ספר המאמרים אידיש

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־19:36, 30 בדצמבר 2024 מאת חלוקה בוט (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – " " ב־" ")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ספר המאמרים - אידיש

ספר המאמרים - אידיש הוא ספר הכולל את המאמרים שהודפסו בירחון הקריאה והקדושה בין השנים תש"א - תש"ה, שהתפרסמו כולם באידיש ובלשון קלה ומובנת, כיון שהיו מיועדים לציבור הרחב.

המאמרים מבארים מושגי יסוד בחסידות בשפה בהירה, ורובם ככולם מקשרים את הענינים המבוארים בהם למאורעות התקופה והקשר שלהם לגאולה העתידה (דבר שהיווה חידוש במאמרי רבותינו נשיאינו).

היסטוריה[עריכה | עריכת קוד מקור]

עם הגעתו של אדמו"ר הריי"צ אל חופי ארצות הברית, יצא בקריאה "לאלתר לתשובה לאלתר לגאולה", ופתח במסע פרסום נרחב לשינוי התודעה היהודית, שמאורעות השואה הינם קריאה לבני ישראל לחזור בתשובה כהכנה לביאת משיח שמגיע בקרוב ממש.

בין פעולותיו אלו, נמנית ההוצאה לאור של ירחון 'הקריאה והקדושה', שנערך על ידי העיתונאי אהרון לעוויט-הירש (שהשתמש גם בשם העט "י. סגל"), בו הודפסו גם טורים שונים שנכתבו על ידי הרבי מלך המשיח ועל ידי אדמו"ר הריי"צ עצמו, ובראשם המדור 'ילמדנו רבנו' - בו התפרסם מאמר אחד לכל חודש בשפת האידיש בלשון קלה ומובנת, שקישר את מאורעות התקופה, ביאורי החסידות, והקריאה להתכונן לביאת משיח. המאמרים נועדו עבור הציבור היהודי בארצות הברית, ששפתו העיקרית הייתה אידיש.

אדמו"ר הריי"צ התייחס באופן מיוחד לעיתון ולתכניו, ואף התבטא אודותיו אשר "הוא ספר שלם ואינו עיתון זמני שמכיון שעבר הזמן עברו עניניו", ו"המאמרים שבו בכל עת זמנם הוא"[1].

בסך הכל בין השנים תש"א - תש"ה בהם יצא לאור הגליון, הודפסו בו כשישים מאמרים, כאשר השבע הראשונים נדפסו בלשון הקודש.

על חלק מהמאמרים שהודפסו בספר התבטא הרבי שאדמו"ר הריי"צ רחש להם חיבה מיוחדת[2].

בחורף של שנת תש"ו הכין הרבי לדפוס את 'ספר המאמרים - אידיש', הכולל את 53 המאמרים באידיש שהודפסו בגליון, כאשר ספר זה היה הראשון מספרי המאמרים של אדמו"ר הריי"צ שראו את אור הדפוס[3], ולקראת ההדפסה הרבי עצמו העיר בו את הערותיו.

מהדורות הספר[עריכה | עריכת קוד מקור]

כבר בשנת תש"ג, יצאו לאור בהסכמת אדמו"ר הריי"צ[4] חוברות שליקטו ותרגמו טורים ומאמרים שפורסמו בהקריאה והקדושה, והוציאו אותם לאור בלשון הקודש[5].

הספר יצא לאור לראשונה על ידי הוצאת קה"ת בחורף תש"ו, לכבוד חגיגות יובל השישים וחמש לאדמו"ר הריי"צ, שנערכו בחודש תמוז תש"ה. בתחילת הספר הופיע הקדמה ממנהל קה"ת (בתקופה ההיא) - הרבי מלך המשיח שליט"א.

לאחר שנתיים (בשנת תש"ח), הדפיסה הוצאת קה"ת במינכן בראשות הרב דוד ברוומן והרב שלום מענדל קלמנסון את הספר, עבור היהודים שהתגוררו באותה עת במחנות הפליטים בגרמניה.

בשנים תשט"ז, תשכ"ח ותשמ"ו הדפיסה הוצאת קה"ת בקראון הייטס שלוש מהדורות צילום של הספר, ובשנת תשמ"ו הודפסה גם מהדורה אנגלית, בה התווספו הערות מאת המו"ל, בעריכת הרב שלום בער ויינברג. בשנת תשע"ה נדפס הספר בתרגום מלא ללשון הקודש.

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. אגרות‏־קודש אדמו"ר מהוריי"צ ח"ה ע' קפח. תמא.
  2. תשורה נמדר-טלזנר עמוד 11.
  3. למעשה זהו הספר הראשון ב'שער' הראשון ב'היכל' של אדמ"ר הריי"צ.
  4. אגרות‏־קודש אדמו"ר מהוריי"צ ח"ז ע' רו.
  5. האחת יצאה לאור בחודש ניסן בניו יורק ב'דפוס סלומון', והשניה יצאה לאור בירושלים בחודש אייר של אותה שנה.