יוסף גולדשטיין (חמעלניק): הבדלים בין גרסאות בדף

אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
 
(45 גרסאות ביניים של 14 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
הרב '''יוסף גולדשטיין''' ([[תרס"ח]]-[[י"ד תשרי]] [[תשמ"ז]]) היה [[שוחט|שוחט ובודק]] בעיירה חמעלניק ומייסד סניף ישיבת [[תומכי תמימים חמעלניק|תומכי תמימים המקומית]], ולאחר עלייתו ל[[ארצות הברית]] כיהן כרב בית הכנסת נוסח האר"י בשכונת [[איסט פלטבוש]].
{{פירוש נוסף|נוכחי=מייסד ישיבת [[תומכי תמימים חמעלניק]]|אחר=מנחה [[תהלוכת ל"ג בעומר|תהלוכות ל"ג בעומר]] במחיצת הרבי ופעיל בתחום החינוך|ראו=[[יוסף גולדשטיין (קראון הייטס)]]}}
[[קובץ:יוסף גולדשטיין.jpg|ממוזער|הרב יוסף גולדשטיין]]
הרב '''יוסף גולדשטיין''' ([[תרס"ח]] - [[י"ד תשרי]] [[תשמ"ז]]) היה [[שוחט|שוחט ובודק]] ב[[עיירה]] חמעלניק ומייסד סניף ישיבת [[תומכי תמימים חמעלניק|תומכי תמימים המקומית]], ולאחר הגירתו ל[[ארצות הברית]] כיהן כרב [[בית הכנסת]] נוסח [[האר"י]] בשכונת [[איסט פלטבוש]].


==תולדות חיים==
==תולדות חיים==
נולד ב[[וורשה]] בחודשי הקיץ של שנת [[תרס"ח]] להוריו צבי הירש ומרת לאה גולדשטיין. אביו היה סוחר חסיד פולין, ור' יוסף היה מיוחס מצד אמו כנכדו של הרב יחיאל ישעיהו גערטנער רבה של ניישטאט, ומצד אביו היה נכדו של ראש הקהל באוסטרובצה ר' אברהם גולדשטיין.
נולד ב[[ורשה]] בחודשי הקיץ של שנת [[תרס"ח]] להוריו צבי הירש ומרת לאה גולדשטיין. אביו היה סוחר חסיד פולין, ור' יוסף היה מיוחס מצד אמו כנכדו של הרב יחיאל ישעיהו גערטנער רבה של ניישטאט, ומצד אביו היה נכדו של ראש הקהל באוסטרובצה ר' אברהם גולדשטיין{{הערה|1=[https://s3.wasabisys.com/chabadlibrary/C/03_023.jpg ראו הכרטיס שמילא בספר החסידים] לצד זכרונות שהעלה על גבי הכתב לבקשת הרבי.}}.


בצעירותו נשלח ללמוד בישיבת 'תורת חיים' שבוורשה, ובשנת [[תרפ"ב]] בהיותו בגיל 14, החליט יחד עם כמה מחבריו לספספל הלימודים לעבור ללמוד בסניף ישיבת [[תומכי תמימים וורשה]] שנפתחה חצי שנה קודם יותר, בעקבות עקיצות והצקות חוזרות ונשנות של המגיד שיעור ה[[מתנגדים|מתנגד]] בישיבת 'תורת חיים' כלפי התלמידים שהגיעו ממשפחות חסידיות.
בצעירותו נשלח ללמוד בישיבת 'תורת חיים' שבוורשה, ובשנת [[תרפ"ב]] בהיותו בגיל 14, החליט יחד עם כמה מחבריו לספספל הלימודים לעבור ללמוד בסניף ישיבת [[תומכי תמימים ורשה]] שנפתחה חצי שנה קודם יותר, בעקבות עקיצות והצקות חוזרות ונשנות של המגיד שיעור ה[[מתנגדים|מתנגד]] בישיבת 'תורת חיים' כלפי התלמידים שהגיעו ממשפחות חסידיות.


