שלום מרדכי רובשקין
ר' שלום מרדכי הלוי רובשקין הינו חסיד חב"ד, בעל צדקה, אשר ניהל את מפעל הבשר-כשר הגדול בעולם. נתבע על ידי הרשויות של ארצות הברית על עבירות פליליות ונענש בעשרות שנים של כלא.
ביוגרפיה
רובשקין נולד בכ"ח בתשרי תש"כ לר' אהרן ורבקה רובשקין. בשנת תשמ"א נשא לאשה את מרת לאה גולדמן. לאחר שנת לימודים בכולל בקראון הייטס עבד יחד עם אביו באיטליז כשר בשכונת בורו פארק בניו יורק. לאחר מספר שנים יצא לשליחות לאטלנטה, ג'ורג'יה. שנה לאחר מכן עבר למיניסוטה בכדי לעזור לאביו, אשר רכש באותו זמן מפעל בשר באיווה שהיה על סף פשיטת רגל. אחר שלוש שנים עבר לפוסטוויל שבאיווה, שם מונה למנהל המפעל ובמשך השנים הפך המפעל להיות מפעל הבשר הכשר הגדול בעולם.
מפעל הבשר העסיק מאות רבות של יהודים, רובם חסידי חב"ד. הרב רובשקין התפרסם רבות בזכות מעשי הצדקה והחזקת מוסדות התורה באיזור מגוריו.
המעצר
ביום ז' באייר תשס"ח פשטה משטרת ההגירה על המשחטה הגדולה שבבעלותו של רובשקין. הפשיטה נערכה בכוחות גדולים של שוטרים ורכבי משטרה שהגיעו על מנת לעצור את העובדים אשר שהייתם בארה"ב בלתי חוקית לטענתם. הכוחות נעזרו במסוק משטרתי בכדי לוודא שאף אחד לא בורח. באותו יום נעצרו שבע מאות עובדים שהיוו מחצית מעובדי המפעל.
החל מיום המעצר החלו חיים חדשים בפוסטוויל. אנשי הקהילה קבעו תענית ציבור, השלוחים האזוריים קבעו פגישות עם אנשי ממשל בכדי להמתיק את גזר דינו של רובשקין המואשם בהעסקת עובדים זרים וילדים.
במהלך המשפט התלוננה הסנגוריה מספר פעמים על כך שחבר המושבעים ואף חלק מהשופטים הינם גויים אנטישמיים שמחפשים להצר את צעדיו של רובשקין, ושמחים על ההזדמנות לסגור את מפעלי הבשר הכשר.
יחד עם המשך הדיונים בבית המשפט, התגברו מיום ליום כנסי ההתעוררות והתפילות לזכותו של רובשקין בכל רחבי העולם. קהילות יהודיות רבות הצטרפו למאבק למען שחרורו. בין היתר היה ניתן לראות כנס תפילה בישיבת ליקווד[1] וכינוסי התעוררות גדולים בבורו פארק[2], לוס אנג'לס[3], סידני[4], מלבורן שבאוסטרליה[5], בפלורידה[6], במונסי[7], בקראון הייטס[8], במונרו[9], בשיקגו[10] ובמקומות נוספים. בחודשים האחרונים שלפני מתן פסק הדין קבעו מספר קהילות יהודיות תענית שעות לזכותו.
ביום ט' בתמוז תש"ע הודיעה השופטת על גזר הדין שינתן על ידה למחרת, ובו נפסקו לרובשקין 27 שנים בכלא וקנס של 31 מיליון דולרים שישולם באופן מיידי[11].
לפסק דין זה הגיבו עורכי הדין שוב, כי מדובר בפסק אנטישימי, והם הגישו על כך ערעור[12].
רבים יצאו נגד הפסיקה של השופטת, ביניהם חבר הוועדה המשפטית של הקונגרס האמריקני, ביל דלנט[13], וארבעה חברי קוננגרס נוספים[14].
לאחר שמסמכים חדשים גילו שהשופטת במשפט רובשקין, גב' לינדה רייד, היתה צריכה לפסול את עצמה מבחינה משפטית מלשפוט את רובשקין, פרקליטי רובשקין הגישו בקשה בבית משפט המחוזי של המחוז הצפוני של איווה, בו הם מבקשים משפט חוזר[15]. לאחר כשלושה חודשים, השופטת לינדה רייד פסקה כי לאחר "שמיעת הצדדים" החליטה שלא לפסול את עצמה ולא לאפשר משפט חוזר[16].
לאחר חודשים ספורים, הגישו עורכי דינו של רובשקין ערעור ארוך ומנומק לבית משפט על פסיקתה של השופטת[17]. ביום שישי י"ז באלול דחה בית משפט פדרלי לערעורים את בקשתו של רובשקין לפסול את משפטו הקודם ולהתחיל במשפט חדש, בטענה כי עורכי דינו לא הצליחו להוכיח שעל השופטת היה לפסול את עצמה מלשפוט בתיק[18].
קישורים חיצוניים
- תיק רובשקין - הסיפור המלא - סדרת כתבות בחב"ד אינפו.
- למעלה משלושים זמרים בקליפ אחדות למען ר' שלום מרדכי רובשקין
- "אנחנו לא יכולים לשתוק עוד" - קליפ למען רובשקין
- למה שיהיה אכפת לי מרובשקין?
- "אבא ישב בכלא עד גיל 80?!" - בנו של רובשקין בראיון לקו החרדי 'כל בקול'
- פרשיית רובשקין - הסיפור המלא - כתבה בעיתון 'המבשר'
- קליפ לעידוד חתימה על עצומה לשחרורו
הערות שוליים
- ↑ לייקווד: אלפים בעצרת למען רובשקין
- ↑ בורו פארק: עצרת ענק למען רובשקין
- ↑ לוס אנג'לס תומכת ברובשקין
- ↑ סידני התפללה לזכות רובשקין
- ↑ מלבורן התאחדה למען רובשקין
- ↑ פלורידה התפללה לזכות רובשקין
- ↑ מונסי: אלפים בכנס למען רובשקין
- ↑ אלפים בכנס התעוררות לזכות רובשקין
- ↑ קרית יואל: עצרת אלפים למען רובשקין
- ↑ שיקאגו: הקהילות התאחדו למען רובשקין
- ↑ הלם: רובשקין ל- 27 שנים בכלא
- ↑ הוגש הערעור במשפט רובשקין
- ↑ חבר קונגרס אמריקאי: העונש של רובשקין חסר פשר
- ↑ שרשרת חברי קונגרס בדרישה: משפט צדק לרובשקין
- ↑ השופטת סייעה לתביעה; דרישה למשפט חוזר
- ↑ אין הפתעות: השופטת דחתה הדרישה למשפט חוזר
- ↑ ערעורו של רובשקין הוגש לבית המשפט
- ↑ בית המשפט דחה הבקשה למשפט חוזר לרובשקין