זאב זלנקו: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
 
(40 גרסאות ביניים של 17 משתמשים אינן מוצגות)
שורה 1: שורה 1:
{{עבודה מתמשכת}}
{{שכתוב|}}
{{לעריכה}}
ר' זאב (וולדמיר) זלנקו, הינו רופא חב"די ממוצא רוסי, במנרו
[[קובץ:זלנקו.jpg|ממוזער|ד"ר זאב (וולדמיר) זלנקו.]]
[[קובץ:זלנקו.jpg|ממוזער|ד"ר זאב (וולדמיר) זלנקו.]]
ד"ר ר' '''זאב (וולדמיר) זלנקו''' ([[תשל"ג]] - ר"ח תמוז [[תשפ"ב]]). היה חסיד חב"ד, שימש כרופא ראשי בעיירה קריית יואל (מונרו) של חסידי סאטמר שבניו יורק.
==תולדות חיים==
==תולדות חיים==
ד"ר זאב זלנקו נולד בשנת תשל"ג ברוסיה הסובייטית, להורים שהיו תוצר של מערכת החינוך הקומוניסטי, וכמעט לא ידעו על יהדותם. שני דורות אחורה, כל המשפחה הייתה שומרת תורה ומצוות, אבל בעקבות המהפכה הקומוניסטית סבו וסבתו עזבו שמירת תורה ומצות. להוריו בקושי היו זכרונות יהודיים. "אבי זכר במעורפל שראה מצות בבית סבו וסבתו, ואילו אמי זכרה את סבה וסבתה מדליקים נרות חנוכה ומקפידים על בשר כשר", הוא מספר.
נולד בשנת [[תשל"ג]] ב[[רוסיה הסובייטית]], להורים שכתוצר של מערכת החינוך הקומוניסטי, כמעט לא ידעו על יהדותם. שני דורות אחורה, כל המשפחה הייתה שומרת תורה ומצוות, אבל בעקבות המהפכה הקומוניסטית סבו וסבתו עזבו שמירת תורה ומצות, ולהוריו בקושי היו זכרונות יהודיים.


למרות שלא התנהגו כיהודים – בעיני הגויים הם נחשבו כיהודים ונמצאו ראויים להערות אנטישמיות… לאמו נאמר שלא לנסות אפילו להגיש מועמדות לאוניברסיטת קייב מכיוון שהיא יהודייה, ורק בלנינגרד הצליחה להתקבל. גם אביו ספג מפעם לפעם קריאות ז'יד, ונאלץ להגן על עצמו מפני תקיפות פיזיות בשל היותו יהודי. "גם אני עצמי, למרות גילי הקטן, הספקתי לספוג הערות אנטישמיות, כאשר המטפלות במעון היו מכנות אותי ז'יד קטן"…
למרות שלא התנהגו כיהודים – בעיני הגויים הם נחשבו כיהודים וסבלו מתופעות אנטישמיות.


בשנת תשל"ז, הצליחה המשפחה לקבל היתרי יציאה מרוסיה, ולאחר תחנת–ביניים באיטליה – המריאו לארצות הברית, שם התיישבו בברוקלין. כעבור כמה חודשים אביו לקח אותו לקראון הייטס, שם ערך לו ברית מילה בבית הכנסת של ארגון FREE הפועל בקרב יוצאי רוסיה. זאב היה מספיק גדול כדי לזכור את הברית, וגם לשאול את אביו מדוע עליו לעבור את הטקס הזה. "אבי הסביר לי שכל יהודי אמור לערוך ברית בגיל שמונה ימים, אך ברוסיה לא איפשרו לנו לקיים את המצווה הזאת, וכעת סוף סוף אנחנו יכולים. ואכן, כאשר נולד לי אח נוסף, אפרים, ערכו לו את הברית בגיל שמונה ימים".
בשנת תשל"ז, הצליחה המשפחה לקבל היתרי יציאה מרוסיה, ולאחר תחנת ביניים באיטליה – היגרו לארצות הברית והתיישבו בברוקלין. כעבור כמה חודשים אביו לקח אותו לקראון הייטס, שם ערך לו ברית מילה בבית הכנסת של ארגון [[FREE]] הפועל בקרב יוצאי רוסיה.


