מסורת הניגונים
מסורת הניגונים הוא פרוייקט לשימור המסורת המדוייקת בניגוני חב"ד, שהוקלט על ידי הבעל מנגן החסידי ר' דוד הורביץ וסודר על ידי ר' זאב וולף ליפסקר.
עיקר החידוש בפרוייקט זה הוא שימור מעל 200 ניגוני חסידי חב"ד שלא נכללו בספר הניגונים, וכן שימור מסורות מדוייקות יותר של הניגונים שכן נכללו בו.
היסטוריה
הפרוייקט של כתיבת ספר הניגונים דרש משאבים רבים והיה כרוך בקשיים רבים של רישום, עריכת, ושימור ההקלטות השונות.
בנוסף, הפרוייקט החל זמן קצר לאחר סיום השואה, כאשר חסידי חב"ד היו מפוזרים ברחבי העולם, כשנוסף לקושי בהעלאת הניגונים על גבי הכתב בפני עצמו, דבר שדרש למצוא בין חסידי חב"ד מי שמבין בכתיבת תווים והנלווה, היה קושי לדייק בניגונים עצמם ולהשוות בין הבעלי מנגנים והגרסאות השונות.
לאורך השנים מאז שהודפס ספר הניגונים קמו מספר מיזמים להפצת ניגוני חב"ד, ביניהם תקליטי ניח"ח, וכן מיזמים פרטיים של חסידי חב"ד, בהם ר' אלי ליפסקר, ר' אברהם פריד, ר' אלאור ולנר, ועוד.
עם זאת, רובם ככולם של הפרוייקטים התבססו על המופיע בספר הניגונים, אף שחלק ניכר מהניגונים נדפסו בנוסחאות לא מדוייקות, או שנדפס מהם רק נוסח אחד מתוך כמה גרסאות שהיו מקובלים בין החסידים.
אודות הפרוייקט
מקיץ תשנ"ו עד חורף תש"ס החל הבעל מנגן החסידי ר' דוד הורביץ בפרוייקט עצמי והחל להקליט את כל הגרסאות שבידיו על סדר ספר הניגונים, כשבכל אחד מהניגונים מוסיף מעט הסבר ומנגן את כל הגרסאות שבידיו. לניגונים רבים הקליט הרב הורביץ שלוש וארבע גרסאות, ולחלקם אף חמש ושש גרסאות.
עם השלמת הפרוייקט על סדר ספר הניגונים (347 במספר), המשיך והקליט את ניגוני חב"ד שלא נכללו בספר הניגונים, הכוללים יותר מ-200 ניגונים נוספים, ובסך הכל הקליט 564 רצועות ניגוני חסידים.
הפרוייקט הושלם לרגל יום הבהיר י"א ניסן תש"ס, וכעבור שנה לקראת כ' אב תשס"ב הושלם סידורו של הפרוייקט (אך לא מדעתו של ד.ה.) באופן דיגיטלי עם מפתחות מפורטים להתמצאות קלה בניגונים, על ידי ר' זאב וולף ליפסקר.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- תיקיית דרייב הכוללת את הניגונים שנכללו בפרוייקט
- מפתח מפורט של הניגונים, בכל כרטיסיה מסודרים הניגונים לפי מפתח אחר להקל על ההתמצאות
מסורת הניגונים - ר' דוד הורביץ | |
---|---|
| |
ניתן לראות את שם הניגון באמצעות ריחוף עם סמן העכבר על מספר הניגון |