נתן קוק

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. ייתכן שהערך מכיל טעויות, או שהניסוח וצורת הכתיבה שלו אינם מתאימים.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. אם אתם סבורים כי אין בדף בעיה, ניתן לציין זאת בדף השיחה.
תמונתו האחרונה מתוך תיק החקירה בק.ג.ב. לפני הירצחו

הרב נתן קוק (לאש) (תרמ"ז - י"ז אדר א' תרח"צ) היה חסיד שמסר את נפשו בפועל ממש עבור שמירת המסורת היהודית וקיום תורה ומצוות בזמנים הקשים שתחת הגהנום הסובייטי בברית המועצות ונהרג בידי הק.ג.ב. בי"ז אדר א' תרח"צ.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד בשנת תרמ"ז בעיירה פרוסקורוב[1] שבמחוז אודסה שבאוקראינה למשפחה לא חב"דית בת 16 נפשות שחלקם בפולין ורובם גרו וגדלו באוקראינה. משפחה המתייחסת דור אחרי דור להמגיד ממעזריטש.

בבחרותו למד בישיבת סלבודקא המפורסמת בליטא כחברותא של הרב אליהו זקס.

בהיותו בחור צעיר[2] ברח לפולין לעיירה בשם מינסק מזובייצקי (נובומינסק) (עיירה שנמצאת על גבול פולין – בלארוס בעבר הייתה תחת השלטון הרוסי) שם התחתן עם זוגתו מרת רבקה רחל.

במינסק[עריכה | עריכת קוד מקור]

פתח חנות בשר (קצבייה) ובניו עזרו לו. אדמו"רים ורבנים שהיו מגיעים לאזור, היו מבקשים מאשתו מרת רבקה רחל להכשיר עבורם את הבשר, מכיון ששמה התפרסם כדקדקנית.

יהודי מעיירה זו ציין פעם לפני נכדיו של ר' נתן 'שהיה אדם חזק' כמו כל בני משפחתו.

במוז'ייסק[עריכה | עריכת קוד מקור]

בשנת תרפ"ב[3] נאלץ לעזוב את פולין חזרה לעבר ארץ הולדתו ברית המועצות הקומניסטית.

כתוצאה מכך היה צריך לקחת דרכון או תעודת זהות של יהודי שנפטר בשם 'קוק' והשתמש עם שם זה לברוח מפולין ומאז שם משפחתו הפך מ'לאש' ל'קוק'. חלק מילדיו נשארו בשם קוק וחלק החזירו ללאש.

משפחת קוק עברו למוז'ייסק צ'טערונובסקי שבמחוז מוסקבה ושם ר' נתן היה מקיים מניין תפילה בביתו בסתר, ואשתו מרת רבקה רחל הייתה שואלת אותו מה לך לכל המניינים האלו? וענה: שאינו פוחד מהם כלל!!!

המעצר וההוצאה להורג בידי הק.ג.ב.[עריכה | עריכת קוד מקור]

מסמך המאשר את ההוצאה להורג

בשנת תרח"צ התמנה בכיר בנ.ק.וו.ד שהחל לעשות 'צרות' לחסידים ונעצרו אז הרבה מאנ"ש חסידי חב"ד בפטרבורג ובמוסקבה.

גם על בני משפחת קוק שהיו אז במוז'ייעסק צ'טערנובסקי שבמחוז מוסקבה לא פסחו הצרות, והרב נתן קוק נעצר על ידי אנשי הנ.ק.וו.ד. ב"עוון" קיום מניין תפילה בביתו וסחר לא חוקי בבשר{{הערה|כך נכתב בכתב האישום.

מעצרו התבצע בליל שבת קודש שעה שניגש ליטול ידיו לסעודה פרצו סוכני החרש של הנ.ק.וו.ד. עם פנסים רבי עוצמה (כדי שלא ימלט), המעצר ארע בעקבות הלשנה של אחד השכנים הגויים ועימו נעצרו עוד כ-12 חסידים.

מאותו מעצר ר' נתן לא חזר ור' נתן ניימרק שהיה עמו בתא סיפר לימים כי בחצות הלילה הוצא מהתא, ומאז לא חזר. עקבותיו נעלמו.

בנו דוד קוק שהיה לו הרבה קשרים במשטרה החשאית ניסה לגשש אחרי אביו וללא הצלחה כיון שנרצח על ידי הק.ג.ב.. אשתו מרת רבקה רחל יצאה עם ילדיה ביציאה הגדולה יציאת רוסיה תש"ו-תש"ז ועלתה יחד עם משפחתה לאחר מסע ארוך לכפר חב"ד ונפטרה בשנת תשכ"ד. נטמנה בבית החיים בבני ברק סמוך לאוהל אדמו"רי ויז'ניץ.

אחרית דבר[עריכה | עריכת קוד מקור]

יודעים שהוא נרצח בי"ז אדר תרח"צ, וזאת לאחר שביתו מרת פירה (אסתר) ברגשטיין נסעה למוסקבה ובביהכ"נ מארינה-רוצ'ה ביקשו ממנה לדבר אז היא סיפרה את 'סיפור' מסי"נ של החסידים אז ועל היעלמותו של אביה הרב נתן קוק (לאש) שהייתה בסך הכל ילדה בת 7.

לאחרי שסיימה לספר, ניגשה אליה אישה שאמרה כי יש לה חברה שהיא עובדת בק.ג.ב. ויש לה גישה למסמכים אפילו הרגישים שביניהם והיא תביא לה וכך היה. הביאה לה את המסמכים ושם כתוב שלאחר שעצרו איתו עוד כ12 אנ"ש ביניהם 'ר' אהרן אליעזר צייטלין ור' נתן ניימרק' ועוד כמה יהודים טובים והחוקר היה יהודי מהיעוויסקציה כתוב בתיק חקירה שנגזר עליו עונש מוות בירייה וכעבור כחודש נכתב 'הפקודה בוצעה' ונהרג על קידוש ה' בי"ז אדר תרח"צ ונקבר בקבר אחים באזור מוסקבה עם עוד יהודים שמסרו את הנפש,[בתיק החקירה מצוין היכן בדיוק] ומרת פירה ברגשטיין עלתה לקבר אביה לאחר כ70 שנה. אשתו מרת רבקה רחל תמיד קיוותה שיום אחד הוא עוד יחזור והדבר לא קרה.

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

בניו;
בנותיו;
  • מרת סוניא אשת ר' דובער גרודקה.
  • מרת אסתר מלכה (פירה) ברגשטיין אשת ר' שמעון ברגשטין מייסד וראש ישיבת ברסלב בבני ברק.
נכדיו;

הערות שוליים

  1. כיום חמלניצקי, אוקראינה
  2. ככל הידוע היה זה עוד לפני חתונתו.
  3. רצו לגייסו לצבא לגייסו לצבא הפולני
  4. נהרג בתור חייל בצבא האדום במלחמת העולם השנייה. הותיר אחריו בת קטנה
  5. עלה ארצה בשנות הלמ"ד. ילדיו בחרו שלא לצאת מברית המועצות ונשארו שם עד היום. נפטר ונקבר ביישוב אחיעזר על יד כפר חב"ד