בקולג' למד ללימודי פילוסופיה. ותחבר לשיטות הרואות בבני האדם את התגלמות הרוע. "ראיתי בבני אדם סוג של 'חיות רעות'… הרגשתי בודד ואומלל, והיה ברור לי שמשהו כאן לא בסדר. אבל לא ידעתי מה זה".
כאשר נכנס ללימודים גבוהים בקולג', למד פילוסופיה, ולקראת סיום הלימודים בקולג', לפני התחלת לימודי הרפואה באוניברסיטה, נסע במסגרת [[ארגון הלל]] לטיול בארץ ישראל.  


==ביקור בארץ הקודש==
במהלך השבוע הראשון טייל באתרים רבים, ונהנה מהחשיפה לכל קשת החיים היהודיים בארץ ישראל, ובסיומו של השבוע כאשר התארח בליל שבת אצל משפחה חרדית בעיר העתיקה בירושלים, החלה אצלו התעוררות רוחנית, שהתחזקה בהמשך לאורך הביקור, וכאשר הגיע הטיול לסיומו, החליט שברצונו להישאר בארץ ולהעמיק את הזהות היהודית שלו ונרשם לתוכנית 'ישראלייט' בניהול הרב דוד אהרן בעיר העתיקה בירושלים.
לקראת סיום הלימודים בקולג', ולפני התחלת לימודי הרפואה באוניברסיטה, נסע במסגרת [[ארגון הלל]] טיול בחינם לארץ ישראל.  


במהלך השבוע הראשון טייל באתרים רבים, ונהנה מהחשיפה לכל קשת החיים היהודיים בארץ ישראל.  
במהלך התוכנית למד הרבה על היהדות. בין השאר היו לו שיחות ארוכות עם ד"ר ג'רלד שרדר, יהודי שומר תורה ומצוות ופיזיקאי מפורסם בעולם, על הסתירה לכאורה בין הדת למדע, והוא הוכיח שכאשר מכירים לעומק את היהדות וגם את המדע, הכל נהיה ברור יותר. ה'סתירות' הן תוצאה של בורות, או ביהדות או במדע.


ההבזק הרוחני הראשון התעורר בליל שבת, כאשר התארח אצל משפחה חרדית בעיר העתיקה בירושלים, ידידים של המדריך הרוחני שלנו, הרב משה שור. "יכולתי להרגיש את האושר והנינוחות של בני המשפחה, וזמירות השבת חדרו עמוק לתוך נשמתי. האווירה הכללית הייתה שלווה, וזה נגע בי עמוקות".
כעבור חודש היה חייב לחזור לארה"ב, ללימודי הרפואה באוניברסיטה בבופולו ולפני שחזר נוצר קשר בינו לבין הרב [[נתן גוראריה]], שליח הרבי באוניברסיטה.


הטיול נמשך עוד כמה שבועות, במהלכו ביקרנו באתרים יהודיים בכל רחבי הארץ, ומיום ליום התחלתי להרגיש קשר עמוק יותר לעם ישראל ולארץ ישראל. כאשר הטיול הסתיים והייתי צריך לחזור הבייתה – לא יכולתי לעזוב… דיברתי עם הרב שור, והוא הבין את התהליך הרוחני שאני עובר, והמליץ לי להרשם לתוכנית בשם ישראלייט, שמנהל הרב דוד אהרן בעיר העתיקה בירושלים.
בשנת תשנ"ה התחיל ללמוד רפואה באוניברסיטה בבופולו. מצד אחד הלך עם כיפה, ומצד שני עוד לא החליט לשנות את אורח החיים לגמרי.


