חיים שמריהו גוראריה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
(85 גרסאות ביניים של 36 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
הרה"ח ר' חיים שמריהו גוראריה, נולד ב[[קרמנצ'וג]] בערב ראש חודש ניסן תרס"ה, לאביו הרה"ח ר' [[נתן גוראריה]], הידוע למשפחת גוראריה הנכבדה, שהייתה ידועה ב[[ליובאוויטש]] כמשפחה מיוחסת רבת דורות, שבניה זכו לקרבה חמה ומיוחדת אצל רבותינו נשיאנו במשך השנים.
[[קובץ:חיים_שמריהו_גוראריה.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרב חיים שמריהו גוראריה (מימין) לצד בנו ר' [[נתן גוראריה (קראון הייטס)|נתן גוראריה]]]]


ר' שמערל היה חסיד ומקושר בכל לבו ונשמתו לרבותינו נשיאינו וניחן במידה מופלגת של יראת שמים טהורה. מעשיו היו נעשים מתוך יראת שמים, באמונה ובתוקף חסידי פנימי. כך היה במשאו ובמתנו, כך בשיגו ושיחו עם אנ"ש הסובבים אותו - ובראש ובראשונה בהנהגה העצמית שלו כלפי שמייא.
הרב '''חיים שמריהו גוראריה''' (מכונה '''שמער'ל''') ([[כ"ט אדר ב']] [[תרס"ה]] - [[י' תשרי]] [[תשמ"ה]]) גביר ועסקן חסידי ממייסדי ומנכבדי קהילת חב"ד 'נחלת בנימין' ב[[תל אביב]].
למרות עיסוקיו וטרדותיו, הרבי מילא את כל יומו. לא היה דבר בעל משמעות בחייו שלא שאל על כך את הרבי. הייתה לו אמונה פשוטה ועמוקה ברבי. כל מילה של הרבי אצלו הייתה בבחינת 'קודש קודשים', ומשום כך, קל היה לו לקבל גם את החידושים שחוללו את המהפכה הליובאוויטשית של הדור השביעי. היה הראשון מקהילת חב"ד בארץ ישראל, שמימש את שאיפתו לנסוע לרבי. היה זה בשנת תש"ז.


תחודש תשרי בשנת [[תשד"מ]] בעת תפילת 'כל נדרי' ביום הכיפורים, ר' שמריהו עמד הכן סמוך לארון הקודש, כדי להוציא את ספר התורה על מנת לתיתו לרבי - כשלפתע תקפו לבו והתמוטט. פעולות ההחייאה נמשכו כארבעים דקות - אך נגזרה גזירת שמיים, והוא בן כמעט גבורות.  
== תולדות חיים ==
נולד ב[[קרמנצ'וג]] ב[[כ"ט באדר ב']] [[תרס"ה]], לאביו הרב [[נתן גוראריה (קרמנצ'וג)|נתן גוראריה]] ולאמו מרת אסתר.  


==צעירותו==
חונך על ידי טובי המלמדים, כגון ר' [[ישראל לוין]] ור' [[ישראל נח בליניצקי]].


ילדיו של האב ר' נתן גדלו באווירה חסידית טהורה. בילדותם נשכרו להם מלמדים מיוחדים שלימדו אותם תנ"ך, משניות, לשון הקודש ואפילו חסידות. בין המלמדים היה החסיד הנודע ר' [[ישראל לוין]] ("נעוולער") והחסיד הרב [[ישראל נח בליניצקי]], שפרנסתם הייתה עליו.  
התייתם מאביו בגיל 17. בהיותו בן עשרים, הוצע לו שידוך עם נערה מורשה. כששאל על כך את [[אדמו"ר הריי"צ]], אמר לו: "הרי נוסע אתה לריגא, שם יימצא לך שידוך". הוא אכן נסע לריגא, שם הוצע לו שידוך עם מרת חיה שיינא מיכלא לבית שניידר. לקראת נישואיו זכה לקבל מכתב מאדמו"ר הריי"צ, ובו דרכי הכנה ל[[נישואין]]. החתונה נערכה בדווינסק ב[[ראש חודש אדר]] [[תרפ"ו]], מסדר הקידושין היה [[הרוגוצ'ובר]].


