ציפור המדברת

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־18:04, 4 באוגוסט 2016 מאת שיע.ק (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "'''ציפור המדברת''' , הוא כינוי בחסידות ל'''תוכי מדבר''', ומשתמשים בה, כמשל להמחשת העונג שגורם ד...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ציפור המדברת , הוא כינוי בחסידות לתוכי מדבר, ומשתמשים בה, כמשל להמחשת העונג שגורם דבר שאינו שגרתי - דבר חידוש.

משל ציפור המדברת

בחסידות, ה'ציפור המדברת' מוזכרת במשל שנועד להמחיש את העונג שמביא דבר חידוש - שאינו שגרתי. משל למלך שהשרים מבקשים לגרום לו תענוג, ומביאים לו 'ציפור המדברת', והמלך מתענג מזה. וצריך להבין, הרי אין ערך בין דיבור האדם לדיבור הציפור, ומדוע דווקא ממנה נהנה המלך? אלא התענוג הוא מהחידוש שבדבר.

המקור הראשון למשל, הוא בספר תורה אור לרב המגיד ממזריטש "אין אשה אלא ליופי. פירוש, דהקב"ה ברא את הגשמי [1] הזה וברא בתוכו את האדם בצלמו, כדי שישרה בו. כמשל בית השרים בבית הוועד שרושמים מבחוץ שזה ביתו של פלוני. ולמה עשה זאת [2], הלוא כל המלאכים הם שליש עולם ואורות מצוחצחות, פי' עולמות יפים מאוד, (איך) אך שיפה הדבר הזה מאד [3]. כמשל הציפור המדברת לפני המלך, אף על פי שמדבר דברי שטות, יש למלך יותר תענוג מכל הדברים שמדברים דברי שכל [4]. כך כשהחומר העכור [5] כשמעלה במחשבתו את כל העולמות [6], נופל עליהם חיל ורעדה מחמת יראתם של השי"ת, ורואים [7] אור גדול מצוחצח. וכל זה נתגלה מחמת האדם שבעולם השפל, ונולד התפארות גדול מאוד בהקב"ה. וזהו אין אשה, פירוש הגו"ף נקרא אש"ה, שמחמת הגוף נולד יופי גדול [8]."

דירה בתחתונים

כשאדם מדבר, אין בכך חידוש, אך כשציפור מדברת – היא מעוררת תענוג פנימי אצל המלך. וכך גם העולם הזה, דווקא משום שיש בו תחושה של יֵשות עצמית והעדר ההתבטלות, הקב"ה חפץ לשכון בו, כי כאשר ה'יש' מתבטל אל הקדושה – יש בכך חידוש שאין בכל העולמות העליונים.

תוכים מדברים

בעולם יש כ-330 מינים של תוכים. לכל מיני התוכים יש כושר חיקוי, ישנם מצטיינים יותר וישנם פחות. לתוכים יש תיבת תהודה מיוחדת שיכולה להפיק מגוון רחב של קולות ולכן תוכים שונים מסוגלים לחקות מגוון רחב של צלילים וקולות, כולל דיבור אנושי. האפרור האפריקני נחשב לתוכי בעל כושר החיקוי הטוב ביותר ויכול ללמוד עד לכשבע מאות מילים.

אינה ממין המדבר

ה"ציפור המדברת" אינה נכללת במין המדבר כי "דיבורה" אינו אלא פעולה טכנית גשמית חסרת כל משמעות נפשית - שכלית או רגשית. מה שאין כן באדם הנה הדיבור הוא יכולת ביטוי רגשות או שכל ורצון שבפנימיות האדם[[[חב"דפדיה:מקורות|דרוש מקור: הועתק מהערך אותיות (בנפש), שם לא הובא מקור]]].

זה גם חידושה של הגאולה – שדווקא בתוך גדרי העולם הזה הגשמי והתחתון יתגלה הקב"ה בכבודו ובעצמו.

קישורים חיצונים

הרב המגיד ממעזריטש, אור תורה, על אגדות חז"ל, שפח]

לקריאה נוספת

  1. נוסח אחר: עולם
  2. נוסח אחר: כן
  3. נוסח אחר: ואורות יפות ומצוחצחות עד מאד, עם כל זה יש לו יותר תענוג מן האדם
  4. נוסח אחר: מכל מליצות השרים המשוררים
  5. נוסח אחר: האדם החומרי
  6. נוסח אחר: במחשבתו עולמות עליונים
  7. נוסח אחר: מיראתו של הקב"ה, ורואה
  8. נוסח אחר: אין אשה, דהיינו החומר, אלא ליופי, רוצה לומר שהיופי היינו התפארת העליון נתגדל מזה מאד