עריכת הדף "מרדכי מנשכיז"

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אזהרה: אינכם מחוברים לחשבון. כתובת ה־IP שלכם תוצג בפומבי אם תבצעו עריכות כלשהן. אם תיכנסו לחשבון או תיצרו חשבון, העריכות שלכם תיוחסנה לשם המשתמש שלכם ותקבלו גם יתרונות אחרים.

ניתן לבטל את העריכה. אנא בדקו את השוואת הגרסאות שלהלן כדי לוודא שזה אכן מה שאתם רוצים לעשות, ולאחר מכן שמרו את השינויים למטה כדי לסיים את ביטול העריכה.

גרסה אחרונה הטקסט שלך
שורה 1: שורה 1:
{{להשלים|כל הערך=כן}}
+
{{להשלים|כל הערך=כן}}הרב מרדכי מנשכיז נולד בנשכיז בשנת [[תק"ב]] לאביו רבי דוב בר מטולטשין, שהיה סופר ועד ארבע ארצות. מצאצאי בעל "מגלה עמוקות", רבי ישעיה מקראקא, ורבי יצחק אברבנאל. בצעירותו עסק במסחר, ובגיל צעיר נתמנה לרב בעיירה לעשנוב, שעל יד ברודי, משם עבר לרבנות בקובל, בלודמיר ובנשכיז.
הרב '''מרדכי מנשכיז''' ([[תק"ב]] - [[ח' ניסן]] [[תק"ס]]) היה מתלמידי [[המגיד ממזריטש]] ורבי [[יחיאל מיכל מזלוטשוב]].
 
==תולדות חיים==
 
נולד ב[[נסכיז']] בשנת ה'תק"ב לגיטל ורבי דובער מ[[טולצ'ין]]{{הערה|בן רבי לייבוש מנשכיז בן רבי ישעיה מקובל נכד ה[[מגלה עמוקות]]}} (סופר ומזכיר ב[[ועד ארבע ארצות|וועד ארבע ארצות]]), היה [[רב מובהק|תלמידו המובהק]] של [[יחיאל מיכל מזלוטשוב|המגיד מזלאטשוב]] ויחדיו נסעו ל[[המגיד ממעזריטש|מגיד ממעזריטש]]. לאחר נישואיו התגורר בסמוך לחותנו ב[[לשנוב]] שב[[אוסטריה]] ועם הימים נתמנה ל[[אב"ד]] בעיר. שימש ברבנות גם ב[[קובל]] (קוואלא) וב[[לודמיר]] ובשנת [[ה'תקמ"ט]] נתמנה לרבה של נסכיז' עיר מולדתו ושם נהג באדמורו"ת. נודע כבעל מופת גדול ומופתיו העל טבעים הסעירו את דורו{{ הערה| מקורות ועדויות על מופתיו בספרים זיכרון טוב שבחי מוהר"ם ורשפי אש.}}. צדיקי דורו הפליגו בשבחו, [[החוזה מלובלין]] אמר שהכריזו בשמים שרבי מרדכי מנשכיז הוא בלתי לה' לבדו (הכוונה עובד את ה' בלי שום אינטרס אישי כלל){{הערה|  זיכרון טוב.}}. כמו כן הוא התפרסם בגדלותו בתורה ועסק גם בהתרת עגונות.
 
  
שימש כנשיא קופת מעות ארץ הקודש בפולין, ובעקבות המחלוקת שהתפתחה בין מנהיגי החסידות ברוסיה ופולין סביב יעילותה של מערכת הגבייה והחלוקה, הקים בשנת תקנ"ו (1796) את "כולל ווהלין" ביחד עם החוזה מלובלין, [[המגיד מקוזניץ]] והאוהב ישראל מאפטא.
+
היה תלמידו של רבי [[יחיאל מיכל מזלוטשוב]] ויחד עם רבו ביקר אצל [[המגיד ממזריטש]].
 
 
נפטר בנסכיז' בח' בניסן ה'תק"ס ושם נטמן. בנו הצעיר רבי יצחק מילא את מקומו בנסכיז'.
 
 
 
== צאצאיו ==
 
*רבי יוסף קצנלבוגן מ[[אוסטילוג|אוסטילה]] ([[ה'תקכ"ג]] - [[י"ח באלול]] [[ה'תק"צ]]), חתן רבי יהודה מאיר מ[[חסידות קוריץ|שפיטובקה]]. בנו היה רבי [[מרדכי מאוסטילה]].
 
*רבי יעקב אריה שפירא מ[[קובל]] ([[תקל"ט]] - [[כ"ז באלול]] [[ה'תקצ"ז]])
 
*רבי יצחק מנשכיז ([[ה'תקמ"ח]] - [[כ"א בשבט]] [[ה'תרכ"ח]]), חתן רבי מאיר בנו של רבי [[לוי יצחק מברדיטשוב]].
 
*(לכמה גרסאות) אשת רבי חיים מ[[חסידות יאמפולה|סאטינוב]]
 
 
 
== הערות שוליים ==
 

לתשומת לבך: תרומתך לחב"דפדיה תפורסם תחת תנאי הרישיון GNU Free Documentation License 1.2 (אפשר לעיין בדף חב"דפדיה:זכויות יוצרים לפרטים נוספים). אם אינך רוצה שעבודתך תהיה זמינה לעריכה על־ידי אחרים, שתופץ לעיני כול, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה תוך ציון המקור – אין לפרסם אותה פה.
כמו־כן, שמירת העריכה משמעה הבטחה שכתבת את הטקסט הזה בעצמך, או העתקת אותו ממקור שאינו מוגן בזכויות יוצרים. אין לעשות שימוש בחומר המוגן בזכויות יוצרים ללא רשות!

ביטול עזרה בעריכה (נפתח בחלון חדש)