משתמש:חסיד של הרבי/החינוך העצמאי

החינוך העצמאי הוא רשת של תלמודי תורה על טהרת הקודש ברחבי ארץ ישראל. מערכת החינוך של החינוך העצמאי כוללת את רשת בתי ספר יסודיים לבנות - רשת "בית יעקב", רשתות החינוך שובו ונתיבות משה הפונות לציבור המסורתי ולציבור שאינו שומר תורה ומצוות לעת עתה, ובתי ספר רבים נוספים. בשנת הלימודים ה'תשע"ח למדו בה כמאה אלף תלמידים[דרוש מקור].

רקעעריכה

בשנת תשי"ג נחקק חוק "חוק חינוך ממלכתי", החוק נתן מסגרת לימודית לאלה שאינם שומרים תורה ומצוות לעת עתה, ולדתיים מתנועת 'המזרחי'. לאנשים שאינם שומרים תורה ומצוות לעת עתה הקצה החוק מערכת שנקראת "חינוך ממלכתי", ולדתיים הקצה החוק את מערכת החינוך "ממלכתי דתי". אך לחרדים החוק עדיין לא הקצה מסגרת לימודית. ולכן הקימה תנועת אגודת ישראל את מרכז "החינוך העצמאי" שבו ילמדו רק מקצועות קודש ללא לימודי חול.

במסגרת החינוך העצמאי פועלים בעיקר בתי ספר לבנות המיועדים לציבור החרדי, וכמו כן מרכז החינוך העצמאי מפעיל רשת בתי ספר המיועדים לציבור הדתי והמסורתי, רשתות אלה נקראים "נתיבות משה" ו"שובו". מימון הארגון מתבצע בעיקר ע"י תורמים, ומקצתו מתוקצב ע"י המדינה

בשנת תשע"ה פעלו במסגרת החינוך העצמאי כ-240 בתי ספר שבהם למדו כ-90 אלף תלמידים.

החינוך העצמאי וחב"דעריכה

כדי להתקבל למוסדות החינוך העצמאי צריך להיות בקריטריונים של "חרדי" - שזה אומר 1: שהילד למד במוסדות חרדיים שלא היה בהם לימודי ליב"ה, 2: שהאדם המופיע הינו בצורה ההולמת אדם חרדי. ובענין הזה יש הרבה התנגשויות בין מוסדות החינוך העצמאי, לבין חסידי חב"ד שרוצים להתקבל למוסדות של החינוך העצמאי, כאשר המוסדות האלה טוענים שלמרבה האירוניה חב"ד אינם חרדים[1].

אך עם זאת במשך השנים כיהנו בהנהלת המוסדות הרבה חסידי חב"ד, בינהם ניתן למנות את הרב ירחמיאל אלפרוביץ' שהיה מורה במוסדות בהוראתו ובברכתו של הרבי, ואף התקבל בשמחה למוסדות אלה, ואף כאשר קמה קבוצת הורים בתלמוד תורה שבו היה מורה ורצו לפטרו הנהלת המוסדות באה לעזרתו ודאגה שהפיטור לא יצא לפועל. דבר זה חזר על עצמו כשתי פעמים - כאשר בכל הפעמים האלה ניצל הרב אלפרוביץ' מהתפטרות בזכות ברכתו של הרבי.

יחס מהרביעריכה

הרבי מאוד תמך בפעילות מרכז החינוך העצמאי בכך שבין לימודיו אין לימודי חול, ובכך מחזקים את הזהות היהודית בקרב התלמידים ולא מערבבים בלימודיהם גם סדרי לימוד שאינם לרוח היהדות, באחת ההזדמנויות הרבי אך הורה לר' ירחמיאל אלפרוביץ' להיות מורה בתלמוד תורה של החינוך העצמאי, וזאת כדי שיוכל להפיץ שם חסידות[2].

אך מצד שני הרבי הורה לחסידי חב"ד להקים מערכת חינוך שתהיה נוספת למערכת החינוך העצמאי, המערכת החדשה תגשר בין מערכות החינוך ה"ממלכתי דתי" ו"ממלכתי" לבין לימודי הקודש והיהדות. ובכך גם הילדים הלומדים במסגרות אלה יוכלו ללמוד יהדות בנוסף ללימודי חול שהם במילא ילמדו.

אך מערכת החינוך החדשה שהורה הרבי להקים לא הייתה מותאמת דווקא לילדים חב"דיים, ואף למדו שם לימודי חול. באחד ההזדמנויות [3] הורה הרבי שחב"ד לא תכנס במוסדותיהם של החינוך העצמאי, אלא יפתחו מוסדות פרטיים משלהם.

במכתב שנשלח ממנו עותק לזלמן שז"ר[4] מעורר הרבי על מצוקתם של ילדי ישראל בנוגע לחינוך במדינת ישראל, ומודה על ה"חצי תקציב" (כלשונו) שניתן למערכת החינוך העצמאי.

ראו גםעריכה

קישורים חיצונייםעריכה

הערות שוליים

  1. קריטריון הזוי: "את חב"דניקית, לא חרדית" • תחקיר באתר חב"ד אינפו על החינוך העצמאי
  2. ראה בהרחה בפסקה הקודמת
  3. אגרות קודש, יד, ד'תשצד.
  4. אגרות קודש, כא, ז'תתקנט.