במהלך התוכנית למד הרבה על היהדות. בין השאר היו לו שיחות ארוכות עם ד"ר ג'רלד שרדר, יהודי שומר תורה ומצוות ופיזיקאי מפורסם בעולם. על הסתירה בין הדת למדע, והוא הראה שכאשר מכירים לעומק את היהדות וגם את המדע, הכל נהיה ברור יותר. ה'סתירות' הן תוצאה של בורות. או ביהדות, או במדע.
בחורף תשנ"ו עבר חוויה מטלטלת לאחר שאביו עבר אירוע לב רפואי, והתפילות מעומק הלב לרפואת אביו חיזקו אותו במקביל בכל הקשר לתורה ולמצוות.


כעבור חודש יהי חייב לחזור לארה"ב, ללימודי הרפואה. "שוחחתי עם הרב אהרן על המשך דרכי, והבעתי את דאגתי שכאשר אגיע לאוניברסיטה בבופולו, לא אוכל להמשיך בלימודי היהדות. הוא אמר לי כי בהשגחה פרטית מופלאה בדיוק היום הוא אמור להרצות בפני קבוצת סטודנטים, שהגיעו עם שליח הרבי מליובאוויטש לבופולו, הרב [[נתן גוראריה]]". , וכך למעשה נוצר הקשר הראשון עם חב"ד בבופולו.
באותה תקופה התקרב גם אחיו אפרים לשמירת תורה ומצוות, והדבר פעל עליו ועל הוריו להתחזק בכשרות.


==תקופת בופולו==
בר"ח תמוז ה'תשפ"ב - 30 ביוני 2022 נפטר לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן.
בשנת תשנהתחלללמוד רפואה באוניברסיטה בבופולו.  מצד אחד הלך עם כיפה, ומצד שני עוד לא החליט לשנות את אורח החיים לגמרי.


בחורף תשנעברתי חוויה מטלטלת שאביו עבר אירוע לב, והתפלל חזק לרפואתו הניסית, הדבר חיזק אותו בכל הקשר לתורה ולמצוות.
==במגפת הקורונה==
[[קובץ:כינוס השולחים עו.jpg|ממוזער|ד"ר זלנקו נואם בבנקט כינוס השלוחים תשע.]]
במהלך [[מגפת הקורונה]] קיבל פרסום גדול בטענה שהצליח לרפא כ־700 חולי קורונה על ידי שימוש בתרופה לטיפול במלריה בשם hydroxychloroquine (הידרוקסיכלורוקווין) בשילוב עם חומרים אחרים. מטרה של תרופה זאת היא להגביר את ספיגת ה'אבץ', אחד ממרכיביה העיקריים של המערכת החיסונית, בגוף. לדבריו גם אפשר להחליף את הטיפול בתרופה זאת באמצעות תוסף תזונה 'קוורציטין' המגביר גם הוא את ספיגת האבץ בגוף.


באותה תקופה אחיו אפרים התקרב לשמירת תורה ומצוות, והדבר פעל עליו ועל הוריו להתחזק בכשרות.
הוא פרסם את ממצאיו בכתב וטען שהתרופה הוכחה כיעילה אצל מטופליו. הנשיא טראמפ וראשי הממשל בוושינגטון מהרו לאמץ את הצעתו. אך ראשי מערכת הבריאות הביעו התנגדות בטענה שאין נתונים מדעיים ליעילות התרופה. העניין נותר במחלוקת בין ראשי מערכות הבריאות בעולם, ואף נעשה נושא למאבק בין תומכי פרזידנט טראמפ למתנגדיו.