ר' נתן היה תקיף בכל הנוגע לחינוך ילדיו. כשהיה חוזר ממסעות העסקים שלו, היה בוחן את הבנים בלימודם. לעתים היה בודק את חדרי הילדים לוודא שלא נכנסו, חלילה, ספרי חולין - תופעה נפוצה באותם ימים בשל רוחות ההשכלה שנשבו בכל עוז.  
לאחר החתונה קבע את מקום מגוריו ב[[ריגא]].


נער צעיר, כבן 17 שנים בלבד, היה ר' חיים שמריהו, שעה שהתייתם לפתע מאביו. זה לקה בלבו ונפטר לאחר ששודדים נכנסו באישון לילה לביתו, ובעזרת אחת העוזרות, גנבו חפצי ערך רבים.  
כשעבר [[אדמו"ר הריי"צ]] לריגא, כיהן ר' שמער'ל כאחד ממזכיריו.


==חתונתו==
בשנת [[תרצ"ד]] נעצר על ידי השלטונות, עקב פעילותו למען היהודים שנותרו ברוסיה, ושוחרר בערבות, אדמו"ר הריי"צ הורה לו לעלות לארץ ישראל. עלה עם משפחתו ל[[ארץ ישראל]] ב[[א' באדר|ראש חודש אדר ב']] [[תרצ"ה]], התיישב בתל אביב והיה לאחד מראשוני המתפללים בבית הכנסת ב[[נחלת בנימין]].


בהיות ר' שמערל כבן עשרים, הוצע לו שידוך עם נערה מוורשה. כששאל על כך את [[אדמו"ר הריי"צ]], אמר לו: "הרי נוסע אתה לריגא, שם יימצא לך שידוך". הוא אכן נסע לריגא, שם הוצע לו שידוך, מרת חיה שיינא מיכלא לבית שניידר.  
לאחר שהתבסס כלכלית, תמך במשפחות חב"דיות ופעל רבות למען ישיבת [[אחי תמימים תל אביב]] וה[[ישיבה קטנה בלוד]].


לקראת קישורי התנאים שלו, זכה לקבל ברכה מאדמו"ר הריי"צ: במענה על שאלתו אדות הנכבדות עם ב"ג תחי', הענין הוא מתקבל, וראוי שיגמור הדבר בכי טוב, והשי"ת יצליחו בכל הפרטים בגו"ר.  
בשנת [[תשכ]], נשא בזיווג שני את מרת רבקה, אלמנת הרב [[נפתלי דוליצקי]].


לקראת נישואיו זכה לקבל מכתב נוסף מאדמו"ר הריי"צ נ"ע, ובו דרכי הכנה לנישואים.  
מדי שנה היה נוסע ב[[חודש החגים]] אל הרבי ב-[[770]].


חתונתם של ר' חיים שמריהו עם בת גילו, נערכה ביום ראש חודש אדר תרפ"ו בעיר דווינסק, כאשר בסידור הקידושין כובד הגאון רבי [[יוסף רוז'ין]] ה"ראגצ'ובר".  
בכל שנה, ב[[שבת בראשית]], היה מקפיד לקנות בסכומים גדולים חלק מ'הכיבודים' אותם היו מוכרים גבאי בית המדרש [[770]]. מידי שנה היה קונה את פתיחת הארון בכל נדרי ובנעילה, וכן את הגבהות ספר התורה - לא לפני שהגבאי ניגש לרבי ומבקש בשמו הבטחה שיזכה לבוא לרבי גם בשנה הבאה.  


לאחר חתונתם, נסע הזוג לריגא, שם מצאו להם מקום משכן. לנגד עיניהם עמדה העובדה, שבעיר זו מתגוררות עשרות משפחות חב"ד, והיו כמה בתי כנסת חב"ד וכן עשייה חב"דית עניפה. קהילה זו זכתה ואדמו"ר הריי"צ התגורר בקרבה מספר שנים.  
בכל ביקור שערך אצל הרבי, נכנס ל[[יחידות]], והוא היה נותן לרבי '[[דמי מעמד]]' בסכומים נכבדים.  


