בן ציון שגלוב

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־08:23, 25 באוגוסט 2016 מאת שלום בוט2 (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – " רוסיה," ב־" רוסיה,")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הרב בן ציון שגלוב (כסלו תרפ"ה-י"ב אייר תשע"ו) היה איש חסד, מעסקני קהילת חב"ד בלונדון, ממייסדי 'בית ליובאוויטש' המקומי, ובשנותיו האחרונות מזקני חסידי חב"ד בירושלים ומאנשי החסד של קהילת חב"ד בשכונת 'רמת שלמה' בעיר.

תולדות חיים

נולד בחודש כסלו תרפ"ה בעיר הומיל, לאביו הרב יצחק אלחנן שגלוב.

בילדותו חונך במחתרת על טהרת הקודש, למרות הסכנה שבדבר, ובהיותו נער בן שתים עשרה נאסר אביו על ידי הק.ג.ב. ומאז לא ראה אותו.

בעקבות איומי הלשנה לשלטונות על כך שהמשפחה שומרת מצוות ולא שולחת את הילדים לבית הספר הממשלתי, ברחה אם המשפחה עם הילדים הקטנים לדודו ר' לייב גרליק, בעוד הוא עצמו נסע יחד עם אחותו הגדולה לפרבר 'ביקובה' הסמוך למוסקבה, והמשיך ללמוד תורה במחתרת. במקביל, החל לשלוח ידו בעבודות מזדמנות, וכעבור זמן התאחדה שוב המשפחה בכפר קאשירה המרוחק כ-100 ק"מ ממוסקבה, ושם סייע לפרנסת בני המשפחה ועבד בייצור ומכירת צעיפים.

בעקבות מלחמת העולם השניה, נמלט עם משפחתו מחיילות הגרמניים אל עומק רוסיה, והתיישב בטשקנט והמשיך גם שם לסייע בפרנסת בני משפחתו לצד לימוד יחד עם חסידי חב"ד נוספים שהתיישבו במקום, וכעבור תקופה נדד בעקבות סכנת הגיוס והתיישב בסמרקנד.

עם סיום המלחמה הצטרף לאלפי החסידים שהבריחו את הגבול הרוסי באמצעות דרכונים פולניים מזוייפים במבצע שנקרא לימים בשם 'יציאת רוסיה תש"ו', לאחר שהות קצרה בלודז' המשיכה משפחתו למחנה העקורים פוקינג שבגרמניה, ונכנס ללמוד בסניף ישיבת תומכי תמימים המקומית, ובמקביל סייע בביצוע שליחויות שונות מטעם הנהלת הישיבה.

מפוקינג, המשיך עם משפחתו לברינואה ונכנס ללמוד בישיבת תומכי תמימים שהוקמה שם, וכעבור שנת לימודים עלה בגפו לארץ ישראל, שהה תקופה קצרה במחנה עליה בחיפה, ולאחר מכן נכנס ללמוד בישיבת אחי תמימים תל אביב.

עם סיום מסלול לימודיו, עבר להתגורר בכפר חב"ד ועסק בחקלאות לצד בחורים נוספים, בהם ר' מרדכי לוין, ור' ראובן קמינצקי.

פעילות ציבורית בלונדון

בחג החנוכה תשי"ג התקיימה חתונתו בדובלין שבאירלנד, עם רעייתו מרת חיה קלרה יעקובסון[1], ובחתונה השתתפו מספר חסידי חב"ד שהתגוררו במקום ושימשו כשוחטים בהוראת אדמו"ר הריי"צ.

לאחר החתונה התיישב בלונדון, והחל לעסוק בייצור סריגים, ובשנים הראשונות לא הצליח במסחרו ובעקבות כך ניסה לשלוח ידו בעסקים נוספים.

בשנת תשי"ד נסע לרבי לראשונה, וזכה ליחידות שנמשכה כשלושת רבעי שעה.

בעקבות הוראתו של הרבי לדווח לו על כל פרט בעסקים שעושה, זכה להדרכות מפורטות מהרבי, ועסקיו הלכו ושגשגו.

הוא נמנה על חשובי עסקני חב"ד בלונדון, ונמנה על מייסדי "בית ליובאוויטש" המקומי, גייס כספים רבים לטובת מוסדות חב"ד במדינה, וניהל רשת עניפה של סיוע כספי למשפחת נצרכות מהקהילה החב"דית.

במשך שנים ארוכות, היתה לו קביעות בלימוד בבית הכנסת של חסידי ויז'ניץ.

בנוסף, היה ידוע במידת הכנסת האורחים שלו, וחסידים רבים שנסעו דרך לונדון מסיבות שונות, היו שוהים אצלו תקופות ארוכות והוא היה מארח אותם בסבר פנים יפות ובהרחבה גדולה.

בארץ הקודש

בשנת תשנ"ג עלה לארץ הקודש בברכת הרבי, התגורר בתחילה בשכונת 'גאולה' ומסר שיעורים לדוברי רוסית ב'מכון גוטניק', וכעבור תקופה קבע את מגוריו בשכונת רמת שלמה בירושלים, והמשיך גם שם לפעול בעסקנות הכלל, וניהל גמ"ח כספים.

בנוסף, ייסד בקהילה כולל 'תפארת זקנים' ומסר שיעורים תורה ליוצאי ברית המועצות.

שימש כגזבר בית הכנסת, והיה מאנשי החסד של הקהילה שסייע לכל נצרך וקיבל כל אחד במאור פנים.

נפטר בשיבה טובה לאחר שבועות ארוכים של חולשה ומחלה, בי"ב אייר תשע"ו, בגיל 91.

משפחתו

  • בתו מרת שיינדל, רעיית הרב נחמן יוסף וילהלם - לונדון, אנגליה.
  • בתו מרת רבקה טננבוים - קראון הייטס.
  • בתו מרת לאה, רעיית הרב בנימין זילברשטרום - ירושלים.
  • בנו, ר' משה שגלוב - קראון הייטס.
  • בנו, ר' מנחם שגלוב - קראון הייטס.
  • בנו, הרב יוסף יצחק שגלוב - שליח הרבי בס. לואיס, מינסוטה.
  • בנו, ר' ישראל לייב שגלוב - קליפורניה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. משפחה ליטאית מיוחסת ממדינת אירלנד, ששורשיה מגיעים עד למשפחת הגאון מוילנא.