חיים משה שייקביץ

מתוך חב"דפדיה, אנציקלופדיה חב"דית חופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ר' חיים משה שייקביץ היה מחסידי חב"ד בנעוועל, ובפרברי מוסקבה, שנפטר מרעב ומחלות בטשקנט בתקופת מלחמת העולם השניה.

תולדות חיים[עריכה | עריכת קוד מקור]

נולד לאביו ר' אליעזר שייקביץ מינוביץ', שהיה גביר חסידי שרכש מגרשי אדמה בעיירה והקים עליהם בתים בהם שיכן אברכים חסידיים בני עניים, וכן היה מאכיל באכסניה שהקים על אם הדרך את החסידים שעברו בעיירה בדרך לליובאוויטש ובחזרתם.

אחרי חתונתו עם רעייתו מרת דאבה רבקה בת החסיד ר' צבי יוסף קונסון, עבר לגור בסמיכות למגורי משפחת הכלה בנעוול, שם נולדו לו ולרעייתו חמשה ילדים.

בשנות הצ', כאשר גברו הרדיפות, נאלצו לעזוב את נעוועל ועברו להתגורר באיגורבסק (לוגאבסק) שבפרברי מוסקבה, ובתקופה זו שימש אותם לתפילה ספר תורה שנכתב בידי ר' ראובן הסופר שהתגורר בינוביץ', מקום מגורי אביו של ר' חיים משה.

כאשר פרצה מלחמת העולם השניה נמלטו כמו חסידים רבים מחזית הקרב אל עומק רוסיה, וקבעו את מגוריהם בטשקנט.

במהלך המלחמה היו נתונים החסידים במצוקה גדולה של עוני ומחסור, וכן התפשטו מחלות שונות מסוכנות, ואף ר' חיים משה היה בין הנספים שנפטרו במהלך המלחמה.

רעייתו מרת דאבא רבקה נמנתה על העסקניות החסידיות ובין השאר נמנה על הקבוצה שסייעה במבצע ההצלה הגדול יציאת רוסיה תש"ו, כאשר היא מנצלת את עובדת היותה אשה מבוגרת וערירית, שאין מה לחשוד בה.

כשנה לאחר פטירתו של ר' חיים משה, התחתנה רעייתו בשנית עם ר' יענקל בערגשטיין[1].

בתקופת הבריחה מרוסיה, סירבה לעזוב את גבולות רוסיה כדי להישאר לסייע לאמה המבוגרת שעדיין היתה בין החיים, והיא שכנעה את אחותה מרת שיינא רטובסקי שעדיין היו לה ילדים קטנים שתצא עם ילדיה, ואילו היא תישאר בגפה ברוסיה לסייע לאמה.

רק בשנת תשכ"א קיבלה היתה יציאה, וזכתה להיות השליחה שגאלה באומץ ובתושיה את התניא עם הערות אביו של הרבי[2], הגאון רבי לוי יצחק שניאורסון.

רעייתו התגוררה באחרית ימיה בכפר חב"ד שם חלתה במחלה ממנה נפטרה בל' אב תשל"ג ונטמנה בחלקת חב"ד בבית העלמין הר הזיתים.

משפחתו[עריכה | עריכת קוד מקור]

  • בנו, ר' אליעזר שייקביץ - נפטר בצעירותו בטשקנט
  • בתו, מרת חיה דבורה דישא רעיית ר׳ יעקב בערגשטיין
בנם הרב חיים משה בערגשטיין שליח ורב באוק פארק מישיגן

לקריאה נוספת[עריכה | עריכת קוד מקור]

הערות שוליים

  1. מי שהוביל אותם לחופה היה הבן דוד ר' ישראל נעוולער, והמסדר קידושין היה האח-גיס, ר' ישראל כהנסון.
  2. התניא נגאל כבר תקופה קודם לכן, אך בכל פעם ששאלו את הרבי האם לשלוח עם חסיד שהצליח לצאת את גבולות רוסיה, שלל הרבי, ורק כאשר היא יצאה, אישר הרבי לשלוח זאת עמה (ייתכן והסיבה לכך היתה בשל היותה אשה מבוגרת, שאנשי השלטון פחות יחשדו בה).