ר' שמערל המשיך במסורת העסקים המשפחתית, והחל לשלוח ידו בעסקים שונים כדי להתפרנס בכבוד. למרות זאת, לא תמיד צלחה מלאכתו בידו, והמשפחה הקטנה, שהתרחבה לאחר לידת הבת חנה תחי' (אייכנטשיין) נאבקה על הקיום הכלכלי שלה.
קודם נסיעתו האחרונה לרבי, ב[[חודש אלול]] [[תשד"מ]], קנה מתנה יקרה - נטלת [[מים]] עשוייה כסף טהור. את המתנה שלח לרבי. הגם שהרבי כמעט תמיד לא הסכים לקבל מתנות, אך מתנה זו הרבי קיבל ואף כתב בפתקה כי נתקבל ות"ח, וכי הוא ישתמש בזה.


בין כה וכה עבר אדמו"ר הריי"צ להתגורר בריגא, והוא לקח את ר' חיים שמריהו לשמש כמזכירו. במשך תקופה מסוימת דאג להכניס את האנשים ל[[יחידות]], לקבל מכתבים, ולדאוג לשאר ענייני בית רבי.  
=== פטירתו ===
גם ב[[תשרי]] [[תשמ"ד]], קנה ר' שמריהו את הכיבודים הקבועים בפתיחת הארון בכל נדרי ובנעילה. כבכל שנה, ניגש הגבאי ר' [[יהושע פינסון]] לרבי וביקש בשמו הבטחה לזכות ולהיות עם הרבי גם בשנה הבאה. אך הרבי לא הגיב. רק לאחר שהפציר וביקש שנית, עשה הרבי בידו הק' סימן כמסכים.  


==מאסרו ושחרורו==
בשנת [[תשמ"ה]], כמידי שנה, קנה את החזקה לפתוח את ארון הקודש בתפילת 'כל נדרי' של יום כיפור.


מסך הברזל שירד זה מכבר על רוסיה, הלך והתהדק ביתר שאת - ולשם כך פתח משרד מיוחד למשלוח חבילות לרוסיה. אזרחים שהיו להם קרובי משפחה ברוסיה, יכלו באמצעות המשרד לשלוח חבילות לקרוביהם שברוסיה.
כשפתח את הארון, אל מול ספרי התורה, לקה בליבו והתמוטט, התפילה נעצרה, הרבי עקב בעיניו אחרי הרופאים שעיסו את ליבו של ר' שמער'ל, לאחר ארבעים דקות, נקבעה פטירתו של ר' שמער'ל. הרבי הורה להמשיך לעסות את ליבו, תוך כדי שהגופה נסחבה דרך החצר אל חצר הכולל, על מנת להימנע מטלטול מת, ומטומאת מת לכהנים שנכחו במקום.


שלטונות לטביה לא אהבו, בלשון המעטה, את פעילותו של המשרד והעלילו עלילת שוא על מנהליו. כך באחד הימים של שנת תרצ"ד, הגיעו אנשי משטרה לבית משפחת גוראריה, וערכו בו חיפושים דקדקניים.
למחרת יום כיפור, ב[[י"א בתשרי]] נערכה הלוויתו, בה הרבי השתתף עד רחוב קינגסטון, הוא נקבר שני קברים על יד [[אוהל אדמו"ר הריי"צ]], בהוראת הרבי, למרות שבחייו קנה חלקה ב[[הר הזיתים]].


בתום שעות ארוכות של חיפושים, יצאו השוטרים מן הבית בלקחם עמם את ר' שמריהו.
== משפחתו ==
*בתו מרת חנה, אשת האדמו"ר מזידיטשוב רבי נתן אייכנשטיין.
*בנו הרב [[נתן גוראריה (קראון הייטס)]], חתן דודו ר' [[אליעזר קרסיק]].
*בתו מרת מרישא, אשת הרב [[שלום חסקינד]].
*בתו מרת דבורה אשת הרב [[שלום בער בוטמן]].


