אברהם אהרון חן: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 22: שורה 22:


==בארץ ישראל==
==בארץ ישראל==
בהמשך השנים עלה ל[[ארץ ישראל]], והתיישב ב[[נחלת הר חב"ד]]. לעת זקנתו עבר להתגורר ב[[שיכון חב"ד לוד|שיכון חב"ד בלוד]] יחד עם בנו הרב [[בן ציון]], והיה לאחד מדמויות ההוד בקהילה החסידית, היה חזן ושהלך ל[[רבי]] אמר עליו הרבי רוצים לראות מסירות נפש תסכלו עליהם ( עליו ועל אחיו בערקע).
בהמשך השנים עלה ל[[ארץ ישראל]], והתיישב ב[[נחלת הר חב"ד]]. לעת זקנתו עבר להתגורר ב[[שיכון חב"ד לוד|שיכון חב"ד בלוד]] יחד עם בנו הרב [[חיים בן ציון]], והיה לאחד מדמויות ההוד בקהילה החסידית, היה חזן ושהלך ל[[רבי]] אמר עליו הרבי רוצים לראות מסירות נפש תסכלו עליהם ( עליו ועל אחיו בערקע).


==משפחתו==
==משפחתו==

גרסה מ־13:55, 10 ביוני 2022

הרב אברהם אהרן חן
הרב אברהם אהרן חן

הרב אברהם אהרון חן היה מחסידי חב"ד שפעלו במסירות נפש ברוסיה הסובייטית, מקושר לרבי הריי'צ, ולרבי נשיא דורינו עובד ובעל מנגן.

תולדות חיים

ר' אברהם נולד בעיירה החסידית נעוול לאביו הרב פרץ חן בשנות הרדיפה אחר הדת ברוסיה, וחרף הסכנה שבדבר חונך לקיום התורה ומצוות בשלמות גם במחיר מסירות נפש. יחד עם שני אחיו, ר' בערק'ה ודוד לייב נשלח ללמוד בישיבות תומכי תמימים, וכשר' פרץ נתפס, עצרו השלטונות גם את שאר בניו ובתוכם ר' אברהם אהרון. כשהשלטונות נוכחו לדעת כי הרדיפות אחר המשפחה לא מועילים רכושם הוחרם ובני המשפחה גורשו מהעיר, ומשם עברו לקרמנצ'וג.

השתדך בחורף תרח"צ עם בתו של ר' יצחק רסקין מנעוועל, מינה. בב' באדר תרח"צ נאסר הרב רסקין יחד עם עשרים וחמישה החסידי חב"ד בלנינגרד. ברגע האחרון לפני שהוציאו אותו הקלגסים מביתו ציווה לעבר אשתו ובנותיו שיעשו את החתונה בזמן הקרוב ולא יחכו לו.

את החתונה ערכו בליל בדיקת חמץ, לפני שימי ספירת העומר יחלו, כששמחה ועצב משמשים בערבוביה.

לאחר חתונתם התפרנסו בדיקות רבה בעבודות כפיים פשוטות, שכן לא ניתן היה למצוא עבודה מכובדת שאפשר להיעדר ממנה בשבתות. בחורף תרצ"ט נולד בנם בכורם בן ציון.

בסיום מלחמת העולם השנייה חזרו לעיר מגוריהם לנינגרד, לאחר שנמלטו ממנה. כשנודע שמתארגנת בריחה דרך עיר הגבול לבוב, הם נסעו מיד ללבוב בניסיון לצאת את רוסיה.

בהגיעם ללבוב השתכנו בצורה זמנית בביתו של אחיו, ר' דוד לייב חן. הבית היווה למעשה מוקד לזיוף הדרכונים עמם יצאו אנ"ש מברית המועצות. בבית זה שכלל שני חדרים בלבד לנו עשרות אורחים, ביניהם מארגני הבריחה, ושם גם נערכו הפגישות החשאיות.

למרות המאמצים, לא הצליחו האחים חן וביניהם ר' אברהם אהרון ומשפחתו לצאת את ברית המועצות. בחורף תש"ז עצרו אנשי הק.ג.ב. חסידים רבים שהיו קשורים לארגון הבריחה ורק בדרך נס לא עלו על עקבותיהם של האחים חן. ר' אברהם אהרון, אשתו מינה ובנם בן ציון וכן בנם שנולד באותו זמן יהודה לייב, נותרו להתגורר בלבוב.

המאסר הנורא

בשנת תש"י, הגיעו הק.ג.ב לביתו של אחיו החסיד רבי דוד לייב חן, וערכו חיפוש בביתו שבו מצאו דרכונים מזיופים בשביל חסידים שיוכלו לבחור מרוסיה וכעבור כמה זמן הגיעו לביתו של אברהם אברון חן ועצרו אותו ובאותו הזמן אישתו ל אברהם אהרון חן רצה להזהיר את גיסה בערקע חן שיברח ובה הוא הספיק לברוח, בנו חיים בן ציון חן.

בארץ ישראל

בהמשך השנים עלה לארץ ישראל, והתיישב בנחלת הר חב"ד. לעת זקנתו עבר להתגורר בשיכון חב"ד בלוד יחד עם בנו הרב חיים בן ציון, והיה לאחד מדמויות ההוד בקהילה החסידית, היה חזן ושהלך לרבי אמר עליו הרבי רוצים לראות מסירות נפש תסכלו עליהם ( עליו ועל אחיו בערקע).

משפחתו

  • נינו, הרב אברהם יעקב קרוגליאק - נחלת הר חב"ד.
  • נינו, התמים משה חן
  • נינו, הרב שלום זאב קרוגליאק
  • נינו, יוסף יצחק קרוגליאק

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים