חב"ד באינטרנט
ערך זה זקוק לעריכה: הסיבה לכך היא: עריכה כללית. | |||
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה. |
אתרי חב"ד באינטרנט הינם אחד האמצעים של חסידי חב"ד להפצת תורת חב"ד לעולם כולו. בנוסף משמשים אתרי חב"ד להפצת מידע ותקשורת בין החסידים לבין עצמם. האתרים מהווים לעיתים צינור מידע ותקשורת מרכזי וחיוני עבור שלוחים המתגוררים במקומות מרוחקים.
בהוראת הרבי, נעזרים חסידי חב"ד בכל האמצעים המתקדמים בכדי להביא את מסר היהדות והחסידות לעולם. עוד בתקופה בה החלו שידורי הרדיו, עודד הרבי מסירת שיעורי תניא ברדיו וכך התייחס לשידור הדלקת נרות החנוכה בלווין מ-770 למוקדים ברחבי העולם בשנת תש"ן.
עד מתי יהיה זה לנו למוקש? תמחוק את כתבת השקר נגד ברסלב שאלת משיחיותו של הרבי מלובביץ' נהפכה זה מכבר לסוגיה ציבורית החורגת בהרבה מגבולות חסידות חב"ד. העובדה שכ-330 שנה אחרי טראומת משיחיות השקר של שבתי צבי שוב נמצא ביהדות גורם חשוב הטוען למשיחיות - לא סתם טענה שמדובר בתקופת גאולה, לטענה זו שותפים רבים, בוודאי בחוגי הימין הדתי-לאומי, אלא משיחיות פרסונלית), משכה גם את תשומת הלב הן של עולם שומרי המצוות, שנדרש לגבש התייחסות ערכית לתופעה, והן של עולם המחקר, שנמצא לו לפתע כר לחקר תופעה משיחית "בזמן אמת", תוך כדי התהוותה.
כשם שהתופעה עצמה מרתקת, כך גם שני סוגי ההתייחסות אליה - הדתית והמחקרית. בתחום הראשון בלטה התייחסותו של מנהיג הציבור הליטאי בישראל (המתנגד מסורתית לחסידות בדיוק בשל החשד שהיא מסתירה מאחוריה שאיפה משיחית), הרב אליעזר שך. הרב שך, שהיה ידוע באופן כללי במנהיגותו החריפה והתקיפה, נהג כך גם כלפי גילויי המשיחיות של חב"ד. מיוחסת לו האימרה כי "חב"ד היא הדת הכי קרובה ליהדות", כלומר מבחינתו עצם התופעה המשיחית כבר הוציאה אותה מחוץ לגבולות היהדות. ראוי לציין שהוא אמר את הדברים עוד לפני פטירת הרבי מלובביץ', בקיץ 1994, אירוע שהחריף עוד יותר את הבעייתיות של המשיחיות החב"דית - כשחוגים נרחבים בתוכה סירבו לקבל את העובדה שהמוות סתם את הגולל על אפשרות משיחיותו של הרבי, ונתלו באמונות סמי-נוצריות שהרבי לא מת אלא "נסתר מן העין", והוא עתיד להתגלות. חוגים אחרים, מצומצמים יותר, הרחיקו לכת באימוץ המודל הנוצרי ואף ייחסו לרבי מעמד של בורא העולם ממש).
הרב ד"ר יצחק קראוס, ראש המדרשה לנשים באוניברסיטת בר-אילן, מגלם בכפל תאריו את כפל ההתייחסות לסוגיה: הפן הפנים-דתי והפן המחקרי. בספרו החדש הוא מבקש להתמודד לעומק עם תופעת המשיחיות החב"דית, לבחון את מקורותיה, סיבות לעיתויה, ההצדקות התיאולוגיות שבהן השתמשה, השלבים השונים בהתפתחותה והאמצעים שבהן מימשה את תפיסתה. כבר בראשית הספר הוא מצביע על עובדה משמעותית: המשיחיות היתה שם מן הרגע הראשון. הוא מצטט בהרחבה את נאומו הראשון של הרבי כ"נשיא" החסידות (התואר המוענק בחב"ד למנהיג) משבט תשי"א (1951), כדי להדגיש שכבר אז דיבר הרבי על דורו כדור ביאת משיח. למעשה, הוא מדגיש שכבר המנהיג שקדם לרבי, חותנו הרי"ץ (הרב יצחק שניאורסון), דיבר על תקופתו כעידן גאולה. חשוב להדגיש שעולם המחקר יודע זה מכבר על קיומו של גרעין משיחי בחב"ד עוד בתקופת האדמו"ר הקודם, אבל מכיוון שהציבור הרחב נוטה לייחס את ההתפרצות המשיחית ל-13 שנותיו האחרונות של הרבי (מאז עודד את שירת השיר "אנחנו רוצים משיח עכשיו", ב-1981), ומכיוון שהספר נועד לציבור הרחב, הרי יש בהחלט חשיבות להדגשה זו גם אם אין בה חידוש מחקרי.