בתחילה לא רצו מנהלי הישיבה לקבלו מפני היותו צעיר לימים, ובמשך שנתיים למד ב[[זאל]] של הישיבה כ[[חברותא]] של [[משה יהודה רייכמן]] מבלי שירשם כתלמיד מן המניין, ורק בסוף שנת תרפ"ב התקבל לישיבה באופן רישמי.
בתחילה לא רצו מנהלי הישיבה לקבלו מפני היותו צעיר לימים, ובמשך שנתיים למד ב[[זאל]] של הישיבה כ[[חברותא]] של [[משה יהודה רייכמן]] מבלי שירשם כתלמיד מן המניין, ורק בסוף שנת [[תרפ"ב]] התקבל לישיבה באופן רישמי.


במשך שבע שנים למד בישיבת תומכי תמימים, ועסק בלימוד תורת הנגלה ותורת החסידות עד שהפך לחסדי חב"ד מן המניין, ובסוף שנת [[תרפ"ט]] נישא לבת דודתו מרת ביילא גערטנער, בתו של ר' יוחנן גערטנער שכיהן כשוחט ובודק בעיירה חמעלניק.
במשך שבע שנים למד בישיבת תומכי תמימים, ועסק בלימוד [[תורת הנגלה]] ו[[תורת החסידות]] עד שהפך לחסדי חב"ד מן המניין, ובסוף שנת [[תרפ"ט]] [[נישואין|נשא]] את בת דודתו מרת ביילא גערטנער, בתו של ר' יוחנן גערטנער שכיהן כשוחט ובודק ב[[עיירה]] חמעלניק.


===הקמת ישיבת תומכי תמימים חמעלניק===
===ניהול ישיבת תומכי תמימים בחמעלניק וראדום===
מיד אחר חתונתו נכנס לשמש כמחליפו של חותנו כשוחט ובודק של העיירה חמעלניק, ובשנת [[תרצ"א]]{{הערה|ב'[[התמים (וורשא)|התמים]]' וב[[תולדות חב"ד בפולין ליטא ולטביא]] נרשם שהיה זה בשנת [[תר"צ]], אך ככל הנראה נפלה שם טעות הדפוס היות ו[[יוסף יצחק שניאורסון (אדמו"ר הריי"צ)#ביקורו בארצות הברית|ביקורו של אדמו"ר הריי"צ בארצות הברית]] נמשך מי"ב אלול תרפ"ט ועד כ"א תמוז תר"צ, ובימים הנוראים של שנת תר"צ לא היה בריגא אלא בארה"ב.}} כאשר [[נסיעה לרבי|נסע לרבי]] הריי"צ ל[[ריגא]] לשהות במחיצתו בימים הנוראים, הטיל עליו [[אדמו"ר הריי"צ]] לפתוח בעיירה סניף של ישיבת תומכי תמימים יחד עם ר' [[אברהם זוננשטיין]], ולקרוא לה בשם 'תורת אמת'.
מיד אחר חתונתו נכנס לשמש כמחליפו של חותנו כשוחט ובודק של ה[[עיירה]] חמעלניק, ובשנת [[תרצ"א]]{{הערה|ב'[[התמים (ורשה)|התמים]]' וב[[תולדות חב"ד בפולין, ליטא ולטביא]] נרשם שהיה זה בשנת [[תר"צ]], אך ככל הנראה נפלה שם טעות הדפוס היות ו[[יוסף יצחק שניאורסון (אדמו"ר הריי"צ)#ביקורו בארצות הברית|ביקורו של אדמו"ר הריי"צ בארצות הברית]] נמשך מי"ב [[אלול]] [[תרפ"ט]] ועד כ"א תמוז תר"צ, ובימים הנוראים של שנת תר"צ לא היה בריגא אלא בארצות הברית.}} כאשר [[נסיעה לרבי|נסע לרבי]] הריי"צ ל[[ריגא]] לשהות במחיצתו בימים הנוראים, הטיל עליו [[אדמו"ר הריי"צ]] לפתוח ב[[עיירה]] סניף של ישיבת תומכי תמימים יחד עם ר' [[אברהם זוננשטיין]], ולקרוא לה בשם 'תורת אמת'.


