יצחק פייוויש גינזבורג
הרב יצחק פייוויש גינזבורג - מכונה גם "המלאך" - הינו חסיד חב"ד, ובקיא בתורת הקבלה. ראש עמותת "גל עיני", ראש תנועת "דרך חיים" וראש "בית הספר לתורת הנפש", והינו מראשי החותמים על פסק הדין שהרבי הוא מלך המשיח.
קורות חייו
נולד בארצות הברית בכ"ח מרחשון תש"ה. בצעירותו למד מתמטיקה ופילוסופיה. חזר בתשובה בארצות הברית. בשנת תשכ"ה עלה לארץ ישראל, למד בישיבת קמניץ בירושלים. לאחר מלחמת ששת הימים, חזר לירושלים, ושם יחד עם חותנו לעתיד, הרב משה צבי סגל, היה בין הראשונים שעברו להתגורר ברובע היהודי. באותה תקופה התוודע באופן מעמיק לכתבי חסידות חב"ד. באותה שנה ביקר אצל הרבי ושהה אצלו מספר חודשים. כשחזר לארץ התחתן והחל ללמד גמרא, שלחן ערוך וחסידות לקבוצת תלמידים בכפר חב"ד ולאחר מכן התמנה להיות ראש ישיבת "שובה ישראל" בירושלים. בתקופתו האחרונה של המשפיע ר' שלמה חיים קסלמן הרב גינזבורג טיפל בו במסירות וקיבל ממנו הרבה במשך שהותו של המשפיע בבית הרפואה.
עד לנסיגת צה"ל מקבר יוסף בשכם ב"אינתיפאדת אל אקצא" (תשס"א) שימש כראש ישיבת "עוד יוסף חי" וראש הכולל ביריחו, כוללים אלו ועוד שני כוללים נוספים שקיבלו את נשיאותו של כ"ק אדמו"ר שליט"א. (כיום, הישיבה והכולל נמצאים בישוב יצהר).
כיום מתגורר בכפר חב"ד על פי הוראת הרבי ומעביר שיעורים בכל רחבי הארץ. מקדיש את רוב זמנו, ואת רוב המשאבים שלרשותו ולרשות תלמידיו לקיום הוראת הרבי אליו מימי אלול ה'תשמ"א: …נכון שיכתוב בצורת ספר - השיעורים שלומד. בברכה להצלחה… - על ידי כתיבת ספרים בקבלה וחסידות הנוגעים בתחומים שונים, מפירושים קבליים וחסידיים לתורה ועד היחסים שבין תורה ומדע. הספרים מוצאים לאור על ידי התנועה "גל עיני" אותה הקים.
ידוע כדמות משפיעה על שליחים אברכים ובחורים חסידי חב"ד, וכן מציבורים נוספים ובעלי תשובה. גם בכפר חב"ד, שם הוא מתגורר, רבים המגיעים לביתו להתייעץ איתו בנושאים שונים.
.בראשותו ישנם מוסדות חינוך כגון: ישיבת וכולל "עוד יוסף חי", כולל "תורת חיים" (בכפר חב"ד), ישיבה קטנה תות"ל "תום ודעת", ישיבה גדולה תות"ל "תמימי דרך", מדרשת "בינא ליבא", תלמוד תורה "תורת חיים" ובית ספר לבנות "יעלת חן".
השקפתו בנושאים פוליטיים
בשנת תשנ"ד, לאחר פורים בו ארע הטבח במערת המכפלה, ע"י ברוך גולדשטיין במהלכה הרג 29 ערבים, כנקמה על מספר פעולות טרור שאירעו בתקופה ההיא. הוציא חוברת בשם "ברוך הגבר" בהסכמת הרבי (חסיד חב"ד מבת עין בשם חיים נתיב התקשר למזכירות שישאלו האם דעת הרבי נוחה מזה, והרבי הנהן להסכמה [דרוש מקור]). בחוברת סקר טיעונים להצדקת המעשה. בין השאר כתב בחוברת: "נקמה אינה נעשית מתוך שיקול של כדאיות, מתוך הבנת התועלת שבה (...) הנקמה היא תגובה טבעית ספונטאנית ומובילה אותה תחושה כי עד שלא ימצא הכוח לפגוע במי שפגע בי לא תהיה לי תקומה"[1].
בספרו "צו השעה - טיפול שורש", שפורסם בתשס"ד, האשים את השמאל הישראלי באחריות לרצח עשרות יהודים וקבע כי "לערבי אין זכות קיום בארץ ישראל". בעקבות זאת הוגש נגדו כתב אישום על הסתה לגזענות. אך הגיע לעסקת טיעון עם הפרקליטות במסגרתה הגיש מכתב התנצלות על הדברים שכתב והתחייב להימנע מפרסום דברי הסתה בתמורה לביטול האישומים נגדו.
לאחר ביצוע תוכנית ההתנתקות גישתו ביחס למדינה הקצינה. הוא אמר: "יש לעקר את הרוח הציונית (...) את בית המשפט. עלינו לשבר (...) את הממשלה - ממשלת שמאל או ימין - עלינו למגר"[2]
בחודש אב תש"ע הוזמן לחקירה אצל היחידה הארצית לחקירות פשעים חמורים בינלאומיים על ההסכמה שנתן לספר "תורת המלך".[3].
עיקרי משנתו
החלק החשוב בהגותו הינו חיבור התורה לחיים, ומשנתו נפרשת על פני כמה עשרות של ספרים כמעט על כל תחומי החיים. הוא מחבר בספריו בין המדעים המדויקים לקבלה, בין פסיכולוגיה לחסידות ובין חברה לתורה. כמו כן הוא משתמש רבות בגימטריאות ועוד.
בית הספר לתורת הנפש
בשיעוריו ובספריו מרבה להתעסק בתורת החסידות כפי שהיא משפיעה על נפש היהודי וכן הוקם מוסד לימודים בשם "בית הספר לתורת הנפש" שם מועברים קורסים למגוון רחב מאוד של גברים ונשים (בהפרדה) בכל רחבי הארץ, מנהל בית הספר הוא הרב נעם שפירא.
ניגונים
זכה ללמוד ניגוני חב"ד רבים ועתיקים מהחסיד ר' אליהו רבקין מכפר חב"ד, צאצא של בעל המנגן של אדמו"ר הזקן שאותם הוא מלמד וכן דאג שיוציאו דיסקים שלהם. כמו כן הוא בעצמו הלחין מאות ניגונים שיצאו בעשרות דיסקים ע"י עמותת גל עיני.
ספריו
עברית
- קבלה וחסידות
- "סוד הוי' ליראיו" - מבוא לחכמת האמת ועבודת ההתבוננות
- "אשא עיני" - מאמרי התבוננות בפנימיות תורתנו הקדושה ועבודת ה'
- "שערי אהבה ורצון" - מאמרי התבוננות במהות האהבה והרצון בנפש האדם ובשרשם למעלה
- "שיעורים בספר סוד הוי' ליראיו" - סדרה
- "אדמה שמים ותהום" - על הטבע ושירתו, הנס שמעליו והתוהו שתחתיו
- "כלל גדול בתורה" - מבוא להתבוננות יהודית
הערות שוליים
- ↑ יצחק גינזבורג, "ברוך הגבר", עמ' 28
- ↑ הרב גינזבורג, קומי אורי, ח'
- ↑ הרב יצחק גינזבורג נחקר במשטרה, באתר-www.hakolhayehudi.co.il הרב גינזבורג מוזמן לחקירה.