עריכת הדף "אהרן מצ'רנוביל"

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אזהרה: אינכם מחוברים לחשבון. כתובת ה־IP שלכם תוצג בפומבי אם תבצעו עריכות כלשהן. אם תיכנסו לחשבון או תיצרו חשבון, העריכות שלכם תיוחסנה לשם המשתמש שלכם ותקבלו גם יתרונות אחרים.

ניתן לבטל את העריכה. אנא בדקו את השוואת הגרסאות שלהלן כדי לוודא שזה אכן מה שאתם רוצים לעשות, ולאחר מכן שמרו את השינויים למטה כדי לסיים את ביטול העריכה.

גרסה אחרונה הטקסט שלך
שורה 1: שורה 1:
{{דמות
+
רבי '''אהרון מצ'רנוביל''' נולד בשנת [[תקמ"ד]] לאביו רבי [[מרדכי מצ'רנוביל]] ולאימו מ' חיה שרה, בת ר' [[אהרן מקרלין]]. גדל בבית סבו, רבי [[מנחם נחום מצ'רנוביל]], מגדולי תלמידי [[הבעל שם טוב]] ו[[המגיד ממעזריטש]] ובעל הספר 'מאור עינים'.  
|שם= רבי אהרון טברסקי מצ'רנוביל
 
|תואר=
 
|תמונה= אהרן מצרנוביל.jpg
 
|כיתוב=
 
|חיבורו העיקרי=
 
|תאריך לידה=
 
|מקום לידה=[[צ'רנוביל]]
 
|תאריך פטירה= [[ח' בכסלו]] [[ה'תרל"ב]]
 
|מקום פטירה=[[צ'רנוביל]]
 
|מקום קבורה= צ'רנוביל
 
|השתיכות= [[חסידות צ'רנוביל]]
 
|מקום מגורים= [[צ'רנוביל]]
 
|מקום פעילות= [[אוקראינה]]
 
}}
 
רבי '''אהרון מצ'רנוביל''' נולד בשנת [[תקמ"ז]] לאביו רבי [[מרדכי מצ'רנוביל]] ולאימו חיה שרה, בת ר' [[אהרן מקרלין]]. גדל בבית סבו, רבי [[מנחם נחום מצ'רנוביל]], מגדולי תלמידי [[הבעל שם טוב]] ו[[המגיד ממעזריטש]] ובעל הספר 'מאור עינים'. [[נישואין|נשא]] את הרבנית בת רבי [[גדליה מליניץ]], ובזיווג שני את בת רבי [[צבי מקארסטשוב]]. כיהן כ[[אדמו"ר]] עוד בחיי אביו ולאחר [[הסתלקות]]ו מילא את מקומו ב[[צ'רנוביל]].
 
  
== שר העליונים ותחתונים ==
+
נשא את הרבנית בת רבי [[גדליה מליניץ]], ובזיוו"ש את בת רבי [[צבי מקארסטשוב]]. היה [[אדמו"ר]] בחיי אביו לאחר [[הסתלקות]]ו מילא את מקומו בצ'רנוביל.
היה ו[[עגונה]] אשר שאלתה התפרסמה בכל בתי הדין והרבנים שבאותו מחוז. רבי אהרן מצ'רנביל חכך בדעתו לאסור, ו[[אדמו"ר הצמח צדק]] מ[[ליובאוויטש]] נטה להתיר. [[אדמו"ר הצמח צדק]] שלח מכתב לרבי אהרן מטשערנאביל, בנושא ושם תיארו "שר העליונים ותחתונים" (בגירסא אחרת{{הערה|1=מפי אחד מהאדמו"רים נכדו של רבי אהרן מצ'רנוביל}} "שר התורה"). כאשר ראו זאת חסידי ליובאוויטש, התארגנו קבוצה של [[חסיד]]ים לנסוע לטשערנאביל לראות מי הוא זה שרבם כותב עליו תארים נשגבים אלו. קודם שנפרדו מרבי אהרן ביקשו ממנו שיאמר להם דבר תורה. אמר להם: מובא בגמרא "אונאה עד שתות", וידוע שיש שבע [[מידות]]; [[חסד]], [[גבורה]], [[תפארת]], [[נצח]], [[הוד]], [[יסוד]] ו[[מלכות]]. המידה השישית היא יסוד, וזהו אונאה עד שתות, שאפילו מי שזיכך עצמו בכל המידות, אף על פי כן, כל עוד שלא זיכך עצמו במידה השישית - יסוד, עדיין יכול לרמות עצמו, והעצה לזה להחזיק עצמו ב[[ענוה]] ולהשפיל עצמו כקרקע כי אין אונאה לקרקעות{{הערה|1=[http://www.kikarhashabat.co.il/22131.html אתר כיכר שבת]}}.
 
==פועלו==
 
פעל רבות למען חיזוק ישוב ארץ ישראל, בין השאר כיהן כנשיא קופת [[רבי מאיר בעל הנס]] ב[[אוקראינה]], מדי שנה שהה יחד עם חסידיו המתגוררים בז'יטומיר משך שלושה שבועות.
 
  
רבי אהרון התברך מזקנו רבי [[מנחם נחום מטשרנוביל]] שיזכה להאריך ימים ולראות את ה[[משיח]], אך מכיון שלא היה יכול לסבול את הצרות שעברו על עם ישראל, הוא שלח שליח לציון זקנו כי הוא מוחל את הברכה, נפטר ביום ח' [[כסלו]] [[תרל"ב]] ונטמן באוהל בטשערנאביל.
+
== כנויו בפי הצמח צדק: שר העליונים ותחתונים ==
 +
 
 +
מעשה שאירע בעגונה אשר שאלתה תפסה מקום של דיונים בכל בתי הדין והרבנים שבאותו מחוז. רבי אהרן מצ'רנביל חכך בדעתו לאסור, ו[[הצמח צדק]] מליובאוויטש נטה להתיר, ושלח מכתב לרבי אהרן מטשערנאביל ותיארו בתואר "שר העליונים ותחתונים". כאשר ראו זאת חסידי ליובאוויטש, התארגנו קבוצת חסידים לנסוע לטשערנאביל לראות מי הוא זה שרבם כותב עליו תארים נשגבים אלו, קמו ונסעו. קודם שנפרדו מרבי אהרן ביקשו ממנו שיאמר להם דבר תורה, אמר להם הרבי מובא בגמ' "אונאה עד שתות", וידוע שיש ז' מידות חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד, מלכות, והמידה השישית היא יסוד, וזהו אונאה עד שתות, שאפי' מי שזיכך עצמו בכל המידות, אעפי"כ כל עוד שלא זיכך עצמו במידה השישית – יסוד, עדיין יכול לרמות עצמו, והעצה לזה להחזיק עצמו בענוה ולהשפיל עצמו כקרקע כי אין אונאה לקרקעות.[http://www.kikarhashabat.co.il/22131.html] יש לציין כי ישנה גירסא אחרת לסיפור, שה[[צמח צדק]] תיאר את רבי אהרן במכתב  בשם "שר התורה". (מפי אחד מהאדמו"רים נכדו של רבי אהרן מצ'רנוביל.)
 +
 
 +
הרבי נפטר ביום ח' כסליו תרל"ב ונטמן באוהל בטשערנאביל.
  
 
מסופר שאחרי שהורידו את גופו הק' לקבר, ניגש הרב מבעלזא רבי ישכר דוב, שהיה חתן בנו רבי ישעיהו זושא, וחשף את פניו הק'. לאחר מכן אמר, שרצה לראות איך נראים פניו בשעה זו, וראה שפניו להטו באש קודש, כמו בשעת הקידוש בליל שבת.  
 
מסופר שאחרי שהורידו את גופו הק' לקבר, ניגש הרב מבעלזא רבי ישכר דוב, שהיה חתן בנו רבי ישעיהו זושא, וחשף את פניו הק'. לאחר מכן אמר, שרצה לראות איך נראים פניו בשעה זו, וראה שפניו להטו באש קודש, כמו בשעת הקידוש בליל שבת.  
  
{{הערות שוליים}}
+
נפטר ביום ח' [[כסליו]] [[תרל"ב]] ונטמן באוהל בטשערנאביל.
 +
 
 +
מסופר שאחרי שהורידו את גופו הק' לקבר, ניגש הרב מבעלזא רבי ישכר דוב, שהיה חתן בנו רבי ישעיהו זושא, וחשף את פניו הק'. לאחר מכן אמר, שרצה לראות איך נראים פניו בשעה זו, וראה שפניו להטו באש קודש, כמו בשעת הקידוש בליל שבת.
  
[[קטגוריה:אדמו"רי טשרנוביל]]
+
[[קטגוריה:ידידי חב"ד]]
[[קטגוריה:משפחת טברסקי]]
 

לתשומת לבך: תרומתך לחב"דפדיה תפורסם תחת תנאי הרישיון GNU Free Documentation License 1.2 (אפשר לעיין בדף חב"דפדיה:זכויות יוצרים לפרטים נוספים). אם אינך רוצה שעבודתך תהיה זמינה לעריכה על־ידי אחרים, שתופץ לעיני כול, ושאחרים יוכלו להעתיק ממנה תוך ציון המקור – אין לפרסם אותה פה.
כמו־כן, שמירת העריכה משמעה הבטחה שכתבת את הטקסט הזה בעצמך, או העתקת אותו ממקור שאינו מוגן בזכויות יוצרים. אין לעשות שימוש בחומר המוגן בזכויות יוצרים ללא רשות!

ביטול עזרה בעריכה (נפתח בחלון חדש)