סניף הישיבה הצליח ור' יוסף תיפקד כמנהל הכללי של המוסד, ובהמשך אף פתח [[תלמוד תורה]] שפעל כמחלקה נוספת לצד הישיבה.
סניף הישיבה הצליח ור' יוסף תיפקד כמנהל הכללי של המוסד, ובהמשך אף פתח [[תלמוד תורה]] שפעל כמחלקה נוספת לצד הישיבה.


בראש השנה ת"ש הגיעה חרב ה[[שואה]] לעיירה חמעלניק, והצוררים הגרמנים אסרו את הלימודים בישיבה. חרף האיסור נמשכו הלימודים במחתרת בעליית בית הכנסת עד סוף החורף של שנת [[תש"א]], ובחג הפורים של אותה שנה התחילו הגרמנים לחפש אחריו והוא ברח מהעיר והיה אחד הבודדים מתוך הישיבה כולה שהצליח לשרוד את התופת וניצול מהקלגסים הנאציים.
בראש השנה [[ת"ש]] הגיעה חרב ה[[שואה]] ל[[עיירה]] חמעלניק, והצוררים הגרמנים אסרו את הלימודים בישיבה. חרף האיסור נמשכו הלימודים במחתרת בעליית [[בית הכנסת]] עד סוף החורף של שנת [[תש"א]], ובחג הפורים של אותה שנה התחילו הגרמנים לחפש אחריו והוא ברח מהעיר והיה אחד הבודדים מתוך הישיבה כולה שהצליח לשרוד את התופת וניצול מהקלגסים הנאציים.


לאחר נידודים קצרים ברח ר' יוסף לעיר [[ראדום]] אל קרובו ר' [[יעקב יהודה גולדברג]], ועם הגיעו לעיר הצטרף לר' [[מאיר הנדל]] וייסד יחד איתו את סניף ישיבת [[תומכי תמימים ראדום|תומכי תמימים המקומית]]. הישיבה התקיימה עד הסלקציה שעשו הנאצים בחודש אלול תש"ב, כאשר רוב בני הגטו נשלחו לכבשונות טרבלינקה, הוא עצמו ניצול ונשלח למחנה עבודה.
לאחר נידודים קצרים ברח ר' יוסף לעיר [[ראדום]] אל קרובו ר' [[יעקב יהודה גולדברג]] ושינה את שמו באופן זמני ליוסף הירשביין על מנת שלא יעלו על עקבותיו. עם הגיעו לעיר שהייתה כבר תחת שליטת הנאצים, הצטרף לר' [[מאיר הנדל]] וייסד יחד איתו את סניף ישיבת [[תומכי תמימים ראדום|תומכי תמימים המקומית]]. הישיבה התקיימה עד הסלקציה שעשו הנאצים ב[[חודש אלול]] תש"ב, כאשר רוב בני הגטו נשלחו לכבשונות טרבלינקה, הוא עצמו ניצול ונשלח למחנה עבודה.


לאחר סיום המלחמה, כשהתברר שאשתו הראשונה וילדיו נהרגו על ידי הנאצים - הפגיש אותו ר' [[מרדכי בוימלרגין]] עם מרת פערעל, ולאחר שנמצאו מתאימים, נישאו זה לזה.
לאחר סיום המלחמה, כשהתברר שאשתו הראשונה וילדיו נהרגו על ידי הנאצים - הפגיש אותו ר' [[מרדכי בוימלרגין]] עם מרת פערעל רייזל{{הערה|לבית MODEWIECKA.}}, ולאחר שנמצאו מתאימים, התחתנו ב[[זיווג שני]].


===בארצות הברית===
===בארצות הברית===
[[קובץ:מצבה יוסף גולדשטיין.jpg|ממוזער|תצלום מצבתו בבית העלמין מונטיפיורי ברובע קווינס שבניו יורק]]
בשנת [[תש"ו]] הגיע הרב [[אליעזר סילבר]] לפולין על מנת למצוא עבור הקהילות היהודיות באמריקה שוחטים [[יראת שמים|יראי שמים]], וכשמצא את ר' יוסף מתאים לצורך זה, העניק לו אשרת כניסה לארצות הברית, ומינה אותו כשוחט ובודק בסינסינטי, אוהיו.
בשנת [[תש"ו]] הגיע הרב [[אליעזר סילבר]] לפולין על מנת למצוא עבור הקהילות היהודיות באמריקה שוחטים [[יראת שמים|יראי שמים]], וכשמצא את ר' יוסף מתאים לצורך זה, העניק לו אשרת כניסה לארצות הברית, ומינה אותו כשוחט ובודק בסינסינטי, אוהיו.