==ב[[מגפת הקורונה]]==
מחקר שנערך{{הערה|התפרסם במגזין יוקרתי למיקרוביולוגיה, מובא באתר [https://chabad.info/news/coronavirus/630503/ חב"ד אינפו].}} בקרב חולים בסיכון גבוה{{הערה|כל החולים שהשתתפו במחקר היו בסיכון והשתייכו לאחת מקבוצות הסיכון הבאות: מעל גיל 60; עם קוצר נשימה; עם מחלות רקע כגון: חולי לב, ריאות, קרישי דם, כליות, כבד, סרטן, פסיכיאטרי, אסטמה, אוטואימונית, שבץ והשמנת יתר.}} העלה כי התרופה יעילה עבור חולים בסיכון גבוה, אם היא ניטלת יחד עם תרופה נוספת בשלב מוקדם של המחלה. יעילותה פוחתת ככל שהמחלה מתקדמת והופכת קשה. המחקר קובע כי טיפול ביתי באבץ והידרוקסיכלורוקווין במינון נמוך, ואזיתרומיצין נמצא יעיל וחולים שנטלו אותו החלימו בשיעור גבוה יותר ביחס לאלו שלא{{הערה|במסגרת המחקר נבדקו 141 חולי קורונה מאומתים שבתוך ארבעה ימים מאז שהתגלו בגופם תסמיני הקורונה, קיבלו את הטיפול למשך 5 ימים, לצדם נבדקו 377 חולי קורונה מאומתים שלא קיבלו את הטיפול האמור. מבין החולים שטופלו רק 4 (2.8%) אושפזו ו-1 (0.7%) נפטר, לעומת אלו שלא טופלו בתרופה מביניהם 58 אושפזו (15.4%) ו 13 (3.5%) נפטרו.}}
[[קובץ:כינוס השולחים עו.jpg|ממוזער|ד"ר זלנקו נואם בבנקט כינוס השלוחים תשע"ו.]]
פרסום גדול קיבל ד"ר זלנקו במהלך מגפת הקורונה בעיקר בתחילת, בטענה ששהצליח לרפא כ־700 חולי קורונה על ידי שימוש בתרופה לטיפול במלריה בשם hydroxychloroquine בשילוב עם חומרים אחרים.  


במכתב שפרסם כתב את ממצאיו כי התרופה עזרה אצל מטופליו למלחמה במחלה, ראשי השלטון בוושיגטון ובראשם פרזידנט טארמפ, מהרו לאמץ את הצעותו, אך ראשי מערכת הבריאות זעקו שאין לממשל הכח והזכות להביע דעה בעניני בריאות, וטענו שאין נתונים מדעיים שהתרופה עוזרת, הדבר נשאר במחלוקת בלתי פטירה בין ראשי מערכות הבריאות בעולם, אך גרם למלחמה גדולה בין תומכי פרזידנט טארמפ לבין מתנגדיו.
הפורוורד, אתר חדשות יהודי-אמריקני מניו יורק, פרסם את שמו ברשימת ה-50 היהודים המשפיעים בעולם לשנת 2020, אשר השפיעו בצורה בלתי רגילה ולטובה{{הערה|1=[https://chabad.info/news/coronavirus/645193/ הרופא החב"די נבחר בין 50 היהודים המשפיעים בעולם]}}.


==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
*[https://chabad.info/magazine/646471/ סיפור חיים מדהים: ד"ר זלנקו שלא הכרתם] במגזין בית משיח
*[https://chabad.info/magazine/646471/ סיפור חיים מדהים: ד"ר זלנקו שלא הכרתם] {{*}} [https://chabad.info/magazine/647633/ המסר של הרבי שהוביל ל'פרוטוקול זלנקו'] מתוך [[שבועון בית משיח]] {{אינפו|}}
*[https://chabad.info/news/coronavirus/645193/ ד"ר זלנקו מדבר בבנקט כינוס השולחים ה׳תשע״ו]
*[https://chabad.info/news/coronavirus/645193/ ד"ר זלנקו מדבר בבנקט כינוס השולחים ה'תשע"ו] {{אינפו}}
*[https://chabad.info/news/coronavirus/630503/ התרופה של הרופא החב"די מקראון הייטס הוכחה כיעילה]
*[https://chabad.info/news/coronavirus/630503/ התרופה של הרופא החב"די מקראון הייטס הוכחה כיעילה] {{אינפו}}
*[https://chabad.info/news/coronavirus/645193/ הרופא החב"די נבחר בין 50 היהודים המשפיעים בעולם]
*[https://chabad.info/news/coronavirus/645193/ הרופא החב"די נבחר בין 50 היהודים המשפיעים בעולם] {{אינפו}}
{{הערות שוליים}}
{{מיון רגיל:זלנקו, זאב}}
[[קטגוריה:חסידים בתקופת אדמו"ר שליט"א]]
[[קטגוריה:רופאים חב"דיים]]
[[קטגוריה:אישים שנולדו בשנת תשל"ג]]

