מתי טוכפלד: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
(ביטול גרסה 678647 של פרזות תשב (שיחה))
תגית: ביטול
 
(81 גרסאות ביניים של 35 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''מתי טוכפלד''', הכתב הפוליטי של העיתון הנפוץ "ישראל היום" החל להכיר את [[חב"ד]] ב[[תשס"א]] והחל לשמור מצוות, הוא חי את האמונה ש[[הרבי]] הוא [[מלך המשיח]].
[[קובץ:טוכפלד.jpg|שמאל|ממוזער|250px|מתי טוכפלד נואם ב[[כינוס השלוחים העולמי]] בשנת [[תשע"ב]]]]


כאשר שימש כפרשן פוליטי של רדיו "קול חי" וכלי תקשורת נוספים, פרסם ב"NRG" (מעריב באינטרנט) מאמר מדהים שעורר סערה:
ר' '''מתי טוכפלד''' (שמו המלא: '''מתניה חיים''', יליד שנת [[תשל"ז]] - 1977) הוא כתב פוליטי של העיתון "ישראל היום". התקרב ל[[תורה]] ו[[מצוות]] ול[[חסידות חב"ד]] בשנת [[תשס"א]].


==תולדות חיים==
נולד ב[[גבעתיים]] ב[[י"ז אב]] [[תשל"ז]], למשפחה מהזרם ה[[ציונות דתית|דתי-לאומי]], להוריו העיתונאי מיכאל טוכפלד ואמו דבורה. למד באוניברסיטת [[אריאל]] וסיים בהצלחה תואר ראשון במדעי המדינה ותקשורת ב[[אוניברסיטה|אוניברסיטת בר-אילן]]. כיום מתגורר בשכונת גבעת מרדכי שבמערב [[ירושלים]].


== המאמר ==
כנער למד לימודים אקדמיים, בחופשת סמסטר בין תקופות הלימודים נסע לניו יורק למטרות טיול, במהלך שהותו בניו יורק קיבל הזמנה מחסיד לבקר בבית חב"ד בסמוך למלון בו התארח, הוא החל לבקר בבית חב"ד ופקד את המקום מדי שבת,  ב[[יום הכיפורים]] התפלל ב[[770]] לאחר הזמנתם של הבחורים אותם הכיר מהבית חב"ד, כך העביר גם את חג [[שמחת תורה]] ב770, ומאז התקרב ליהדות עד שהפך באופן מלא לחסיד חב"ד.


בשנת [[תש"ס]] מונה ככתב של עיתון "מקור ראשון", ועם הקמתו של עיתון "ישראל היום" בשנת [[תשס"ז]] עבר לעבוד ככתב הפוליטי של העיתון המסקר של פעילות המפלגות.
לקראת מעברו לתפקידו החדש, ארגן בשנת [[תשס"ז]] [[נסיעה לרבי]] של ארבעה עיתונאים ואנשי תקשורת שהיו במשלחת לניו-יורק באותו הזמן{{הערה|1=[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=25419 עיתונאים בכירים בביקור בבית חיינו] {{אינפו}} ד' טבת התשס"ז (25.12.2006)
}}.
במסגרת עבודתו, החל לעסוק בפעילות חב"דית במשכן הכנסת בירושלים, ויצר קשרים קרובים עם שרים בממשלה אותם מנצל להפצת יהדות.
[[קובץ:טוכפלד עם ביבי.jpeg|שמאל|ממוזער|250px|מתי טוכפלד מעניק משלוח מנות מיוחד לראש הממשלה מר [[בנימין נתניהו]] מטעם ארגון [[ניידות חב"ד באה"ק]]]]
בשנת [[תשע"ד]] יזם שיעור שבועי ב[[ספר התניא]] במזנון הכנסת, בו משתתפים בקביעות כעשרה חברי כנסת. השיעור מתקיים אחת לשבוע, והוא עצמו מוסר אותו{{הערה|1=[http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=80106 המיקום: מזנון הכנסת. הפעילות: שיעור תניא] {{אינפו}} כ"ט שבט התשע"ד (30.01.2014)}}.


