יונה כסה

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
גרסה מ־16:58, 6 בנובמבר 2024 מאת מ. רובין (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יונה כסה (קוֹסוֹי) (ז' מרחשוון תרס"ח - ח' תמוז תשמ"ה) היה איש ציבור ישראלי שכיהן כמזכיר מפא"י וחבר הכנסת מטעמה בחמש הכנסות הראשונות. בהיותו יליד יקטרינוסלב היה בקשר אישי עם הרבי וחסידי חב"ד וסייע רבות לעניני חב"ד בארץ הקודש.

תולדות חיים

כסה נולד בשנת תרס"ז בכפר דוברה שבמחוז חרסון. בשנת תרפ"א התייתם מהוריו שנספו ברעב הגדול שפקד את רוסיה באותו הזמן[1]. בשנת תרפ"ה נאסר בגין פעילותו הציונית, ולאחר שחרורו בשנת תרפ"ו עלה לארץ ישראל ועבד כחקלאי ברחובות. בהמשך שימש במספר תפקידים ציבוריים ואף בתפקיד חבר כנסת במשך כ-16 שנים.

קשריו עם חסידי חב"ד

בילדותו

בילדותו התייתם כסה מהוריו שנספו ברעב והוא מצא מחסה בבית הכנסת. הרבי שהיה אז כבן ח"י שנים ניגש אליו והזמין אותו לבית הוריו, שם הוא אכל, ומאז היה מתארח מפעם לפעם בבית הורי הרבי.

היו לו שיחות רבות - בעיקר בנושאים תורניים - עם הרבי ואחיו והיה בידידות אישית עמם. היה משוחח איתם רבות בעניינים תורניים. הוא זכר היטב את שקידתו העצומה של הרבי, את הגאונות והבקיאות העצומה בש"ס ובפוסקים, ותמיד היה מציין שתמיד מצא את הרבי עומד ולומד.

אך בעיקר היה בידידות עמוקה עם האחים הצעירים - שגילו היה קרוב יותר לגילם. בתארו אותם, ציין שר' דובער היה גאון הגאונים, בעל ידע רב ובקיא בכל התורה כולה, מיוחדת הייתה בקיאותו בגמרא בצורה בלתי רגילה עד שהיה ניתן לעשות לו מבחני 'סיכה'.

בארץ ישראל

כשעלה לארץ והחל להתעסק בענייני ציבור פגש באחד הימים את ר' ישראל אריה לייב, לשאלתו - סיפר לו ר' ישראל אריה ליב שלאחרונה ממש הוא עשה עליה לארץ הקודש. מר יונה כסה דאג וסידר לו את עבודתו כמנהל ספריית 'בלומשטיין' ברח' נחלת בנימין 48 בתל אביב.

כן סיפר, שכשפגש לאחר כמה שנים את ר' ישראל אריה ליב ברחוב, שאל את ר' ישראל אריה לייב כיצד הוא מסתדר בעבודתו, ובתגובה השפיל מבט ובצניעות סיפר לו ששלח מאמר בנושא פיזיקה גרענית [2] לוועדה לאנרגיה אטומית של הממלכה הבריטית, ועל פי המאמר בלבד, הזימנו אותו לשם [3].

מספר פעמים נסע לצורך עבודתו הציבורית לניו יורק, וזכה להכנס ליחידות אצל הרבי כמה פעמים.

באחת הפעמים ביקש ממנו הרבי שיבקר את אמו הרבנית חנה. הוא אכן קיים את בקשת הרבי, וציין בהתפעלות רבה אחר הביקור שהרבנית אמרה לו שהיא זוכרת אותו היטב, וזוכרת שהיה שר בילדותו בבית הכנסת ושהיה לו קול יפה, ואף ציינה אלו שירים בדיוק הוא היה שר.

כמו כן עזר רבות יחד עם שז"ר להקמת היישוב כפר חב"ד מבחינת אישורים ותקציבים. מכך נוצרה ידידותו המיוחדת עם ר' שלמה מיידנצ'יק.

בנוסף קיים קשר עם הרבי באמצעות מכתבים. בקשר עם י"א ניסן תשל"ז אף שלח לרבי זכרונות בכתב, ועל כך ענה לו הרבי במכתב: "בנועם קבלתי מכתבו, לאחר ההפסק הארוך. ולכל לראש אביע תודתי הלבבית על הברכות בקשר עם יום ההולדת... ואם בכל ברכה איש לרעהו הדברים אמורים, על אחת כמה וכמה ברכה שתוכה רצוף רגש חם ולבבי, ובצירוף זכרונות בית אבא והאוירה שהייתה אז, המעוררת גם אצל הקורא, ובפרט שהמדובר בבית אבא, זכרונות ורגשים והוויות. ובוודאי לדכותי' אין הדבר זקוק לאריכות. והרי ניכר במכתב כבודו אשר גם אצלו זכרונות ימים שעברו עומדים חיים נגד עיניו".

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. אז החלו קשריו עם משפחת בית הרב, כמתואר להלן
  2. נושא אותו לא למד מעולם!
  3. הוא אכן נסע לשם והתקבל להיות מדען וחבר בוועדה החשובה