ההצדקה התיאולוגית שבה השתמש הרבי לרעיון שדורו הוא דור משיח היא העובדה שהוא האדמו"ר השביעי של חב"ד (מכאן שמו של הספר). שבע הוא מספר בעל משמעות מיסטית בתרבויות שונות, ובהן היהדות, ובמיוחד בזרם הקבלי-חסידי שלה. בהקשר שלנו, מכיוון שאדמו"רי חב"ד האחרונים ראו עצמם לא כמנהיגים לחסידיהם בלבד אלא לדור כולו, הרי שדורו של האדמו"ר השביעי של חב"ד נחשב כולו כדור בעל מעמד מיוחד. לפי הרבי, זהו הדור שבו צפויה סוף-סוף הגאולה המשיחית המיוחלת.
לפי עמדה זו, לחסידי חב"ד יש תפקיד מיוחד בגאולה הצפויה: מכיוון שפעולותיו של כל יהודי משמעותיות לגבי מימושו של הפוטנציאל המשיחי, עליהם להבטיח שכל יהודי יעשה את חלקו כדי שהפוטנציאל לא יוחמץ. בכך מוטלת על החסידים אחריות היסטורית מרחיקת לכת, כמעט קוסמית, ששכרה בצדה: הכבוד העצום להיות שותפים בתהליך, שפעילותם מתנה את עצם הצלחתו. כך מבין קראוס את כוח המשיכה של המטלות הקשות שהטיל הרבי על חסידיו: מאי-נוחות בעמידה בדוכן תוך ניסיון לחזר אחר יהודים שיניחו תפילין, ועד אי-נוחות גבוהה בהרבה - שליחים שיצאו לקצווי עולם כדי למלא שם את התפקיד שהוטל עליהם במימוש הגאולה. עם זאת, לפי קראוס, הרבי לא העז לבחון את אמונתם של חסידיו באופן מיידי וטוטאלי: הוא העמיס עליהם את משימות הגאולה באופן הדרגתי: ראשית, בניית החצר עצמה, שנמצאה במצב קשה לאחר השואה. משם הוא עבר להפצת החסידות ברחבי העם היהודי, ורק לאחר מכן פנה לשלב השלישי, שלא תיתכן גאולה אוניברסלית בלעדיו - הפצת המסר של חב"ד גם ללא-יהודים.
קראוס בחר להתמקד במחקרו בשני אפיקים: התיאולוגי והמעשי. רוצה לומר: מהי הפילוסופיה הדתית שבאמצעותה ביקש הרבי לשכנע את חסידיו שתקופתו היא אמנם תקופה משיחית; כיצד התפתחה התיאולוגיה הזו מהצבעה על הדור כ"דור גאולה", ועד רמיזות לעצמו (ועוד יותר: מתן לגיטימציה לאחרים להצביע עליו) כמשיח. ברוח דומה, הוא מפרט גם את השלבים המעשיים השונים של מימוש התפיסה המשיחית.
זו כמובן התמקדות לגיטימית, אבל היא משאירה את הסיפור חסר בכמה היבטים חשובים, בעיקר ההיסטורי והסוציולוגי. לדוגמה, מה גרם להתפרצות המשיחית דווקא בעיתוי שבו התפרצה? אם נצא מנקודת הנחה שהקישור ל"דור השביעי" אינו הגורם להתפרצות המשיחית, אלא רק האמצעי שדרכו ביקש הרבי לשכנע את שומעיו לאחר שהחליט לנקוט מדיניות משיחית, יש צורך להצביע על הגורמים ההיסטוריים לכך: משבר השואה? אולי המשבר האישי הכרוך בעובדה שלא היו לו ילדים, וגם לא קרובים אחרים, שיוכלו למלא את מקומו בבוא העת, ולכן היה צורך לשכנע את החסידים שמשימת החסידות מסתיימת בדורו שלו? ואולי זו דווקא ההכרה שההתפתחות הטכנולוגית, בתוספת השכלתו הכללית, בכלל מאפשרות לראשונה לחסידות יומרה משיחית גלובלית? הספר אינו מפרט בסוגיות אלה.
שאלות נוספות שאינן עולות הן: כיצד הגיבו החסידים למדיניות המשיחית? האם מיד נעשתה פופולרית, או שהרבי היה צריך להתגבר על התנגדות בתחום זה? ובכלל, האם התקשה בייצוב מנהיגותו? איך התמודד עם התופעות הסותרות לכאורה את ההנחה שמדובר בעידן משיחי, כמו השואה וההתבוללות? כל אלה הן שאלות נכבדות שהספר אינן מתמודד איתן. ומכאן שסוגיית משיחיותו של הרבי מלובביץ' עוד יכולה לספק כר נרחב למחקר גם עבור חוקרים נוספים.
אתרי חדשות
חב"ד אינפו
ערך מורחב – חב"ד אינפו (אתר) |
חב"ד אינפו (chabad.info) הינו אתר חדשות חב"די, המביא את החדשות מהנעשה והנשמע בקרב חסידי חב"ד בארץ ובעולם. את הידיעות באתר שולחים שלוחים ואנ"ש, לצד עבודת איסוף של ידיעות על חב"ד המתפרסמות בכלי תקשורת שונים. האתר הוקם בשנת תשס"ג על ידי ר' שרגא שמואל קרומבי. לאתר וועדה רוחנית, החברים בוועדה הם הרב שלום יעקב חזן, הרב שניאור זלמן הרצל והרב שמואל קסלמן.
חב"ד און ליין
חב"ד און ליין (col.org.il) הוא אתר חדשות חב"די שהוקם בשנת תש"ס על ידי ר' דוד זאב רוטנברג ור' פנחס גורליק. כעבור מספר שנים נרכש האתר ע"י ר' שמואל ריבקין וכיום הוא בניהולו של בנו ר' יוסף ריבקין. העורך הראשי הינו ר' שרון גושן מראשון לציון. בשנת תשס"ח השיק האתר מהדורה באנגלית בשם "COL LIVE" על ידי ר' יהודה לייב צייטלין מקראון הייטס, המשמש גם כעורכה הראשי.
בחודש כסלו תשס"ט הוציא האתר מגזין שבועי שהכיל בין היתר את התכנים המיוחדים שפורסמו באותו שבוע באתר. בחודש ניסן תשס"ט נסגר המגזין על פי הוראת בית דין רבני חב"ד[1].
שטורעם
שטורעם (shturem.net) הוא אתר חדשות חב"די שהוקם בשנת ה'תשס"ו ומשמש גם כבמה לכותבים חב"דיים, גלריות וקטעי וידיאו ואודיו על חב"ד, מדורי נוסטלגיה וזכרונות, מדור תורני ועוד. העורך הראשי הוא ר' יאיר בורוכוב מרחובות.
