משתמש:קודש לנשיא הדור/מראי מקומות

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה אתם מתבקשים שלא לערוך ערך זה בטרם תוסר הודעה זו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניחי התבנית.
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך רצוי לתת קודם תזכורת בדף שיחת הכותבים.

מראי מקומות (בראשי תיבות: מ"מ) הוא כינוי לציון המקורות בספרות התורנית. מראי המקומות כוללים ציון למקור הדברים הנידונים מתוך ספרים אחרים והפניה לספרים אחרים בהם ישנה הרחבה בנושא. בדרך כלל המראי מקומות נמצאים בתחתית העמוד.

הצורך במקורות

"כל האומר דבר בשם אומרו מביא גאולה לעולם, שנאמר ותאמר אסתר למלך בשם מרדכי"[1].

לעזור ללומד.

סוגי מראי מקומות

בתורת החסידות

בספרי חסידות חב"ד הראשונים, לא מופיעים מקורות לרוב הענינים המובאים. החל מספר היסוד של חסידות ספר התניא שכתב אדמו"ר הזקן, בו הודיע אדמו"ר הזקן בדף השער שהספר "מלוקט מפי ספרים ומפי סופרים". מאמריו שאמר ברבים נכתבו על ידי המניחים, והם נכתבו בצורה בה נאמרו, ללא הזכרת המקורות. הרבי מלך המשיח מסביר, שאצל אדמו"ר הזקן תורת רבותיו התאחדה עמו, ולכן לא היה צריך לומר דבר בשם אומרו. אמנם בספר לקוטי תורה הוסיף אדמו"ר הצמח צדק וציין מקורות רבים לתורת הנגלה וספרי קבלה למאמרים שנדפסו בספר, וכן ציונים למאמרים אחרים בהם התבאר העניין בצורה שונה או בהרחבה יתרה.

מאמריו של אדמו"ר הצמח צדק שנדפסו באור התורה מתאפיינים בציון מראי מקומות רבים בכל חלקי התורה, ואחריו נמשך הדבר במידה מסויימת גם אצל בנו אדמו"ר מהר"ש וכן לעיתים גם אצל אדמו"ר הרש"ב[2].

בשולחן ערוך אדמו"ר הזקן ######. וכן בכתבי רבותינו נשיאינו בנגלה יש יותר הדגשה על ציוני מקורות

אצל אדמו"ר שליט"א

טקסט תיאור

עוד לפני עלות הרבי על כס הנשיאות מכתב הוטנר

עוד אחד

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. אבות, מגילת אסתר
  2. בעיקר באגרות וברשימות שכתב לעצמו