יעקב מינסקי
הרב יעקב איסר מינסקי (יענק'ל - יליד שנת תרצ"ד, 1934) הינו איש חינוך תושב כפר חב"ד ועסקן נמרץ שפעל במספר מישורים להרחבת מוסדות חב"ד בארץ הקודש.
תולדות חיים
נולד בפולין בב' אלול תרצ"ד לאביו הרב יחיאל שמעון ולאמו מרת טובה מינסקי.
בהיותו ילד בגיל 6, עלתה משפחתו לארץ הקודש והתיישבה בירושלים.
בשנת תשי"ב, בהיותו בגיל 18, נמנה על הקבוצה שחידשה את הלימודים בישיבת תורת אמת[1], ושימש כמדריך בישיבת הערב המפורסמת שנוהלה על ידי הרב נפתלי רוט וגרמה לקירובם של נערים רבים לחסידות חב"ד. בשל עיסוקו זה כאשר רצה לנסוע ללמוד במחיצת הרבי שלל זאת הרבי בטענה שאינו יכול לעזוב את תפקידו.
כבר בעודו בחור החל לעסוק בעבודת החינוך בבית היתומים דיסקין, כשדיווח לרבי על כך קיבל תגובה חריפה המעידה על כך שקודם היה עליו לחפש משרת חינוך במוסד חב"די, הוא כתב לרבי בחזרה כי הוא עוזב את בית היתומים דיסקין ופונה לחפש משרה במוסד חב"די כרצון הרבי אך הרבי השיב לו לבסוף שכל עוד לא יימצא לו מחליף עליו להישאר בבית היתומים דיסקין.
בהגיעו לגיל חתונה נשא לאשה את מרת שיינא באשא[2] - בת הרב החסיד יוסף דב ספרנוביץ הי"ד[3].
לאחר נישואיו נכנס לעבוד בתחום החינוך בתור מורה בבתי הספר השונים של רשת אהלי יוסף יצחק, ובהמשך אף ניהל והקים מספר מוסדות חינוך, תחילה בקרית גת ובהמשך בתענך, ובסך הכל שימש בתפקידים חינוכיים שונים בתשעה מוסדות של הרשת ברחבי הארץ, וברבות השנים אף התמנה למפקח מטעם משרד החינוך על מוסדות הרשת.
ניהל את הסמינר למורים.
בעת פתיחת ישיבת הבוכרים הוצג הרב יעקב מינסקי כמנהלה בניירות הרשמיים אף שעבד בלוד ולא הגיע בפועל לשטח הישיבה (למעט בעת ביקורי מפקחים אז הוזעק על ידי צוות הישיבה ונסע במיוחד כדי לשוחח עימם)[4], בשנה השנייה לפתיחת הישיבה חשש הרב מינסקי שהתרמית תתגלה והחל לשהות בישיבה מדי יום ארבע שעות כשהוא נושא בתפקיד ניהולי ומסתובב בין כיתות הלימוד במטרה לפקח על הלימוד מקרוב, בשנה השלישית הביא אנשי צוות שימלאו את מקומו[5].
במקביל לתפקידיו בשדה החינוך, פעל גם בהפצת יהדות ובמשך שנות מגוריו בעפולה הקים את בית חב"ד הראשון בעיר יחד עם הרב שמעון רוזנברג.
הקים את בית הספר חב"ד בנצרת עלית.
בשלבי הקמתו של ארגון הגג נמנה על מייסדיו, והשתתף בפעולותיו בשנים הראשונות, כשבין שאר היה שותף בקמת בית הכנסת 'בית אריה' מרכזי של קהילת חב"ד בלוד.
לאחר פרישתו לגמלאות, קבע את מגוריו בכפר חב"ד שם נוטל חלק במסירת שיעורי תורה לאנ"ש בבית הכנסת 'בית מנחם', ועוסק בייעוץ חינוכי.
הקים בביתו מסגרת של כולל אברכים בשעות הערב, עם חלוקת מלגות למתמידים.
בשנת תשפ"ג יזם חלוקת מלגות כספיות לחסידים המתחייבים להימנע מלשוחח בעת התפילה.
משפחתו
- בנו, הרב יוסף יצחק מינסקי - מנהל מערכת הכשרות EK בארץ.
- בנו, שמעון מינסקי.
- בנו, הנגיד שניאור מינסקי.
- בנו, דובער מינסקי.
- בנו, שמואל מינסקי.
- בנו, מנחם מינסקי - מנהל ישיבת חובבי תורה בקראון הייטס.
- בתו, חוה ראקסין.
- בתו, חנה בלוי.
- בתו, שרה בריקמן.
- בתו, מלכה מן.
- בתו, דברה פרנקל.
- בתו, יונתי פרידמא.
- בתו מרת נחמה דינה, רעיית הרב נחום ערנטרוי - שליח הרבי ורבה של ז'פרוז'ה שבאוקראינה.
- בתו, ריקי פישביין.
- בתו, ציפורה גלויברמן.
- בתו, רוחי ירט.
לקריאה נוספת
- הרי הם כבר בשליחות, בתוך גליון 'ליובאוויטש' 41, תשרי תשפ"ב
- ואמרת לעבדך ליעקב, מכתבי הרבי לרב מינסקי