גולגוטקס: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
אין תקציר עריכה
 
שורה 1: שורה 1:
'''גולגוטקס''' הוא מפעל למוצרי טקסטיל שהוקם עם הקמת השכונה החב"דית [[נחלת הר חב"ד]], על מנת לספק מקור מחיה לתושביה, ולבסס את ההתיישבות במקום.
'''גולגוטקס''' היה מפעל למוצרי טקסטיל שהוקם עם הקמת השכונה החב"דית [[נחלת הר חב"ד]], על מנת לספק מקור מחיה לתושביה, ולבסס את ההתיישבות במקום.


==רקע==
==רקע==

גרסה אחרונה מ־13:11, 15 במאי 2023

גולגוטקס היה מפעל למוצרי טקסטיל שהוקם עם הקמת השכונה החב"דית נחלת הר חב"ד, על מנת לספק מקור מחיה לתושביה, ולבסס את ההתיישבות במקום.

רקע[עריכה | עריכת קוד מקור]

בסמיכות לשבת זכור תשכ"ט הוקמה שכונת נחלת הר חב"ד בקריית מלאכי ע"פ הוראת הרבי. הההתיישבות בשכונה שהייתה מרוחקת באותו הזמן מכל מקום ישוב חב"די הייתה קשה, כיון שהיה חוסר במוצרי מזון כשרים ובמקומות עבודה מתאימים. על מנת לספק מקומות עבודה למתיישבים שהיו ברובם עולים חדשים ואברכים צעירים הוקם מפעל גולגוטקס, שסיפק פרנסה לעשרות מתושבי השכונה.

ר' זלמן יואל לבנהרץ שהתגורר בכפר חב"ד נסע לרגל י' שבט תש"ל, אז הורה לו הרבי להעביר את בית החרושת לטקסטיל שהקים יחד עם אחיו תקופה קצרה קודם לכן מכפר חב"ד לשכונת נחלת הר חב"ד החדשה. במהלך חודשי הקיץ נעשו ההכנות, ולקראת סיום שנת תש"ל הוקם המפעל באיזור התעשיה של קריית מלאכי.

כמנהלי המפעל עצמו שימשו ר' מרדכי גורודצקי ור' משה גולדשמיד, ור' זלמן יואל ואחיו ר' יונה לבנהרץ ניהלו את הקשר עם גורמי החוץ בהזמנת חומרי גלם ושיווק הסחורה. שמו של המפעל מורכב מראשי התיבות של שמות המשפחה של מנהלי המפעל: גורודצקי, לבנהרץ, גולדשמיד. הסיומת טקס היא קיצור של המילה טקסטיל.

התפתחות המפעל[עריכה | עריכת קוד מקור]

על אף ההשקעה הגדולה בקניית ארבע עשר מכונות חדישות, והנסיון העשיר של רבים מעובדי המפעל בעבודה זו עוד מזמן מגוריהם בברית המועצות, שנותיו הראשונות של המפעל היו קשות מחמת ההתחרות הגדולה שהתקיימה אז בעולם שיווק הטקסטיל, והיה עליו לשווק כמויות גדולות של סחורה על מנת להניב רווחים מתאימים.

בתחילה שיווק המפעל כמויות נכרות של סחורה לסוכנות היהודית, אך קשר זה לא פתר לגמרי את בעיות המפעל. בשלב מסויים ניסו מנהלי המפעל להציע את סחורתם לצה"ל, אך אלו האחרונים דחו על הסף את ר' זלמן יואל לבנהרץ שנשלח לפעול בענין זה. ביציאתו מהפגישה המאכזבת נתקל במר אלתר ברוקנר ששימש כמנהל המחלקה, שביקש ממנו לספר לו על המפעל. מאז פגישתם סיפק המפעל במשך עשרות שנים כמויות רבות של שמיכות ומוצרי טקסטיל שונים למשרד הבטחון הישראלי.

בנוסף הצליחו האחים לבנהרץ לרקום קשרים עם חברת התעופה אל-על ומשטרת ישראל, וגם להם סופקו כמויות גדולות של סחורה.

דרך נוספת לשיווק הסחורה הייתה חנות המפעל בתל אביב, שהוקמה בחודש ניסן תשל"א, ונוהלה בידי ר' אבנר לביוב שעלה תקופה קצרה קודם לכן לארץ הקודש, והתיישב בנחלת הר חב"ד.

יחס מיוחד מהרבי[עריכה | עריכת קוד מקור]

המפעל שהוקם בהוראתו הישירה של הרבי, זכה ליחס מיוחד מהרבי באופנים שונים. עם הקמת המפעל, שלח הרבי בידי המזכיר ר' חיים מרדכי אייזיק חודקוב הלוואה לסיוע בהקמת המפעל. פעמים רבות קיבל המזכיר ר' בנימין קליין הוראה להתעניין בקרב גורמים בכירים אודות מכרזים הנוגעים למפעל.

הרבי שלח את ברכותיו בעל פה ובכתב למנהלי המפעל באופן תדיר. בקשר לשיווק הסחורה בירך הרבי את ר' זלמן יואל לבנהרץ ""לפעול ענינים"".

הרבי גם יזם את הקמת חנות המפעל בתל אביב.

מספר פעמים מנהלי המפעל קיבלו בקבוק משקה מידו הקדושה של הרבי.

באחת מנסיעותיו של ר' זלמן יואל לבנהרץ לרבי, הביא לרבי כמתנה שטיח שיוצר במפעל. לאחר מכן סיפר המזכיר ר' בנימין קליין כי הרבי ביקש להעביר את השטיח לביתו הפרטי.

התדרדרות המפעל וסגירתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

החל משנות המ"ם ירד ברמה דרסטית ענף ייצור הטקסטיל בארץ בעקבות הסרת ההגבלות על ייבוא ממדינות צד שלישי כגון סין, טורקיה וכדומה. בשנת תשנ"ד נותרו בענף זה כארבעים אלף עובדים, ונכון לשנת תשע"ג מספרם עמד על אלפים בודדים שהשתכרו שכר זעום.

בעקבות הירידה הכללית בענף, גם מפעל גולגלטקס נחלש; אך לא נסגר - בעקבות ברכותיו של הרבי. גם לאחר פטירת ר' זלמן יואל לבנהרץ בשנת תשס"ד המשיך ר' מרדכי גורודצקי לנהל את המפעל, ובשנת תשע"א נמכר המפעל, ונסגר.

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]