אלגמיינר ז'ורנאל: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (החלפת טקסט – " " ב־" ")
 
(28 גרסאות ביניים של 13 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:אלגמיינר ז'ורנאל.JPG|שמאל|ממוזער|250px|העיתון אלגמיינר ז'ורנאל]]
[[קובץ:אלגמיינר ז'ורנאל.JPG|שמאל|ממוזער|העיתון אלגמיינר ז'ורנאל]]
[[קובץ:5747-08-25 (2).jpg|ממוזער|שמאל|[[הרבי]] מחזיק שקית שבתוכה העיתון אלגמיינר ז'ורנאל, מתוך האתר [[רבי דרייב]]]]
[[קובץ:5747-08-25 (2).jpg|ממוזער|שמאל|[[הרבי]] מחזיק שקית שבתוכה העיתון אלגמיינר ז'ורנאל, מתוך האתר [[רבי דרייב]]]]
'''אלגמיינר ז'ורנאל''' [=העיתון של כולם] הינו עיתון בשפה האידית היוצא לאור ב[[ארצות הברית]] משנת [[תשל"ב]] כעיתון לכלל הציבור היהודי, בברכתו ובעידודו של [[הרבי]].
'''אלגמיינר ז'ורנאל''' (העיתון של כולם) הינו שבועון בשפת ה[[אידיש]] היוצא לאור ב[[ארצות הברית]] משנת [[תשל"ב]] כעיתון לכלל הציבור היהודי, בברכתו ובעידודו של [[הרבי]].
 
==רקע==
==רקע==
בשנת [[תשל"ב]], כאשר ה"[[טאג מארגן זשורנאל]]", עלון [[יהודי]] בשפת היידיש היחדי ברחבי ארצות הברית בימים דאז, נסגר לפתע בעקבות קריסה וגל עזיבה של מנויים, ר' [[מענדל שם טוב]], התנדב לפתוח עיתון יהודי חדש, עיתון שישרת את האינטרסים של כלל ישראל ובעיקר תורת ישראל. היוזמה לפתוח עלון חדש הגיע בעקבות התבטאותו של [[הרבי]] ביחידות לר' זלמן גוראיה אחרי סיגרת העלון 'דער טאג מארגען', שהגיע הזמן שלליובאוויטש יהיה עיתון עצמאי. הוא גייס שותפים ועסקנים, ביניהם שותפו במשך שנים ארוכות, ר' נחום זעלדיס, ר' [[לייבל מוצ'קין]], ור' [[מיכאל טייטלבוים]], שבתמיכה הפיננסית שלהם ה"אלגעמיינער זשורנאל" נוסד. כעורך נתמנה הרב [[גרשון ג'יקובסון]]. ייחיודתיו של העלון החדש הייתה שהכיל סופרים רבים מכל קצווי הקשת, בינהם הרב יהושע דובראבסקי, הרב הליטאי דב הולנדר , שהיה בקשר מיוחד עם הרבי שליט"א, מר [[אלי ויזל]] והסופר השמאלני מר נתן ילין - מור. היו פעמים בהם תקפו חסידים את מערכת העלון, אך הרבי תמך במערכת , והעיר שעניינו של עיתון דתי הוא לפעול שאנשים המכלים את זמנם וקוראים עיתון ייחשפו ליהדות ולחסידות ויתעוררו לקיום המצוות ויראת שמים (ובכדי שיחשפו לעלון הוא צריך להיות מונגש אליהם בצורה הנכונה).
בשנת [[תשל"ב]], כאשר ה"[[טאג מארגן זשורנאל]]", עיתון [[יהודי]] בשפת היידיש, היומון היהודי-אורתודוקסי היחידי ברחבי [[ארצות הברית]] באותם ימים - נסגר בעקבות קריסה וגל עזיבה של מנויים, יזם [[הרבי]] פתיחת עיתון במטרה להציב גבולות אורתודוקסיים בפני ההתרחבות הרפורמית. ביחידות לר' [[זלמן גוראריה]] אחרי סגירת העיתון 'דער טאג מארגען', אמר לו הרבי שהגיע הזמן שלליובאוויטש יהיה עיתון עצמאי. ר' זלמן גייס שותפים ועסקנים, ביניהם שותפו במשך שנים ארוכות, ר' נחום זעלדיס, ר' [[לייבל מוצ'קין]], ור' [[מיכאל טייטלבוים]], שבתמיכתם מיסדו את העיתון. כעורך התמנה הרב [[גרשון בער ג'ייקובסון]] ששימש קודם לכן כעורך העיתון "טאג מארגן זשורנאל" שנסגר. ייחודיותו של העיתון החדש הייתה שהכיל סופרים רבים מכל קצווי הקשת, בינהם הרב [[יהושע דוברבסקי]], הרב הליטאי ר' [[דוב הולנדר]], שהיה בקשר מיוחד עם הרבי, מר [[אלי ויזל]] והסופר השמאלני מר [[נתן ילין מור]]. היו פעמים בהם תקפו חסידים את מערכת העיתון עקב דברים שנכתבו בו הנוגדים את שיטת חב"ד וטענו שהעיתון אינו מספיק חרדי, אך הרבי תמך בו והעיר שעניינו של עיתון דתי הוא לפעול שאנשים המכלים את זמנם וקוראים עיתונים ייחשפו ליהדות ולחסידות ויתעוררו לקיום המצוות ויראת שמים{{הערה|ראו בראיון של מרת צביה ג'ייקובסון .The Rebbe’s Advice on Opening a Yiddish Newspaper
- Tzivia Jacobson. באתר Chabad org}}.


ביום שישי, יו"ד אדר תשל"ב, הופיע הגיליון הראשון של "אלגעמיינער זשורנאל". העלון זכה לייחס מכובד ומיוחד ונדיר מאוד מ[[הרבי מליובאוויטש]] , ואף בעקבות מאמר שלהם הרבי אמר ע"כ שיחה. העלון שימש גם כבמה למבצעים והוראות של הרבי, כך למשל כאשר הרבי הורה שאין לפחד בימי מלחמת יום הכיפורים, הערוך ר' גרשון ג'יקובסון, פרסם בעלון מאמר קול קורא של הרבי שלא לפחד. כמו כן בימי חנוכה, כאשר הרבי הכריז על מבצע חנוכה וחילק דמי חנוכה לכל משתתף, הגיע ר' [[גרשון ג'יקובסון]] לקבל, וכששאלו הרבי במה מתבטאת השתתפותו במבצע, הוא ענה לרבי שהיום כתב בעיתון עידוד למבצע חנוכה. הרבי שאלו מה יעשה מחר ור' גרשון ענה לו, שמחר הוא ידפיס את העיתון... הרבי חייך ונתן לט דמי חנוכה. אחד הקירובים הנדירים שקיבלו מערכת העלון מהרבי היה בליל שמחת תורה כאשר הרבי לא אחת קנה פסוק וכיבד את המערכת והעומד בראשה.  
ב[[י' אדר]] [[תשל"ב]], הופיע הגיליון הראשון שזכה ליחס מיוחד מ[[הרבי]], שאף אמר שיחה בעקבות אחד המאמרים. העלון שימש גם כבמה ל[[מבצעים]] והוראות של הרבי, כך למשל כאשר הרבי הורה שאין לפחד בימי [[מלחמת יום הכיפורים]], העורך ר' גרשון ג'ייקובסון, פרסם בעיתון מאמר קול קורא של הרבי שלא לפחד. כמו כן בימי חנוכה, כאשר הרבי הכריז על מבצע חנוכה וחילק דמי חנוכה לכל משתתף, הגיע ר' גרשון ג'ייקובסון לקבל, וכששאלו הרבי במה מתבטאת השתתפותו במבצע, הוא ענה לרבי שהיום כתב בעיתון עידוד למבצע חנוכה. הרבי שאלו מה יעשה מחר ור' גרשון ענה לו, שמחר הוא ידפיס את העיתון... הרבי חייך ונתן לו [[דמי חנוכה]]. אחד הקירובים הנדירים שקיבלה המערכת מהרבי היה בליל [[שמחת תורה]] [[תשל"ז]], כאשר הרבי כיבד את המערכת באמירת פסוק '[[אתה הראת]]'{{הערה|הרב ג'ייקובסון לא נכח אז והרבי הורה שהרב בלאו ימלא את מקומו כנציג המערכת.}}.  


כמו כן בשנת תשכ"ז, כאשר הרבי הורה לראשונה על [[מבצע תפילין]] העיתון נטל חלק נכבד בהפצת המבצע. לעיתים קרובות היה מפרסם העיתון עידודים של הרבי בנוגע למבצע ודיווחים שונים על התקדמות המבצע. כל מבצע חדש שהיה נפתח ע"י הרבי העיתון היה מפרסם אותו בהתלהבות ושימש כבמה מכובדת ל[[מבצעי הרבי]].
גם בשנת [[תשכ"ז]], כאשר הרבי הורה לראשונה על [[מבצע תפילין]] העיתון נטל חלק נכבד בהפצת המבצע. לעיתים קרובות היה מפרסם העיתון עידודים של הרבי בנוגע למבצע ודיווחים שונים על התקדמות המבצע. העיתון היה מפרסם בהתלהבות כל מבצע חדש שנקבע על ידי הרבי ושימש כבמה מכובדת ל[[מבצעי הרבי]].


==כיום==
משנת [[תשל"ו]], כאשר יצאו [[שיחה|שיחות]] [[מוגה]]ות של [[הרבי]] בשפה האידית הם פורסמו ב'אלגמיינר' על ידי הרב [[מנחם מאיר בלאו]] שקיבל על כך את אישורו של הרבי.
כיום, אלגמיינר ז'ורנאל הינו העיתון הגדול ביותר בשפה האידית.
 
כבכל עיתון, גם בעיתון אלגמיינר ז'ורנאל פורסמו קריקטורות, חלקן היו בנושאים העומדים על הפרק בחב"ד{{הערה|אחת הקריקטורות היו (הופיעה בעלון של [[ניסן]] [[תשנ"ג]]) שנראה ציור של [[משה רבינו]] רוצה לגאול את בני ישראל ממצרים והערב רב טוען לעומתו שאין גלות וכדו'. למטה מופיעה דוגמה שונה בה מופיעה דמות הרבי אומרת שהגיע זמן גאולתכם, אך אנשים שונים טוענים "שנושא המשיח מזיק להם", "מי צריך את המשיח" וכו'...}}.


כאשר יצאו [[שיחה|שיחות]] [[מוגה]]ות של [[הרבי]] בשפה האידית פורסמו תחילה ב'אלגמיינר'.
החל משנת [[תשמ"ז]] נעשה סדר ש[[הרבי]] הוציא שבוע אחד [[שיחה]] [[מוגה]] בשפה האידית על מנת לפרסמו בעיתון אלגמיינר ז'ורנאל ושבוע לאחריו הוציא [[שיחה]] [[מוגה]] ב[[לשון הקודש]] על מנת לפרסמו בעיתון הישראלי [[שבועון כפר חב"ד|כפר חב"ד]].


בשנים האחרונות [החל מסוף תשמ"ז] נעשה סדר ש[[הרבי]] היה מוציא שבוע אחד [[שיחה]] [[מוגה]] בשפה האידית על מנת לפרסמו בעיתון אלגמיינר ז'ורנאל ושבוע לאחריו לסירוגין היה הרבי מוציא [[שיחה]] [[מוגה]] ב[[לשון הקודש]] על מנת לפרסמו בעיתון הישראלי [[כפר חב"ד]].
==כיום==
כיום, אלגמיינר ז'ורנאל הינו העיתון הנפוץ ביותר בעולם בשפה האידית{{הערה|ויקיפדיה.}}


מערכת העיתון פועלת ממספר משרדים, וביניהם חדר ב[[788 איסטרן פארקווי|בניין המשרדים הצמוד ל-770]].
מערכת העיתון פועלת ממספר משרדים, וביניהם חדר ב[[788 איסטרן פארקווי|בניין המשרדים הצמוד ל-770]].
עיקר מאמצי העיתון ועריכתו העיקרית היא בהו"ל בשפה האנגלית.


==צוות העיתון==
==צוות העיתון==


*מקים ומייסד העיתון - ר' [[גרשון בער ג'יקובסון]].
*מקים ומייסד העיתון - ר' [[גרשון בער ג'ייקובסון]].
*יו"ר המועצה המייעצת - ד"ר [[אלי ויזל]].
*יו"ר המועצה המייעצת - ד"ר [[אלי ויזל]].
*מנהל - ר' [[סימון ג'יקובסון]].
*מנהל - ר' [[סימון ג'יקובסון]].
*עורך (בעבר) - ר' [[יוסף יצחק ג'ייקובסון]].
*עורך - ר' [[יוסף יצחק ג'ייקובסון]].


;כתבים שעבדו בעיתון במשך השנים:
;כתבים שעבדו בעיתון במשך השנים:
שורה 35: שורה 41:
==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
* [algemeiner.com/epaper/ האתר של העיתון אלגמיינר ז'ורנאל]
* [algemeiner.com/epaper/ האתר של העיתון אלגמיינר ז'ורנאל]
* [[ועד חיילי בית דוד]] [https://drive.google.com/file/d/1r019Znz_8mVvQiksP-0QnmGyfCS8GQuZ/view?usp=drivesdk קובץ זמן שמחתנו תשפ"א]
* [[ועד חיילי בית דוד]], [https://drive.google.com/file/d/1r019Znz_8mVvQiksP-0QnmGyfCS8GQuZ/view?usp=drivesdk קובץ זמן שמחתנו תשפ"א עמ' 18]
*'''[https://jemcentral.org/wp-content/uploads/2024/09/486.-Haazinu-5784.pdf סיפורו של דער אלגמיינער זשורנאל]''' {{PDF}} ראיון וידאו של צביה שניאורסון משוכתב בגליון 'הסיפור שלי' של חברת המדיה החב"דית [[jem]] ערב ראש השנה, כ"ט אלול תשפ"ד, גליון מס' 486
* ערוץ 7, [http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=75704 ה"אלגמיינער" חוגג 40 שנה] {{וידאו}} {{אינפו}}
* ערוץ 7, [http://old2.ih.chabad.info/#!g=1&url=article&id=75704 ה"אלגמיינער" חוגג 40 שנה] {{וידאו}} {{אינפו}}
{{הערות שוליים}}
[[קטגוריה:גליונות ועלונים]]
[[קטגוריה:גליונות ועלונים]]

גרסה אחרונה מ־00:36, 30 בדצמבר 2024

העיתון אלגמיינר ז'ורנאל
הרבי מחזיק שקית שבתוכה העיתון אלגמיינר ז'ורנאל, מתוך האתר רבי דרייב

אלגמיינר ז'ורנאל (העיתון של כולם) הינו שבועון בשפת האידיש היוצא לאור בארצות הברית משנת תשל"ב כעיתון לכלל הציבור היהודי, בברכתו ובעידודו של הרבי.

רקע[עריכה | עריכת קוד מקור]

בשנת תשל"ב, כאשר ה"טאג מארגן זשורנאל", עיתון יהודי בשפת היידיש, היומון היהודי-אורתודוקסי היחידי ברחבי ארצות הברית באותם ימים - נסגר בעקבות קריסה וגל עזיבה של מנויים, יזם הרבי פתיחת עיתון במטרה להציב גבולות אורתודוקסיים בפני ההתרחבות הרפורמית. ביחידות לר' זלמן גוראריה אחרי סגירת העיתון 'דער טאג מארגען', אמר לו הרבי שהגיע הזמן שלליובאוויטש יהיה עיתון עצמאי. ר' זלמן גייס שותפים ועסקנים, ביניהם שותפו במשך שנים ארוכות, ר' נחום זעלדיס, ר' לייבל מוצ'קין, ור' מיכאל טייטלבוים, שבתמיכתם מיסדו את העיתון. כעורך התמנה הרב גרשון בער ג'ייקובסון ששימש קודם לכן כעורך העיתון "טאג מארגן זשורנאל" שנסגר. ייחודיותו של העיתון החדש הייתה שהכיל סופרים רבים מכל קצווי הקשת, בינהם הרב יהושע דוברבסקי, הרב הליטאי ר' דוב הולנדר, שהיה בקשר מיוחד עם הרבי, מר אלי ויזל והסופר השמאלני מר נתן ילין מור. היו פעמים בהם תקפו חסידים את מערכת העיתון עקב דברים שנכתבו בו הנוגדים את שיטת חב"ד וטענו שהעיתון אינו מספיק חרדי, אך הרבי תמך בו והעיר שעניינו של עיתון דתי הוא לפעול שאנשים המכלים את זמנם וקוראים עיתונים ייחשפו ליהדות ולחסידות ויתעוררו לקיום המצוות ויראת שמים[1].

בי' אדר תשל"ב, הופיע הגיליון הראשון שזכה ליחס מיוחד מהרבי, שאף אמר שיחה בעקבות אחד המאמרים. העלון שימש גם כבמה למבצעים והוראות של הרבי, כך למשל כאשר הרבי הורה שאין לפחד בימי מלחמת יום הכיפורים, העורך ר' גרשון ג'ייקובסון, פרסם בעיתון מאמר קול קורא של הרבי שלא לפחד. כמו כן בימי חנוכה, כאשר הרבי הכריז על מבצע חנוכה וחילק דמי חנוכה לכל משתתף, הגיע ר' גרשון ג'ייקובסון לקבל, וכששאלו הרבי במה מתבטאת השתתפותו במבצע, הוא ענה לרבי שהיום כתב בעיתון עידוד למבצע חנוכה. הרבי שאלו מה יעשה מחר ור' גרשון ענה לו, שמחר הוא ידפיס את העיתון... הרבי חייך ונתן לו דמי חנוכה. אחד הקירובים הנדירים שקיבלה המערכת מהרבי היה בליל שמחת תורה תשל"ז, כאשר הרבי כיבד את המערכת באמירת פסוק 'אתה הראת'[2].

גם בשנת תשכ"ז, כאשר הרבי הורה לראשונה על מבצע תפילין העיתון נטל חלק נכבד בהפצת המבצע. לעיתים קרובות היה מפרסם העיתון עידודים של הרבי בנוגע למבצע ודיווחים שונים על התקדמות המבצע. העיתון היה מפרסם בהתלהבות כל מבצע חדש שנקבע על ידי הרבי ושימש כבמה מכובדת למבצעי הרבי.

משנת תשל"ו, כאשר יצאו שיחות מוגהות של הרבי בשפה האידית הם פורסמו ב'אלגמיינר' על ידי הרב מנחם מאיר בלאו שקיבל על כך את אישורו של הרבי.

כבכל עיתון, גם בעיתון אלגמיינר ז'ורנאל פורסמו קריקטורות, חלקן היו בנושאים העומדים על הפרק בחב"ד[3].

החל משנת תשמ"ז נעשה סדר שהרבי הוציא שבוע אחד שיחה מוגה בשפה האידית על מנת לפרסמו בעיתון אלגמיינר ז'ורנאל ושבוע לאחריו הוציא שיחה מוגה בלשון הקודש על מנת לפרסמו בעיתון הישראלי כפר חב"ד.

כיום[עריכה | עריכת קוד מקור]

כיום, אלגמיינר ז'ורנאל הינו העיתון הנפוץ ביותר בעולם בשפה האידית[4]

מערכת העיתון פועלת ממספר משרדים, וביניהם חדר בבניין המשרדים הצמוד ל-770.

עיקר מאמצי העיתון ועריכתו העיקרית היא בהו"ל בשפה האנגלית.

צוות העיתון[עריכה | עריכת קוד מקור]

כתבים שעבדו בעיתון במשך השנים

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. ראו בראיון של מרת צביה ג'ייקובסון .The Rebbe’s Advice on Opening a Yiddish Newspaper - Tzivia Jacobson. באתר Chabad org
  2. הרב ג'ייקובסון לא נכח אז והרבי הורה שהרב בלאו ימלא את מקומו כנציג המערכת.
  3. אחת הקריקטורות היו (הופיעה בעלון של ניסן תשנ"ג) שנראה ציור של משה רבינו רוצה לגאול את בני ישראל ממצרים והערב רב טוען לעומתו שאין גלות וכדו'. למטה מופיעה דוגמה שונה בה מופיעה דמות הרבי אומרת שהגיע זמן גאולתכם, אך אנשים שונים טוענים "שנושא המשיח מזיק להם", "מי צריך את המשיח" וכו'...
  4. ויקיפדיה.