אין כמעט יהודי בעולם שלא שמע על הרבי מלובביץ', מנהיג חסידות חב"ד. לא שחסרים יהודים מוכרים. שפילברג, סיינפלד, איינשטיין, פנינה רוזנבלום. אבל שהרבי מלובביץ' מוכר רק בגלל שהוא יהודי. אין סיבה אחרת. למעשה, אפשר גם להציג זאת כך: הרבי מלובביץ' הוא הרב המפורסם ביותר בעולם. ולא רק בעולם היהודי. בעולם בכלל.
בשנת [[תשפ"ג]] נבחר כאיש השנה של [[חב"ד אינפו]]{{הערה|1=[https://chabad.info/special/1003797/ תשפ"ג: עשרת אנשי השנה של חב"ד אינפו] {{אינפו}}}}.
 
בארצות הברית למשל, מקום מגוריו, נקבע יום הולדתו ל"יום החינוך הלאומי". לא רק יהודים היו מבקשים להיפגש עם הרבי מלובביץ'. גם גויים. מדינאים. פוליטיקאים. אנשי עסקים. בשלהי 1994, התפרסם הרבי בהקשר אחר לגמרי. אחרי שנתיים של סבל שנגרם לו בעקבות אירוע מוחי בו לקה, נעלם הרבי מלובביץ' מעיני הציבור. השאלה מה בדיוק קרה, האם נפטר או נותר בחיים, הציבה אותו ולמעשה את כל תנועת חב"ד, בעין הסערה.
 
למרות המחלוקת הקשה, ולמרות היווצרות המחנאות בתוך החסידות, תנועת חב"ד לא חדלה להתקיים, להיפך, היא ממשיכה לגדול ולצמוח. ממשיכה להיות תנועת החזרה בתשובה הגדולה בעולם. וממשיכה לשאת על דגלה את הבשורה בה התחיל הרבי מלובביץ': המשיח קרוב מתמיד.
 
לא רבים יודעים זאת, אבל המחנאות בתוך חב"ד, היא לא באמת סביב השאלה, האם הרבי מלובביץ' נפטר או לא. אלא, האם יש לומר בגלוי כי הרבי החיים, או אולי מדובר בתובנה אותה כדאי להסתיר מעין הציבור בגלל הקושי בתפיסתה. המחלוקת בין המשיחיסטים לאלה המתרחקים מהגדרה זו כמו מאש, היא למעשה מחלוקת על קמפיין, לא על מצע. מחלוקת טקטית. לא וויכוח על אמונה, רק על סלוגן.
 
'''הרבי הוא המלך'''
 
אין ספק כי לאחר ג' תמוז תשנ"ד, חובת ההוכחה מוטלת על אלה הדבקים באמונתם כי הרבי מלובביץ' עודנו בחיים. הקושי הגדול הוא, שלפני שמתחילים להסביר את אותה תובנה, יש להסביר לפני כן כמה מושגי יסוד. החשובים שבהם: משיח ורבי. בלי הבנת שני המושגים הללו, אין אפשרות אפילו להתחיל להבין את התיאוריה.
 
נתחיל במושג רבי. בראשה של חסידות חב"ד, כמו בכל חסידות, עומד רבי. מנהיג הקהילה. מנהיג הזרם. הרבי הוא המנהל, הוא הסמכות התורנית, הוא הדמות החינוכית, והוא הדמות הייצוגית של התנועה שהוא עומד בראשה. עבור מי שלא התחנך על ברכי תורת החסידות, הדבר יכול להיראות אולי מוזר. גינונים כמו חטיפת שיריים לאחר טיש יום השישי (מנהג שאגב אינו קיים בחב"ד), או קבלת לייקח, או דולר מידיו של איש קשיש, אינם בדיוק פעולות הנמנות על סדר יומם. אבל בחסידות, יש לפעולות אלה חשיבות רבה.
 
האדמו"ר מייצג את השלמות. את הדבר אליו תמיד נכון לשאוף. תמיד לרצות בקרבתו. ללמוד ממנו. והכי חשוב, לשאוב ממנו עידוד וכוח להמשיך הלאה. למרות שבמאה ה-‏21, כמו גם במאה הקודמת, כל מה שהוא לא דמוקרטי, הוא לא ראוי, חייבים לזכור כי השלטון היהודי האותנטי הוא שלטון מלוכני. זו המסורת היהודית. בכל אופן בחסידות, הרבי הוא המלך. עם כל גינוני הכבוד הנגזרים מכך. ולמלך, חייבים לשמוע.
 
'''שלב ההוכחות'''
 
למלך המוכיח פעם אחר פעם כי דרכו היא הצודקת, בוודאי שצריך להקשיב. הרבי מלובביץ' עשה זאת. הוא הוכיח פעם אחר פעם אחר פעם, שהוא צודק. כל מי שהלך נגדו או פקפק, אכל את הכובע. הנה כמה דוגמאות.
 