גרסה אחרונה מ־18:44, 22 במאי 2023

ד"ר זאב (וולדמיר) זלנקו.

ד"ר ר' זאב (וולדמיר) זלנקו (תשל"ג - ר"ח תמוז תשפ"ב). היה חסיד חב"ד, שימש כרופא ראשי בעיירה קריית יואל (מונרו) של חסידי סאטמר שבניו יורק.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד בשנת תשל"ג ברוסיה הסובייטית, להורים שכתוצר של מערכת החינוך הקומוניסטי, כמעט לא ידעו על יהדותם. שני דורות אחורה, כל המשפחה הייתה שומרת תורה ומצוות, אבל בעקבות המהפכה הקומוניסטית סבו וסבתו עזבו שמירת תורה ומצות, ולהוריו בקושי היו זכרונות יהודיים.

למרות שלא התנהגו כיהודים – בעיני הגויים הם נחשבו כיהודים וסבלו מתופעות אנטישמיות.

בשנת תשל"ז, הצליחה המשפחה לקבל היתרי יציאה מרוסיה, ולאחר תחנת ביניים באיטליה – היגרו לארצות הברית והתיישבו בברוקלין. כעבור כמה חודשים אביו לקח אותו לקראון הייטס, שם ערך לו ברית מילה בבית הכנסת של ארגון FREE הפועל בקרב יוצאי רוסיה.

כאשר נכנס ללימודים גבוהים בקולג', למד פילוסופיה, ולקראת סיום הלימודים בקולג', לפני התחלת לימודי הרפואה באוניברסיטה, נסע במסגרת ארגון הלל לטיול בארץ ישראל.

במהלך השבוע הראשון טייל באתרים רבים, ונהנה מהחשיפה לכל קשת החיים היהודיים בארץ ישראל, ובסיומו של השבוע כאשר התארח בליל שבת אצל משפחה חרדית בעיר העתיקה בירושלים, החלה אצלו התעוררות רוחנית, שהתחזקה בהמשך לאורך הביקור, וכאשר הגיע הטיול לסיומו, החליט שברצונו להישאר בארץ ולהעמיק את הזהות היהודית שלו ונרשם לתוכנית 'ישראלייט' בניהול הרב דוד אהרן בעיר העתיקה בירושלים.

במהלך התוכנית למד הרבה על היהדות. בין השאר היו לו שיחות ארוכות עם ד"ר ג'רלד שרדר, יהודי שומר תורה ומצוות ופיזיקאי מפורסם בעולם, על הסתירה לכאורה בין הדת למדע, והוא הוכיח שכאשר מכירים לעומק את היהדות וגם את המדע, הכל נהיה ברור יותר. ה'סתירות' הן תוצאה של בורות, או ביהדות או במדע.

כעבור חודש היה חייב לחזור לארה"ב, ללימודי הרפואה באוניברסיטה בבופולו ולפני שחזר נוצר קשר בינו לבין הרב נתן גוראריה, שליח הרבי באוניברסיטה.

בשנת תשנ"ה התחיל ללמוד רפואה באוניברסיטה בבופולו. מצד אחד הלך עם כיפה, ומצד שני עוד לא החליט לשנות את אורח החיים לגמרי.

