מנחם מענדל בוימגרטן: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 10: שורה 10:


באותם שנים החל אדמו"ר הריי"צ לשלוח בחורים ל[[מרכז שליחות]], ור' מענדל זכה להיות בין הראשונים שנשלחו יחד עם חברו הת' זעליג שארפשטיין. מאוחר יותר זכה שאדמו"ר הריי"צ שלחו לשליחות מיוחדת באירופה:
באותם שנים החל אדמו"ר הריי"צ לשלוח בחורים ל[[מרכז שליחות]], ור' מענדל זכה להיות בין הראשונים שנשלחו יחד עם חברו הת' זעליג שארפשטיין. מאוחר יותר זכה שאדמו"ר הריי"צ שלחו לשליחות מיוחדת באירופה:
[[קובץ:שליחות בוימגרטן ופוזנר באירופה תש"ח.jpeg|250px|ממוזער|שמאל|ר' מענדל בוימגרטן וחברו ר' זלמן פוזנר בהתוועדות עם זקני החסידים בצרפת]]


באחד מימי חודש כסלו [[תש"ח]] נקראו ר' מענדל יחד עם הת' [[יצחק זלמן פוזנר]] בהפתעה ל[[יחידות]] בחדרו של אדמו"ר הריי"צ. הרבי אמר להם שהוא מעוניין לשלוח אותם בשליחות מיוחדת לאירופה, לבקר בשמו את אנ"ש בפריז ובסביבותיה, וגם לבקר את היהודים במחנות הפליטים במדינות אירופה השונות.
באחד מימי חודש כסלו [[תש"ח]] נקראו ר' מענדל יחד עם הת' [[יצחק זלמן פוזנר]] בהפתעה ל[[יחידות]] בחדרו של אדמו"ר הריי"צ. הרבי אמר להם שהוא מעוניין לשלוח אותם בשליחות מיוחדת לאירופה, לבקר בשמו את אנ"ש בפריז ובסביבותיה, וגם לבקר את היהודים במחנות הפליטים במדינות אירופה השונות.

גרסה מ־06:29, 17 בינואר 2022

הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה אתם מתבקשים שלא לערוך ערך זה בטרם תוסר הודעה זו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניחי התבנית.
אם הדף לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך רצוי לתת קודם תזכורת בדף שיחת הכותבים.

הרב מנחם מענדל בוימגארטן (ט"ו שבט תרפ"ז-ד' אדר א' תשע"ט) היה מזקני אנ"ש בקראון הייטס שזכה בצעירותו להיות שלוחו של אדמו"ר הריי"צ לפליטים באירופה, וזכה להיות קרוב אל הרבי עוד קודם הנשיאות. שו"ב במקצועו, עסק בקירוב צעירים וצעירות ליהדות וביתו היה פתוח לאורחים בקראון הייטס.

תולדות חיים

נולד בברוקלין בט"ו בשבט תרפ"ז, לאביו הרב זאב בוימגרטן ולאמו מרת מירל. בבחרותו למד בישיבת ר' חיים ברלין ובהמשך משנת תש"ב בישיבת תומכי תמימים המרכזית ב-770 אותה ייסד אדמו"ר הריי"צ בהגיעו לאמריקה בשנת ת"ש.

באותם שנים היו הלימודים מתקיימים בקומה הראשונה של 770 עובדה זו יצרה קרבה מיוחדת אל אדמו"ר הריי"צ שהתגורר בקומה השניה של הבניין. אדמו"ר הריי"צ נהנה מאוד מהבחורים שהגיעו מבתים אמריקאים והשתלבו בישיבה. ופעם אחת אף אמר על ר' מענדל בוימגרטן: "ער וואט זיין אַ ערליכער איד"[1].

כבחור שלמד ב-770 פגש מידי יום את "הרמ"ש" - הרבי מלך המשיח, וזכה להיות מהמקורבים אליו. בשנת האבילות של הרבי אחרי אביו רבי לוי יצחק שניאורסון, זכה ר' מענדל להתפלל כמעט את כל התפילות במניין עם הרבי ולשמוע אותו קורא בתורה בימי שני וחמישי. לפעמים כשהזדמן לו לעבוד בענייני המרכז לענייני חינוך עבד עם הרבי בחדרו.

באותם שנים החל אדמו"ר הריי"צ לשלוח בחורים למרכז שליחות, ור' מענדל זכה להיות בין הראשונים שנשלחו יחד עם חברו הת' זעליג שארפשטיין. מאוחר יותר זכה שאדמו"ר הריי"צ שלחו לשליחות מיוחדת באירופה:

ר' מענדל בוימגרטן וחברו ר' זלמן פוזנר בהתוועדות עם זקני החסידים בצרפת

באחד מימי חודש כסלו תש"ח נקראו ר' מענדל יחד עם הת' יצחק זלמן פוזנר בהפתעה ליחידות בחדרו של אדמו"ר הריי"צ. הרבי אמר להם שהוא מעוניין לשלוח אותם בשליחות מיוחדת לאירופה, לבקר בשמו את אנ"ש בפריז ובסביבותיה, וגם לבקר את היהודים במחנות הפליטים במדינות אירופה השונות.