אתרי בתי חב"ד
ערך מורחב – בתי חב"ד בישראל |
- אבן יהודה - מנהל: הרב מנחם נוימן. לאתר חב"ד אבן יהודה
- אופקים - מנהל: הרב ישראל הרשקוביץ. לאתר חב"ד אופקים
- איתמר - מנהל: הרב יחזקאל נואמה. לאתר חב"ד איתמר
- אלקנה - מנהל: הרב יצחק קעניג. לאתר חב"ד אלקנה
- אפרת - מנהל: הרב ניסן נחשון. לאתר חב"ד אפרת
- אריאל - מנהל: הרב אהרון מושקוביץ. לאתר חב"ד אריאל
- אשדוד - מנהל: הרב שניאור גודמן. לאתר חב"ד אשדוד
- אשקלון - מנהל: הרב מנחם מענדל ליברמן. לאתר חב"ד אשקלון
- באר יעקב - מנהל: הרב שמואל בקרמן. לאתר חב"ד באר יעקב
- באר שבע - מנהל: הרב זלמן גורליק. לאתר חב"ד באר שבע
- ברקת - מנהל: הרב סעדיה מעטוף. לאתר חב"ד ברקת
- גבעת שמואל - מנהל: הרב שבתי פישר. לאתר חב"ד גבעת שמואל
- גבעתיים - מנהל: הרב יוסף יצחק בקרמן. לאתר חב"ד גבעתיים
- גן נר - מנהל: הרב אבשלום קיל. לאתר חב"ד גן נר
- גני תקווה - מנהל: הרב גרשון שנור. לאתר חב"ד גני תקווה
- דימונה - מנהל: הרב ישראל גליס. לאתר חב"ד דימונה
- הוד השרון - מנהל: הרב שמשון טל. לאתר חב"ד הוד השרון
- הרצליה - מנהל: הרב ישראל הלפרין. לאתר חב"ד הרצליה
- זכרון יעקב - מנהל: הרב יוסף יצחק פריימן. לאתר חב"ד זכרון יעקב
- חברון - קרית ארבע - המנהל בחברון: הרב דניאל כהן. לאתר חב"ד חברון - קרית ארבע
- חולון - מנהל: הרב ירחמיאל גורליק. לאתר חב"ד חולון
- חיפה - מנהל: הרב דב גינזבורג. לאתר חב"ד חיפה
- שכונת נווה דוד - מנהל: הרב נתן לירנובוי. לאתר חב"ד חיפה - נווה דוד
- שכונת רמות/קמפוס - מנהל: הרב יוסי רוזנברג. לאתר חב"ד חיפה - רמות/קמפוס
- חשמונאים - מנהל: הרב ברק כוכבי. לאתר חב"ד חשמונאים
- יבנה - מנהל: הרב יוסף יצחק לרר. לאתר חב"ד יבנה
- יהוד - מנהל: הרב שמעון וינר. לאתר חב"ד יהוד
- ים המלח - מצדה - מנהל: הרב שמעון אלהרר. לאתר חב"ד ים המלח - מצדה
- יקנעם - מנהל: הרב נעם דקל. לאתר חב"ד יקנעם
קישורים חיצונים
אתרי ארץ ישראל
- אתרי מוסדות
- פורום מנהלי מוסדות חב"ד בארה"ק
- נס ציונה - גני חב"ד
- בית ספר חב"ד - אור אבנר אילת
- אור החסידות לאקדמיה
- חדרה - בית אליעזר - בית כנסת 'שערי מנחם'
- 'יחד' - הוצאה לאור עברית ורוסית
- מכללת בית רבקה - כפר חב"ד
- נעל"ה חב"ד - תיכון בית רבקה - כפר חב"ד
- המאגר לאירועי נשות חב"ד
- המטה העולמי להצלת העם והארץ
- 7 מצוות בני נח
- ספר תורה כללי לאחדות ישראל
- התקשרות
- ישיבת דעת - רחובות
- עמותת חסדי לב
- עמותת שלום בינינו
- וועדת חב"ד להנפקת בול
- ועד הנחות בלשון הקודש
- כינוס השלוחים
- אחדות ישראל בהפצת המעיינות
- רשת אהלי יוסף יצחק
- ברית יוסף יצחק
- עמותת עול"ל - עזרה ואהבה לילד ולהורה
- חב"ד שעל אתר
- אתרי חדשות
- חדשות נשי חב"ד
- לאתר חב"ד בית שמש
- האגודה למען הגאולה האמיתית והשלימה
- חב"ד FM
- רדיו מבשר טוב
- בית משיח - שבועון
- אתרי מידע
- חב"דפדיה
- צעירי חב"ד
- חכמת התניא
- מכון התבוננות
- מכון אבנר - תמונות נדירות של הרבי
- חינוך יהודי
- חסידות.נט
- כולל חסידות.נט
