מוזיאון היהדות והסובלנות
מוזיאון היהדות והסובלנות הינו המוזיאון היהודי הגדול ביותר בעולם, הנמצא בעיר מוסקבה, בשכונת מארינה רושצ'ה. המוזיאון המושקע, שמשתרע על שטח של 10,000 מ"ר, מציג בטכנולוגיה מתקדמת את ההיסטוריה של העם היהודי מתקופת בריאת העולם דרך כל התקופות של גלויות עם ישראל במשך השנים, כולל תקופת מסירות הנפש בשבעים שנות הקומוניזם שעברו יהודי רוסיה ועד להתפרקותה של ברית המועצות. במוזיאון פועלת מחלקת "אוסף שניאורסון", בה נמצאים אלפי ספרים של אוסף שניאורסון ששוחררו מהספרייה הממלכתית.
היסטוריה[עריכה | עריכת קוד מקור]
המוזיאון נפתח בכ"ג חשוון תשע"ג אחרי שמונה שנים של בנייה והפקה, בליווי צוות מומחים מהשורה הראשונה בעולם. בראש בניית המוזיאון עמדו נשיא איגוד הקהילות היהודיות ברוסיה ר' אלכסנדר ברדה ויו"ר מועצת המנהלים של המוזיאון ר' ברוך גורין.
בטקס חנוכת המוזיאון השתתפו נשיא המדינה שמעון פרס, הרב הראשי לרוסיה בערל לאזאר, שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב, שגרירת ישראל ברוסיה, נשיא איגוד הקהילות היהודיות בחבר העמים, איש העסקים לב לבייב, שגרירים שונים, נכבדים, תורמים וידידי הקהילה.
בחודש תמוז תשע"ג החליטה ממשלת רוסיה להעביר את ספרי "אוסף שניאורסון" מהספרייה הממלכתית למוזיאון היהודי. ממשלת רוסיה החליטה להעביר את הספרים על פי שלבים: שלב ראשון 500 ספרים, שלב שני 4500 ספרים, ואחר כך את כל השאר. נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כינס מסיבת עיתונים בה נוכחו שלוחי חב"ד ברוסיה כשבראשם ר' בערל לאזאר, בה הודיע על העברת ספרים למוזיאון היהודי. לכבוד הספרים, פתחו במוזיאון מחקלת "אוסף שניאורסון", שבפתיחתה השתתף אף נשיא רוסיה ולדימיר פוטין.
במשך השנים ביקרו במוזיאון ראש ממשלת ישראל ביבי נתניהו, נשיא המדינה ולדימיר פוטין, ראש ממשלת רוסיה, ועוד.
מבנה המוזיאון[עריכה | עריכת קוד מקור]
המוזיאון משתרע על שטח של 10,000 מ"ר, מציג בטכנולוגיה מתקדמת את ההיסטוריה של העם היהודי מתקופת בריאת העולם דרך כל התקופות של גלויות עם ישראל במשך השנים, כולל תקופת מסירות הנפש בשבעים שנות הקומוניזם שעברו יהודי רוסיה ועד להתפרקותה של ברית המועצות. עלות הקמת המוזיאון המשוכלל והמרהיב נעמד על 60 מיליון דולר.
במוזיאון נמצא אולם קולנוע ארבע-ממד (4D), בה מציגים סרט על תולדות עם היהודי, מבריאת העולם עד ימינו. המוזיאון מלא בתערוכות שונות. תערוכות המוזיאון מסודרות על פי נושאים המוצגים במסמכים, תמונות ומכתבים אודות חיי היהודים ברוסיה. בנוסף לתערוכות, במוזיאון נמצא מסעדה חלבית כשרה להמדרין, בהשגחת בד"צ רוסיה.
המוזיאון נחשב כמוזיאון היהודי הגדול ביותר בעולם, והמוזיאון הטכנולוגי והאינטראקטיבי ביותר ברוסיה.
אוסף שניאורסון[עריכה | עריכת קוד מקור]
במחלקת "אוסף שניאורסון", נמצאים כתבי יד נדירים מאוד, כולל כתב יד של הספר שפת אמת על סדר נשים וסדר נזיקין שנחשב כאבוד עד למציאתו, דפוס ראשון של סידור אדמו"ר הזקן, שהוא עותק יחיד בעולם הידוע מדפוס זה, קטלוג בכתב יד אדמו"ר הריי"צ מספרי אביו אדמו"ר הרש"ב, מכתב הרבי הרש"ב לרבי חיים הלוי סולובייצ'יק, ועוד אלפי ספרים וכתבי יד.