ב-‏1967 כשרוחות המלחמה החלו לנשב ולהלך אימים על תושבי ישראל, ביקש הרבי לפרסם בשמו כי אין ממה לפחד ומובטח ניצחון גדול. ולא רק זאת. "הכותל המערבי יהיה בקרוב בידינו", אמר אז. וצדק.
 
ב-‏1987 ביקש הרבי מלובביץ' ממשלת ישראל לבנות יחידות דיור ומקומות העבודה לכמיליון עולים חדשים שיגיעו מברית המועצות. כמובן שאיש לא התייחס ברצינות. ברית המועצות הייתה מדינה סגורה ומסוגרת. אין יוצא ואין בא. שלוש שנים לאחר מכן, נפלה המעצמה באופן שעד היום לא ברור בדיוק איך קרה, וכל מאות אלפי היהודים נחתו כאן. משרד השיכון אכל אז את הכובע.
 
לפני מלחמת המפרץ הכריז הרבי שאין מקום בטוח כמו ארץ ישראל. אין צורך בחדרים אטומים ובמסכות, הכריז אז, וצדק. כשטיל אחד התעופף לכיוון הכוחות האמריקאים בסעודיה, נהרגו עשרות. פה נחתו 39, ולא נהרג איש. יותר מכך, מסכות האב"כ עצמן, הן שהרגו כמה.
 
דוגמאות נוספות יש למכביר. תשאלו את עשרות אלפי בני האדם שקיבלו ממנו הבטחות פרטיות. כולם התגשמו במלואם.
 
'''משיח בשר ודם'''
 
אוקיי, אז הוא היה צדיק גדול, איך זה מתקשר למשיח? פשוט, הרבי אמר שהמשיח יבוא בדור שלנו. יותר מכך, הוא אמר שהמשיח כבר כאן, זאת אומרת חי ומסתובב בינינו, ורק נותר שלב ההתגלות. ומהו משיח? קודם כל, משיח הוא איש. בשר ודם. שנית, המשיח הוא חלק בלתי נפרד מהדת היהודית. הוא אחד משלושה-עשר עיקרי היהדות, והכמיהה אליו תופסת למעלה משליש מהברכות המרכיבות את תפילת 18, התפילה העיקרית בסידור התפילות היהודי.
 
מרבית הפוסקים כנראה חששו להתעסק בנושא זה, וכך נותר הרמב"ם האוטוריטה הבלעדית בכל נושא המשיח. וכך קובע הרמב"ם בהלכות משיח: "אם יעמוד מלך מבית דוד הוגה בתורה ועוסק במצוות כדוד אביו כפי תורה שבכתב ושבעל פה ויכוף כל ישראל לילך בה ולחזק בדקה ויילחם מלחמות ה' הרי זה בחזקת שהוא המשיח".
 
איך הקריטריונים הללו מיושמים על הרבי מלובביץ'? א. מלך מבית דוד. הרבי הוא באופן מוכח בן לשושלת דוד המלך. ב. הוגה בתורה. ג. ויכוף ישראל לילך בה ולחזק בדקה. ההלכה  מלמדת שהמשיח צריך לדאוג לכל עם ישראל, עד כדי כך שזו הופכת להיות פעולתו העיקרית בעולם. חב"ד היא תנועת החזרה בתשובה הגדולה בעולם, כבר אמרנו. את בתי חב"ד, שכל מטרתם היא רק הפצת היהדות ומתן סיוע לכל יהודי באשר הוא, הקים הרבי, בדיוק מתוך אותה שליחות עליה אחראי המשיח. ד. ויילחם מלחמות ה'. הכוונה למלחמות פיזיות ורוחניות כאחד. דוגמא להלכה זאת ניתן למצוא בארגון המחתרתי שהקים הרבי ברוסיה, להפצת היהדות, למרות האיסור והסכנה מצד השלטון. כמה משליחי הרבי נשלחו למאסרים ממושכים, אך הפעילות נמשכה ואף הוגברה, עד לנפילת ברית המועצות.
 
'''ראינו את ההלוויה, אז מה?'''
 