- עמותת תניא
- מאור החסידות
- חב"ד לייבורי - ספריית אגו"ח
- בית חב"ד
- איברו בוקס
- איברו בוקס חבד
- אוצר החכמה
- אוצר 770
- אתר לחישוב דיני טהרת המשפחה
- ליובאוויטש Network
- לקראת חלה
- אתר ציורים - יחיאל אופנר
- אתר לע"נ הגב' נחמה רייזמן
- תמונת הרבי
- תורת חיים
- התגלות - חיים ששון
- קול מבשר - מכון
- בית חב"ד ים המלח
- אתרי משיח וגאולה
- 770 חי (עברית,English)
- ממש הוצאה לאור
- אגרות קודש
- משיח - צעירי חב"ד
- יהודי
- המשיח כבר כאן
- חב"ד AM
- פסק דין
- יומן 770
- חבד FM
- בתי חב"ד
- ירושלים - גילה
- ירושלים - קטמון
- ירושלים - קרית היובל
- ירושלים - רמות
- ירושלים - תלפיות
- כפר סבא
- כרמיאל
- לוד - שערי עליה
- מגדל העמק - בית התבשיל
- מעלה אדומים
- מרחבים
- נווה ים - רמת אליהו
- לאתר חב"ד ניצן - גוש קטיף
- נס ציונה
- נצרת עילית
- נתניה
- עלי
- פרדסיה
- פתח תקווה
- קריות - מרכז נפש חיה
- קרית אתא
- ראש העין
- ראשון לציון - מזרח
- רחובות
- רחובות - קרית משה - גני חב"ד
- רחובות - בית התבשיל 'לחיות בכבוד'
- רמת גן - מרום נווה
- רמת השרון
- רמת ישי
- רעננה
- שדרות
- תל אביב
- תל אביב - קרית שלום
- תל אביב - רמת אביב
- תל אביב - שכונות הצפון החדש
- תענך - בית ספר חב"ד
אתרי חוץ לארץ
- מוסדות
- בית משיח - פלורידה
- תומכי תמימים ברינוא - צרפת
- איגוד הקהילות היהודיות בחבר העמים
- חב"ד מוסקבה
- חב"ד מולדובה
- ניז'ני נובגורוד
- חב"ד מרוקו - מרקש
- חב"ד גרוזיה
- חב"ד פולטבה
- חמ"ה
- חב"ד קפריסין
- קפריסין - בית ספר חב"ד
- בית חב"ד יפן (English)
- מרכז רבני אירופה (English)
- מרכז דוברי עברית - סטטן איילנד
- חב"ד הודו
- ניקולייב - הקהילה היהודית
- בית חב"ד למטייל - מלבורן
- אתרים באנגלית (English)
- חב"ד בעולם (English)
- חב"ד ונציה (English)
- חב"ד מולדובה (English
- חב"ד קאזחסטן (English)
- COLIVE המהדורה האנגלית(English)
- Chabad.AM (אנגלית)
- חברת שפע ימים (English)
- בית חב"ד (English)
- המרכז הבינלאומי לקבלה הצפתית (English)
- קונגרס רבנים למען השלום (English)
- אגודת קרית חב"ד - צפת (English)
- ארגון הצלה - קראון הייטס (English)
- קעמפ - חיילי המלך (English)
- קול מנחם - חומשים (English)
- ביתר עילית - כולל תורה אור (English)
- תורת חיים (English)
- חב"ד מולדובה (English)
- בית חב"ד שע"י האוהל (English)
- ישיבת אור תמימים (English)
- ישיבת הדר התורה (English)
- ועד שיחות(English)
- מכון אלטע (English)
- מיי שליח (English)
- חב"ד אוהיו (English)
- מכון אסנט (English)
- שמיר (English)
- חמ"ה (English)
- מוזיאון צבאות ה' (English)
- בית משיח - שבועון (English)
- שפות שונות
- משיח (Français)
- משיח (Русский)
- בית חב"ד (Español)
- בית חב"ד (Deutsch)
- בית חב"ד (Français)
- בית חב"ד (Русский)
- בית חב"ד (Português)
- בית חב"ד - דרום אמריקה (Español)
- בית חב"ד דנייפרפטרובסק (Русский)
- חב"ד פטרבוג (Русский)