במשך ימים אחדים שהו החסידים במעצר, ולאחר מכן שוחררו בערבות כספית. לפניהם הוצבה ברירה בין מאסר ממושך, לבין עזיבת לטביה לצמיתות, כאשר רכושם נשאר מאחור. מצבם היה עדין, שכן הם נחשבו לנתינים זרים השוהים במדינה, ולא אזרחים מן השורה. בשלב מסוים נוצר סיכוי לשלם כסף רב כקנס במקום הגירוש.  
== לקריאה נוספת ==
* '''איש חס(י)ד היה''' - תשורה המתעדת את קורות חייו, מאת הסופר החסידי [[מנחם זיגלבוים]].


ר' שמערל גוראריה שאל את אדמו"ר הריי"צ מה עליהם לעשות במצב שנוצר? הרבי הורה להם באופן מפתיע שלא לעשות דבר כדי למנוע את הגירוש - וכי עליהם לעזוב את ריגא ולנסוע לארץ הקודש.
== קישורים חיצוניים ==
* יאיר וינשטוק, '''[http://www.shturem.net/index.php?section=artdays&id=1792 למות מות מלכים]''', באתר {{שטורעם|}} {{קישור שבור}}


==בארץ הקודש==
{{מיון רגיל:גוראריה, חיים שמריהו}}
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הרש"ב]]
ארבע המשפחות החסידיות עלו על הספינה בנמל "ארוקדא" שבאיטליה וזו יצאה לדרכה לעבר ארץ ישראל. ההפלגה עצמה ארכה מספר ימים.
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ]]
 
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
ימים אחדים לאחר מכן, הטילה הספינה עוגן בנמל יפו, שהיה אז הנמל הגדול יותר בארץ ישראל.
[[קטגוריה:אישים בתל אביב]]
 
[[קטגוריה:משפחת גוראריה]]
משפחתו של ר' שמריהו גוראריה מנתה כבר חמש נפשות, הורים ושלושה ילדים.
[[קטגוריה:גבירים חב"דיים]]
ההורים הגיעו ארצה כשהם חסרי כל, שכן את כל רכושם נאלצו להשאיר בריגא על פי הוראת השלטונות. בקושי הצליחו לשכור דירה קטנטנה בתל אביב הישנה. ר' שמערל שהיה רגיל לחיי עשירות - לא שקע בתהום היאוש והמבוכה, אף לא התעצל, והחל לכתת רגליו אחר מקום פרנסה. באותה תקופה עמל קשות כדי לפרנס ולכלכל את בני ביתו.
[[קטגוריה:אישים שנפטרו בשנת תשמ]]
 
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תרס"ה]]
כדי לסייע בפרנסת הבית, פתחה רעייתו, מרת חי' שיינא מיכלא, מסעדה זוטא בביתה. אל ה"מסעדה" היו מגיעים בעיקר פועלי בניין שעבדו בסמוך, שנהנו מתבשיליה ושילמו לה בעבור עבודתה. היא גם נהנתה מכך שהכניסו לפיהם אוכל כשר, ולא מאכלי פיגולים במקום אחר.
[[קטגוריה:אישים הטמונים בבית העלמין מונטיפיורי]]
 
[[קטגוריה:חסידים שנפטרו בחצרות קדשנו]]
==איש צדקה וחסד==
 
בית משפחת גוראריה התבסס במשך השנים, מבחינה כלכלית, והיה נחשב לאמיד ובעל אמצעים. עובדה זו בלטה ביתר שאת, לנוכח העניות הגדולה ששררה בימים ההם בקרב [[אנ"ש]]. גם כאשר המצב הכלכלי בבית משפחת גוראריה טרם היה במיטבו, אבל הסדר, האחריות, יחד עם החריצות והפתיחות הביתית - אותם ניהלה ביד רמה מרת גוראריה - עוררו את הרושם של בית מכניסי אורחים מופלגים, דבר שאכן היה במלוא מובן המילה.
 
ר' שמערל היה איש צדקה מובהק. הוא תמך תמיכה מלאה בכמה ממשפחות אנ"ש בתל אביב שהיו עניות מרודות; פעמים רבות, בני המשפחה עצמם לא ידעו מאין הגיעה התמיכה.
 