אז הרבי הוא בחזקת משיח. מי אמר שהוא המשיח בוודאות? הוא. כן, הוא עצמו. עד לשנת 1991, לא הסכים הרבי להמלכתו למשיח. הוא מחה כאשר שרו לו "יחי אדוננו", הוא ביקש לא לפרסם שום דבר המרמז על כך שהוא המשיח. עד ליום אחד בו נשא הרבי מאמר בו אמר: "אני עשיתי כל שביכולתי להביא את עניין המשיח והגאולה, כעת הגיע תורכם". תהו החסידים מה בדיוק התכוון הרבי. מה כבר נותר לעשות כדי להביא את המשיח ושהוא לא יכול לעשות בעצמו, אלא החסידים בלבד.
 
חשבו ומצאו: עניין ההמלכה. את המשיח צריך להמליך העם. לא הוא את עצמו. חשבו ועשו. ב-‏29 באפריל 1991 שרו לראשונה בנוכחותו יחי אדוננו. הרבי עודד את השירה. מאז, נהג הרבי לעודד דרך קבע את שירת יחי אדוננו, ועודד דברים נוספים, כמו למשל כשפנו אליו בתואר מלך המשיח וכו'.
 
למעשה, עד ג' תמוז תשנ"ד, היה קל "למכור" את העניין הרבי כי הוא משיח לציבור. לאחר תאריך זה, מדובר במשימה לא פשוטה בכלל. אבל אפשרית.
 
בספר דניאל י"ב, פסוק י"ב, כותב רש"י: "שעתיד משיחנו להתכסות לאחר שיגלה, ואז ישוב ויתגלה". כלומר ישנו שלב, לא כל כך ברור, בו המשיח לאחר שכבר נגלה, כבר ראינו אותו, שב ומתכסה, כלומר לא רואים אותו, ואז שב ומתגלה. האם זה המצב בו אנו נמצאים?
 
בהיסטוריה היהודית יש סיפור דומה. משה רבנו עולה להר סיני, עם ישראל מתבלבל בימים ובונה עגל זהב. הפרשנים נזעקים כאן להגנתו של עם ישראל ואומרים, כי לא זאת היתה הסיבה לבנייתו של העגל, אלא השטן עשה מעשה, וראו כולם איך מלאכי השרת נושאים את ארונו של משה לקבורה. כלומר, ראו את משה רבנו מת. ממש מת. ואז הלכו ועשו את העגל. הזוי? אולי. כמה פרשנים גדולים, וביניהם כמה אמוראים שדנו על כך בגמרא, מאמינים לכך.
 
אנחנו נמצאים במצב דומה. ראינו את ההלוויה. ראינו את הקבורה. אבל האם הבנו מה באמת ראינו? מופרך הא? אולי. אבל ממתי היהדות מתחשבת בערגה לרציונליות? מהי קריעת ים סוף? ושמש בגבעון דום? ומכת חושך? מישהו יכול להסביר זאת? אז זהו, שאין הסבר הגיוני. למי שיש, שיואיל לבסס את דבריו על אחד מפוסקי ופרשני ישראל לדורותיהם. אין מה לעשות, היהדות תובעת מאיתנו להאמין גם לדברים בלתי אמינים בעליל.
 
יתכן שעם ישראל נמצא בניסיון האחרון. הרבי צדק בעבר. הוא גם צודק כעת. אלה שלא האמינו, אתם זוכרים, אכלו את הכובע. 
 
 
== דגל משיח ==
 
מתי מסתובב בכנסת עם [[דגל משיח]] על דש בגדו, עשורות פוליטיקאים תקשורתנים ושופטים נחשפו לבשורת הגאולה באמצעות הדגל.


בשנת [[תשפ"ד]] הצטרף כמתופף ללהקת ארבע בבות בניהולו של ר' [[ברק גרוסברג]]{{הערה|[https://chabad.info/news/1059081/ פרסום ראשון: העיתונאי מתי טוכפלד יתופף בלהקה עם גרוסברג] {{אינפו}}}}.


