לשכת ליובאוויטש האירופאית: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
אין תקציר עריכה
 
(3 גרסאות ביניים של 2 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
'''"לשכת ליובאוויטש האירופאית"''' הינה ההמשך של [[לשכת עזרה לפליטים וסידורם]]. בשנת [[תש"ו]] נפרצו כמה פרצות במסך הברזל, כאשר [[יציאת רוסיה תש"ו|ניתנה הרשות]] לאזרחי [[פולין]] שברחו לרוסיה לחזור למדינת מולדתם, נוצרה במילא אפשריות גם לאזרחי רוסיה, להצטייד בתעודות מזוייפות בתור אזרחים פולניים ולצאת את רוסיה, את אפשרות זו ניצלו חסידי חב"ד, וכך יצאו את רוסיה, כחמש מאות מאנ"ש.
'''"לשכת ליובאוויטש האירופאית"''' הינה המשך של [[לשכת עזרה לפליטים וסידורם]]. ובתחילה פעלה למען חסידי חב"ד אשר הגיעו למערב אירופה ב[[יציאה מרוסיה]], ובשנים הבאות הלשכה פעלה בצרפת, צפון אפריקה ומדינות נוספות להפצת היהדות והחסידות ולהטות כתף לשלוחי הרבי. כיום הלשכה מנוהלת בפריז על ידי הרב [[ראובן מטוסוב]] והרב [[יוסף יצחק גורודצקי]].


תחנתם הראשונה מעבר לגבול הייתה - קראקא, ומשם המשיכו את דרכם לעיר לאדז' - לבוב, העיר הסמוכה לגבול רוסיה ופולין, שם הסתדרו רבים מאנ"ש, ומשם נסעו לפולין.
==היציאה מרוסיה==
בשנת [[תש"ו]] נפרצו כמה פרצות במסך הברזל, כאשר [[יציאת רוסיה תש"ו|ניתנה הרשות]] לאזרחי [[פולין]] שברחו לרוסיה לחזור למדינת מולדתם, נוצרה אפשרות גם לאזרחי רוסיה, להצטייד בתעודות מזוייפות בתור אזרחים פולניים ולצאת את רוסיה, את אפשרות זו ניצלו חסידי חב"ד, וכך יצאו את רוסיה, כחמש מאות מאנ"ש.


בימות הקיץ התרבו ההפרעות להיהודים החוזרים לפולין - לאחרי המלחמה - והישיבה ליהודים בפולין נהייתה מסוכנת, במיוחד גברה הסכנה לאנ"ש מרוסיה, מחמת היות ממשלת פולין תחת שליטת מדינת רוסיה הסובייטית, לכן השתדלו אנבכל מיני אפשרויות לעזוב את פולין ולהמשיך את דרכם לעבר ארצות החופש בהקדם האפשרי.
תחנתם הראשונה מעבר לגבול הייתה - [[קרקוב]], ומשם המשיכו את דרכם לעיר [[לודז']], שם הסתדרו רבים מאנ"ש.


כ"ק אדמו"ר הריי"צ הורה לאנ"ש אשר שהו בעיר לאדז' לבוא לפאריז, בהמשך לזה שלח אדמו"ר הריי"צ את ר' [[ישראל ג'ייקובסון]] על מנת לעזור בקליטת הפליטים ולדווח בשלומם ל[[אדמו"ר הריי"צ]], ר' [[ישראל ג'ייקובסון]] נשאר שם לכמה חודשים ובערב ר"ה חזר ל[[ניו יורק]].
בימות הקיץ התרבו ההפרעות להיהודים החוזרים לפולין - לאחרי המלחמה - והישיבה ליהודים בפולין נהייתה מסוכנת, במיוחד גברה הסכנה לאנ"ש מרוסיה, בגלל שממשלת פולין תחת שליטת מדינת רוסיה הסובייטית, לכן השתדלו אנ"ש לצאת מפולין ולהמשיך את דרכם לעבר מערב אירופה, בהקדם האפשרי.


על מנת לארגן את עבודת ההצלה, סידור הניירות והעזרה לאנ"ש הפליטים, ייסד אדמו"ר הריי"צ את "[[לשכת עזרה לפליטים וסידורם]]", את הלשכה ייסד בארצות הברית והייתה כפופה לכ"ק אדמו"ר הריי"צ ואחר כך ל{{ה|רבי}}, וסניף ממנה היה בפאריז ועלי' מינה את בא כוחו ר' [[בנימין אליהו גרודצקי]].
כ"ק [[אדמו"ר הריי"צ]] הורה לאנ"ש אשר שהו בעיר [[לודז']] להגיע ל[[פריז]], בהמשך לזה שלח אדמו"ר הריי"צ את ר' [[ישראל ג'ייקובסון]] על מנת לעזור בקליטת הפליטים ולדווח על שלומם ל[[אדמו"ר הריי"צ]], ר' [[ישראל ג'ייקובסון]] נשאר שם לכמה חודשים ובערב [[ראש השנה]] חזר ל[[ניו יורק]].


בנתיים הוחלט להשתדל להעביר את הפליטים מהמחנות לפאריז, הראשונים היו הפליטים במחנות אוסטריה, וכך הצליחו להעביר כ-500 פליטים מאנ"ש לפאריז במשך חודשי הקיץ ב-15 קבוצות.
==לשכת עזרה לפליטים==
על מנת לארגן את עבודת היציאה מפולין למערב, סידור הניירות והעזרה לאנ"ש הפליטים, ייסד אדמו"ר הריי"צ את "[[לשכת עזרה לפליטים וסידורם]]", את הלשכה ייסד ב[[ארצות הברית]] והייתה כפופה לכ"ק אדמו"ר הריי"צ ואחר כך ל{{ה|רבי}}, וסניף ממנה היה בפאריז ועליה מינה את בא כוחו ר' [[בנימין אליהו גרודצקי]].


בהמשך השנים ניהלה הלשכה משלוח שלוחים לארצות אפריקא בכדי לחזק מצב היהדות באותן מדינות, לבנות בתי ספר, ישיבות, [[חיידר|חדרים]] וכו'.
חסיד חב"ד רבים הגיעו למחנות העקורים בגרמניה ובאוסטריה ורובם למחנה פוקינג.
בתקופה מאוחרת יותר, הוחלט להשתדל להעביר את הפליטים מהמחנות לפריז, הראשונים היו הפליטים במחנות אוסטריה, וכך הצליחו להעביר כ-500 פליטים מאנ"ש לפאריז במשך חודשי הקיץ ב-15 קבוצות.


בשנים הבאות ניהלה הלשכה משלוח שלוחים למדינות מרוקו ותוניס, בכדי לחזק מצב היהדות באותן מדינות, לבנות בתי ספר, ישיבות, [[חיידר|חדרים]] וכו'.
==הנהלת הלשכה==
בתחילה עמד בראש הלשכה הרב [[שמואל זלמנוב]] ובהמשך עמד בראשה הרב [[בנימין אליהו גרודצקי]] עד פטירתו.  
בתחילה עמד בראש הלשכה הרב [[שמואל זלמנוב]] ובהמשך עמד בראשה הרב [[בנימין אליהו גרודצקי]] עד פטירתו.  


מזכיר הלשכה היה הרב [[רפאל וילשנסקי]], עד לפטירתו בשנת [[תשע"ו]].
מזכיר הלשכה היה הרב [[רפאל וילשנסקי]], עד לפטירתו בשנת [[תשע"ו]].


לאחרי פטירתו של הרב בנימין ממשיך הרב [[יוסף יצחק גורודצקי]] לנהל את הלשכה ביד רמה.
==הלשכה בניהול הרב ראובן מטוסוב==
 
הרב [[ראובן מטוסוב]] מכהן כשליח בלשכה: בשנת [[תשמ"ב]] התחתן עם רעייתו מרת ציפורה בתו של הרב הרב [[דניאל אליהו זקס]] מ[[כפר חב"ד]]. לפני חתונתו פנה הרבי לרב [[בנימין אליהו גורודצקי]] ואמר לו שבנו של השליח ר' שלמה מטוסוב ממרוקו עומד להתחתן, והיות שהוא בעל מרץ וחיות - ראוי שיעבוד ב[[לשכת ליובאוויטש האירופאית]]. מספר חודשים לאחר חתונתו יצא הרב מטוסוב לשליחות ב[[צרפת]] והחל לעבוד בלשכה. באותן שנים הרב גורודצקי כבר גר בארה"ב ובשנים הבאות גם הרב וילישנסקי עבר  לארה"ב, וניהול הלשכה בפועל בצרפת, עבר לידי הרב ראובן מטוסוב, הממשיך לנהל את הלשכה כל השנים.
 
==הלשכה בניהול היורשים==
לאחרי פטירת הרב בנימין גורודצקי, בתור מנהל הלשכה שימש בנו הרב [[שלום דובער גורודצקי]]. וכיום הנכד הרב [[יוסף יצחק גורודצקי]] מנהל את הלשכה ביד רמה.


בתור מנהל הלשכה שימש הרב [[שלום דובער גורודצקי]].


==קישורים חיצונים==
==קישורים חיצונים==
* [http://www.shturem.net/index.php?section=artdays&id=220&lang=hebrew יסוד ה'לשכה האירופאית' מאת שמואל לובצקי]
*אתר לשכה ליובאוויטש פרצת (אתר)
* [http://www.shturem.net/index.php?section=artdays&id=220&lang=hebrew יסוד ה'לשכה האירופאית' מאת שמואל לובצקי]{{קישור שבור}}


[[קטגוריה:מוסדות וארגונים בעולם]]
[[קטגוריה:מוסדות וארגונים בעולם]]
[[קטגוריה:מוסדות שהקים הרבי הריי"צ]]
[[קטגוריה:מוסדות שהקים הרבי הריי"צ]]

גרסה אחרונה מ־10:00, 29 בפברואר 2024

"לשכת ליובאוויטש האירופאית" הינה המשך של לשכת עזרה לפליטים וסידורם. ובתחילה פעלה למען חסידי חב"ד אשר הגיעו למערב אירופה ביציאה מרוסיה, ובשנים הבאות הלשכה פעלה בצרפת, צפון אפריקה ומדינות נוספות להפצת היהדות והחסידות ולהטות כתף לשלוחי הרבי. כיום הלשכה מנוהלת בפריז על ידי הרב ראובן מטוסוב והרב יוסף יצחק גורודצקי.

היציאה מרוסיה[עריכה | עריכת קוד מקור]

בשנת תש"ו נפרצו כמה פרצות במסך הברזל, כאשר ניתנה הרשות לאזרחי פולין שברחו לרוסיה לחזור למדינת מולדתם, נוצרה אפשרות גם לאזרחי רוסיה, להצטייד בתעודות מזוייפות בתור אזרחים פולניים ולצאת את רוסיה, את אפשרות זו ניצלו חסידי חב"ד, וכך יצאו את רוסיה, כחמש מאות מאנ"ש.

תחנתם הראשונה מעבר לגבול הייתה - קרקוב, ומשם המשיכו את דרכם לעיר לודז', שם הסתדרו רבים מאנ"ש.

בימות הקיץ התרבו ההפרעות להיהודים החוזרים לפולין - לאחרי המלחמה - והישיבה ליהודים בפולין נהייתה מסוכנת, במיוחד גברה הסכנה לאנ"ש מרוסיה, בגלל שממשלת פולין תחת שליטת מדינת רוסיה הסובייטית, לכן השתדלו אנ"ש לצאת מפולין ולהמשיך את דרכם לעבר מערב אירופה, בהקדם האפשרי.

כ"ק אדמו"ר הריי"צ הורה לאנ"ש אשר שהו בעיר לודז' להגיע לפריז, בהמשך לזה שלח אדמו"ר הריי"צ את ר' ישראל ג'ייקובסון על מנת לעזור בקליטת הפליטים ולדווח על שלומם לאדמו"ר הריי"צ, ר' ישראל ג'ייקובסון נשאר שם לכמה חודשים ובערב ראש השנה חזר לניו יורק.

לשכת עזרה לפליטים[עריכה | עריכת קוד מקור]

על מנת לארגן את עבודת היציאה מפולין למערב, סידור הניירות והעזרה לאנ"ש הפליטים, ייסד אדמו"ר הריי"צ את "לשכת עזרה לפליטים וסידורם", את הלשכה ייסד בארצות הברית והייתה כפופה לכ"ק אדמו"ר הריי"צ ואחר כך לרבי, וסניף ממנה היה בפאריז ועליה מינה את בא כוחו ר' בנימין אליהו גרודצקי.

חסיד חב"ד רבים הגיעו למחנות העקורים בגרמניה ובאוסטריה ורובם למחנה פוקינג. בתקופה מאוחרת יותר, הוחלט להשתדל להעביר את הפליטים מהמחנות לפריז, הראשונים היו הפליטים במחנות אוסטריה, וכך הצליחו להעביר כ-500 פליטים מאנ"ש לפאריז במשך חודשי הקיץ ב-15 קבוצות.

בשנים הבאות ניהלה הלשכה משלוח שלוחים למדינות מרוקו ותוניס, בכדי לחזק מצב היהדות באותן מדינות, לבנות בתי ספר, ישיבות, חדרים וכו'.

הנהלת הלשכה[עריכה | עריכת קוד מקור]

בתחילה עמד בראש הלשכה הרב שמואל זלמנוב ובהמשך עמד בראשה הרב בנימין אליהו גרודצקי עד פטירתו.

מזכיר הלשכה היה הרב רפאל וילשנסקי, עד לפטירתו בשנת תשע"ו.

הלשכה בניהול הרב ראובן מטוסוב[עריכה | עריכת קוד מקור]

הרב ראובן מטוסוב מכהן כשליח בלשכה: בשנת תשמ"ב התחתן עם רעייתו מרת ציפורה בתו של הרב הרב דניאל אליהו זקס מכפר חב"ד. לפני חתונתו פנה הרבי לרב בנימין אליהו גורודצקי ואמר לו שבנו של השליח ר' שלמה מטוסוב ממרוקו עומד להתחתן, והיות שהוא בעל מרץ וחיות - ראוי שיעבוד בלשכת ליובאוויטש האירופאית. מספר חודשים לאחר חתונתו יצא הרב מטוסוב לשליחות בצרפת והחל לעבוד בלשכה. באותן שנים הרב גורודצקי כבר גר בארה"ב ובשנים הבאות גם הרב וילישנסקי עבר לארה"ב, וניהול הלשכה בפועל בצרפת, עבר לידי הרב ראובן מטוסוב, הממשיך לנהל את הלשכה כל השנים.

הלשכה בניהול היורשים[עריכה | עריכת קוד מקור]

לאחרי פטירת הרב בנימין גורודצקי, בתור מנהל הלשכה שימש בנו הרב שלום דובער גורודצקי. וכיום הנכד הרב יוסף יצחק גורודצקי מנהל את הלשכה ביד רמה.


קישורים חיצונים[עריכה | עריכת קוד מקור]