בחורף תשנ"ו עבר חוויה מטלטלת לאחר שאביו עבר אירוע לב רפואי, והתפילות מעומק הלב לרפואת אביו חיזקו אותו במקביל בכל הקשר לתורה ולמצוות.

באותה תקופה התקרב גם אחיו אפרים לשמירת תורה ומצוות, והדבר פעל עליו ועל הוריו להתחזק בכשרות.

בר"ח תמוז ה'תשפ"ב - 30 ביוני 2022 נפטר לאחר מאבק ממושך במחלת הסרטן.

במגפת הקורונה[עריכה | עריכת קוד מקור]

ד"ר זלנקו נואם בבנקט כינוס השלוחים תשע"ו.

במהלך מגפת הקורונה קיבל פרסום גדול בטענה שהצליח לרפא כ־700 חולי קורונה על ידי שימוש בתרופה לטיפול במלריה בשם hydroxychloroquine (הידרוקסיכלורוקווין) בשילוב עם חומרים אחרים. מטרה של תרופה זאת היא להגביר את ספיגת ה'אבץ', אחד ממרכיביה העיקריים של המערכת החיסונית, בגוף. לדבריו גם אפשר להחליף את הטיפול בתרופה זאת באמצעות תוסף תזונה 'קוורציטין' המגביר גם הוא את ספיגת האבץ בגוף.

הוא פרסם את ממצאיו בכתב וטען שהתרופה הוכחה כיעילה אצל מטופליו. הנשיא טראמפ וראשי הממשל בוושינגטון מהרו לאמץ את הצעתו. אך ראשי מערכת הבריאות הביעו התנגדות בטענה שאין נתונים מדעיים ליעילות התרופה. העניין נותר במחלוקת בין ראשי מערכות הבריאות בעולם, ואף נעשה נושא למאבק בין תומכי פרזידנט טראמפ למתנגדיו.

מחקר שנערך[1] בקרב חולים בסיכון גבוה[2] העלה כי התרופה יעילה עבור חולים בסיכון גבוה, אם היא ניטלת יחד עם תרופה נוספת בשלב מוקדם של המחלה. יעילותה פוחתת ככל שהמחלה מתקדמת והופכת קשה. המחקר קובע כי טיפול ביתי באבץ והידרוקסיכלורוקווין במינון נמוך, ואזיתרומיצין נמצא יעיל וחולים שנטלו אותו החלימו בשיעור גבוה יותר ביחס לאלו שלא[3]

הפורוורד, אתר חדשות יהודי-אמריקני מניו יורק, פרסם את שמו ברשימת ה-50 היהודים המשפיעים בעולם לשנת 2020, אשר השפיעו בצורה בלתי רגילה ולטובה[4].

קישורים חיצוניים[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. התפרסם במגזין יוקרתי למיקרוביולוגיה, מובא באתר חב"ד אינפו.
  2. כל החולים שהשתתפו במחקר היו בסיכון והשתייכו לאחת מקבוצות הסיכון הבאות: מעל גיל 60; עם קוצר נשימה; עם מחלות רקע כגון: חולי לב, ריאות, קרישי דם, כליות, כבד, סרטן, פסיכיאטרי, אסטמה, אוטואימונית, שבץ והשמנת יתר.
  3. במסגרת המחקר נבדקו 141 חולי קורונה מאומתים שבתוך ארבעה ימים מאז שהתגלו בגופם תסמיני הקורונה, קיבלו את הטיפול למשך 5 ימים, לצדם נבדקו 377 חולי קורונה מאומתים שלא קיבלו את הטיפול האמור. מבין החולים שטופלו רק 4 (2.8%) אושפזו ו-1 (0.7%) נפטר, לעומת אלו שלא טופלו בתרופה מביניהם 58 אושפזו (15.4%) ו 13 (3.5%) נפטרו.
  4. הרופא החב"די נבחר בין 50 היהודים המשפיעים בעולם