ר' חיים שמריהו דאג לעולים החדשים, והיה מתרוצץ עבורם להשיג להם מקומות עבודה. לא פעם אירעו מקרים של מחלות שונות, והעולים החדשים שלא ידעו אנה לפנות, היו מגיעים אליו, והוא היה מתרוצץ עבורם אצל רופאים שונים, ופעמים רבות אף היה משלם עבורם. את כל זאת עשה מתוך מרץ רב, כוח נפשי ורצון רב.
 
רבים ידעו את כתובתו של ר' חיים שמריהו כבעל צדקה שמחלק בעין יפה. רבים אחרים היו לווים ממנו בקביעות, או שהוא חתם ערבות עבור הלוואות רבות אחרות. כך היה ביתר שאת, לאחר שתושבי [[כפר חב"ד]] הראשונים עלו הקרקע בשנת תש"ט, והיו זקוקים להלוואות כדי להתבסס כלכלית. הוא, ברוחב לבו, הלווה כספים לכל דורש וכתב המלצות.
 
==בלב ונפש ל'תומכי תמימים'==
 
לאחר היווסדות ישיבת [[תומכי תמימים תל אביב]], יצא מגדרו לסייע לישיבה בהקמתה ובביסוסה.
 
ר' שמערל הוציא מכיסו סכומי כסף גבוהים כדי לבסס את הישיבה - ולא רק זאת, אלא גם השקיע זמן רב כדי לעזור בענייני ניהול הישיבה.
 
גם בשנים מאוחרות יותר, כאשר הישיבה עברה מתל אביב ללוד, המשיך ללוותה מקרוב ובדאגה כנה לעתידה ולהתפתחותה. לעתים קרובות היה יוצא יחד עם מנהל הישיבה הרה"ח ר' [[אפרים וולף]] ע"ה, ומכתתים רגליים בין בתי גבירים, במאמץ לגייס תרומות.
 
==מקושר לאדמו"ר שליט"א==
 
לאחר הסתלקותו של אדמו"ר הריי"צ, הוא היה שבור ורצוץ. מאז שקיבל עליו [[הרבי]] את נזר הנשיאות של הדור השביעי, ביטל ר' שמריהו עצמו בביטול פנימי מוחלט לרבי.
 
בשנת תשכ"ב, נשא בזוו"ש את מרת רבקה, אלמנת הרה"ח ר' [[נפתלי דוליצקי]] ע"ה, מחסידי כ"ק אדמו"ר הריי"צ והרבי מלך המשיח.
 
קודם כשנישא בשנית, התנה עם רעייתו לעתיד, כי יוכל לנסוע לחגים מידי שנה. רעייתו שהייתה אשה חסידית, הבינה לרוחו, והסכימה לכך בחפץ לב. מאז נסע ר' חיים שמריהו לרבי מידי שנה, לקראת חודש תשרי, כאשר לעתים הייתה זוגתו מצטרפת אליו. בשנים הללו, הנסיעה לרבי לא הייתה דבר מובן מאליו, והוא היה אחד הראשונים שנסעו כל שנה.
 
בכל שנה, בשבת בראשית, היה מקפיד לקנות בסכומים גדולים חלק מ'הכיבודים' אותם היו מוכרים גבאי בית המדרש [[770]]. מידי שנה היה קונה את פתיחת הארון בכל נדרי ובנעילה, וכן את הגבהות ספר התורה - לא לפני שהגבאי ניגש לרבי ומבקש בשמו הבטחה שיזכה לבוא לרבי גם בשנה הבאה.
 
בכל ביקור שערך אצל הרבי, נכנס ל[[יחידות]], והוא היה נותן לרבי דמי 'מעמד' בסכומים נכבדים ביותר - כל זאת מצד היותו מסור לכל ענייני הרבי.
 
קודם נסיעתו האחרונה לרבי, בחודש אלול תשד"מ, קנה מתנה יקרה - נטלת מים עשוייה כסף טהור. את המתנה שלח לרבי. כידוע, הרבי כמעט תמיד לא הסכים לקבל מתנות, אך מתנה זו הרבי קיבל ואף כתב בפתקה כי נתקבל ות"ח, וכי הוא ישתמש בזה.
 