בשלהי טבת הגיעו השנים לצרפת, ואנ"ש התייחסו אליהם בכבוד גדול. במהלך השליחות קבעו את מושבם בפריז ומשם יצאו לנסיעות במדינות אירופה השונות. הם הגיעו למחנות הפליטים באוסטריה וגרמניה, ובקרוב גם בקהילות היהודיות בהולנד בלגיה שוויץ ואיטליה.השליחות היתה לעודד את הפליטים ולדאוג לצרכים הרוחניים שלהם הסידור תלמודי תורה עבור ילדי הפליטים. לדאוג שישלחו אליהם חומרי לימוד של המל"ח ועוד.

לאחר קרוב לחצי שנה חזרו מהשליחות באירופה, וכעבור כמה ימים נכנסו ליחידות אצל אדמו"ר הריי"צ שקיבלם במאור פנים. בין הדברים אמר להם את המשפט הבא: אינכם יודעים את הסיבה האמיתית לשליחותכם, ומה פעלתם שם!

התחתן בשנת תש"ט עם רעייתו מרת שרה נחמה בתו של הרב מרדכי אברהם ישעיה גרונר. זכה לברכה מיוחדת של אדמו"ר הריי"צ לשידוך וכן שהרבי יאמר את השבע ברכות בחופתו.

לאחר חתונתו החל לעבוד כשוחט. אולם לאחר ששמע מהרבי על הצורך לצאת לשליחות, הודיע מיד לרבי כי הוא זוגתו מוכנים לצאת לכל מקום שהרבי יאמר להם. כך כתבשוב ושו"ב לרבי עד שבשנת תשט"ו לערך ענה לו הרבי:

מגויסים, הוא והיא - הוא בצא"ח, והיא בנשי חב"ד - כאן בקראון הייטס, לעת-עתה

גם לאחר המענה הברור המשיך לבקש שהרבי לשולחו לשליחות עד שהרבי אמר לגיסו, המזכיר הרב יהודה לייב גרונר לומר "לבעלה של אחותו" ששניהם מגויסים לשליחות בקראון הייטס כנ"ל.

לאור דברי הרבי החל ר' מענדל לעסוק בהפצת המעיינות באוניברסיטאות, במסגרת פעולות צעירי אגודת חב"ד. לעיתים קרובות היה נוסע לשבתות באוניברסיטה שם פעל בהפצת היהדות והמעיינות. זכה לעידודים מיוחדים מהרבי על פעילותו זו.

היה בין חברי המקהלה בתקליטי ניחו"ח, ובחלק מהניגונים נבחר לשיר סולו בקולו הערב. כמו כן בשנים מאוחרות יותר, כאשר החלו לערוך ערבי חב"ד ברחבי ארצות הברית, היה נוסע יחד עם בניו להנעים בקולם הערב.

ביתו היה פתוח בקראון הייטס לאורחים והיה ידוע שכל מי שהגיע ל-770 ולא מצא לו מקום לישון, היה מתקבל בבית משפחת בוימגרטן בשמחה.

בהתאם להוראת הרבי אליו להתעסק בהפצת המעיינות בקראון הייטס, ייסדו ר' מענדל ורעייתו שיעורים מיוחדים עבור בנות בעלות תשובה בביתם. כאשר הפעילות גדלה התקשה ר' מענדל להמשיך את עבודתו כשוחט לצד ארגון השיעורים, הוא שאל על כך את הרבי ונענה כי עליו להמשיך את עבודתו כשוחט, ואת הפעילות עם הבנות עליו להעביר למישהו אחר. הוא פנה לרב יעקב יהודה העכט,שהקים עם קבוצת הבנות הזאת את מכון חנה המפורסם בקראון הייטס.

נפטר בשיבה טובה בד' אדר א' תשע"ט. הלוויתו עברה מול בית חיינו - 770[2] בדרכה אל בית העלמין מונטיפיורי שם נטמן.

משפחתו

  • בנו, הרב יוסף בוימגרטן - יוהנסבורג
  • בתו מרת שטערנא רבקה רודל - קליפורניה
  • בתו מרת בריינא אשת הרב יהודה לייב פופאק - משלוחי הרבי לארץ הקודש, צפת
  • בנו, הרב שלום דובער בוימגרטן - ממנהלי צבאות ה' (ניו יורק), קראון הייטס
  • בנו, הרב שניאור זלמן בוימגרטן - חזן וחבר ועדת ניגוני ליובאוויטש, קראון הייטס
  • בנו, הרב יצחק יהודה (לייבל) בוימגרטן - ניו יורק
  • בתו מרת חנה פוזנר - פלורידה
  • בתו מרת מירל סוויד - מקסיקו
  • בנו, הרב לוי בוימגרטן - קראון הייטס

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. כך סיפר בנו, ר' שניאור זלמן ששמע מפי הרב אליהו חיים קרליבך.
  2. ידיעה באתר חב"ד אינפו.