ברוך שניאור זלמן שניאורסון
רבי ברוך שניאור זלמן שניאורסון (כ"ד תמוז תרי"ג – כ"ט טבת תרפ"ו) היה מחסידי אדמו"ר המהר"ש, אדמו"ר הרש"ב ואדמו"ר הריי"צ, תלמיד חכם ובעל שמועה. יומניו מעת שהותו אצל אדמו"ר הרש"ב נדפסו על ידי קה"ת. בנו הוא רבי לוי יצחק שניאורסון אביו של הרבי.
תולדות חיים
נולד בכ"ד תמוז תרי"ג בעיירה ליובאויטש, לרבי לוי יצחק שניאורסון, בנו של רבי ברוך שלום (בנו הבכור של אדמו"ר הצמח צדק) ולאמו מרת שימא.
בברית המילה נקרא שניאור זלמן, ולא "ברוך", כיון שסבו ר' ברוך שלום שניאורסון היה עדיין בחיים, והשם "ברוך" נוסף לו לאחר מכן[1]. יש המשערים ששם זה נוסף לו כאשר נשא את אשתו, בת החסיד ר' זלמן חייקין, ולפי צוואת רבי יהודה החסיד שלא יהיה שם חתן כשם חמיו, הוסיף את השם ברוך, והשם זלמן נשתקע.
זכה פעמיים להתברך בברכות מיוחדות מפי סבו הרבי הצמח צדק, בערב יום כיפור, בפעם הראשונה בירכו בברכת כוהנים, ובשניה ברכו הרבי בברכת הבנים הנהוגה בערב יום כיפורים.
בשבת שלפני חתונתו, בחודש טבת תרל"א, אמר לכבודו אדמו"ר המהר"ש מאמר חסידות דיבור המתחיל "בתולה נישאת ליום הרביעי". בשבוע שלאחר פרשת מקץ נשא לאשה את מרת זעלדא רחל בת הגביר הרב זלמן חייקין מפודוברנקה.
זכה להיות מה'יושבים' בחצרו של אדמו"ר המהר"ש, וקיבל סמיכה לרבנות מהגאון רבי יצחק אלחנן ספקטור.
נפטר בכ"ט טבת[2] תרפ"ו[3]. תשובתו של בנו שמואל, בשאלון עציר מיום כ"ג חשוון תש"ב}}.
רשימת ענינים וסיפורים
ר' ברוך שניאור רשם יומנים בשנים בהם היה בליובאוויטש. בין השנים; תרע"א, תרע"ג, תרע"ה ותרע"ו. יומנים אלו נערכו על ידי הרב שלום יעקב חזן והרב שמואל קראוס שהוסיפו לו תמונות ופאקסימיליות בפירסום ראשון, ובסופו מפתחות מפורטים. יצא לאור כספר "רשימת ענינים וסיפורים" (ע"פ כתי"ק כ"ק אדמו"ר מלך המשיח שליט"א) על ידי הוצאת קה"ת.
היומנים יצאו לאור גם בספר בשם רשימות הרב"ש, בעריכת הרב אהרן לייב רסקין.
משפחתו
זוגתו זעלדא רחל נפטרה בחייו בכ"ג אדר, בשנת תרס"ח. ובנישואין שנייים נשא את דבורה רבקה וזכה שאדמו"ר הרש"ב יוליך אותו לחופה.
ילדיו מנישואיו הראשונים:
- מרת ראדזיא (ראדיא) סימא, קאזאצקוב מדאברינקא[4]
- ר' לוי יצחק (אביו של הרבי מלך המשיח שליט"א)
- ר' שמואל
- ר' שלום שלמה
לקריאה נוספת
- תולדות חייו ותאריכים הקשורים עמו ועם בני משפחתו נידונו בהרחבה בשבועון בית משיח גליונות 118-121
קישורים חיצוניים
- רשימות הרב"ש, קה"ת, ברוקלין, תשס"א, באתר אוצר החכמה
הערות שוליים
- ↑ מענה הרבי מלך המשיח שליט"א לר' שלום דובער לוין, נדפס בתולדות חב"ד ברוסיא הצארית, פרק "ר' ברוך שלום שניאורסאהן".
- ↑ רשימות הרב"ש, עמ' 16.
- ↑ "שאלון העציר" של בנו רבי שמואל שניאורסון, כ"ג חשוון תש"ב, קובץ הוספות והשלמות לספרי תולדות לוי יצחק, קה"ת, תשע"ט, עמ' 52, הע' 40.
- ↑ אג"ק אדמו"ר ח"ב אגרת שיא עמ' ערב.