCRhUKhVO_a2umWKYbKxh7g4AfH/view?usp=drivesdk הרב יוסף יצחק אופן מבהיר את חידושו של הרבי בהוראה עשה לך רב]''', בית משיח גיליון 420 ע' 24 - 30
 
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:עבודת ה']]
[[קטגוריה:תורת החסידות]]
[[קטגוריה:תפקידים בקהילה החב"דית]]
[[קטגוריה:מושגים ישיבתיים]]

גרסה אחרונה מ־17:32, 27 באוגוסט 2024

המשפיע ר' ניסן נמנוב בשעת התפילה

המשפיע הוא חסיד - המשתייך בדרך כלל לשכבת גיל מבוגרת יותר - אשר משמש כדמות רוחנית לחסידים האחרים, להם הוא מהווה מודל השראה בהליכותיו וברוחו החסידית. המשפיע החסידי משמר באישיותו ובהנהגותיו את האתוס החסידי האותנטי מן הדורות הקודמים. בד בבד, בהתוועדויות חסידיות, משפיע ה'משפיע' על מושפעיו דברי חסידות. בדרך כלל המשפיע גם מוסר שיעורי חסידות.

לרוב מתייחס התואר "משפיע" לרב בתומכי תמימים האחראי על לימודי השקפה ואמונה בחסידות אך לא בהכרח. הרבי הורה למנות משפיע אישי - "עשה לך רב" - שידריך וינהיג בחיי היום-יום וגם בצמתי קבלת החלטות חשובות. המשפיע משמש לחסידים מקור לפניות ומתן הכוונה ומענה בנושאים שונים - הן בענייני עבודה שבלב זו תפילה והן בשאלות ארציות בהן מתקשה החסיד להכריע לבדו ועל-כן פונה אל המשפיע בבקשת סיוע. מתוקף היכרותו המעמיקה של המשפיע את המושפע ומתוקף היותו אובייקטיבי וחף מפניות ואינטרסים אישיים - מצליח המשפיע לראות את התמונה בכללותה, על כל היבטיה, ועל-כן מצוי בעמדה המאפשרת לו להשיא עצה טובה המתאימה לפונה.

המשפיע הוא הדמות הדומיננטית כמעט בכל התוועדות החסידית, ועל-פי רוב הוא משמש בה דובר ראשי - אם לא בלעדי[1]. עם זאת, אין מדובר בהרצאה פרונטאלית בה נותר קהל השומעים פאסיבי, אלא מתקיימת הפריה הדדית מתוך דינמיקה קבוצתית, באווירה בלתי פורמלית וידידותית, שמעורבים בה ניגונים כבדי ראש לצד ניגוני שמחה. המשפיע מנחה את משתתפי ההתוועדות, מעודדם ומדרבנם להפנים ולאמץ את המסר החסידי והלקח הטמון בו בקשר לעבודת ה' הפנימית שלהם, וכן בחיזוק התקשרותם אל רבותינו-נשיאינו ובפרט אל הנשיא שבדור.

מדברי הרבי[עריכה | עריכת קוד מקור]

בתוכן כתבו [= ניצול הנסיעה לרבי כראוי] - יבקש המשפיע שי' שלו שיבארוהו פתגם נשיאינו - שלאחרי תשרי צריך פאַנאַנדערפאַקן [= לפרוק] את החבילה שקיפלו בתשרי וכו' (מענה הרבי לרב שלום דובער וולפא)

בשנת תשל"ז החל הרבי לעשות 'שטורעם' גדול בנושא משפיעים ותפקידם. הרבי דיבר על החובה שבכל קהילה יהיו משפיעים.

בפרשת שמות תשל"ז הרבי אמר: "והנה ישנו עניין מיוחד שתחלתו בחסידים ויש להשתדל שיבוא בפועל בכל מושבותיהם של החסידים, והוא - התקנה שהייתה מאז ומקדם ובפרט בדורות האחרונים עד לכ"ק אדמו"ר אשר בכל מקום שבו נמצאים אנ"ש, חסידים או יהודים שיש לקוות אשר בקרוב ממש ילמדו את תורת החסידות ואת תורת חב"ד ופירושיה - יהיה יהודי אחד שיקבל על עצמו את תפקיד המשפיע. הרבי האריך בכל העניינים השייכים לענין המשפיע, כולל סדרי מינויו של משפיע, חובותיו וזכויותיו.

בשנת תשמ"ה הרבי ביטא בדיוק למה הייתה כוונתו כאשר נתן את ההוראה למנות משפיעים: "זו הייתה, למעשה, הכוונה במה שדובר לפני כמה שנים אודות העניין ד"משפיעים" שתפקידם היה אמור להיות - לעורר את כל אלו שנמצאים בסביבתם להוסיף בכל ענייני טוב וקדושה, לקבוע עיתים לתורה, לעסוק בהפצת היהדות והמעיינות חוצה, ענייני המבצעים וכו', כולל - שכאשר מתעוררת השאלה אצל מישהו בעניינים אלו, יהיה אל מי לפנות כדי להתייעץ עמו בדבר". באותה שיחה הרבי כאב את העובדה שהמשפיעים לא מנצלים את כחם בדבר שהם צריכים לפעול.

בהמשך השנים הרבי דיבר על הנזק העצום באדישות ובתרדמה של המשפיעים והחובה למלאות את התפקיד לפועל. בשנת תשמ"ז הרבי אף דיבר על כך שתפקיד המשפיע הוא שיקיימו את המנהגים בפועל.

משפיעים בעבר[עריכה | עריכת קוד מקור]

בין המשפיעים המפורסמים בחסידות חב"ד מהדורות הקודמים:

ראו גם[עריכה | עריכת קוד מקור]

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. ר' מיכל וישצקי סיפר שפעם התוועדו בסמרקנד ואחד דיבר וכולם הקשיבו, באמצע ר' מענדל התעצבן והתחיל לצעוק על זה שרק אחד מדבר וכולם מקשיבים - שזה לא התוועדות וכו'