==פטירתו==
 
גם בתשרי תשד"מ, קנה ר' שמריהו את הכיבודים הקבועים בפתיחת הארון בכל נדרי ובנעילה. כבכל שנה, ניגש הגבאי ר' יהושע פינסון עלרבי וביקש בשמו הבטחה לזכות ולהיות עם הרבי גם בשנה הבאה. שלא כתמיד, הרבי לא הגיב. רק לאחר שהפציר וביקש שנית, עשה הרבי בידו הק' סימן כמסכים.
 
לשנה הבאה, שלהי תשד"מ, אכן זכה ר' חיים שמריהו להגיע שוב לרבי, ולשהות בצילא דמהימנותא בחודש החגים.
 
כמידי שנה, גם בשנה זו קנה את החזקה לפתוח את ארון הקודש בתפילת 'כל נדרי' של יום כיפור. הוא היה משלם טבין ותקילין על הזכות הזאת, לא לפני שהיה מבקש מהרבי הבטחה כי גם בשנה הבאה יזכה להיות עמו בחודש החגים.
 
בשעה רוויית הוד, עמדו אלפי המתפללים בתפילת 'כל נדרי'. כולם עטופי קיטל צחור. בחלל שררה מתיחות של יום הכיפורים. אימת יום הדין. ר' שמריהו עמד הכן סמוך לארון הקודש, כדי להוציא את ספר התורה על מנת לתיתו לרבי - כשלפתע תקפו לבו והתמוטט!
 
רופאים שהיו בבית המדרש, הוזעקו במהירות, ואלו ניסו לעסות את לבו במשך זמן רב. החזן עצר מתפילתו, והרבי עמד כל העת שעון על הסטנדר, ועקב בעיניו הק' אחר הרופאים. הוא הורה שלא לוותר, ולעשות עוד ועוד ניסיונות הצלה. פעולות ההחייאה נמשכו כארבעים דקות - אך נגזרה גזירת שמיים, והוא בן כמעט גבורות.
 
כיוון שהיה זה יום 'שבת שבתון', והטלטול בשכונת '[[קראון הייטס]]' אסור, הביאוהו אל חדר הכולל דרך חצר 770, שם שהה עד מוצאי היום הקדוש.
 
לפני שהוציאוהו מבית המדרש, אמר הרבי שימשיכו לעשות עיסוי כל זמן יציאתו החוצה, ובכך למנוע איסור טילטול מת וטומאה מהכהנים ששהו בבית המדרש.
 
==הלוויתו==
 
בהלווייתו שהתקיימה למחרת, 'בשם השם', השתתף גם הרבי מה"מ, שהלך ללוותו עד רחוב קינגסטון. אלפי חסידים ואורחים ששהו במחיצת הרבי, אף הם הגיעו לכבד את זכרו וללוותו בדרכו האחרונה.
 
מקום קבורתו נכרה שני קברים בלבד ממקום האהל. אמנם עוד בחייו קנה חלקת אדמה בהר הזיתים בירושלים, אולם, הייתה זו על פי הוראת הרבי.
 
==ילדיו==
בתו מרת חנה שתחי' אייכנשטיין, בנו הרה"ח נתן ע"ה גוראריה, בתו מרת מרישא שתחי' חסקינד (אשת הרה"ח שלום ע"ה), בתו מרת דבורה שתחי' בוטמן (אשת הרה"ח שלום בער שי')
 
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר הריי"צ|ג]]
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר שליט"א|ג]]

גרסה אחרונה מ־15:22, 1 באוקטובר 2024

הרב חיים שמריהו גוראריה (מימין) לצד בנו ר' נתן גוראריה

הרב חיים שמריהו גוראריה (מכונה שמער'ל) (כ"ט אדר ב' תרס"ה - י' תשרי תשמ"ה) גביר ועסקן חסידי ממייסדי ומנכבדי קהילת חב"ד 'נחלת בנימין' בתל אביב.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד בקרמנצ'וג בכ"ט באדר ב' תרס"ה, לאביו הרב נתן גוראריה ולאמו מרת אסתר.

חונך על ידי טובי המלמדים, כגון ר' ישראל לוין ור' ישראל נח בליניצקי.

התייתם מאביו בגיל 17. בהיותו בן עשרים, הוצע לו שידוך עם נערה מורשה. כששאל על כך את אדמו"ר הריי"צ, אמר לו: "הרי נוסע אתה לריגא, שם יימצא לך שידוך". הוא אכן נסע לריגא, שם הוצע לו שידוך עם מרת חיה שיינא מיכלא לבית שניידר. לקראת נישואיו זכה לקבל מכתב מאדמו"ר הריי"צ, ובו דרכי הכנה לנישואין. החתונה נערכה בדווינסק בראש חודש אדר תרפ"ו, מסדר הקידושין היה הרוגוצ'ובר.

לאחר החתונה קבע את מקום מגוריו בריגא.

כשעבר אדמו"ר הריי"צ לריגא, כיהן ר' שמער'ל כאחד ממזכיריו.

בשנת תרצ"ד נעצר על ידי השלטונות, עקב פעילותו למען היהודים שנותרו ברוסיה, ושוחרר בערבות, אדמו"ר הריי"צ הורה לו לעלות לארץ ישראל. עלה עם משפחתו לארץ ישראל בראש חודש אדר ב' תרצ"ה, התיישב בתל אביב והיה לאחד מראשוני המתפללים בבית הכנסת בנחלת בנימין.

לאחר שהתבסס כלכלית, תמך במשפחות חב"דיות ופעל רבות למען ישיבת אחי תמימים תל אביב והישיבה קטנה בלוד.

בשנת תשכ"ב, נשא בזיווג שני את מרת רבקה, אלמנת הרב נפתלי דוליצקי.

מדי שנה היה נוסע בחודש החגים אל הרבי ב-770.

בכל שנה, בשבת בראשית, היה מקפיד לקנות בסכומים גדולים חלק מ'הכיבודים' אותם היו מוכרים גבאי בית המדרש 770. מידי שנה היה קונה את פתיחת הארון בכל נדרי ובנעילה, וכן את הגבהות ספר התורה - לא לפני שהגבאי ניגש לרבי ומבקש בשמו הבטחה שיזכה לבוא לרבי גם בשנה הבאה.

בכל ביקור שערך אצל הרבי, נכנס ליחידות, והוא היה נותן לרבי 'דמי מעמד' בסכומים נכבדים.

קודם נסיעתו האחרונה לרבי, בחודש אלול תשד"מ, קנה מתנה יקרה - נטלת מים עשוייה כסף טהור. את המתנה שלח לרבי. הגם שהרבי כמעט תמיד לא הסכים לקבל מתנות, אך מתנה זו הרבי קיבל ואף כתב בפתקה כי נתקבל ות"ח, וכי הוא ישתמש בזה.

פטירתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

גם בתשרי תשמ"ד, קנה ר' שמריהו את הכיבודים הקבועים בפתיחת הארון בכל נדרי ובנעילה. כבכל שנה, ניגש הגבאי ר' יהושע פינסון לרבי וביקש בשמו הבטחה לזכות ולהיות עם הרבי גם בשנה הבאה. אך הרבי לא הגיב. רק לאחר שהפציר וביקש שנית, עשה הרבי בידו הק' סימן כמסכים.

בשנת תשמ"ה, כמידי שנה, קנה את החזקה לפתוח את ארון הקודש בתפילת 'כל נדרי' של יום כיפור.

כשפתח את הארון, אל מול ספרי התורה, לקה בליבו והתמוטט, התפילה נעצרה, הרבי עקב בעיניו אחרי הרופאים שעיסו את ליבו של ר' שמער'ל, לאחר ארבעים דקות, נקבעה פטירתו של ר' שמער'ל. הרבי הורה להמשיך לעסות את ליבו, תוך כדי שהגופה נסחבה דרך החצר אל חצר הכולל, על מנת להימנע מטלטול מת, ומטומאת מת לכהנים שנכחו במקום.

למחרת יום כיפור, בי"א בתשרי נערכה הלוויתו, בה הרבי השתתף עד רחוב קינגסטון, הוא נקבר שני קברים על יד אוהל אדמו"ר הריי"צ, בהוראת הרבי, למרות שבחייו קנה חלקה בהר הזיתים.

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • איש חס(י)ד היה - תשורה המתעדת את קורות חייו, מאת הסופר החסידי מנחם זיגלבוים.

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]