בשנת [[תשכ"ג]] עבר להתגורר בשכונת [[איסט פלטבוש]] שבברוקלין, והתמנה כרב בית המדרש נוסח האר"י במקום. באותה שנה התחיל להעלות את זכרונותיו על גבי הכתב, את כתיבתם השלים רק בשנת [[תש"מ]].
בשנת [[תשכ"ג]] עבר להתגורר בשכונת [[איסט פלטבוש]] שבברוקלין, והתמנה כרב בית המדרש נוסח [[האר"י]] במקום. באותה שנה התחיל להעלות את זכרונותיו על גבי הכתב, את כתיבתם השלים רק בשנת [[תש"מ]].


מאוחר יותר, עבר להתגורר בשכונת [[קראון הייטס]] עצמה, שם התגורר עד לפטירתו ב[[י"ד כסלו]] [[תשמ"ז]].
מאוחר יותר, עבר להתגורר בשכונת [[קראון הייטס]] עצמה, שם התגורר עד לפטירתו ב[[י"ד תשרי]] [[תשמ"ז]].


==משפחתו==
==משפחתו==
*בנו, ר' יעקב צבי גולדשטיין - צ'פלין בצבא ארה"ב בדרגת אלוף משנה
שלושה מילדיו נולדו לו מנישואיו בזיווג ראשון לבת דודתו, שלושה ילדים נוספים מרעייתו בזיווג שני מרת פרלה:
*בתו, מרת שימא פיגא איטקין-ליבערמאן - שלוחה בהמילטון, אנטאריא, יחד עם בעלה ר' [[חיים שניאור זלמן איטקין]] ע"ה (בן ר' [[מאיר איטקין]]) ולאחר פטירתו נישאה בזיווג שני לר' אהרון ליבערמאן, שליח בלודערהיל, פורט לורדעדייל, פלורידא.
*בתו מרת לאה חיה
*בנו, ר' [[יעקב גולדשטיין|יעקב צבי גולדשטיין]] - צ'פלין בצבא ארצות הברית בדרגת אלוף משנה.


==לקריאה נוספת==
==לקריאה נוספת==
*[[תשורה]] מנישואי נכדו ר' יוסף וטויבא גולדשטיין, כ"ח אדר תשע"ג
*[[תשורה]] מנישואי נכדו ר' יוסף וטויבא גולדשטיין, כ"ח אדר תשע"ג
*[[תולדות חב"ד בפולין ליטא ולטביא]], עמוד רלג
*[[תולדות חב"ד בפולין, ליטא ולטביא]], עמוד רלג
*'''המבשר תורני גליון 56 עמוד יב'''
 
==קישורים חיצוניים==
*'''[https://hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=31602&st=&pgnum=577 מכתבו של אדמו"ר הריי"צ לר' יוסף אודות החזקת הישיבה והסתדרותו בפרנסה]''', אגרות קודש חלק ב' עמוד תקיא{{הערה|באגרות קודש נדפס המכתב ללא ציון שם הנמען, אך במוסף 'המבשר תורני' גליון 56 נדפס צילום המכתב עם שמו של ר' [[יוסף גולדשטיין]].}}.


{{הערות שוליים}}
{{הערות שוליים}}
{{מיון רגיל:גולדשטיין, יוסף}}
{{מיון רגיל:גולדשטיין, יוסף}}
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:בוגרי תומכי תמימים ורשה]]
[[קטגוריה:בוגרי תומכי תמימים ורשה]]
[[קטגוריה:שוחטים]]
[[קטגוריה:שוחטים]]
[[קטגוריה:קראון הייטס: אישים]]
[[קטגוריה:אישים בקראון הייטס]]
[[קטגוריה:אישים באוהיו]]
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תרס"ח]]
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשמ"ז]]
[[קטגוריה:אישים בפלטבוש]]
[[קטגוריה:רבני בתי כנסת]]
31,404

עריכות