== קישורים חיצוניים ==
== קישורים חיצוניים ==
*[http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=17439 מאמר] שפרסם באתר NRG אודות אמונת החסידים שהרבי הוא מלך המשיח. יט כסלו ה'תשס"ו. {{אינפו}}
* [http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=17568 ראיון] באתר חב"ד אינפו, בעקבות המאמר שכתב. כד כסלו ה'תשס"ו. {{אינפו}}
* [http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=65240 20 דקות של אמונה ברדיו] "טוכפלד לא מתבלבל: הרבי חי וקיים" - הפרשן הפוליטי הבכיר בעיתון 'ישראל היום' ר' מתי טוכפלד בראיון עם השדרן מרדכי לביא ברדיו 'קול ברמה' בעקבות כינוס השלוחים. ה כסלו ה'תשע"ב. {{שמע}} {{אינפו}}
* [http://old2.ih.chabad.info/index.php?url=article_he&id=65278 הרב מנחם ברוד והעיתונאי מתי טוכפלד משוחחים על האמונה ברבי כמלך המשיח]. {{שמע}} {{אינפו}}
* [https://hageula.com/tag/?term=%D7%9E%D7%AA%D7%99%20%D7%98%D7%95%D7%9B%D7%A4%D7%9C%D7%93 תגית: מתי טוכפלד] באתר הגאולה {{הגאולה}}
* [https://hageula.com/newspaper_hageula/personal_interview/23694.htm סיפור חייו האישי של הפרשן הפוליטי מתי טוכפלד] באתר הגאולה {{הגאולה}}
* [https://hageula.com/news/view/25215.htm זה הזמן לאחד את כולם במסר הגאולה | מתי טוכפלד] באתר הגאולה {{הגאולה}}


*[http://www.chabad.info/index.php?url=article_he&id=17439 המאמר]
{{הערות שוליים}}
 
{{מיון רגיל:טוכפלד, מתי}}
*[http://www.chabad.info/index.php?url=article_he&id=17568 ראיון מיוחד בעקבות המאמר]
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
 
[[קטגוריה:בעלי תשובה]]
*[http://www.chabad.info/index.php?url=article_he&id=25419 מתי מביא את חבריו ל770]
[[קטגוריה:אנשי תקשורת]]
 
[[קטגוריה:אישים בירושלים]]
[[קטגוריה:ידידים|טוכפלד מתי]]
[[קטגוריה:בוגרי ישיבות הציונות הדתית]]
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תשל"ז]]

גרסה אחרונה מ־12:48, 12 במאי 2024

מתי טוכפלד נואם בכינוס השלוחים העולמי בשנת תשע"ב

ר' מתי טוכפלד (שמו המלא: מתניה חיים, יליד שנת תשל"ז - 1977) הוא כתב פוליטי של העיתון "ישראל היום". התקרב לתורה ומצוות ולחסידות חב"ד בשנת תשס"א.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד בגבעתיים בי"ז אב תשל"ז, למשפחה מהזרם הדתי-לאומי, להוריו העיתונאי מיכאל טוכפלד ואמו דבורה. למד באוניברסיטת אריאל וסיים בהצלחה תואר ראשון במדעי המדינה ותקשורת באוניברסיטת בר-אילן. כיום מתגורר בשכונת גבעת מרדכי שבמערב ירושלים.

כנער למד לימודים אקדמיים, בחופשת סמסטר בין תקופות הלימודים נסע לניו יורק למטרות טיול, במהלך שהותו בניו יורק קיבל הזמנה מחסיד לבקר בבית חב"ד בסמוך למלון בו התארח, הוא החל לבקר בבית חב"ד ופקד את המקום מדי שבת, ביום הכיפורים התפלל ב770 לאחר הזמנתם של הבחורים אותם הכיר מהבית חב"ד, כך העביר גם את חג שמחת תורה ב770, ומאז התקרב ליהדות עד שהפך באופן מלא לחסיד חב"ד.

בשנת תש"ס מונה ככתב של עיתון "מקור ראשון", ועם הקמתו של עיתון "ישראל היום" בשנת תשס"ז עבר לעבוד ככתב הפוליטי של העיתון המסקר של פעילות המפלגות. לקראת מעברו לתפקידו החדש, ארגן בשנת תשס"ז נסיעה לרבי של ארבעה עיתונאים ואנשי תקשורת שהיו במשלחת לניו-יורק באותו הזמן[1]. במסגרת עבודתו, החל לעסוק בפעילות חב"דית במשכן הכנסת בירושלים, ויצר קשרים קרובים עם שרים בממשלה אותם מנצל להפצת יהדות.

מתי טוכפלד מעניק משלוח מנות מיוחד לראש הממשלה מר בנימין נתניהו מטעם ארגון ניידות חב"ד באה"ק

בשנת תשע"ד יזם שיעור שבועי בספר התניא במזנון הכנסת, בו משתתפים בקביעות כעשרה חברי כנסת. השיעור מתקיים אחת לשבוע, והוא עצמו מוסר אותו[2].

בשנת תשפ"ג נבחר כאיש השנה של חב"ד אינפו[3].

בשנת תשפ"ד הצטרף כמתופף ללהקת ארבע בבות בניהולו של ר' ברק גרוסברג[4].

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים