אברהם מענדל פרידלנד: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
תגיות: עריכה ממכשיר נייד עריכה דרך האתר הנייד
(48 גרסאות ביניים של 26 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:בומי פרידלנד.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרב פרינלנד (משמאל) [[התוועדות|מתוועד]]]]
[[קובץ:בומי פרידלנד.jpg|שמאל|ממוזער|250px|הרב פרידלנד (משמאל) [[התוועדות|מתוועד]]]]
הרב '''אברהם מענדל פרידלנד''' (מכונה '''בומי פרידלנד''') הוא [[ר"מ]] בישיבת [[תומכי תמימים קרית גת]].
הרב '''אברהם מענדל פרידלנד''' (מכונה '''בומי'''; יליד שנת [[תש"ו]]) הוא [[ר"מ]] בישיבת [[תומכי תמימים קריית גת]].


==תולדות חיים==
==תולדות חיים==
[[קובץ:בומי לג בעומר.jpg|שמאל|ממוזער|250px|ב[[תהלוכת ל"ג בעומר]] ב[[נחלת הר חב"ד]]]]
[[קובץ:בומי לג בעומר.jpg|שמאל|ממוזער|250px|ב[[תהלוכת ל"ג בעומר]] ב[[נחלת הר חב"ד]]]]
נולד ב[[כ"ט טבת]] [[תש"ו]] ב[[ארצות הברית]] וכיום מתגורר ב[[נחלת הר חב"ד]] הוא מכהן כר"מ בשיעור ב' בישיבה גדולה בקרית גת בנוסף הוא מכהן כיו"ר "[[ועד המוסיפין]]" המקומי.
נולד ב[[כ"ט טבת]] [[תש"ו]] למשפחה לא חב"דית ב[[טורונטו  קנדה]], והוריו הכניסו אותו ללמוד בישיבת [[תומכי תמימים]]. התמדתו ושקידתו בלימוד בסדרי הישיבה הייתה לשם דבר. בגיל המיועד רצו הוריו שילך ללמוד באוניברסיטה אך הרבי אמר לאביו כי הוא יגדל להיות פרופסור לתלמוד.


למדנותו וגאונותו הפכו לשם דבר ב[[חסידות חב"ד]] ומחוצה לה. שיעוריו מתאפיינים בבקיאות והבנה מעמיקה ובחיבור סוגיות שונות, הללו מתפרסמים מפעם לפעם בקבצי [[הערות התמימים ואנ"ש]] שיוצאים לאור על ידי תלמידי ה[[תמימים]] בישיבת [[תומכי תמימים קרית גת]] וקבצים נוספים. כן נודע ביחסו החם לתלמידיו ובאהבתו כל אחד מהם בהשקיעו בו כוחות רבים.
אך אביו של הרב פרידלנד לא וויתר, והורה לבנו שכאשר יסיים את הש"ס - ילך ללמוד באוניברסיטה.
הוא ידוע כחסיד שכל מכיריו, חבדניקים ופשוטי עם בשווה, אוהבים אותו אהבת נפש שאין לה אח ורע. וכן ידוע כחסיד בעל מדריגה כחסידים מהדורות הקודמים ולאידך עם ההתקשרות והביטול לרבי של דור השביעי.  


==חיבוריו==
מחמת כיבוד הורים, עד היום לא סיים הרב פרידלנד את הש"ס, בהשאירו קטעים בודדים אותם לא למד - כדי שלא יצטרך ללכת לאוניברסיטה.
אחר פטירת הוריו הוא החל להוציא את חידושיו בקובץ 'בצרור החיים' ולע"ע הוציא כארבעים ושבע קובצים עבי כרס.
 
נישא בברכת הרבי עם בתו של החסיד הרב [[זלמן לייב אסטולין]]. לאחר נישואיהם התיישבו השניים בשכונת [[נחלת הר חב"ד]].
 
כיום מתגורר ב[[נחלת הר חב"ד]]. מכהן כר"מ בשיעור ב' בישיבה גדולה בקריית גת, ובנוסף מכהן כיו"ר "[[ועד המוסיפין]]" המקומי.


בצרור החיים (מ"ז כרכים) מופיעים חידושיו הגאוניים על ה[[ש"ס]] וה[[רמב"ם]]. חידושים אלו הוא כותב תוך כדי הנסיעה הלוך ושוב בכל יום מביתו בקרית מלאכי לעבודתו בישיבה בקרית גת, בהפסקות בין הסדרים, ובכל שניה פנויה. מדי פעם הוא נצפה בבואו בבוקר לישיבה, ערימת ספרים של חידושי הראשונים והאחרונים מכסה מעט את פניו, ולרגע הוא מניח הכל על הספסל בחוץ, מוציא את המחברת וכותב איזה חידוש ש'נפל' לו במוחו בדיוק הרגע. את החידושים כותב אח"כ א' מתלמידיו במחשב, אח"כ הם נשלחים לעורך לשוני ולדפוס. בנוסף הוא עורך את הקובץ התורני תורת נחלת הר חב"ד ומפרסם בו חידושים רבים בנוסף הוא מפרסם פילפולים בהערות התמימים ואנ"ש [[קרית מלך רב]].
למדנותו וגאונותו הפכו לשם דבר ב[[חסידות חב"ד]] ומחוצה לה. שיעוריו מתאפיינים בבקיאות והבנה מעמיקה ובחיבור סוגיות שונות, הללו מתפרסמים מפעם לפעם בקבצי [[הערות התמימים ואנ"ש]] שיוצאים לאור על ידי תלמידי ה[[תמימים]] בישיבת [[תומכי תמימים קריית גת]] וקבצים נוספים. כן נודע ביחסו החם לתלמידיו ובאהבתו כל אחד מהם בהשקיעו בו כוחות רבים.
ידוע כחסיד שכל מכיריו אוהבים אותו אהבת נפש. מצד אחד הוא בעל מדריגה כחסידים מהדורות הקודמים, אך לאידך יש לו את ההתקשרות והביטול של הדור השביעי לרבי.  


==סיום הש"ס==
[[קובץ:בומי פרידלנדר.jpeg|שמאל|ממוזער|250px|הרב בומי פרידלנד מנחה את 'שמחת בית השואבה' ב'נחלה'.]]
הרב פרידלנד נולד למשפחה לא חב"דית ב[[ארצות הברית]], והוריו הכניסו אותו ללמוד בישיבת [[תומכי תמימים]]. התמדתו ושקידתו בלימוד בסדרי הישיבה היתה לשם דבר. בגיל המיועד רצו הוריו שילך ללמוד באוניברסיטה. הוא נכנס ל[[יחידות]] ל[[רבי]], ובין הדברים אמר לו הרבי שרק כאשר יגמור את כל הש"ס - יוכל ללכת וללמוד באוניברסיטה.
===יחס הרבי אליו===
יחסו של הרבי כלפיו היה יוצא דופן, בעודו בחור ב[[770]] לאחר שהמשיך בלימודו עד שעה מאוחרת בלילה חשש שאם ילך לישון במיטה לא יקום לסדר [[חסידות]], הוא נשכב על אחד הספסלים, הניח על עצמו מעיל ונמנם. כשהרבי נכנס בבוקר לסדר חסידות וראה את ר' בומי ישן על הספסל והמעיל שמוט מעליו, הרים הרבי את המעיל וכיסה אותו{{מקור}}.


עד היום לא סיים את הש"ס, בהשאירו קטעים בודדים אותם לא למד - כדי שלא יצטרך ללכת לאוניברסיטה...
==חיבוריו==
אחר פטירת הוריו בשנת [[תשס"ה]] החל הרב בומי לפרסם את חידושיו בקובץ 'בצרור החיים', והוציא לאור קבצים רבים - (כרגע נ"ז כרכים) בשם "בצרור החיים", בהם מופיעים חידושיו על ה[[ש]] וה[[רמב"ם]].
 
בנוסף, הוא עורך את הקובץ התורני 'תורת נחלת הר חב"ד', ומפרסם בו חידושים רבים. בנוסף, הוא מפרסם פלפולים בהערות התמימים ואנ"ש [[קריית מלך רב]].


==פעילות בקהילת נחלת הר חב"ד==
==פעילות בקהילת נחלת הר חב"ד==
{{קובץ|הרב פרידלנד באחד ממוצגיו}}
{{קובץ|הרב פרידלנד באחד ממוצגיו}}
מתוקף תפקידו בועד המוסיפין הוא מארגן בין היתר [[קידוש לבנה]] מרכזי וחגיגות [[שמחת בית השואבה]] לתושבי נחלת הר חב"ד.
מתוקף תפקידו בועד המוסיפין הוא מארגן סדר לימוד כולל ערב, וכן [[התוועדות חסידית|התוועדויות]] בכל [[יומא דפגרא]]. מפורסמות פעולותיו בעריכת [[קידוש לבנה]] מרכזי וחגיגות [[שמחת בית השואבה]] לתושבי נחלת הר חב"ד.


פעילויותיו עם ילדי השכונה כוללים לימוד [[תניא בעל פה]] בימי שישי, קבלת שבת לילדים, אמירת תהילים ופסוקים [[רעווא דרעווין (בשבת)|ברעווא דרעווין]] מידי שבת, סעודת [[מלווה מלכה]] לילדים, ועוד.
פעילויותיו עם ילדי השכונה כוללים לימוד [[תניא בעל פה]] בימי שישי, קבלת שבת לילדים, אמירת תהלים ופסוקים [[רעווא דרעווין (בשבת)|ברעווא דרעווין]] מידי שבת, סעודת [[מלווה מלכה]] לילדים, ועוד.


מידי שנה ב[[תהלוכת ל"ג בעומר]] בנחלת הר חב"ד, נוהג הרב בומי להפתיע במוצג ענק ומיוחד.
מידי שנה בחוה"מ סוכות מארגן בכל לילות החג שמחת בית השואבה גדולה לכלל אנ"ש ותושבי העיר והסביבה.
 
מידי שנה ב[[תהלוכת ל"ג בעומר]] בנחלת הר חב"ד, נוהג הרב בומי להפתיע במוצג ענק ומיוחד {{הערה|ראו בהרחבה ב"כפר חב"ד", גליון 2007, עמ' 32-26.}}.


==משפחתו==
==משפחתו==
*הרב שלום פרידלנד, ר"מ בישיבת [[תומכי תמימים ברינוא]].
*בנו, הרב [[שלום דובער פרידלנד]] - ר"מ בישיבת [[תומכי תמימים ברינוא]]
*בנו שמואל פרידלנד יו"ר ועד המוסיפין רמת-גן
*בנו, ר' [[שמואל פרידלנד]] - יו"ר ועד המוסיפין [[רמת-גן]]
*בנו ישראל פרידלנד כפר חב"ד
*בנו, ר' ישראל פרידלנד - [[כפר חב"ד]]
*חתנו הרב דודי פרקש מונסי.
*חתנו, ר' דודי פרקש - [[מונסי]]
*חתנו, ר' ישראל ליברוב - [[קראון הייטס]]
*חתנו, ר' פנחס וישצקי - [[קרית מלאכי]]
 
==לקריאה נוספת==
*מענדי קורטס, '''הצליח למעלה מן המשוער''', [[שבועון כפר חב"ד]] 1958 עמוד 36
*הרב משה מרינובסקי, '''"התהלוכה היא לא רק פעילות לילדים, אלא עניין ששייך לכל אחד ואחד"''' (ראיון עם הרב פרידלנד), [[עיתון כפר חב"ד]], י"ג אייר תשפ"ג, גליון 2007, עמ' עמ' 32-26.


{{הערות שוליים}}
{{מיון רגיל:פרידלנד, אברהם מענדל}}
{{מיון רגיל:פרידלנד, אברהם מענדל}}
[[קטגוריה:חסידים מתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:נחלת הר חב"ד: אישים]]
[[קטגוריה:אישים בנחלת הר חב"ד]]
[[קטגוריה:צוות ישיבת תומכי תמימים קרית גת]]
[[קטגוריה:צוות תומכי תמימים קריית גת]]
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תש"ו]]

גרסה מ־23:52, 12 בפברואר 2024

הרב פרידלנד (משמאל) מתוועד

הרב אברהם מענדל פרידלנד (מכונה בומי; יליד שנת תש"ו) הוא ר"מ בישיבת תומכי תמימים קריית גת.

תולדות חיים

בתהלוכת ל"ג בעומר בנחלת הר חב"ד

נולד בכ"ט טבת תש"ו למשפחה לא חב"דית בטורונטו קנדה, והוריו הכניסו אותו ללמוד בישיבת תומכי תמימים. התמדתו ושקידתו בלימוד בסדרי הישיבה הייתה לשם דבר. בגיל המיועד רצו הוריו שילך ללמוד באוניברסיטה אך הרבי אמר לאביו כי הוא יגדל להיות פרופסור לתלמוד.

אך אביו של הרב פרידלנד לא וויתר, והורה לבנו שכאשר יסיים את הש"ס - ילך ללמוד באוניברסיטה.

מחמת כיבוד הורים, עד היום לא סיים הרב פרידלנד את הש"ס, בהשאירו קטעים בודדים אותם לא למד - כדי שלא יצטרך ללכת לאוניברסיטה.

נישא בברכת הרבי עם בתו של החסיד הרב זלמן לייב אסטולין. לאחר נישואיהם התיישבו השניים בשכונת נחלת הר חב"ד.

כיום מתגורר בנחלת הר חב"ד. מכהן כר"מ בשיעור ב' בישיבה גדולה בקריית גת, ובנוסף מכהן כיו"ר "ועד המוסיפין" המקומי.

למדנותו וגאונותו הפכו לשם דבר בחסידות חב"ד ומחוצה לה. שיעוריו מתאפיינים בבקיאות והבנה מעמיקה ובחיבור סוגיות שונות, הללו מתפרסמים מפעם לפעם בקבצי הערות התמימים ואנ"ש שיוצאים לאור על ידי תלמידי התמימים בישיבת תומכי תמימים קריית גת וקבצים נוספים. כן נודע ביחסו החם לתלמידיו ובאהבתו כל אחד מהם בהשקיעו בו כוחות רבים. ידוע כחסיד שכל מכיריו אוהבים אותו אהבת נפש. מצד אחד הוא בעל מדריגה כחסידים מהדורות הקודמים, אך לאידך יש לו את ההתקשרות והביטול של הדור השביעי לרבי.

הרב בומי פרידלנד מנחה את 'שמחת בית השואבה' ב'נחלה'.

יחס הרבי אליו

יחסו של הרבי כלפיו היה יוצא דופן, בעודו בחור ב770 לאחר שהמשיך בלימודו עד שעה מאוחרת בלילה חשש שאם ילך לישון במיטה לא יקום לסדר חסידות, הוא נשכב על אחד הספסלים, הניח על עצמו מעיל ונמנם. כשהרבי נכנס בבוקר לסדר חסידות וראה את ר' בומי ישן על הספסל והמעיל שמוט מעליו, הרים הרבי את המעיל וכיסה אותו[דרוש מקור].

חיבוריו

אחר פטירת הוריו בשנת תשס"ה החל הרב בומי לפרסם את חידושיו בקובץ 'בצרור החיים', והוציא לאור קבצים רבים - (כרגע נ"ז כרכים) בשם "בצרור החיים", בהם מופיעים חידושיו על הש"ס והרמב"ם.

בנוסף, הוא עורך את הקובץ התורני 'תורת נחלת הר חב"ד', ומפרסם בו חידושים רבים. בנוסף, הוא מפרסם פלפולים בהערות התמימים ואנ"ש קריית מלך רב.

פעילות בקהילת נחלת הר חב"ד

הרב פרידלנד באחד ממוצגיו

מתוקף תפקידו בועד המוסיפין הוא מארגן סדר לימוד כולל ערב, וכן התוועדויות בכל יומא דפגרא. מפורסמות פעולותיו בעריכת קידוש לבנה מרכזי וחגיגות שמחת בית השואבה לתושבי נחלת הר חב"ד.

פעילויותיו עם ילדי השכונה כוללים לימוד תניא בעל פה בימי שישי, קבלת שבת לילדים, אמירת תהלים ופסוקים ברעווא דרעווין מידי שבת, סעודת מלווה מלכה לילדים, ועוד.

מידי שנה בחוה"מ סוכות מארגן בכל לילות החג שמחת בית השואבה גדולה לכלל אנ"ש ותושבי העיר והסביבה.

מידי שנה בתהלוכת ל"ג בעומר בנחלת הר חב"ד, נוהג הרב בומי להפתיע במוצג ענק ומיוחד [1].

משפחתו

לקריאה נוספת

  • מענדי קורטס, הצליח למעלה מן המשוער, שבועון כפר חב"ד 1958 עמוד 36
  • הרב משה מרינובסקי, "התהלוכה היא לא רק פעילות לילדים, אלא עניין ששייך לכל אחד ואחד" (ראיון עם הרב פרידלנד), עיתון כפר חב"ד, י"ג אייר תשפ"ג, גליון 2007, עמ' עמ' 32-26.

הערות שוליים

  1. ראו בהרחבה ב"כפר חב"ד", גליון 2007, עמ' 32-26.